Παρασκευή, 27 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΝάξος & Μικρές ΚυκλάδεςΝάξος - Νικόλας Ρουγκάλας: Μετά το 2ο πανελλήνιο βραβείο λογοτεχνίας, τιμητική βράβευση...

Νάξος – Νικόλας Ρουγκάλας: Μετά το 2ο πανελλήνιο βραβείο λογοτεχνίας, τιμητική βράβευση στο Δημαρχείο

|

Ο Νικόλας Ρουγκάλας, μαθητής της Στ΄ Δημοτικού του 4ου Δημοτικού Σχολείου Χώρας Νάξου, απέδειξε για άλλη μια φορά ότι τα μεγάλα ταλέντα δεν έχουν ηλικία. Πριν από μερικές ημέρες έγινε γνωστό ότι με το παραμύθι του «Σώμα και Αίμα», απέσπασε το 2ο Βραβείο στον 14ο Πανελλήνιο Σχολικό Διαγωνισμό Λογοτεχνίας “Το Δέντρο της Σοφίας”, αγγίζοντας καρδιές και συγκινώντας βαθιά όσους το διάβασαν.

Το παραμύθι του είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα παιδικό λογοτεχνικό έργο. Είναι ένας βαθιά ανθρώπινος φόρος τιμής στη μνήμη του αγαπημένου του θείου, Δημήτρη Ήμελλου, ηθοποιού που έφυγε πρόωρα από τη ζωή τον Δεκέμβριο του 2024. Ο Νικόλας, με ευαισθησία και ωριμότητα που ξεπερνά την ηλικία του, κατέγραψε συναισθήματα, απώλειες και ελπίδες σε ένα παραμύθι γεμάτο φως.

🔹 Μια φράση-σύνοψη της παιδικής σοφίας:

«Η αδικία, η αδιαφορία, η αλαζονεία, η αναισθησία, η ζήλια, η κακία, η κοροϊδία, το μίσος, η περηφάνια, ο φθόνος και το ψέμα κοινώνησαν το σώμα και το αίμα της αγάπης. Και από αυτήν την στιγμή έγιναν στον κόσμο όλα Αγάπη.»

Με αυτά τα λόγια κλείνει το παραμύθι του μικρού Νικόλα — και ίσως εκεί κρύβεται όλη η ουσία της λογοτεχνίας: να μπορείς να μετατρέπεις το σκοτάδι σε φως, την απώλεια σε αγκαλιά, και τη θλίψη σε προσφορά.

Δεύτερο Πανελλήνιο Βραβείο για τον Νικόλα Ρουγκάλα, με παραμύθι αφιερωμένο στον θείο του Δημήτρη Ήμελλο

🔹 Τιμητική βράβευση στο Δημαρχείο Νάξου

Σε μια λιτή αλλά συγκινητική τελετή, σήμερα Δευτέρα 12 Μαϊου, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, με επικεφαλής τον Δήμαρχο Δημήτρη Λιανό και τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Βασίλη Φλεριανό, υποδέχτηκαν τον Νικόλα στο Δημαρχείο για να τον τιμήσουν για τη διάκρισή του.

Ο κ. Φλεριανός σημείωσε χαρακτηριστικά:

«Για εμένα, αυτό είναι λογοτεχνία. Να μπορεί ένα παιδί να μετατρέπει τον πόνο, την απώλεια και τα σκοτάδια του κόσμου, σε φως και αγάπη.»

Ως συμβολικό δώρο, προσφέρθηκε στον νεαρό μαθητή το λεύκωμα – αφιέρωμα στον Ιάκωβο Καμπανέλλη, έναν εμβληματικό Ναξιώτη δημιουργό, υπογραμμίζοντας την συνέχεια του πολιτισμού και της δημιουργίας στον τόπο μας.

🔹 Ας δούμε την ανάρτηση του κου Φλεριανού για την όμορφη αυτή στιγμή

“Σήμερα είχαμε την χαρά και την τιμή μαζί με τον Δήμαρχο, να υποδεχθούμε στο Δημαρχείο τον Νικόλα Ρουγκάλα.

Ο Νικόλας για δεύτερη φορά, κατέκτησε το 2ο Βραβείο στον 14ο Πανελλήνιο Σχολικό Διαγωνισμό Λογοτεχνίας Σοφίας Φίλντιση – “Το Δέντρο της Σοφίας”, με το υπέροχο παραμύθι του με τίτλο: «ΣΩΜΑ ΚΑΙ ΑΙΜΑ».

Ένα κείμενο γεμάτο ωριμότητα, συναίσθημα και εσωτερικότητα, που αφιέρωσε με τρυφερότητα στη μνήμη του αγαπημένου του θείου, του ηθοποιού Δημήτρη Ημελλου.

