Κυριακή, 14 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΕλλάδαΓαλάζιες Σημαίες 2025: Ανακοινώνονται την επόμενη Πέμπτη (15/05)

Γαλάζιες Σημαίες 2025: Ανακοινώνονται την επόμενη Πέμπτη (15/05)

|

Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) και ο Δήμος Γλυφάδας συνδιοργανώνουν την Πέμπτη 15 Μαΐου 2025, στο Glyfada Golf Gardens, δύο σημαντικές εκδηλώσεις αφιερωμένες στην προστασία του παράκτιου και θαλάσσιου περιβάλλοντος:

# την ανακοίνωση των βραβεύσεων του Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία» για το 2025 και
την τελευταία εκδήλωση του φετινού «Προστασία της Φύσης Lab» με θέμα «Αποκατάσταση Παράκτιων και Θαλάσσιων τύπων Οικοτόπων της Οδηγίας 92/43 (ΕΟΚ)». Το πρώτο θέμα πάντως δεν αφορά την Νάξο και το Δήμο γενικότερα από τη στιγμή που χάθηκαν πέρυσι λόγω της απουσίας ναυαγοσωστών..

Γαλάζιες Σημαίες 2025 

Στις 19:00 θα ξεκινήσει η εκδήλωση για την ανακοίνωση των ακτών, των μαρινών και των τουριστικών σκαφών που θα λάβουν την ύψιστη διάκριση «Γαλάζια Σημαία» για το 2025.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθούν την προηγούμενη μέρα, Τετάρτη 14 Μαΐου 2025, 9:30-12:00, βιωματικά εργαστήρια με θέμα «Γαλάζια Σημαία: Καθαρές και ασφαλείς ακτές» για μαθητές δημοτικών σχολείων της περιοχής στην παραλία της Γλυφάδας (δίπλα στην 3η μαρίνα), από την ΕΕΠΦ και τον Σύλλογο για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας, ΑΡΧΕΛΩΝ. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει επίδειξη ναυαγοσωστικής από την Πανελλήνια Σχολή Ναυαγοσωστικής.

Η «Γαλάζια Σημαία» είναι το πλέον αναγνωρίσιμο και αξιόπιστο οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο για ακτές, μαρίνες και τουριστικά σκάφη που πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις βράβευσης.

Τα κριτήρια αφορούν την καθαριότητα, την οργάνωση, την πληροφόρηση, την ασφάλεια των λουόμενων και των επισκεπτών, την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος στην ακτή και τον παράκτιο χώρο και την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.

Στόχος του Προγράμματος είναι η συνετή αειφορική διαχείριση της παράκτιας ζώνης, τόσο στα βραβευμένα σημεία όσο και γύρω από αυτά, και η βελτίωση της οικολογικής συνείδησης επισκεπτών, προσωπικού και τοπικής κοινωνίας μέσα από την περιβαλλοντική εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση.

Σημειώνεται ότι το 2024 η Ελλάδα διατήρησε τη δεύτερη θέση μεταξύ των 52 χωρών παγκοσμίως που συμμετείχαν στο Πρόγραμμα, με 625 βραβευμένες ακτές, 18 μαρίνες και 6 τουριστικά σκάφη.

Προστασία της Φύσης Lab: πάνελ με θέμα «Αποκατάσταση Παράκτιων και Θαλάσσιων τύπων Οικοτόπων της Οδηγίας 92/43 (ΕΟΚ)»

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 17:00, με πάνελ συζήτησης με θέμα: «Αποκατάσταση Παράκτιων και Θαλάσσιων Τύπων Οικοτόπων της Οδηγίας 92/43 (ΕΟΚ)» στο πλαίσιο του 3ου κύκλου «Προστασία της Φύσης Lab».

