Σάββατο, 10 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΑιγαίοΑιγαίο: Χωρίς ΑΟΖ Λέβιθα – Κίναρος με απόφαση της Πολεοδομίας!

Αιγαίο: Χωρίς ΑΟΖ Λέβιθα – Κίναρος με απόφαση της Πολεοδομίας!

|

Νέα προσκόμματα στον καθορισμό ΑΟΖ στα ακριτικά νησιά του Αιγαίου βάζουν αποφάσεις που απαγορεύουν την οικονομική δραστηριότητα στην νήσο Λέβιθα, στην Κίναρο και σε άλλα σημεία της Λέρου την ώρα που οι Τούρκοι επιχειρούν να «γκριζάρουν» το Αιγαίο.

Οι αρμόδιες αρχές του Δήμου Λέρου έβαλαν φρένο σε επενδυτικό σχέδιο κατοίκου της νήσου, βασιζόμενες στο πολεοδομικό σχέδιο του δήμου Λέρου, το οποίο απαγορεύει τις κτηνοτροφικές δραστηριότητες στην Λέβιθα για χάρη της εξυπηρετήσεως των λουόμενων και των θαλάσσιων σπορ!

Από την Μύρνα Νικολαϊδου (newsbreak) 

Συγκεκριμένα ο κάτοικος της Λέβιθας, Εμμανουήλ Καμπόσος αιτήθηκε για άδεια χρήσεως γής για την κατασκευή ενός πρόχειρου καταλύματος για τα ζώα. Σε απάντηση με ημερομηνία 31-3-2025 η Διεύθυνση Περιβάλλοντος, Δόμησης και Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Λέρου, τον ενημέρωσε ότι σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. Οικ. 2082/2009 Απόφαση Γ.Γ.Π.Ν.Α «Έγκριση Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Δήμου Λέρου Νομ. Δωδεκανήσου» η περιοχή χαρακτηρίζεται ως «Περιοχή Ειδικής Προστασίας (Π.Ε.Π)-Καταφύγιο Άγριας Ζωής» και ακολούθως απαγορεύεται οποιαδήποτε κτηνοτροφική δραστηριότητα.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το έγγραφο που έχει στην διάθεσή της η «ΕτΚ» απαγορεύονται: 1. τουριστικές, εμπορικές, βιομηχανικές – βιοτεχνικές και εξορυκτικές δραστηριότητες 2. κτηνοτροφικές δραστηριότητες 3. η αλλοίωση του φυσικού ανάγλυφου με εκσκαφές και επιχωμάτωσης. Διαμόρφωση με πρανή αντιστήριξης επιτρέπεται μόνο με μέγιστο ύψος 1,5 μ. και ελάχιστο πλάτος οριζόντιας επιφάνειας 5μ. 4. Η υπέρβαση της κορυφογραμμής απ’ το ανώτατο υψόμετρο των κτιρίων 5. Καλλιέργεια με χρήση φυτοφαρμάκων και χημικών λιπασμάτων και 6. ιδιωτικές αθλητικές εγκαταστάσεις και θερμοκήπια.

