Πέμπτη, 8 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΑιγαίοPosidonia Sea Tourism Forum 2025: Σταυροδρόμι για τη βιώσιμη κρουαζιέρα στη Μεσόγειο

Posidonia Sea Tourism Forum 2025: Σταυροδρόμι για τη βιώσιμη κρουαζιέρα στη Μεσόγειο

|

Σε μια κομβική συγκυρία για τον θαλάσσιο τουρισμό της Μεσογείου, το Posidonia Sea Tourism Forum 2025 πραγματοποιήθηκε στις 6 και 7 Μαΐου στο Ηράκλειο της Κρήτης, συγκεντρώνοντας περισσότερα από 200 κορυφαία στελέχη της διεθνούς κρουαζιέρας, υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, λιμενικές αρχές και ειδικούς της τουριστικής βιομηχανίας.

Με τίτλο «Μεσόγειος: Επιτακτική ανάγκη για νέα δημοφιλή λιμάνια και προορισμούς», το φόρουμ έθεσε στο επίκεντρο τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας, τις προκλήσεις της νέας εποχής και τις ευκαιρίες που διαμορφώνονται σε περιφερειακό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Οικονομικός αντίκτυπος και βιωσιμότητα

Ο κλάδος της κρουαζιέρας συνεισφέρει σχεδόν 2 δισ. δολάρια ετησίως στην ελληνική οικονομία, ενώ σε ευρωπαϊκό επίπεδο η συνολική συνεισφορά ξεπερνά τα 50 δισ. δολάρια. Παρά τη συχνή συσχέτιση με τον υπερτουρισμό, οι εκπρόσωποι του κλάδου υπογράμμισαν ότι ο τουρισμός κρουαζιέρας αντιπροσωπεύει μόλις το 2% των παγκόσμιων τουριστικών μεγεθών και συνεπώς δεν αποτελεί τον κύριο παράγοντα συμφόρησης στις τουριστικές περιοχές.

Στην εναρκτήρια συνεδρία, χαιρετισμούς απηύθυναν ο Μηνάς Παπαδάκης, Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου, η Άννα Καραμανλή, Υφυπουργός Τουρισμού, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και ο Απόστολος Τζιτζικώστας, Επίτροπος της Ε.Ε. για τις Βιώσιμες Μεταφορές και τον Τουρισμό.

Ο κ. Τζιτζικώστας, στην κεντρική του ομιλία, παρουσίασε τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις του κλάδου, αναφέροντας ότι μόνο το 2024 πραγματοποιήθηκαν σχεδόν 5.500 προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων στην Ελλάδα, φέρνοντας περίπου 8 εκατομμύρια επιβάτες στις ελληνικές ακτές. «Η ανάπτυξη δεν μπορεί να γίνει εις βάρος της βιωσιμότητας», προειδοποίησε, προσθέτοντας ότι η νέα Στρατηγική της Ε.Ε. για τα Λιμάνια, που αναμένεται εντός του 2025, θα ενσωματώσει δράσεις για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης και βελτίωση της ανθεκτικότητας των λιμενικών υποδομών.

Αλλαγή προφίλ ταξιδιωτών και νέες απαιτήσεις

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και στην αλλαγή του προφίλ των ταξιδιωτών κρουαζιέρας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, το ενδιαφέρον για κρουαζιέρες μεταξύ των νέων ηλικιών έχει αυξηθεί κατά 55% την τελευταία πενταετία, ενώ παράλληλα ενισχύεται η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, με τις ανησυχίες για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της κρουαζιέρας να έχουν αυξηθεί κατά 32% στην ίδια κατηγορία ταξιδιωτών.

Η θέση του κλάδου απέναντι στον υπερτουρισμό

Στην θεματική συνεδρία «Ισορροπώντας μεταξύ Ανάπτυξης και Βιωσιμότητας στον Τουρισμό Κρουαζιέρας στη Μεσόγειο», η Julie Green, Deputy Director General της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA), αμφισβήτησε ευθέως τη σύνδεση του κλάδου με τον υπερτουρισμό, υποστηρίζοντας ότι το μικρό μερίδιο αγοράς και η εποχικότητα των αφίξεων δεν επαρκούν για να δικαιολογήσουν σχετικές κατηγορίες. Αντίθετα, όπως σημείωσε, ο κλάδος επενδύει συστηματικά σε νέες τεχνολογίες και υποδομές, όπως ηλεκτροδότηση πλοίων από τη στεριά (shore power), συστήματα καθαρισμού καυσαερίων και νέες μορφές καυσίμων με χαμηλές εκπομπές ρύπων.

