Σάββατο, 12 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΑιγαίοΑιγαίο - Γαύδος: Εντοπισμός και διάσωση 204 αλλοδαπών (!!)

Αιγαίο – Γαύδος: Εντοπισμός και διάσωση 204 αλλοδαπών (!!)

|

Επιχείρηση εντοπισμού και διάσωσης συνολικά 204 μεταναστών πραγματοποιήθηκε χθες σε διάφορες φάσεις στη θαλάσσια περιοχή νότια της Γαύδου, υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ).

Σύμφωνα με τοπικά μέσα, οι μετανάστες επέβαιναν σε τέσσερις λέμβους και η επιχείρηση διάσωσης πραγματοποιήθηκε με τη συνδρομή πλωτών και ναυαγοσωστικού σκάφους του Λιμενικού Σώματος, μη επανδρωμένου σκάφους (drone) της δύναμης Frontex, καθώς και δύο παραπλεόντων πλοίων υπό ξένη σημαία. Όλοι οι διασωθέντες μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι της Γαύδου.

Η ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος 

“Τις πρωινές ώρες της Τρίτης, ενημερώθηκαν οι Λιμενικές Αρχές των Χανίων, της Χώρας Σφακίων, της Αγίας Γαλήνης, του Κόκκινου Πύργου, των Καλών Λιμένων και της Παλαιόχωρας από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (Ε.Κ.Σ.Ε.Δ.) του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος, για την παροχή συνδρομής σε σκάφη με αλλοδαπούς επιβαίνοντες, στη θαλάσσια περιοχή νότια της Γαύδου.

Αμέσως, για το σημείο απέπλευσαν ένα ναυαγοσωστικό σκάφος του Λιμενικού, ένα περιπολικό σκάφος του Λιμενικού και ένα πλοίο της δύναμης FRONTEX.

Το ναυαγοσωστικό εντόπισε μία ξύλινη λέμβο και περισυνέλλεξε 66 αλλοδαπούς. Οι 29 αλλοδαποί, οι οποίοι επέβαιναν σε μία φουσκωτή λέμβο διασώθηκαν από παραπλέον δεξαμενόπλοιο σημαίας Παναμά. Στη συνέχεια μετεπιβιβάστηκαν στο ναυαγοσωστικό. Οι 95 αλλοδαποί (93 άνδρες και 2 ανήλικοι) μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Γαύδου και στη συνέχεια με το πλοίο της δύναμης FRONTEX και με τη συνδρομή περιπολικού σκάφους στο λιμάνι της Αγίας Γαλήνης.

Επίσης, το περιπολικό εντόπισε στην ίδια θαλάσσια περιοχή μία ξύλινη λέμβο και διέσωσε 63 αλλοδαπούς (όλοι άνδρες), οι οποίοι μεταφέρθηκαν αρχικά στο λιμάνι Καραβέ της Γαύδου και από εκεί με επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο στο λιμάνι της Χώρας Σφακίων.

Οι συνολικά 158 αλλοδαποί οδηγήθηκαν με λεωφορεία σε προσωρινό χώρο φιλοξενίας στην Αγυιά Χανίων. Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χανίων, που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκαν τα δύο μέσα μεταφοράς, ενώ το τρίτο καταστράφηκε.

Σε ένα ακόμα περιστατικό, που σημειώθηκε τις πρωινές ώρες της Τρίτης, στελέχη του Λιμενικού Φυλακίου Γαύδου εντόπισαν στην παραλία Τρυπητή της Γαύδου 46 αλλοδαπούς (όλοι άνδρες). Οι αλλοδαποί μεταφέρθηκαν αρχικά σε προσωρινό χώρο φιλοξενίας του Δήμου Γαύδου και από εκεί με επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο στο λιμάνι της Χώρας Σφακίων. Ακολούθως, οδηγήθηκαν σε προσωρινό χώρο φιλοξενίας στην Αγυιά Χανίων. Προανάκριση και για αυτό το περιστατικό διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χανίων”.

Κρήτη: 3.000 μετανάστες από την αρχή του έτους

Αρνητική πρωτιά κατέχει για το 2025 η Κρήτη, καθώς, σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα, είναι η περιοχή της χώρας με τις περισσότερες αφίξεις μεταναστών και προσφύγων από την αρχή του έτους, αφήνοντας πίσω περιοχές που όλα τα προηγούμενα χρόνια είχαν σηκώσει δυσανάλογα το βάρος της μεταναστευτικής κρίσης.

