Πέμπτη, 28 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΑπόψειςΠάπας Λέων ΙΔ΄: Ένας Ποιμένας της συνέπειας, με βλέμμα στον κόσμο και...

Πάπας Λέων ΙΔ΄: Ένας Ποιμένας της συνέπειας, με βλέμμα στον κόσμο και ρίζες στην αποστολή

|

«Μια ήρεμη φωνή με βαθιά γνώση και ιεραποστολικό ήθος καλείται να οδηγήσει την Καθολική Εκκλησία σε καιρούς γεμάτους προκλήσεις», σημειώνει ο Δημήτρης Λεβαντής, μέλος της Συνοδικής Επιτροπής “Δικαιοσύνη και Ειρήνη” μέσα από τη σελίδα kantam.gr

Η εκλογή του Πάπα Λέοντα ΙΔ΄, που πραγματοποιήθηκε χωρίς να συγκαταλέγεται στους “φαβορί”, έγινε δεκτή με θερμή αποδοχή και ανοίγει έναν νέο κύκλο ποιμαντικής προσφοράς, δικαιοσύνης και παγκόσμιας εγρήγορσης για τα δίκαια των λαών.

Αναλυτικά, η ανάρτηση στη σελίδα kantam.gr 

Πάπας Λέων ΙΔ΄- Επιλογή συνέχειας και συνέπειας

«Έχουμε Πάπα!» Εντός 24 ωρών από την έναρξη της διαδικασίας εκλογής και στην 4η ψηφοφορία, χωρίς ο ίδιος να θεωρείται από τους επικρατέστερους πριν την έναρξη του Κονκλάβιου. Όπως, άλλωστε και ο Χόρχε Μπεργκόλιο, ο οποίος δεν ήταν από τα φαβορί το 2013. Πάντως η πρώτη εντύπωση, για τον πολύ κόσμο, που τον είδε και τον άκουσε, μετά την εκλογή του, χαιρετώντας τους δεκάδες χιλιάδες πιστών, ήταν θετική.

Θυμίζω τη μικρή αναφορά που είχα κάνει στο πρόσωπό του, τον Ιούλιο 2023, όταν επελέγη για Καρδινάλιος (στο ίδιο Κονσιστόριο έγιναν Καρδινάλιοι και οι Επικεφαλής των Συνόδων για τη Διδασκαλία της Πίστης Victor Fernandez και Ανατολικών Εκκλησιών Claudio Cugerotti και ο Λατίνος Πατριάρχης των Ιεροσολύμων Pierbattista Pizzaballa).

Robert Francis Prevost, 68 ετών (τότε), από Σικάγο, Αυγουστινιανός ιερομόναχος, πρώην ιεραπόστολος και Επίσκοπος στο Περού και Γενικός Ηγούμενος του Τάγματός του για 2 θητείες (2001-13), από το 2023 στη Σύνοδο για τον Ορισμό των Επισκόπων.

Ο Πάπας Φραγκίσκος τον (ξανα)έστειλε, μετά τη 12ετή θητεία του ως Ανώτατο Υπεύθυνο των Αυγουστινιανών, στο Περού, όπου ήδη είχε υπηρετήσει ως ιεραπόστολος για 13 χρόνια, ως Επίσκοπο πλέον (2015-23). Στη συνέχεια τον κάλεσε στη Ρώμη, για να εισηγείται τον ορισμό Επισκόπων ανά τον κόσμο. Έχει σπουδάσει σε ΗΠΑ, Ιταλία και Περού, μιλά 5 γλώσσες (αγγλικά, ιταλικά, ισπανικά, γαλλικά και πορτογαλικά) και καταλαβαίνει λατινικά και γερμανικά. Έχει ρίζες, γαλλικές, ιταλικές και ισπανικές και υπηκοότητες ΗΠΑ και Περού. Επομένως έχει τις σπουδές, τη διοικητική πείρα και την παγκόσμια άποψη για την Εκκλησία (ως Γενικός Ηγούμενος γύρισε όλο τον κόσμο και ως Υπεύθυνος για την Επιλογή Επισκόπων, την τελευταία διετία, πληροφορήθηκε τι συμβαίνει, αυτή την εποχή, σε δεκάδες χώρες) που απαιτεί η θέση του. Είναι ο δεύτερος συνεχόμενος Πάπας που προέρχεται από μοναχικό Τάγμα.