Ανάγκη ανάπτυξης νέων προορισμών

Κοινός τόπος όλων των παρεμβάσεων ήταν η ανάγκη για δημιουργία νέων προορισμών και λιμένων κρουαζιέρας στη Μεσόγειο, ώστε να μειωθεί η πίεση σε δημοφιλείς προορισμούς όπως η Σαντορίνη, η Μύκονος και η Βαρκελώνη. Η στρατηγική αυτή εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην καλύτερη διασπορά των επισκεπτών, στην ενίσχυση μικρότερων λιμένων και στη βιώσιμη ανάπτυξη των τοπικών οικονομιών.

Στο πλαίσιο αυτό, το λιμάνι του Αγίου Νικολάου διεκδικεί τη θέση του στον χάρτη της κρουαζιέρας. Ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου Μανώλης Μενεγάκης μαζί με τον πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Δημήτρη Αγαπητό και τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού, Τουρισμού και Ανάπτυξης Τοπικής Οικονομίας Μανούσο Πεδιαδίτη, μαζί με τον Σύμβουλο κρουαζιέρας του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Γιάννη Μπρα, πραγματοποίησαν επαφές με κορυφαία στελέχη του κλάδου, στο πλαίσιο της προσπάθειας το λιμάνι να καταστεί βασικός προορισμός στον διαρκώς αναπτυσσόμενο χώρο της κρουαζιέρας.

Το Ηράκλειο στο επίκεντρο

Η επιλογή του Ηρακλείου ως τόπου διεξαγωγής του φόρουμ μόνο τυχαία δεν ήταν. Το λιμάνι του Ηρακλείου καταγράφει σταθερά ανοδική πορεία στις αφίξεις κρουαζιερόπλοιων και, όπως ανέφερε ο κ. Παπαδάκης, στόχος είναι η περαιτέρω αναβάθμιση των υποδομών και των παρεχόμενων υπηρεσιών ώστε να καταστεί κόμβος homeporting για τη ΝΑ Μεσόγειο.

Το Posidonia Sea Tourism Forum 2025 κατέστησε σαφές ότι ο κλάδος της κρουαζιέρας βρίσκεται σε σταυροδρόμι. Από τη μία πλευρά, οι ευκαιρίες ανάπτυξης είναι σημαντικές, τόσο μέσω της διεύρυνσης του ταξιδιωτικού κοινού όσο και της ενίσχυσης νέων προορισμών. Από την άλλη, η πίεση για υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών και η απαίτηση των ταξιδιωτών για περιβαλλοντική υπευθυνότητα δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού. Το ζητούμενο είναι μία ισορροπημένη στρατηγική που θα διασφαλίζει ταυτόχρονα οικονομική ανάπτυξη, περιβαλλοντική προστασία και κοινωνική αποδοχή — στόχοι που φαίνεται ότι ο κλάδος αναγνωρίζει και επιδιώκει.

Πληροφορίες από: https://www.tornosnews.gr

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Στη Σύμη για τον εορτασμό της 80ης Επετείου της 8ης Μαΐου 1945 ο Γ. Λεονταρίτης

Ο Γιώργος Λεονταρίτης βρέθηκε σήμερα στη Σύμη - Ποιος ο λόγος;

Νάξος – Lennart Neubauer: Ο παγκόσμιος πρωταθλητής που έγινε το πρόσωπο του νέου windsurfing

Μια ζωή πάνω στα κύματα, ένα μέλλον γεμάτο διακρίσεις – Ο Lennart από τη Νάξο εμπνέει με ταλέντο, ήθος και διεθνή αναγνώριση

Λιμενικό Ταμείο Μυκόνου – Posidonia Sea Tourism: Στρατηγική για βιώσιμη κρουαζιέρα στο Αιγαίο

Σημαντικές επαφές και καινοτόμες πρωτοβουλίες για τη διαχείριση της τουριστικής ροής και τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος παρουσίασε ο Πρόεδρος Αθανάσιος Κουσαθανάς – Μέγας

4ο Paros Way: Κολύμβηση & Aquathlon σε έναν μοναδικό αγώνα στην Πάρο

Η παραλία Λιβάδια φιλοξενεί για ακόμη μία χρονιά τα δυναμικά αγωνίσματα του Paros Way, με επίκεντρο το νερό και φόντο το Αιγαίο

Σε Ρόδο & Καστελλόριζο φέτος οι εορταστικές εκδηλώσεις για την Ημέρα της Ευρώπης

Η επιλογή των δύο νησιών ανταποκρίνεται στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ισχυρότερη παρουσία της στις τοπικές κοινωνίες

Άνοιξαν οι εγγραφές για τον Παιδικό Σταθμό Δήμου Ιητών για το σχολικό έτος 2025–2026

Έως τις 31 Μαΐου οι αιτήσεις – Διαθέσιμες στα ΚΕΠ και στο site του Δήμου Ιητών

Καρποί Ποσειδωνίας: “Σπάνιο φαινόμενο” σε αρκετές ελληνικές ακτές

«Σπάνιο φαινόμενο» σε αρκετές ελληνικές ακτές - Τι είναι οι καρποί Ποσειδωνίας και πού εμφανίζονται

«Ανωγειανό»: Το σχολείο – σύμβολο που κρατά ζωντανές τις μνήμες και τις αξίες

Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου μετατρέπεται σε ζωντανό μουσείο της εκπαιδευτικής ιστορίας και της ανθρώπινης αλληλεγγύης, με μαθητές, εκπαιδευτικούς και αποφοίτους να γράφουν μαζί ένα διαχρονικό κεφάλαιο

Ωκεανοί: Καταγραφή μόνο του 0,001% από τον παγκόσμιο θαλάσσιο πυθμένα (!!!)