Στη συζήτηση, που θα συντονίσει ο Δρόσος Κουτσούμπας, Κοσμήτορας Σχολής Περιβάλλοντος του Πανεπιστημιου Αιγαίου, συμμετέχουν διακεκριμένοι επιστήμονες: ο Στέλιος Κατσανεβάκης, Καθηγητής Θαλάσσιας Οικολογίας και Βιοποικιλότητας στο Τμήμα Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ο Δημήτρης Πουρσανίδης, Ερευνητής του Εργαστηρίου Τηλεπισκόπησης του ΙΤΕ Κρήτης, και η Σοφία Ρεϊζοπούλου, Διευθύντρια Ερευνών, Δρ Θαλάσσιας Βιολογίας και Οικολογίας στο Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας του ΕΛΚΕΘΕ.

Οι ομιλητές θα συζητήσουν για την ουσιαστική αποκατάσταση και προστασία των διαφορετικών τύπων θαλάσσιων και παράκτιων οικοτόπων κοινοτικού ενδιαφέροντος και προτεραιότητας (ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ EE 2024/1991), οι οποίοι απειλούνται από την κλιματική αλλαγή, τις ανθρώπινες δραστηριότητες και τη ρύπανση.

Όπως αναφέρει ο κος Κουτσούμπας: «Είναι η ώρα ΜΗΔΕΝ ΓΙΑ τους ΩΚΕΑΝΟΥΣ, είναι η ώρα της ανάληψης δράσεων για την αποτελεσματική προστασία της βιοποικιλότητας και την αποκατάσταση του θαλάσσιου περιβάλλοντος υπό το πρίσμα της βιώσιμης ανάπτυξης στη Μεσόγειο και στις Ελληνικές Θάλασσες.»

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αναφορά στο Ευρωκοινοβούλιο για την Αμοργό: Αντίδραση σε λιμενικά και οδικά έργα με χρηματοδότηση της Ε.Ε.

Ο Νικόλαος Γαβαλάς, εκ μέρους περιβαλλοντικών συλλόγων και εκατοντάδων πολιτών, καταγγέλλει την καταστροφική επίδραση αναπτυξιακών έργων στην Αμοργό και ζητά παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Santorini Experience 2025: Ντρισμπιώτη, Μάλτση, Παπανικολάου, Ιακωβάκης δίνουν δυναμικό «παρών»

Ολυμπιονίκες και παγκόσμιοι πρωταθλητές στο Santorini Experience 2025

Κόρωνος: Νέα δανειστική βιβλιοθήκη από τον Γιάννη Γερασιμίδη, πολιτιστική «ανάσα» στο χωριό

Μια ακόμη πρωτοβουλία του Γιάννη Γερασιμίδη που συμβάλλει στη βελτίωση της εικόνας του τόπου, με στόχο να φέρει το βιβλίο πιο κοντά σε κατοίκους και επισκέπτες.

Νάξος: Αποκαταστάθηκε η βλάβη σε κεντρικό αγωγό ύδρευσης στο ύψος του Λυκείου

Σπασμένος σωλήνας ύδρευσης πλημμύρισε τον δρόμο μπροστά στο ΓΕΛ «Μανώλης Γλέζος». Άμεση κινητοποίηση του Δήμου, αποκατάσταση της ζημιάς σε λίγες ώρες.

40 χρόνια Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης με μια μοναδική δημιουργία του Δημήτρη Παπαϊωάννου

Η παράσταση THIS THAT KEEPS ON – a personal archaeology ζωντανεύει για μία μόνο βραδιά στο Ηρώδειο, σηματοδοτώντας το ξεκίνημα της «Μεταμόρφωσης» του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.

Δημοσκόπηση: Πλειοψηφία Βρετανών υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα

Αυξανόμενη στήριξη καταγράφεται στο Ηνωμένο Βασίλειο για την επιστροφή των Γλυπτών, ενώ ένας στους τρεις ζητά να επαναπατριστούν όλα τα αμφιλεγόμενα εκθέματα.

Τουρκία – Μεγάλη του Γένους Σχολή: Καμία εγγραφή νέων μαθητών στην Α΄ Γυμνασίου για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες

«Καμπανάκι» για τον ελληνισμό της Πόλης – Συνολικά 302 μαθητές φοιτούν φέτος στα ελληνικά σχολεία Κωνσταντινούπολης και Ίμβρου.