Τι επιτρέπεται; Κατοικία, υπαίθριες εγκαταστάσεις πολιτιστικών εκδηλώσεων, εγκαταστάσεις για την εξυπηρέτηση των λουόμενων και θαλάσσιων σπορ, εγκαταστάσεις αθλοπαιδιών, ναυταθλητισμού και κοινωνικής υποδομής, ελάχιστο απαιτούμενο οδικό δίκτυο επίσκεψης αξιοποιημένων προστατευόμενων περιοχών. Ένας πρωτόγονος τουριστικός παράδεισος δηλαδή χωρίς να επιτρέπεται καμία οικονομική δραστηριότητα. Αυτό προβλέπει ο χαρακτηρισμός της περιοχής ως «καταφύγιο άγριας ζωής». Αν και το Υπουργείο Περιβάλλοντος επικαιροποιεί τις ζώνες προστασίας των περιοχών αυτών, για να ισχύσουν οι αλλαγές θα πρέπει να βγει το προεδρικό διάταγμα, μια διαδικασία που θα διαρκέσει κατ’ ελάχιστο έξι μήνες, κάτι που μπορεί να αποβεί ολέθριο για την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Σημειωτέον ότι τόσο η Λέβιθα όσο και η Κίναρος έχουν σημαντική γεωπολιτική και στρατηγική σημασία για τον καθορισμό της Ελληνικής ΑΟΖ, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Όπως αυτό προβλέπει, οι νήσοι και οι νησίδες, οι οποίες έχουν έστω κι έναν κάτοικο χαρακτηρίζονται οικονομικές ζώνες, άρα διαθέτουν την δική τους ΑΟΖ και σε κάθε περίπτωση δεν θεωρούνται «γκρίζες» περιοχές, όπως επιδιώκει η Άγκυρα. Επιπλέον για να δικαιούται μια νησίδα υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ πρέπει να έχει την δυνατότητα στήριξης «αυτόνομης οικονομικής ζωής», κάτι που δυσχεραίνεται σφόδρα με τον παρόν πολεοδομικό σχεδιασμό, οποίος είναι απορίας άξιο γιατί δεν έχει τροποποιηθεί τόσα χρόνια ώστε να εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον.

Λέβιθα
Λέβιθα

Την Λέβιθα και την Κίναρο είχε επισκεφθεί ο υπουργός Αμύνης Νίκος Δένδιας τον περασμένο Σεπτέμβριο, προκαλώντας ένα άνευ προηγουμένου παραλήρημα των τουρκικών ΜΜΕ, τα οποία όχι μόνο βάφτισαν τα νησιά ως τουρκικά αλλά κατηγόρησαν τον Έλληνα υπουργός Άμυνας ότι παραβιάζει την Συνθήκη της Λωζάνης. «Ψέριμος, Λεβίδα, Κίναρος ανήκουν στην τουρκική περιφέρεια της Μούγλα» έγραψε χαρακτηριστικά η τουρκική εφημερίδα «Sözcü» τον περασμένο Δεκέμβριο: «Οι Έλληνες αξιωματούχοι του στρατού και οι υπουργοί που έρχονται στα νησιά μας δια θαλάσσης και αέρος δεν αντιμετωπίζουν κανένα εμπόδιο. Οι εναέριες και θαλάσσιες ζώνες μας παραβιάζονται συνεχώς. Ο αριθμός των στρατιωτών που εγκαθίστανται στα νησιά μας αυξάνεται», ανέφερε το δημοσιεύματα κατά την συνήθη τουρκική τακτική αλλοιώσως της ιστορίας και παραβιάσεως κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου.

Είναι γεγονός ότι παρά τα φαινομενικά «ήρεμα νερά» που διακηρύσσει η Αθήνα, η Άγκυρα δεν έχει παραιτηθεί ούτε στο ελάχιστο από το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας. Την ίδια τακτική αμφισβητήσεως της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών ακολούθησε και κατά την επίσκεψη του Νίκου Δένδια στην Παναγία Οινουσσών το Μεγάλο Σάββατο, με τα τουρκικά ΜΜΕ να ομιλούν για «κατεχόμενο νησί».

Υπενθυμίζεται ότι εκτός από θέμα αποστρατιωτικοποίησης 18 νησιών του Αιγαίου η Τουρκία αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία σε 152 νησιά, νησίδες και βραχονησίδες του Αιγαίου και Κρητικού Πελάγους, υποστηρίζοντας ότι δεν έχουν παραχωρηθεί στην Ελλάδα βάσει διεθνών συνθηκών. Οι τουρκικές διεκδικήσεις κωδικοποιούνται στην απόρρητη λίστα EGAYDAAK, που είδε το φως της δημοσιότητας το 2020. Πρόκειται για το αρκτικόλεξο της φράσεως «Egemenligi Anlasmalarla Yunanistan’a Devredilmemis Ada Adacιkve Kayalιklar», δηλαδή «νησιά, νησίδες και βραχονησίδες των οποίων η κυριότητα δεν παραχωρήθηκε στην Ελλάδα με διεθνείς συμφωνίες και συνθήκες», όπως ισχυρίζονται οι Τούρκοι.

