Σε μια εποχή όπου η επαφή των παιδιών με τη φύση γίνεται ολοένα και πιο περιορισμένη, ένα περιστατικό στο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Αρσενίου στη Νάξο έρχεται να αναδείξει πώς η ευαισθητοποίηση, η αλληλεγγύη και η γνώση μπορούν να κάνουν τη διαφορά.
Οι θυελλώδεις άνεμοι που έπληξαν το νησί προκάλεσαν την πτώση ενός κλαδιού με φωλιά νεοσσών στον σχολικό χώρο.
Εκπαιδευτικοί και μαθητές αντέδρασαν άμεσα, καλώντας τον Σύλλογο Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου, που ανέλαβε την ευθύνη για τη φροντίδα των νεοσσών — μια πράξη που μετατράπηκε σε ζωντανό μάθημα οικολογικής συνείδησης.
Το γεγονός φέρνει στην επιφάνεια το κρίσιμο ζήτημα του ανοιξιάτικου κλαδέματος δέντρων, το οποίο μπορεί να προκαλέσει τεράστια καταστροφή στις φωλιές των πτηνών.
Ο Σύλλογος επισημαίνει την ανάγκη για ενημέρωση και αλλαγή πρακτικών, καλώντας όλους μας να προστατεύσουμε το φυσικό μας περιβάλλον με σεβασμό και υπευθυνότητα.
Η ανάρτηση του Συλλόγου Προστασίας Αγριας Ζωής Νάξου μέσω των social media αναφέρει:
” Οι θυελλώδεις άνεμοι που έπληξαν το νησί προκάλεσαν την πτώση ενός κλαδιού στο δημοτικό σχολείο Αγίου Αρσενίου Νάξου. Μαζί με το κλαδί, έπεσε στο έδαφος και μια φωλιά πουλιών αφήνοντας εκτεθειμένους τους νεοσσούς.
Οι Εκπαιδευτικοί και οι μαθητές του σχολείου αντέδρασαν άμεσα καλώντας τον Σύλλογο Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου για την διάσωση των νεοσσών. Αρχικά, έγινε προσπάθεια επανατοποθέτησης της φωλιάς κάπου ψηλά, ώστε να μπορέσουν οι γονείς να βρουν ξανά τα μικρά τους, αλλά αυτό στάθηκε αδύνατο. Έτσι αναλάβαμε το δύσκολο έργο της ανατροφής των νεοσσών (φλώροι) και ήδη τα τρία από τα τέσσερα πουλιά ανταποκρίνονται θετικά.
Με αφορμή αυτό το περιστατικό, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε κάτι σημαντικό: το κλάδεμα δέντρων κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου των πτηνών. Κάθε άνοιξη, χιλιάδες πουλιά δημιουργούν φωλιές, εκκολάπτουν αυγά και μεγαλώνουν τα μικρά τους, δυστυχώς όμως, η αυθαίρετη ή ακατάλληλη κοπή δέντρων μπορεί να οδηγήσει στην καταστροφή των φωλιών, αφήνοντας αμέτρητους νεοσσούς αβοήθητους.
Η πρακτική του ανοιξιάτικου κλαδέματος δεν είναι μόνο περιβαλλοντικά επιζήμια, αλλά συχνά γίνεται χωρίς σκέψη και σε ακατάλληλες συνθήκες, προκαλώντας ανεπανόρθωτη ζημιά στη βιοποικιλότητα.
Είναι επιτακτική ανάγκη η ενημέρωση και η αλλαγή νοοτροπίας, ώστε το κλάδεμα να πραγματοποιείται σε σωστές περιόδους, με σεβασμό προς την άγρια ζωή και το οικοσύστημα”.