Γαύδος: 578 μετανάστες σε λιγότερο από 24 ώρες – Συναγερμός για τις τοπικές αρχές

Με 9 βάρκες έφτασαν εκατοντάδες μετανάστες στο ακριτικό νησί. Πλέον οι φιλοξενούμενοι στην Αγυιά Χανίων φτάνουν τους 1.139, με τις συνθήκες να χαρακτηρίζονται επικίνδυνες.

Αμοργός: Προβολή της ταινίας «Σινεμά ο Παράδεισος» με μουσική του Έννιο Μορρικόνε

Ο Σύλλογος «Νήσος Αμοργός» σε συνεργασία με πολιτιστικούς φορείς τιμούν τον κινηματογράφο με την αριστουργηματική ταινία του Τζουζέπε Τορνατόρε στα Κατάπολα.

Φιλώτι -Εκκλησιαστικό και Λαογραφικό Μουσείο: Στην καρδιά της Νάξου, εκεί όπου οι παραδόσεις ζωντανεύουν

Ανάμεσα στις πλαγιές του Ζα, το κεφαλοχώρι αποκαλύπτει τη γοητεία των Κυκλάδων μέσα από τα σοκάκια, τις γιορτές και το Λαογραφικό του Μουσείο.

«Έφυγε» ο Γιώργος Κωβαίος – Ο χορευταράς παππούς της Σχοινούσας που έγινε σύμβολο ζωής και παράδοσης

Μέχρι τα 92 του χρόνια χόρευε με πάθος στη Γιορτή Φάβας, δίπλα στην εγγονή του Ποθητή – Ένας άνθρωπος που ένωσε γενιές μέσα από τη μουσική και την αγάπη για τον τόπο του.

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο Προφήτη Ηλία μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

Το στυγερό έγκλημα του Φλώριου Σοϊλέ «Σκιά» στο Φιλώτι

Πώς μια ερωτική ιστορία κατέληξε σε βασανιστήρια, δολοφονία και λαϊκή εξέγερση στη Νάξο του 1902

Στη Δράμα κάνει πρεμιέρα σήμερα το ντοκιμαντέρ «Σμύριδα, μάρμαρο και αμπέλι» με επίκεντρο τη Νάξο (video)

Η μικρού μήκους ταινία του Ορέστη Ρούσκα καταγράφει ιστορίες ανθρώπων που αντιστέκονται στον υπερτουρισμό και δείχνουν τον δρόμο για έναν βιώσιμο τουρισμό στο νησί.

Κακαβιά: Συνελήφθη 37χρονη με ένταλμα από τον Ανακριτή Πλημμελειοδικών Νάξου

Η γυναίκα, υπήκοος Βουλγαρίας, εντοπίστηκε στο συνοριακό σημείο ελέγχου Κακαβιάς και οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Ιωαννίνων

Κωμιακή: «Έφυγε» η «Κούλα του Σταματοβασίλη» που σημάδεψε με την παρουσία της το χωριό

Συγκινητικό αντίο στην Κυριακή Πρεβενιού, από τον Γιώργο Κρητικό μέσα από τα social media

Minoan Lines: Δύο νέα πλοία στη γραμμή Ηράκλειο–Μήλος–Πειραιάς μέχρι το 2028

«Στολίδια για το Ηράκλειο» τα χαρακτήρισε ο διευθύνων σύμβουλος Λουκάς Σιγάλας – Στόχος η αύξηση της επιβατικής κίνησης και η πράσινη μετάβαση στη ναυτιλία

ΒΙΟ.ΚΑ. Απόλλωνα: Μήνυση του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κατά της “Κίνησης Πολιτών”

Η Δημοτική Επιτροπή αποφάσισε την άσκηση μήνυσης για ψευδή καταμήνυση, δυσφήμηση και διασπορά ψευδών ειδήσεων – Αντιδράσεις μετά το Δελτίο Τύπου της Κίνησης «Σώστε τις Παραλίες της Νάξου».

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά με λιγότερους από 20.000 κατοίκους – Εκτός σχεδιασμού οι Κυκλάδες

Η εξαγγελία από τη ΔΕΘ και ο πίνακας με τα νησιά που εντάσσονται - Δείτε ποια νησιά εντάσσονται και συνολικά κερδισμένοι είναι 67.000 κάτοικοι