Μπορεί ένα πουλί να σταματήσει ένα αεροπλάνο; Η απάντηση είναι «ναι», αλλά όχι με τον τρόπο που ίσως φαντάζονται όσοι παρακολουθούν κινηματογραφικές ταινίες (βλ Ιντιάνα Τζόουνς: η τελευταία σταυροφορία) ή διάβασαν πρόσφατα δημοσιεύματα για την πτήση της Ολυμπιακής Αεροπορίας προς τη Νάξο.
Τι συνέβη; Τη Δευτέρα 12 Μαΐου, λίγο πριν τις 19:30, ένας ασημόγλαρος εισήλθε στην είσοδο αέρα του κινητήρα αεροσκάφους κατά την προσγείωση στο αεροδρόμιο της Νάξου. Η πτήση ολοκληρώθηκε χωρίς απολύτως κανένα πρόβλημα, οι επιβάτες αποβιβάστηκαν κανονικά και το πρωτόκολλο ενεργοποιήθηκε με ακρίβεια: το αεροσκάφος παρέμεινε στο νησί για προληπτικό τεχνικό έλεγχο από εξειδικευμένο προσωπικό που έφτασε από την Αθήνα.
Λίγο μετά τις 8 το βράδυ δεχτήκαμε τηλεφώνημα από φίλο του NaxosPress που ήταν αυτόπτης μάρτυς και είχε πλήρη εικόνα για το συμβάν. Μας ανέφερε τι συνέβη. Επικοινωνήσαμε άμεσα (στις 8:10) με τον αερολιμενάρχη Νάξου κο Ερωτόκριτο Καϊδατζή, ο οποίος επιβεβαίωσε τι είχε συμβεί και μας τόνισε ότι αναμένεται να επιλυθεί άμεσα. Μάλιστα, λίγο μετά τις 8:40 μας ενημέρωσε ότι όλα κύλισαν καλά με βάση το πρωτόκολλο που ισχύει σε αυτές τις περιπτώσεις και μας έδωσε και την είδηση ότι έφτασε αεροπλάνο δεύτερο από την Αθήνα για την μεταφορά των επιβατών. Σημείωσε δε ότι την επόμενη ημέρα αναμένονταν να επιδιορθωθεί το πρόβλημα στο πρώτο αεροπλάνο με την είσοδο πτηνού στον κινητήρα του αεροσκάφους…
Όμως, το περιστατικό παρουσιάστηκε από μερίδα ΜΜΕ με υπερβολικούς τίτλους, που έφταναν έως και την «αποφυγή αεροπορικής τραγωδίας», προκαλώντας ανησυχία και σχόλια κυρίως σε τοπική και λιγότερο σε εθνική κλίμακα. Ο καθένας μας άλλωστε κρίνεται από τις επιλογές του. Εμείς απλά επιλέξαμε να μην δώσουμε διάσταση για ένα γεγονός που μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή και σίγουρα δεν έχει σχέση με την παρουσία καταφυγίου πτηνών κοντά στο αεροδρόμιο. Ούτε βέβαια υπήρχε κίνδυνος για τραγωδία ή απώλεια ανθρώπινης ζωής. Το κυριότερο δε; Η λειτουργία του αεροδρομίου δεν επηρεάστηκε ούτε για ένα λεπτό. Μοναδικό σημείο αναφοράς; Το γεγονός ότι το αεροδρόμιο δεν έχει φώτα για να υπάρχουν νυχτερινές πτήσεις. Αυτό μάλιστα, είναι ένα ζήτημα που χρειάζεται να αναδειχτεί…
Σύλλογος Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου: “Όχι στη δαιμονοποίηση της φύσης”
Μετά τον θόρυβο και κυρίως τα σχόλια στο διαδίκτυο – τη δική του τοποθέτηση έκανε την επόμενη ημέρα, και ο Σύλλογος Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου, που ανέδειξε με νηφαλιότητα ένα βασικό σημείο: οι ασημόγλαροι είναι πανταχού παρόντες – όχι μόνο κοντά σε υγροτόπους. «Το περιστατικό αυτό θα μπορούσε να έχει συμβεί οπουδήποτε», σημείωσε ο Σύλλογος, τονίζοντας την ανάγκη για ψύχραιμη και αντικειμενική ενημέρωση.
