«Δύο προϊόντα παρουσιάσαμε στην Tuttofood: τη Γραβιέρα μας και (μέσω αυτής) το νησί μας», δήλωσε με υπερηφάνεια ο Πρόεδρος της Ε.Α.Σ. Νάξου, Δημήτρης Καπούνης, επιβεβαιώνοντας με λίγες λέξεις τη φιλοσοφία εξωστρέφειας που ακολουθεί ο Συνεταιρισμός εδώ και χρόνια.
Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου βρέθηκε στο Μιλάνο από τις 5 έως τις 8 Μαΐου, συμμετέχοντας για πρώτη φορά στην παγκόσμιου κύρους έκθεση «Tuttofood», με τη στήριξη του Ελληνοϊταλικού Επιμελητηρίου Αθηνών.
Μέσα σε ένα περιβάλλον που συγκέντρωσε περισσότερους από 3.000 εκθέτες και 100.000 επισκέπτες από όλο τον κόσμο, η Ε.Α.Σ. Νάξου εκπροσώπησε τη ναξιώτικη γη με τιμή: η περίφημη Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. ήταν ο πρωταγωνιστής, μαζί με άλλα ποιοτικά τυροκομικά προϊόντα του Συνεταιρισμού.
Το ενδιαφέρον των επισκεπτών ήταν ιδιαίτερα έντονο, με επιχειρηματίες από την Ιταλία και την υπόλοιπη Ευρώπη να δοκιμάζουν τα προϊόντα και να εκφράζουν τον ενθουσιασμό τους για τη γεύση, την ποιότητα και τη μοναδικότητά τους. Σύμφωνα με τον κ. Καπούνη, «υπήρξε ισχυρή ζήτηση για τη Γραβιέρα», με αποτέλεσμα να ανοίξει ο δρόμος για την περαιτέρω διείσδυση της Ε.Α.Σ. Νάξου στην απαιτητική ιταλική αγορά.
Η παρουσία του πρώην πρέσβη της Ιταλίας στην Ελλάδα, αλλά και του Ιταλού Υπουργού Γεωργίας Φραντσέσκο Λολομπρίτζιτα, ο οποίος δοκίμασε το προϊόν και μίλησε με τα θερμότερα λόγια, αποτέλεσε ένα ακόμη ισχυρό μήνυμα αναγνώρισης για την Ε.Α.Σ. Νάξου.
«Τον προσκάλεσα να επισκεφθεί τη Νάξο και να δει από κοντά την παραγωγή μας», είπε ο κ. Καπούνης, σημειώνοντας με νόημα: «Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας μας, διαπιστώσαμε πως ο Ιταλός Υπουργός είναι πολύ πιο κοντά στον αγρότη και στον κτηνοτρόφο από τον Έλληνα ομόλογό του…»
Η συμμετοχή αυτή επιβεβαιώνει τη στρατηγική της Ένωσης για άνοιγμα σε νέες αγορές, ενώ ταυτόχρονα μεταφέρει στο εξωτερικό το μήνυμα ότι η Νάξος δεν παράγει απλώς τυρί – παράγει πολιτισμό, γεύση και ποιότητα που αντέχει στον χρόνο.
Η εξωστρέφεια δεν είναι απλώς μια επιλογή για την Ε.Α.Σ. Νάξου· είναι πυξίδα.