Απίστευτο... Ωκεανοί: Το 99,999% του παγκόσμιου βυθού παραμένει αθέατο

Ο γλάρος του Βατικανού: Ο άτυπος πρωταγωνιστής της εκλογής του Πάπα

Την ώρα που ο κόσμος περίμενε λευκό καπνό, ένας γλάρος έκλεβε την παράσταση στις live μεταδόσεις και στα social media

Νάξος – Φιλώτι: Αντίο με σεβασμό και αγάπη στον Τάσο Τζιώτη, άνθρωπο του μέτρου και της προσφοράς

Ο Φιλωτίτης που δεν είπε ποτέ κακή κουβέντα, μόνο έδινε—με τα χέρια, με την καρδιά, με την ψυχή του. Μια απώλεια που βαραίνει την κοινότητα, μια μορφή που δεν ξεχνιέται.

Νάξος – Κινητοποίηση στη ΔΟΥ: Διαμαρτυρία επαγγελματιών για το ψηφιακό πελατολόγιο (video)

Επιχειρηματίες και επαγγελματίες από τη Νάξο διαμαρτύρονται για ένα μέτρο που χαρακτηρίζουν άδικο και ανεφάρμοστο – «Επιβαρύνει αδικαιολόγητα τις μικρές επιχειρήσεις», δηλώνει ο Κ. Φαρκώνας.

Στ. Φουτάκογλου: Το περίπτερο της πλατείας πρώην Δημαρχείου, που φεύγει σιωπηλά (!!!)

Μνήμες, άνθρωποι, ιστορίες δεκαετιών γύρω από ένα μικρό περίπτερο που αποτέλεσε σταθερό σημείο αναφοράς για γενιές Χωραϊτών - Η τοποθέτηση του Στράτου Φουτάκογλου

Καλοκαιρινή εξόρμηση Raptor Club Greece στη Νάξο το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Για πρώτη φορά οι ιδιοκτήτες των εντυπωσιακών pick-up επιλέγουν Κυκλάδες και ξεκινούν από τη Νάξο, με ένα τριήμερο χαλάρωσης, εξερεύνησης και απολαυστικής οδήγησης

Νάξος: Μία εικόνα που προκαλεί δέος, πραγματικότητα ή όχι;

Ένα βιομηχανικής κλίμακας έργο απειλεί το φυσικό, πολιτιστικό και κοινωνικό κεφάλαιο της Νάξου και των Κυκλάδων, με επιπτώσεις που ξεπερνούν την ενεργειακή "ανάπτυξη" - Δύο ομιλίες σήμερα και αύριο. Που; Πότε;

Το “Highspeed 3” αλλάζει το τοπίο στις θαλάσσιες συγκοινωνίες Κρήτης – Κυκλάδων;

Η Hellenic SeaWays ενισχύει τη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Ηράκλειο με το ταχύπλοο "Highspeed 3", φέρνοντας νέο ανταγωνισμό και πιθανές μειώσεις τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. (πίνακας δρομολογίων)

Εκτακτο: Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της πόλης Νάξου

Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της πόλης Νάξου σήμερα Δευτέρα 5 Μαϊου

Β. Φλεριανός: Ξεκινά το έργο που περίμενε μια ολόκληρη γενιά

Με χρηματοδότηση 2,28 εκατομμυρίων ευρώ, η Νάξος αποκτά επιτέλους το ενιαίο Αθλητικό Κέντρο που αξίζει στους αθλητές, τους συλλόγους και τη νεολαία της - Η τοποθέτηση του Βασίλη Φλεριανού

Νάξος – 2ο Γυμνάσιο: Η Μιχαηλία-Ευαγγελία Γρατσία διακρίθηκε στον Πανελλήνιο διαγωνισμό φυσικής “Αρίσταρχος”

Η Μιχαηλία-Ευαγγελία Γρατσία κατέκτησε το 3ο βραβείο στη Β΄ Φάση του διαγωνισμού φυσικής "Αρίσταρχος" φέρνοντας περηφάνια στη σχολική μας κοινότητα

Εκτακτο – “Blue Star 1”: Εκκένωση πλοίου λόγω προειδοποίησης για βόμβα (!!!)

Blue Star 1: Εκκενώνεται το πλοίο λόγω συναγερμού για βόμβα