Ο μεταναστευτικός δρόμος που άνοιξε από τα τέλη του 2023, με αφετηρία τις αφρικανικές ακτές και τελικό προορισμό τη Νότια Κρήτη και τη Γαύδο, αποδεικνύεται ιδιαίτερα «δημοφιλής» στα κυκλώματα διακινητών.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία των λιμενικών Αρχών της Κρήτης, μέχρι και τις αρχές Μαϊου η περιοχή υποδέχθηκε 2.958 πρόσφυγες και μετανάστες.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κουφονήσια: Δέκα χρόνια ελληνικός ήχος, από τη Νήσο Κέρο στο αύριο του πολιτισμού

Το Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κουφονησίων γιορτάζει τη δεκαετία του με ένα οραματικό αφιέρωμα σε 5.000 χρόνια ελληνικής μουσικής

Αεροδρόμια Κυκλάδων: Πτώση στη Σαντορίνη, στασιμότητα στη Μύκονο και ο παράγοντας “Ισραήλ”

Γεωπολιτικές εξελίξεις και διαφοροποιήσεις φέρνουν "ανισόρροπη" σεζόν στα περιφερειακά αεροδρόμια – Η Fraport Greece δίνει τους αριθμούς

Βουρβουριά Νάξου: Εκεί που ο Άγιος Προκόπιος συναντά την πίστη και τη μνήμη

Μια λιτανεία που διασχίζει τον χρόνο – Ο Μητροπολίτης Καλλίνικος, οι κληρικοί της Νάξου και οι άνθρωποι του χωριού τίμησαν τη μνήμη του Αγίου με τρόπο που μόνο οι νησιώτες ξέρουν

Νέο ξενοδοχείο 3 αστέρων στα Κουφονήσια, επένδυση στην περιοχή “Βάρδια”

Η ανάπτυξη συνεχίζεται στα Κουφονήσια με την έγκριση νέας ξενοδοχειακής μονάδας σε έκταση σχεδόν 7 στρεμμάτων – Εγκεκριμένη η οικοδομική άδεια από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Η Κέα στο προσκήνιο με τον Happy Traveller, Κυριακή 13 Ιουλίου στον ΣΚΑΪ (video)

Ο Ευτύχης Μπλέτσας και η Ηλέκτρα εξερευνούν το νησί της Κέας, σε ένα ταξίδι με φάρους, μονοπάτια, αρχαία και ονειρικά τοπία – Μια τηλεοπτική ωδή στο κυκλαδίτικο νησί των αντιθέσεων (video)

Αθανασούλης: «Η διάσωση των Κούρων δεν διαπραγματεύεται – Η λύση πρέπει να είναι οριστική»

Κινητά ή ακίνητα; Το ΥΠΠΟΑ απαντά στην τοπική κοινωνία της Νάξου, ενώ Φλεριανός, Κορρές και Μαυρογιαννόπουλος επανέρχονται με αιχμές και ερωτήματα

Σημαντική δράση για την προστασία της Ποσειδωνίας στην Κέα

Ο Δήμος Κέας, σε συνεργασία με φορείς και επιστημονικούς οργανισμούς, προχωρά σε πρωτοβουλία βιώσιμης διαχείρισης και προστασίας του θαλάσσιου οικοσυστήματος στον κόλπο του Αγίου Νικολάου

Μύκονος κατά του τέλους κρουαζιέρας, «Τιμωρητικό και άδικο μέτρο» καταγγέλλει το Λιμενικό Ταμείο

Αίτημα αναστολής του τέλους επιβατών κρουαζιέρας από το Λιμενικό Ταμείο Μυκόνου προς τον Υπουργό Ναυτιλίας – Κάνει λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό και πλήγμα στην τοπική οικονομία

Νάξος: Έκρηξη αφίξεων (30% το πρώτο εξάμηνο) στο αεροδρόμιο, οι υποδομές στο … κόκκινο