Επέλεξε, μετά από 122 χρόνια, το ιστορικό όνομα Λέων. Αναλογιζόμενοι ότι ο τελευταίος Πάπας Λέων ΙΓ (1878 – 1903) ήταν θεμελιωτής της σύγχρονης κοινωνικής διδασκαλίας της Καθολικής Εκκλησίας, με την εγκύκλιο «Rerum Novarum», που περιέγραψε τα δικαιώματα των εργαζομένων για δίκαιο μισθό, ασφαλείς συνθήκες εργασίας και σχηματισμό εργατικών συνδικάτων, μάλλον πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι: Σε μια εποχή αβεβαιότητας, μια νηφάλια φωνή, θα συνεχίσει να εκπροσωπεί τις ελπίδες των πολλών και αδυνάτων αυτού του πλανήτη και ένας ικανός ποιμένας θα υπερασπίζεται τα δικαιώματα της Εκκλησίας και των ανθρώπων καλής θελήσεως, όπου γης…

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ

μέλος της Συνοδικής Επιτροπής “Δικαιοσύνη και Ειρήνη”


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

9ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη» – Ένα μουσικό ταξίδι στη λαϊκή μας παράδοση

Από τον γραφικό κόλπο του Κινίου ξεκινά η φετινή διοργάνωση με αφιερώματα, εκθέσεις και συναυλίες – Είσοδος ελεύθερη.

ΚΚΕ ΤΕ Νοτίων Κυκλάδων: «Η δωρεάν μετακίνηση σωματείων περιορίζεται μόνο στις άγονες γραμμές»

Κριτική στην κυβέρνηση για το μέτρο στήριξης των ερασιτεχνικών σωματείων – «Πρόκειται για μισό μέτρο που δεν καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες».

Λίπωμα: Πότε είναι αθώο και πότε χρειάζεται αφαίρεση

Η διάγνωση γίνεται κυρίως με κλινική εξέταση. Σε σπάνιες περιπτώσεις το λίπωμα μπορεί να εξελιχθεί σε λιποσάρκωμα, που είναι κακοήθης όγκος.

Φόρτωμας: Σύνδεση της Τήνου με την Καβάλα σε ετήσια βάση

Φόρτωμας: "Η ένταξη της Τήνου και των Κυκλάδων σε μια τόσο σημαντική ακτοπλοϊκή γραμμή δημιουργεί νέες προοπτικές για τα νησιά μας"

Κέα: Στην τελική ευθεία η αποκατάσταση του λιμανιού στο Βουρκάρι με χρηματοδότηση 359.600 €

Μετά από τέσσερα χρόνια προσπαθειών, εγκρίθηκε η χρηματοδότηση για το έργο που θα αναβαθμίσει τις λιμενικές υποδομές και θα ενισχύσει την ασφάλεια και την τουριστική ανάπτυξη του νησιού.

Μεγάλη φωτιά στο Λαύριο, εκκενώσεις μέσω 112, ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις στο σημείο

Η πυρκαγιά ξέσπασε στην περιοχή Παλιοκαμάριζα, καίει χαμηλή βλάστηση και κινητοποίησε επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

Παρουσίαση του βιβλίου «Οδοιπορικό στη Νάξο» του Τάσου Αναστασίου

Ο Ιστορικός Όμιλος Νάξου «Αρσός» και η Πολιτιστική Εταιρεία «Αρχιπέλαγος» διοργανώνουν εκδήλωση αφιερωμένη στον πολιτιστικό και περιηγητικό πλούτο της Νάξου.

