SERIFOS-SUPERCOMPUTER PROJECT: Οι μαθητές της Σερίφου «ζωντανεύουν» την ιστορία των υπολογιστών με ένα μικρό μουσείο πληροφορικής και ευαισθητοποιούν την κοινωνία για την υπέρμετρη χρήση της τεχνολογίας
Την Τρίτη 13 Μαΐου 2025 οι μαθητές του Γυμνασίου-ΛΤ Σερίφου πραγματοποίησαν στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου μας ομιλία-παρουσίαση με θέμα:
″SERIFOS-SUPERCOMPUTER PROJECT″
Μαθητές και εκπαιδευττικοί παρακολούθησαν μια ολοκληρωμένη παρουσίαση για την ιστορία και την εξέλιξη των υπολογιστών, τον προγραμματισμό για επιστημονικές εφαρμογές και τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τους ανήλικους από την υπερβολική χρήση των τεχνολογιών πληροφορικής όπως διαδίκτυο, κινητά τηλέφωνα, βιντεοπαιχνίδια κλπ.
Την ομιλία τίμησαν με την παρουσία τους η Διευθύντρια του Γυμνασίου-ΛΤ Σερίφου κ. Δήμητρα Μπούρτζινου και σύσσωμος ο Σύλλογος Διδασκόντων του σχολείου.
Η παρουσίαση των μαθητών πραγματοποιήθηκε για την ομώνυμη Δράση SERIFOS-SUPERCOMPUTER PROJECT που αφορά την Αξιολόγηση Σχολικής Μονάδας για το έτος 2024-25. Οι εκπαιδευτικοί της Ομάδας Δράσης είναι: Παναγιώτης Αλούκος (ΠΕ04.01, Συντονιστής), Δήμητρα Μπούρτζινου (ΠΕ02, Διευθύντρια), Σωκράτης Παχούλης (ΠΕ04.05), Μαρία Συμεώνογλου (ΠΕ06) και Βασίλειος Σουγλές (ΠΕ01).
Κατά την υλοποίηση της Δράσης οι μαθητές κατασκεύασαν στο σχολείο μικρό μουσείο πληροφορικής που αποτελείται από μια συλλογή ηλεκτρονικών συσκευών με μεγάλη συλλεκτική αξία και ακόμα μεγαλύτερη εκπαιδευτική αξία, αφού σχεδόν ολόκληρος ο εξοπλισμός είναι λειτουργικός. Το μουσείο πληροφορικής του Γυμνασίου-ΛΤ Σερίφου περιλαμβάνει:
– Οθόνη CRT Samsung SyncMaster 793 DF (2004).
– H/Y dual boot με Windows XP και Windows 98.
– Hewlett-Packard ProLiant ML150 Server (2008).
– Acer Aspire 1705SMi laptop 17’’ (2004).
– Western Digital external hard drive 80 GB 5.25’’ (2003).
– Transcend USB memory stick 64 MB (2003).
– Hewlett Packard 1000 Laserjet printer (2000).
– Πληκτρολόγια Olivetti και Telerate (PS/2).
– Ποντίκια PS/2 (το ένα με μπίλια και το άλλο οπτικό).
– Canon Lide 25 scanner (2002).
– Ozaki dotodot100 ηχεία (2004).
– Floppy disk drives 3.5’’ και 5.1’’ και Floppy diskettes 3.5’’ 1.44 MB.
– Παλιά λειτουργική μητρική κάρτα με Intel Pentium III CPU, Καλώδια serial RS232 DB 9Pin και parallel DB 25Pin, καλώδια IDE και SATA, κάρτες γραφικών AGP και PCI Express, κάρτες επέκτασης PCI, μετατροπείς, Creative web camera (2003), CPUs, κασέτες με βίντεο και ήχο με εκπαιδευτικό υλικό και δίσκους DVD με ταινίες, κλπ.
Το μουσείο πληροφορικής του Γυμνασίου-ΛΤ Σερίφου είναι ανοικτό στο μέλλον σε όλους τους μαθητές αλλά και σε όλους τους επισκέπτες του σχολείου μας, όπως εκπαιδευτικούς, γονείς, συμβούλους εκπαίδευσης, ιερείς, ιατρούς, μηχανικούς, κλπ.
Επιπλέον, οι μαθητές μας πειραματίσθηκαν με προσομοιώσεις υπολογιστικής Φυσικής, παρακολούθησαν επίδειξη παράλληλου προγραμματισμού με πολυπύρηνες κάρτες γραφικών (GPU) για την επιτάχυνση αριθμητικών υπολογισμών, έπαιξαν βιντεοπαιχνίδια που αναπτύσσουν επαγγελματικές δεξιότητες και συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια.
Πηγή έμπνευσης για τη πραγματοποίηση της Δράσης αυτής ήταν η ανησυχία των μαθητών της Σερίφου για την επίδραση των μηχανών πληροφορικής στις δεξιότητες προφορικού-γραπτού λόγου, την επιρροή τους στις κοινωνικές σχέσεις και την αλλοτρίωση του ανθρώπου, το διαδικτυακό bullying, τους κινδύνους στο διαδίκτυο, τον εθισμό στα βιντεοπαιχνίδια, τα κοινωνικά δίκτυα και κινητά τηλέφωνα.
Πράγματι, οι μαθητές μας, προς χάριν αστεϊσμού, έχουν υιοθετήσει ένα μοναδικό όρο για να περιγράψουν τις συνέπειες της πολύωρης χρήσης των κινητών τηλεφώνων και του διαδικτύου στην ευστροφία του εγκεφάλου: αποκολοκύνθωση (ενν. αποβλάκωση).
Τα αποτελέσματα και τα μηνύματα της Δράσης είναι ιδιαίτερα επίκαιρα κατόπιν και της καθημερινής πλέον διάχυσης ειδήσεων για την εισβολή της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) σε όλα τα επίπεδα της ανθρώπινης δραστηριότητας και δη στην εκπαίδευση, την στιγμή που ευρωπαϊκές χώρες όπως η Σουηδία και η Φινλανδία εγκαταλείπουν τα τάμπλετ και επανέρχονται στο μολύβι και το χαρτί.
Ο Συντονιστής της Δράσης Δρ. Παναγιώτης Αλούκος εκτίμησε ιδιαιτέρως τις γνώσεις πληροφορικής των μαθητών και την εξοικείωσή τους με την τεχνολογία γενικότερα.