Η πλήρης ανακοίνωση σημειώνει: “Να αναφέρουμε σχετικά πως οι ασημόγλαροι συναντώνται παντού, όχι μόνο στους υγρότοπους, άρα το περιστατικό αυτό θα μπορούσε να έχει συμβεί οπουδήποτε.
Ορισμένα μέσα όμως προτίμησαν, αντί να διασταυρώσουν το γεγονός και να αποδώσουν ψύχραιμα την είδηση, να το παρουσιάσουν, για άλλη μία φορά, με τρόπο υπερβολικό και υποκειμενικό σε βαθμο που αγγίζει τα όρια της σκοπιμότητας...”
Διεθνές φαινόμενο, καθημερινή πρόκληση
Η πρόσκρουση πουλιών (bird strike) είναι ένα γνωστό και παγκοσμίως παρακολουθούμενο φαινόμενο. Το 2023, στις ΗΠΑ καταγράφηκαν πάνω από 19.000 τέτοια περιστατικά. Τα αεροσκάφη είναι σχεδιασμένα να αντέχουν τέτοιου τύπου επαφές, ενώ τα πληρώματα είναι εκπαιδευμένα για να διαχειρίζονται τέτοιες καταστάσεις.
Ακόμα και στην Ελλάδα, δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει. Πτήσεις σε Αθήνα, Ηράκλειο ή Θεσσαλονίκη έχουν στο παρελθόν καταγράψει ανάλογες περιπτώσεις, πάντα με την ίδια κατάληξη: ασφαλή προσγείωση και τεχνικό έλεγχο.
Θέλετε παραδείγματα;
-
Τον Αύγουστο του 2023, πτήση της Aer Lingus από την Αθήνα προς το Δουβλίνο υπέστη πρόσκρουση με πουλί κατά την απογείωση, χωρίς να προκληθούν τραυματισμοί ή σοβαρές ζημιές.
-
Το 2021, αεροσκάφος της Lufthansa υπέστη ζημιές στη μύτη του κατά την προσέγγιση στο αεροδρόμιο Ηρακλείου λόγω πρόσκρουσης με πουλί
-
Τον Απρίλιο του 2025, πτήση της British Airways από την Ουάσινγκτον προς το Λονδίνο αναγκάστηκε να προσγειωθεί εκτάκτως στη Βοστώνη μετά από πιθανή πρόσκρουση με πουλί και εμφάνιση καπνού στην καμπίνα.
-
Τον Φεβρουάριο του 2025, πτήση της TUI από το Γκάτγουικ προς το Πράσινο Ακρωτήριο υπέστη πρόσκρουση με δύο κύκνους λίγο μετά την απογείωση, προκαλώντας ζημιές στο αεροσκάφος και αναγκάζοντας σε επείγουσα προσγείωση.
Συμπέρασμα: Όταν η υπερβολή υποβαθμίζει την ουσία
Το περιστατικό στη Νάξο είναι υπενθύμιση πως η επαγρύπνηση και η τήρηση διαδικασιών σώζουν ζωές — όχι η καταστροφολογία. Ο επαγγελματισμός των πληρωμάτων και η λειτουργία των αεροδρομίων δεν χρειάζονται τίτλους-σοκ, αλλά αναγνώριση και εμπιστοσύνη. Η φύση και η τεχνολογία μπορούν να συνυπάρχουν. Και όπως αποδείχθηκε άλλη μια φορά: το έκαναν με απόλυτη επιτυχία.
Καλή και θεμιτή έως ένα σημείο η “μάχη” για τα “likes” στη προσπάθεια για ενημέρωση αλλά όλα χρειάζονται μέτρο. Ειδικά σε μία περίοδο όπου κάθε συμβάν περνάει από κόσκινο σε διεθνές επίπεδο με ζητούμενο τι άλλο από τη προστασία του τόπου μας.