Νέα ακτοπλοϊκή εποχή για την Τήνο, απευθείας σύνδεση με τη Βόρεια Ελλάδα και το Λαύριο

Μετά την Κρήτη, η Τήνος αποκτά απευθείας ακτοπλοϊκή γραμμή με τη Βόρεια Ελλάδα, ενισχύοντας την τουριστική ανάπτυξη και την προσβασιμότητα του νησιού 365 ημέρες τον χρόνο

Ηρακλειά: Μαρία Αναματερού στο Φεστιβάλ «Φάνης Γαβαλάς»

Στις 28 Αυγούστου, το φεστιβάλ «Φάνης Γαβαλάς» στην Ηρακλειά ζωντανεύει με τη μελωδική φωνή της Μαρίας Αναματερού υπό το ανοιχτό ουρανό του Αιγαίου.

Πάρος: Επιμνημόσυνη δέηση και αποκαλυπτήρια προτομής του Μεγάλου Ευεργέτη Φραγκίσκου Ι. Βελέντζα

Την Κυριακή 31 Αυγούστου, ο Δήμος Πάρου και η Κοινότητα Κώστου τιμούν τον Φραγκίσκο Ι. Βελέντζα με δέηση και αποκαλυπτήρια της προτομής του.

Εκτακτο: Τροχαίο στο δρόμο προς το αεροδρόμιο της Νάξου

Αυτοκίνητο κατέληξε σε τάφρο στον δρόμο Χώρας – Αεροδρομίου. Σώα η οδηγός, νέα ερωτήματα για το οδικό δίκτυο της Νάξου.

Νάξος: Συμμορία διαρρηκτών με λεία άνω των 120.000 ευρώ – Συνελήφθη 33χρονος

Αστυνομικοί του Α.Τ. Νάξου και Μικρών Κυκλάδων εξάρθρωσαν κύκλωμα που «χτυπούσε» σπίτια και τουριστικά καταλύματα – Δώδεκα οι εξιχνιασμένες κλοπές.

Ασφυξία στο λιμάνι της Νάξου – Μαζική επιστροφή εκδρομέων και το διαχρονικό ζήτημα των υποδομών

Με χιλιάδες ταξιδιώτες να επιστρέφουν, η Νάξος βρέθηκε ξανά αντιμέτωπη με το αδιαχώρητο στο λιμάνι και την ανάγκη για νέο σύγχρονο λιμενικό έργο.

Ψήφισμα της Τοπικής Οργάνωσης ΝΔ Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για τον θάνατο του Ιωάννη Σκάρκου

Η Τοπική Οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας αποχαιρετά με συγκίνηση τον πρώην πρόεδρο και ενεργό μέλος της, Ιωάννη Σκάρκο πότε και που θα γίνει η εξόδιος ακολουθία

Εκτακτο: Ατύχημα στον επαρχιακό δρόμο προς το αεροδρόμιο, τι συνέβη

Λίγο πριν τις 8 το βράδυ σημειώθηκε ατύχημα στον δρόμο Χώρας - Αεροδρομίου, τι συνέβη

Νάξος – “Σώστε τις παραλίες”: Μετά από μισό αιώνα κατεδαφίζεται το αυθαίρετο ξενοδοχείο στο Αλυκό Νάξου

Ένα εμβληματικό έργο αποκατάστασης ξεκινά: η φύση παίρνει πίσω τον χώρο που της ανήκει

Διάψευση από τον Δήμο Κέας για φημολογούμενα κρούσματα γαστρεντερίτιδας

«Ανυπόστατες οι αναφορές για εκατοντάδες περιστατικά και θάνατο – Σταθερά μειούμενα τα κρούσματα μετά τον Δεκαπενταύγουστο»

Νάξος: Νέα προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος τη Δευτέρα 25 Αυγούστου

Από τις 05:00 έως τις 07:00 το πρωί – Δεύτερη συνεχόμενη ημέρα με διακοπές ηλεκτροδότησης στο νησί

Ρωγμές στο ελληνικό τουριστικό θαύμα: Η Σαντορίνη χάνει έδαφος, η κλιματική κρίση πιέζει

Μετά τα 21,7 δισ. ευρώ που απέφερε ο τουρισμός το 2024, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με υπερφόρτωση υποδομών, λειψυδρία, στεγαστικό χάος και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Τραγωδία στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο

Θλίψη στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο τα ξημερώματα της Τρίτης. Η ανακοίνωση της Αστυνομίας.