Το τέλος του παραμυθιού του, τα λέει όλα:
«Η αδικία, η αδιαφορία, η αλαζονεία, η αναισθησία, η ζήλια, η κακία, η κοροϊδία, το μίσος, η περηφάνια, ο φθόνος και το ψέμα κοινώνησαν το σώμα και το αίμα της αγάπης. Και από αυτήν την στιγμή έγιναν στον κόσμο όλα Αγάπη.»

Για εμένα, αυτό είναι λογοτεχνία. Να μπορεί ένα παιδί να μετατρέπει τον πόνο, την απώλεια και τα σκοτάδια του κόσμου, σε φως και αγάπη.

Του προσφέραμε το Λεύκωμα-Αφιέρωμα στη ζωή του Ιάκωβου Καμπανέλλη, ως ένα συμβολικό δώρο από τον Δήμο. Ένα βιβλίο για έναν μεγάλο Ναξιώτη δημιουργό που προσφέρθηκε σε έναν νέο Ναξιώτη που ξεκινά να γράφει τη δική του πορεία.

Ο Καμπανέλλης μας έμαθε ότι ο λόγος μπορεί να γίνει φως, ακόμα και μέσα από σκοτεινές εποχές. Και είναι σημαντικό να ξέρουν τα παιδιά μας πως συνεχίζουν αυτό το νήμα — με τη δική τους φωνή.

Νίκο, μη σταματήσεις ποτέ να γράφεις.

Γιατί όταν γράφει ένα παιδί από την δική του παιδική και αθώα ματιά, ο κόσμος γίνεται λίγο πιο ανθρώπινος”.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κουφονήσια – 31η Cyclades Regatta: Μια γιορτή ιστιοπλοΐας, συνεργασίας και φιλοξενίας

Ο Αντιδήμαρχος Αντώνης Κωβαίος και η Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας καλωσόρισαν τους ιστιοπλόους και τίμησαν τον ΝΟΤΚ με μια λαμπρή εκδήλωση, με την υποστήριξη φορέων, εθελοντών και επιχειρήσεων

Πάρος: Το Δημοτικό Ωδείο μετονομάστηκε σε «Νίκος Σαρρής» με συγκίνηση και σεβασμό (Photos)

Σε μια συγκινητική τελετή στην Παροικία, ο Δήμος Πάρου τίμησε τον Νίκο Σαρρή για τη σπουδαία προσφορά του στη μουσική παιδεία και τον πολιτισμό του νησιού

Ρεμπέτικο… το πολυμορφικό: Η Σύρος τιμά ξανά τη λαϊκή μουσική κληρονομιά

Το Φεστιβάλ «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη» επιστρέφει με αφιερώματα, συναυλίες, εκθέσεις και μουσικά εργαστήρια – Από 28 έως 31 Αυγούστου σε Κίνι και Ερμούπολη

ΠΝΑΙ – Ζαννετίδης: Συνάντηση εργασίας για τον πρωτογενή τομέα στη Νάξο

Ο Αντιπεριφερειάρχης Φιλήμονας Ζαννετίδης σε διάλογο με τον Δήμαρχο Νάξου Δημήτρη Λιανό και τον Έπαρχο Γιάννη Μαργαρίτη

Σαντορίνη: Διήμερο εργαστήρι καλαθοπλεκτικής στο Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας «Δ. Νομικός»

Παραδοσιακή τέχνη με λυγαριά, στο πλαίσιο της έκθεσης «Ίχνη Θηραϊκής Λαογραφίας» – Σάββατο 12 & Κυριακή 13 Ιουλίου με περιορισμένες συμμετοχές

Στη Σύρο για το Stoiximan AegeanBall Festival 2025 ο Γιάννης Βρούτσης

Ανακοινώσεις για τις αθλητικές υποδομές στις Κυκλάδες από τον Αν. Υπουργό Αθλητισμού

Η Κέα στο προσκήνιο: Τα έργα, οι προκλήσεις και το όραμα της Δημάρχου Ειρήνης Βελισσαροπούλου

Από την τουριστική ανάπτυξη και την ύδρευση έως την κοινωνική πολιτική και τις υποδομές – Όσα παρουσίασε η Δήμαρχος Κέας στο Κανάλι της Βουλής

Υπουργείο Παιδείας: 30 εκατ. ευρώ για τα σχολεία, δυναμική ενίσχυση σε Θήρα, Νάξο, Σύρο και Πάρο

Όλη η κατανομή για τις Κυκλάδες – Πόσα παίρνει ο κάθε Δήμος για επισκευές και συντηρήσεις σχολείων

Νάξος: Ο Νέστορας Νέστορας, ο νέος MasterChef 2025, ξεκινά μαγειρικό ταξίδι στο “Avaton 1739”

Ο μεγάλος νικητής του φετινού διαγωνισμού μαγειρικής ξεκινά συνεργασία με το εστιατόριο "Avaton 1739" στο εμβληματικό Κάστρο της Νάξου.

