Η Νάξος έγινε για μία εβδομάδα το πεδίο συνάντησης δύο ευρωπαϊκών σχολείων, ενισχύοντας τη διαπολιτισμική συνεργασία και την περιβαλλοντική συνείδηση. Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+, το ΓΕΛ Νάξου «Μανώλης Γλέζος» υποδέχθηκε μαθητές και εκπαιδευτικούς από το ιταλικό Liceo Scientifico e Linguistico di Ceccano, ανοίγοντας δρόμους φιλίας και μάθησης με οδηγό την Τεχνητή Νοημοσύνη και τον σεβασμό στη Μεσόγειο.
Το πρόγραμμα αναλυτικά:
Από τις 4 έως 10 Μαΐου 2025, το σχολείο της Νάξου φιλοξένησε 10 Ιταλούς μαθητές και 2 εκπαιδευτικούς, στο πλαίσιο του εγκεκριμένου ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ 2024-1-EL01-KA122-SCH000216061 με τίτλο:
«Ένα εναλλακτικό ταξίδι στη Μεσόγειο, με τη βοήθεια του Ασκληπιού και της Τεχνητής Νοημοσύνης, για ένα βιώσιμο περιβάλλον».
Η συνεργασία περιλάμβανε διαδικτυακές και δια ζώσης δράσεις με στόχο την ανάπτυξη περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και διαπολιτισμικής ανταλλαγής. Οι φιλοξενούμενοι Ιταλοί μαθητές διέμειναν σε οικογένειες Ναξιωτών συμμαθητών τους, βιώνοντας από κοντά την καθημερινότητα, τη φιλοξενία και τις παραδόσεις του νησιού.
Πλούσιο πολιτιστικό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα
Οι φιλοξενούμενοι μαθητές και εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν:
-
Την Απείρανθο, το Χαλκί, το Κάστρο και τον Κούρο των Μελάνων
-
Το αποστακτήριο “Κίτρο Βαλληνδρά”
-
Τον αρχαιολογικό χώρο των Υρίων και το Κεδροδάσος της Αγίας Άννας
Παράλληλα, στο ΓΕΛ Νάξου πραγματοποιήθηκε παρουσίαση στα Αγγλικά από συνεργάτες του Πανεπιστημίου ΠΑΔΑ, με θέμα τη ρύπανση, το περιβάλλον και τις προοπτικές που προσφέρει η Τεχνητή Νοημοσύνη για μια βιώσιμη μεσογειακή πραγματικότητα.
Η εκπαιδευτική ομάδα και οι ευχαριστίες
Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί για την οργάνωση και επιτυχία του προγράμματος ήταν οι:
-
Ελισάβετ Ρώτα (συντονίστρια, Πληροφορική)
-
Γαλατερού Νεκταρία (Οικονομικά & Πολιτικές Επιστήμες)
-
Ιωαννίδου Αθανασία (Γερμανική Φιλολογία)
-
Ζευγώλη Μαρία (Μαθηματικός)
-
Κυριακή Περιάλη (Γαλλική Φιλολογία)
-
Νεκτάριος Δεγαΐτας και Μαρία Ζούλη (Φιλόλογοι)
-
Γιάννης Μελισσουργός (Μαθηματικός)
Θερμές ευχαριστίες εκφράστηκαν προς τη διεύθυνση του σχολείου, για τη συνεχή στήριξη των διεθνών προγραμμάτων, τα οποία δίνουν τη δυνατότητα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς να γνωρίσουν τον κόσμο μέσα από την εκπαίδευση και την αλληλεπίδραση.
Η σχετική ανάρτηση μέσω της συντονίστριας του προγράμματος, Ελισάβετ Ρώτα αναφέρει: