Ένα σοβαρό περιστατικό που συγκλόνισε την πολιτιστική κοινότητα και προκάλεσε έντονο δημόσιο διάλογο, σημειώθηκε την Παρασκευή 16 Μαΐου στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού στην Κρήτη: κατέρρευσε το αντίγραφο της περίφημης τοιχογραφίας με τα δελφίνια, σύμβολο της μινωικής τέχνης και της εικόνας του ανακτόρου.
Το Υπουργείο Πολιτισμού, σε ανακοίνωσή του το πρωί του Σαββάτου, ανέφερε ότι η αποκόλληση του αντίγραφου που χρονολογείται από τη δεκαετία του 1960, οφείλεται σε θυελλώδεις ανέμους.
Συμπληρώνει ότι έχουν ήδη εκπονηθεί μελέτες συντήρησης και αποκατάστασης, στο πλαίσιο χρηματοδοτούμενου έργου από το ΕΣΠΑ Κρήτης 2021–2027, το οποίο επίκειται να ξεκινήσει.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου απομάκρυνε τα θραύσματα, ενώ ο χώρος παραμένει αποκλεισμένος.
✦ Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, δήλωσε στο OPEN:
«Πρέπει η υπουργός να αναλάβει την ευθύνη. Είναι αδιανόητο αυτό που έχει συμβεί στην Κνωσό και πρέπει το υπουργείο να εξηγήσει για ποιο λόγο συνέβη και, μάλιστα, σε μια περίοδο όπου καθημερινά χιλιάδες άνθρωποι επισκέπτονται το μνημείο».
Αιχμηρή και η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, δια της τομεάρχη Πολιτισμού, Μαρίνας Κοντοτόλη:
«Η Κνωσός, δεύτερος σε επισκεψιμότητα αρχαιολογικός χώρος της χώρας, απαιτεί διαρκή φροντίδα και όχι ευκαιριακές παρεμβάσεις. Η φθορά ακόμη και ενός αντιγράφου, σε τόσο κεντρικό σημείο, συνιστά ηχηρή προειδοποίηση».
Το συμβάν αναδεικνύει την ανάγκη διαρκούς φροντίδας και προληπτικής συντήρησης σε αρχαιολογικούς χώρους με υψηλή επισκεψιμότητα, ειδικά όταν μιλάμε για σύμβολα του μινωικού πολιτισμού που επισκέπτονται καθημερινά χιλιάδες τουρίστες από όλο τον κόσμο. Η υλική φθορά είναι μόνο η αρχή.
Το διακύβευμα είναι η εικόνα και το κύρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.