Νάξος – Πανηγύρι Αγίων Αποστόλων Μελάνων: Μουσική, χορός και προσφορά στην καρδιά της Νάξου

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Κούρος ο Έλληνας» προσκαλεί ντόπιους και επισκέπτες σε μια παραδοσιακή βραδιά με νησιώτικους σκοπούς και ιερό σκοπό.

«Μπαμπά, τι φαΐ θα φάμε σήμερα;». Το νέο σπιτικό στέκι στη Χώρα Νάξου με καρδιά και ουσία

Όταν η καθημερινή ερώτηση του παιδιού γίνεται γευστική απάντηση για όλη την οικογένεια.

Νάξος – ΕΠΑΛ: Ο Ιορδάνης Κυριακίδης και ο Νικήτας Θεολογίτης αφήνουν πίσω τους μία τεράστια παρακαταθήκη

Μετά από σχεδόν τρεις δεκαετίες αφοσίωσης στην Τεχνική Εκπαίδευση, οι δύο διευθυντές συνταξιοδοτούνται, αφήνοντας πίσω τους ένα σχολείο ανοιχτό στη γνώση, στην καινοτομία και στις αξίες της τοπικής κοινωνίας.

Νάξος – Τρίποδες: “Sea Breeze”, μια νέα επιχείρηση με άρωμα καθαριότητας

Στηρίζουμε τη νέα προσπάθεια στο χωριό μας – Ένα καθαριστήριο με επαγγελματισμό, αγάπη και ρίζες στον τόπο

Λυσιστράτη στη Νάξο: Όταν το θέατρο γίνεται υπόθεση όλων (video)

Ο σκηνοθέτης Θανάσης Αντωνίου μιλά για την τέχνη, την ελευθερία και το κοινό όραμα του θεάτρου.

Πάρος: Αποχαιρετισμός με δάκρυα για την Πρεσβυτέρα Ευαγγελία Βιώνη – Ανουσάκη

Σε συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα η εξόδιος ακολουθία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Νάουσα – Συγκλονιστικά λόγια από τον Μητροπολίτη Λεοντοπόλεως

Naxos Meat: Μια νέα επιχειρηματική σελίδα για τη Νάξο, στήριγμα στην τοπική παραγωγή

Η οικογένεια Βασαλάκη επενδύει στον πρωτογενή τομέα, ενισχύοντας το ντόπιο προϊόν με ποιότητα και όραμα

Η Τοσοδούλα χορεύει στη Νάξο – Μια παραμυθένια παράσταση από καρδιάς

Η μαθητική παράσταση του AlteR riTmo «Η Τοσοδούλα» ζωντανεύει στο Δημοτικό Θέατρο Ι. Καμπανέλλη στις 24 & 25 Ιουνίου, με παιδιά και εφήβους της Νάξου να χορεύουν τη φύση, τη φαντασία και τη δύναμη του παραμυθιού

Όταν τα Raptor συνάντησαν τη Νάξο – Μια τριήμερη εξόρμηση γεμάτη περιπέτεια και Κυκλαδίτικη ψυχή

Με 18 οχήματα και 70 μέλη, το Raptor Club Greece εξερεύνησε τις ομορφιές της Νάξου σε ένα μοναδικό Summer Tour γεμάτο εικόνες, προκλήσεις και φιλοξενία

Μικρές Κυκλάδες χωρίς αυτοκίνητο: Τέσσερα νησιά για αυθεντικές, ήσυχες διακοπές (video)

Δονούσα, Κουφονήσια, Σχοινούσα και Ηρακλειά προσφέρουν παραλίες με κρυστάλλινα νερά, γραφικά σοκάκια και χαλαρούς ρυθμούς – όλα χωρίς την ανάγκη μετακίνησης με αυτοκίνητο.

Νάξος: Έφυγε ο “Κρινακογιώργης”, η Κωμιακή αποχαιρετά έναν δικό της άνθρωπο

Ο Γιώργος Χωριανόπουλος, ο άνθρωπος του ταξί, του κυνηγιού και της καθημερινότητας του χωριού, φεύγει πλήρης ημερών, αφήνοντας πίσω του αναμνήσεις, χαμόγελα και μια σιωπηλή απουσία.