Μια νέα εποχή βιωματικής εκπαίδευσης ξεκινά στο Γεωλογικό Μουσείο Απειράνθου, με την προσθήκη ενός διαδραστικού εργαλείου γεωεπιστημών που αξιοποιεί τεχνολογία εικονικής πραγματικότητας. Η γεωλόγος Νίκη Ευελπίδου, με βαθιά αγάπη για τη γεωλογία και τη Νάξο, ανακοίνωσε τη σημαντική αυτή αναβάθμιση, προσκαλώντας εκπαιδευτικούς, μαθητές και επισκέπτες σε ένα νέο ταξίδι γνώσης.
Το καινοτόμο αυτό εργαλείο επιτρέπει στους χρήστες να διαμορφώσουν ελεύθερα το ανάγλυφο, να παρατηρήσουν γεωμορφολογικές διεργασίες, να προσομοιώσουν ροές νερού, να διερευνήσουν τεκτονικές κινήσεις, να δημιουργήσουν χάρτες και να εξοικειωθούν με βασικές αρχές υψομετρικής ανάλυσης.
Σχεδιασμένο για την ενίσχυση της STEM εκπαίδευσης, το σύστημα προσφέρει μια βιωματική εμπειρία μάθησης που φέρνει τις επιστήμες της γης πιο κοντά σε νέες γενιές ερευνητών και πολιτών.
«Όταν η αγάπη για τις γεωεπιστήμες συναντά την καινοτομία στην εκπαίδευση, τότε η μάθηση αποκτά νόημα, εικόνα και αλληλεπίδραση», σημειώνει η κ. Ευελπίδου.
Το συγκεκριμένο εργαλείο εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική προώθησης της επιστημονικής γνώσης προς το ευρύ κοινό, ενισχύοντας τη διεπιστημονική προσέγγιση της STEM εκπαίδευσης και καθιστώντας τη γεωεπιστήμη προσιτή και κατανοητή.
Είναι σχεδιασμένο για να απευθύνεται σε μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικούς αλλά και κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη, προσφέροντας τη δυνατότητα εμβάθυνσης σε σύνθετες φυσικές διεργασίες μέσα από τη βιωματική μάθηση, την παρατήρηση και τη δημιουργική αλληλεπίδραση.
Σε μια εποχή όπου η γνώση και η τεχνολογία εξελίσσονται διαρκώς, το Γεωλογικό Μουσείο Απεράθου δεν περιορίζεται σε ρόλο έκθεσης. Αποτελεί έναν ζωντανό χώρο μάθησης και πολιτισμού, που εμπλουτίζεται συνεχώς με σύγχρονα και καινοτόμα εργαλεία.
Το Sandbox αποτέλεσε επιλογή του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, προκειμένου να ενισχύσει τον εκπαιδευτικό ρόλο του Μουσείου, καθιστώντας τη γνώση προσβάσιμη, ζωντανή και χειροπιαστή.
Η υλοποίηση του έργου κατέστη δυνατή έπειτα από σύνταξη πρότασης σε πρόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού, της καθηγήτριας του ΕΚΠΑ και Επιστημονικά Υπεύθυνης του Μουσείου, κ. Νίκης Ευελπίδου.
Την εγκατάσταση και ρύθμιση του εξοπλισμού και του εκπαιδευτικού περιεχομένου ανέλαβε η ερευνητική ομάδα της καθηγήτριας Ν. Ευελπίδου, με την καθοριστική συμβολή των Γιάννη Σαΐτη και Άννας Χασιώτη.
Το έργο χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού, στο πλαίσιο επιχορήγησης για δράσεις Μουσείων Νεότερου Πολιτισμού.
Ας δούμε την σχετική ανάρτηση της κας Ευελπίδου μέσω της προσωπικής της σελίδας στα social media (με video)
“📢 Αποκτήσαμε νέο εκπαιδευτικό εργαλείο στο Γεωλογικό Μουσείο Απεράθου Νάξου
🌍🔬 Όταν η αγάπη για τις γεωεπιστήμες συναντά την καινοτομία στην εκπαίδευση.
Σας προσκαλούμε να ανακαλύψουμε μαζί τη δυναμική του πλανήτη μας, μέσα από ένα διαδραστικό εκπαιδευτικό εργαλείο που συνδυάζει τεχνολογία εικονικής πραγματικότητας με φυσική αλληλεπίδραση.
Με στόχο την ενίσχυση της κατανόησης βασικών γεωεπιστημονικών εννοιών, οι συμμετέχοντες έχουν τη δυνατότητα να:
🔹 διαμορφώσουν ελεύθερα το ανάγλυφο και να παρατηρήσουν γεωμορφολογικές διεργασίες σε πραγματικό χρόνο
🔹 προσομοιώσουν τη ροή του νερού και να διερευνήσουν την έννοια των υδρολογικών λεκανών
🔹 κατανοήσουν τις διαδικασίες της τεκτονικής των πλακών και τη δημιουργία ηφαιστείων
🔹 δημιουργήσουν χάρτες, να αναλύσουν ισοϋψείς καμπύλες και να εξοικειωθούν με τις υψομετρικές μεταβολές
Μια πρωτοβουλία που συνδυάζει τη βιωματική μάθηση με τις αρχές της STEM εκπαίδευσης, προσφέροντας ένα εργαλείο προσβάσιμο σε μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικούς”.