Ακριβά φαίνεται πως θα πληρώσει η Σαντορίνη τον αντίκτυπο από τη σεισμική δραστηριότητα που καταγραφόταν όλο το προηγούμενο διάστημα, καθώς μεγάλη είναι η «βουτιά» που καταγράφεται στην τουριστική κίνηση του νησιού. Την ίδια στιγμή και οι υψηλές τιμές σε υπηρεσίες όπως η διαμονή και το φαγητό, οδήγησαν τους τουρίστες σε εναλλακτικές λύσεις είτε στην Ελλάδα, είτε στο εξωτερικό.
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι ο Μάρτιος του 2025 έφερε μια αρνητική έκπληξη για τη Σαντορίνη. Οι διεθνείς αφίξεις στο νησί παρουσίασαν πτώση περίπου 60% σε σχέση με πέρυσι. Η επιβατική κίνηση στο νησί της Σαντορίνης μειώθηκε συνολικά κατά 28,5%. Οι ανησυχίες όμως των επιχειρηματιών του νησιού δεν μένουν εκεί.
Κάθε ανησυχία πάντως μπορεί να ξεπεραστεί όταν έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε τη τύχη σας.. Πως; με τη συμμετοχή σας σε μία στοιχηματική εταιρία (lesvoscuba.gr) οι οποίες περιλαμβάνουν και ξένες πλατφόρμες που λειτουργούν εκτός χώρας και προσφέρουν υπηρεσίες στοιχηματισμού σε διεθνές επίπεδο.
Τρεις άνθρωποι που γνωρίζουν καλά από τον τουρισμό της Σαντορίνης μιλούν στο topontiki.gr για τις αρνητικές εξελίξεις, τα αίτια της μεγάλης πτώσης, αλλά και την πρόβλεψή τους για το μέλλον.
Ο κ. Νίκος Νομικός, πρόεδρος των εμπορικών καταστημάτων Σαντορίνης, ανέφερε πως «είμαστε στο -40% σε σχέση με πέρυσι. Το 2023 ήμασταν στο -10% και το 2024 στο -25%».
Όπως είπε «φέτος επιδεινώθηκε το φαινόμενο της πτώσης λόγω των σεισμών. Ο προορισμός σε σχέση με αυτά που πληρώνει ο επισκέπτης είναι ακριβός. Όσο μπαίνουμε στο καλοκαίρι θα βρισκόμαστε στο -30%».
Παράλληλα, τόνισε ότι η πτώση θα επηρεάσει όλες τις Κυκλάδες, αλλά και τη Μύκονο. «Οι ανταγωνιστικοί προορισμοί είναι φθηνότεροι από εμάς. Η Σαντορίνη έχει μικρό ποσοστό Ελλήνων τουριστών, περίπου στο 10%», συμπλήρωσε.
Όσον αφορά τις υποδομές υπογράμμισε πως «έχουν μείνει 30 χρόνια πίσω. Δεν έχουμε λιμάνι, αεροδρόμιο, οδικό δίκτυο, νοσοκομείο. Το κράτος πρέπει να φτιάξει τις υποδομές. Έχει μεγάλη ευθύνη».

Η Σαντορίνη συνεισφέρει στο 3,1% του ΑΕΠ της χώρας
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος τουριστικών καταλυμάτων του νησιού, ο κ. Παγώνης Αντώνης.
Όπως τόνισε «στη Σαντορίνη καταγράφεται μια πτώση που αγγίζει το 25%. Ο Απρίλιος έκλεισε με μείον 34,1% σε σχέση με πέρυσι. Μετά τον Μάιο κάτι μπορεί να φτιάξει. Σκεφτείτε ότι το 10% του ελληνικού τουρισμού, δηλαδή 3 εκατομμύρια τουρίστες επισκέπτονται το νησί. Είναι πολλά τα έσοδα».
Ο κ. Παγώνης εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τις κυβερνητικές δεσμεύσεις του 2020, καθώς ανέφερε πως «θέλουμε καλύτερες υποδομές και επιτέλους να προχωρήσουν τα έργα και να μην μείνουν στα λόγια οι κυβερνώντες».
«Το λιμάνι, τα απορρίμματα, ο ηλεκτροφωτισμός, η υγεία, η παιδεία, το οδικό δίκτυο χρίζουν βελτίωσης. Το 2020 ανακοινώθηκε ο στρατηγικός σχεδιασμός και από τότε δεν έχει γίνει τίποτα. Η Σαντορίνη συνεισφέρει στο 3,1% του ΑΕΠ της χώρας», εστίασε ο πρόεδρος τουριστικών καταλυμάτων του νησιού.
«Σίγουρα πιστεύω στον κύκλο της αγοράς. Το νησί δεν μπορεί να είναι πάντα πρώτο. Πλέον έχουν πέσει οι τιμές, υπάρχουν ευκαιρίες, αλλά θέλουμε βοήθεια από την κεντρική εξουσία και όχι μόνο λόγια. Τα φυσικά φαινόμενα ήρθαν και θα μείνουν», κατέληξε.

Η πτώση στις νέες κρατήσεις αγγίζει το 50%
Επιπλέον, ο κ. Κανακάρης Νίκος, αντιπρόεδρος της κρουαζιέρας του νησιού, σχολίασε πως η Σαντορίνη έχει πτωτική τάση από πέρυσι, λόγω της σχέσης ποιότητας και τιμής. «Είχαν υπερτιμηθεί κάποια πράγματα. Θα είχαμε πτώση έτσι κι αλλιώς, αλλά ήρθε ο σεισμός και μας αποτελείωσε», τόνισε.
«Κάποια στιγμή καταγράφηκαν υπερβολικές τιμές. Φαινόταν ότι ήταν ένα πανάκριβο νησί σε κάποιες περιπτώσεις», συμπλήρωσε.
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι και ο κ. Κανακάρης αναφέρθηκε στις ευθύνες της κυβέρνησης λέγοντας πως υπήρξε από την ίδια καλή διαχείριση όσον αφορά τα προστατευτικά μέτρα, αλλά πολλά λάθη και υπερβολές στην προβολή του σεισμικού φαινομένου.
«Ήρθαν εδώ όλα τα συνέργεια από τις τηλεοράσεις. Ακουστήκαν υπερβολές σε όλον τον κόσμο. Η κυβέρνηση δεν το διαχειρίστηκε σωστά. Ειπωθήκαν πολλές ανακρίβειες. Ο κόσμος φοβήθηκε, με αποτέλεσμα η πτώση στις νέες κρατήσεις να αγγίζει το 50%. Είχαμε 7 μήνες σεζόν, οπότε 1 και 2 μήνες δεν σώζουν τη χρονιά», σχολίασε.
Μιλώντας και για το κομμάτι της κρουαζιέρας, υπογράμμισε ότι «αυτό που πληρώνουμε εμείς είναι μια ΚΥΑ, η οποία μας περιόριζε στο να πηγαίνουμε σε μια συγκεκριμένη παραλία, όπου ήταν βασικό σημείο της κρουαζιέρας. Υποτίθεται ότι φέτος θα προχωρούσαν τα έργα, αλλά ακόμη δεν έχει γίνει τίποτα. Η Σαντορίνη χρειάζεται νέο λιμάνι».
«Εμείς είμαστε κάτω 30%. Το νησί πληρώνει την αδράνεια των κυβερνώντων», κατέληξε.