Πρόκειται για μικρά νησιωτικά συμπλέγματα στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο, καθώς και για νησιά και νησίδες κοντά στις ακτές της Κρήτης, αλλά και μικρές σε έκταση βραχονησίδες, όπως η Ζουράφα στο Θρακικό Πέλαγος και οι Καλόγεροι στο Κεντρικό Αιγαίο, που ωστόσο έχουν τεράστια γεωπολιτική σημασία. Στην εν λόγω λίστα περιλαμβάνεται και το σύμπλεγμα νησιών Λέβιθας και Κίναρου και συγκεκριμένα: Λέβιθα, νησίδα βόρεια από Λέβιθα, νησίδα νότια από Λέβιθα, Κίναρος, βραχονησίδα δυτικά από Κίναρο, Μαύρα, νησίδα ανατολικά από Μαύρα, Γλάρο. 

Κίναρος
Κίναρος

Μάλιστα ο Τούρκος ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν γνωστοποίησε μάλιστα πως η Άγκυρα έχει ήδη ολοκληρώσει τον δικό της εθνικό σχεδιασμό, τον οποίο σκοπεύει να υποβάλει στις αρμόδιες υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών. Το προσχέδιο του τουρκικού χάρτη δημοσίευσε η τουρκική εφημερίδα «Μιλλιέτ», με την υποσημείωση ότι αυτός θα τελειοποιηθεί προτού κατατεθεί.Το σχεδιάγραμμα του τουρκικού χωροταξικού χάρτη δείχνει ότι η Άγκυρα δεν έχει μετακινηθεί ούτε σπιθαμή από την αρχική θέση της του 1978, ότι η οριοθέτηση AOZ Ελλάδας-Τουρκίας μετράται μόνο από τις ελληνικές και τουρκικές ηπειρωτικές ακτές.

Η Τουρκία αρνείται να προσχωρήσει στην Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θαλάσσης (UNCLOS), καθώς δεν αναγνωρίζει ότι τα νησιά έχουν δικαίωμα σε θαλάσσιες ζώνες όπως και δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα της Ελλάδας που επίσης απορρέει από την UNCLOS, για επέκταση των χωρικών υδάτων.

Πηγή: Εστία της Κυριακής


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Θετικό βήμα για τον τουρισμό με αυτοκινούμενα τροχόσπιτα: Συνάντηση ΕΛΑΤ με το Υπουργείο Τουρισμού

Σε κλίμα συνεργασίας εξετάστηκαν οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες του θεσμικού πλαισίου για στάθμευση και Camper Stops

Στο Καστελλόριζο για την ημέρα της Ευρώπης ο Γ. Λεονταρίτης

Ο φετινός εορτασμός αποτελεί μια ξεχωριστή περίσταση, καθώς γιορτάζονται τα 75 χρόνια από τη Διακήρυξη Σουμάν

Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας «Δ. Νομικός»: Η Σαντορίνη στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής βιομηχανικής κληρονομιάς

Το Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας «Δ. Νομικός» συμμετείχε για δεύτερη χρονιά στην Πανελλήνια Συνάντηση ERIH, αναδεικνύοντας τη δύναμη της μνήμης και της βιώσιμης ανάπτυξης μέσα από τη βιομηχανική ιστορία του νησιού

Νάξος: Διήμερη συνάντηση για τη βιώσιμη ανάπτυξη της Νάξου στον Πύργο Μπαζαίου

Ειδικοί επιστήμονες, φορείς και πολίτες συνδιαμορφώνουν τις προτάσεις για το μέλλον του νησιού – 31 Μαΐου & 1 Ιουνίου 2025 (πρόγραμμα)

Γιάν. Βρούτσης: “Γιορτάζει η Μύκονος, πανηγυρίζει ο αθλητισμός των Κυκλάδων !”