Με αύξηση 45% τον Ιούνιο και 30% στο εξάμηνο, η τουριστική ζήτηση απογειώνεται, αλλά το αεροδρόμιο της Νάξου φτάνει στα όριά του – Επιτακτική η ανάγκη για αναβάθμιση

Τζεφ Μπέζος: After wedding party στη Νάξο με την Λόρεν Σάντσεζ, η «έξυπνη» αγάπη του για το νησί

Μετά τον χλιδάτο γάμο των 48 εκατομμυρίων στη Βενετία, ο ιδρυτής της Amazon και η εκρηκτική σύζυγός του επιλέγουν τη Νάξο για το after wedding ταξίδι τους, επιβεβαιώνοντας την ιδιαίτερη σχέση του δισεκατομμυριούχου με το νησί και τα φιλόδοξα σχέδιά του για το «smart island» των Κυκλάδων.

Aperto – Cucina Italiana: Η αυθεντική ιταλική εμπειρία ήρθε στη Νάξο με την υπογραφή του κορυφαίου pizzaiolo Νίκου Σωτηρόπουλου

Ένα νέο γαστρονομικό σημείο στην καρδιά της Νάξου που ενώνει την ιταλική φινέτσα με τη δημιουργικότητα του Έλληνα pizzaiolo που διακρίθηκε δύο φορές ως ο καλύτερος της χώρας και στους 50 κορυφαίους της Ευρώπης.

Κατ’ Οίκον Νοσηλευτική Φροντίδα στη Νάξο από τη Φραντζέσκα Λαγογιάννη

Με επιστημονική γνώση, σεβασμό και ολιστική προσέγγιση, η Φραντζέσκα Λαγογιάννη προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες νοσηλείας στο σπίτι, σε όλη τη Νάξο.

Νάξος – Κατερίνα Καινούργιου: Ρομαντικό ηλιοβασίλεμα και η ξακουστή πατάτα στο τραπέζι της

Η παρουσιάστρια περνά τις διακοπές της στο νησί των Κυκλάδων με τον Παναγιώτη Κουτσουμπή, απολαμβάνοντας τα τοπικά εδέσματα, τη γαλήνη του τοπίου και τις συγκινήσεις μετά το φινάλε της σεζόν.

Εκρηκτική αύξηση επιβατών στο λιμάνι Νάξου τον Ιούνιο (πίνακας)

Οι αριθμοί αυξάνονται, οι υποδομές όμως όχι. Η Νάξος «ασφυκτιά» και χρειάζεται λύση τώρα.

Νάξος: Αλλαγές στην κυκλοφορία σε Χώρα, Αγία Άννα, Άγιο Προκόπη και Πλάκα, “εμφάνιση” του e-naxios

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ανακοινώνει τις νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την τουριστική περίοδο – Δωρεάν στάθμευση και έλεγχος τροφοδοσίας στα παραλιακά μέτωπα

Αποκαλύφθηκε σκάνδαλο 40 εκατ. ευρώ στο μεταφορικό ισοδύναμο, έγκαιρη παρέμβαση Παππά έσωσε το Δημόσιο

Χάρη σε διοικητικούς ελέγχους και αποφασιστικές κινήσεις, απετράπη καταβολή δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε ύποπτες αιτήσεις επιχειρήσεων – Η συντριπτική πλειονότητα από την Κρήτη

Blackout στη Χώρα Νάξου τα πρώτα λεπτά της Κυριακής, αντιδράσεις επιχειρηματιών

Στο σκοτάδι για μισή ώρα το κέντρο της τουριστικής ζωής – Αυξάνονται τα παράπονα επαγγελματιών

Γιάννης Πάριος: Το θαλασσινό του ταξίδι με 16 τραγούδια-ανάσα Ελλάδας και καρδιάς (video)

Ο αγαπημένος ερμηνευτής παρουσίασε το νέο του άλμπουμ «Τα Θαλασσινά του Πάριου» με ένα αξέχαστο νησιώτικο γλέντι στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, με αναφορές στον πατέρα του, την καταγωγή του και τις ρίζες της μουσικής του πορείας.

Σέριφος: 87χρονη ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις της από την παραλία Συκαμιά

Η άτυχη γυναίκα διακομίστηκε στο Πολυδύναμο Ιατρείο του νησιού, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της – Προανάκριση από το Λιμεναρχείο