Σε έναν από τους πιο χαρακτηριστικούς χώρους πολιτισμού των Κυκλάδων, τον Πύργο Μπαζαίου, φιλοξενείται κάθε καλοκαίρι το Φεστιβάλ Νάξου, προσφέροντας στο κοινό εκδηλώσεις και δρώμενα που τιμούν την τέχνη και τον πολιτισμό. Λίγο πριν από την επίσημη ανακοίνωση του φετινού προγράμματος, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ, κ. Μάριος Βαζαίος, έδωσε το πρώτο στίγμα των φετινών δράσεων.
«Το φετινό φεστιβάλ θα έχει θεματικό άξονα τον πολιτισμό, την επιστήμη και το περιβάλλον», ανέφερε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στη Ραδιοφωνία Κυκλάδων 101,3 και στην εκπομπή Cyclades On Air.
Η “εναρκτήρια εκδήλωση” του φεστιβάλ έρχεται στις 31 Μαΐου και 1η Ιουνίου με μια σημαντική διημερίδα, επίσης στον Πύργο Μπαζαίου. Η εκδήλωση αυτή εντάσσεται κάτω από την “ομπρέλα” του φεστιβάλ και διοργανώνεται σε συνεργασία με το Πάντειο Πανεπιστήμιο και τον καθηγητή κ. Νίκο Λέανδρο, ο οποίος είναι ήδη γνωστός στο νησί για την ακαδημαϊκή του δραστηριότητα.
Όπως εξήγησε ο κ. Βαζαίος, κάθε Μάιο μεταπτυχιακοί φοιτητές επισκέπτονται τη Νάξο και μελετούν την κοινωνική και περιβαλλοντική φυσιογνωμία της. Μέσα από συναντήσεις με κατοίκους, γεννιούνται ιδέες και προβληματισμοί γύρω από τη βιώσιμη ανάπτυξη. Από αυτή την αλληλεπίδραση γεννήθηκε και η ανάγκη δημιουργίας μιας «πλατφόρμας» ανταλλαγής απόψεων, που φιλοδοξεί να οδηγήσει σε ουσιαστικά συμπεράσματα και προτάσεις για το μέλλον του τόπου.
«Μέχρι σήμερα βλέπουμε μια διάσταση μεταξύ των ανησυχιών της κοινωνίας και των αποφάσεων που λαμβάνονται για τον τόπο. Με λίγα λόγια, αλλού ανησυχούμε και αλλού βλέπουμε», σημείωσε ο κ. Βαζαίος.
Ιδιαίτερη σημασία δίνει στον ρόλο των μόνιμων κατοίκων, τονίζοντας ότι αυτοί πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο στον διάλογο για την ανάπτυξη του νησιού. Όπως υπογράμμισε, η Νάξος υπήρξε ιστορικά ένα αυτάρκες νησί, ωστόσο «κανένας πόρος δεν είναι αστείρευτος, πρώτα και κύρια το νερό».
Ο κ. Βαζαίος δεν παρέλειψε να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την αλλοίωση του φυσικού τοπίου και την περιβαλλοντική επιβάρυνση, σημειώνοντας πως «ήδη έχουν καταστραφεί τα αστικά κέντρα, και τώρα κινδυνεύει η περιφέρεια».
Η διημερίδα φιλοδοξεί να θέσει τις βάσεις για μια νέα εποχή στην τοπική διακυβέρνηση, με αποφάσεις που να λαμβάνουν υπόψη τις ανησυχίες της κοινωνίας. «Χρειαζόμαστε συλλογικότητες, συμμετοχή, και κυρίως ανοιχτά αυτιά», ανέφερε, καλώντας ιδιαίτερα τους νέους να συμμετάσχουν ενεργά.
«Είναι επιτακτικό να δούμε το πραγματικό συμφέρον του τόπου και να αξιοποιήσουμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του νησιού», κατέληξε, αναφέροντας επίσης ότι αυτή η διημερίδα είναι η αρχή μιας σειράς πρωτοβουλιών για τη βιώσιμη πορεία της Νάξου.