Θερμή υποδοχή του Α.Ο. Μυκόνου στο Υφυπουργείο Αθλητισμού για την ιστορική άνοδο στην Basket League – Ο πρώτος Κυκλαδίτικος σύλλογος στην κορυφαία κατηγορία

Άνδρος: 68χρονη έπεσε με το αυτοκίνητό της στη θάλασσα και ανασύρθηκε νεκρή

Η γυναίκα από το Γαύριο έχασε τη ζωή της καθώς το όχημά της κατέληξε στη θάλασσα από ύψος 25 μέτρων ενώ προσπαθούσε να παρκάρει

Υπουργείο Ναυτιλίας – Κικίλιας: “2,5 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση του κεντρικού λιμανιού της Τήνου”

Βασίλης Κικίλιας από Τήνο: «Δημοπρατείται έργο (master plan) 2,5 εκατομμυρίων ευρώ για την αναβάθμιση του κεντρικού λιμένα της Τήνου»

Νάξος: Ξεκινούν οι αιτήσεις για τους Παιδικούς Σταθμούς και τον Β.Σ.Ο.Φ. του Δήμου για το σχολικό έτος 2025-2026

Αιτήσεις εγγραφών και επανεγγραφών από τις 12 Μαΐου έως τις 2 Ιουνίου – Για πρώτη φορά πλήρης λειτουργία βρεφικού τμήματος στον Β.Σ.Ο.Φ.

Μάρκος Καφούρος: “Απαραίτητη η άμεση αποκατάσταση του κτιρίου της Δ.Ο.Υ Θήρας”

Σε προβληματική κατάσταση το κτίριο που στεγάζει τη Δ.Ο.Υ και το Τελωνείο Θήρας – Απαιτούνται άμεσα μέτρα και η προσωρινή μεταστέγαση των υπηρεσιών

Εθελοντική αιμοδοσία: Λίγες σταγόνες αίμα, μια θάλασσα ελπίδας

Στα μικρά νησιά γεννιούνται τα μεγάλα θαύματα της ανθρωπιάς. Ξεκινά αύριο Σάββατο η 70η εθελοντική αιμοδοσία από την τράπεζα αίματος Σαντορίνης

Νάξος – Φιλώτι: Αντίο με σεβασμό και αγάπη στον Τάσο Τζιώτη, άνθρωπο του μέτρου και της προσφοράς

Ο Φιλωτίτης που δεν είπε ποτέ κακή κουβέντα, μόνο έδινε—με τα χέρια, με την καρδιά, με την ψυχή του. Μια απώλεια που βαραίνει την κοινότητα, μια μορφή που δεν ξεχνιέται.

Καλοκαιρινή εξόρμηση Raptor Club Greece στη Νάξο το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Για πρώτη φορά οι ιδιοκτήτες των εντυπωσιακών pick-up επιλέγουν Κυκλάδες και ξεκινούν από τη Νάξο, με ένα τριήμερο χαλάρωσης, εξερεύνησης και απολαυστικής οδήγησης

Στ. Φουτάκογλου: Το περίπτερο της πλατείας πρώην Δημαρχείου, που φεύγει σιωπηλά (!!!)

Μνήμες, άνθρωποι, ιστορίες δεκαετιών γύρω από ένα μικρό περίπτερο που αποτέλεσε σταθερό σημείο αναφοράς για γενιές Χωραϊτών - Η τοποθέτηση του Στράτου Φουτάκογλου

Νάξος: Μία εικόνα που προκαλεί δέος, πραγματικότητα ή όχι;

Ένα βιομηχανικής κλίμακας έργο απειλεί το φυσικό, πολιτιστικό και κοινωνικό κεφάλαιο της Νάξου και των Κυκλάδων, με επιπτώσεις που ξεπερνούν την ενεργειακή "ανάπτυξη" - Δύο ομιλίες σήμερα και αύριο. Που; Πότε;

Το “Highspeed 3” αλλάζει το τοπίο στις θαλάσσιες συγκοινωνίες Κρήτης – Κυκλάδων;

Η Hellenic SeaWays ενισχύει τη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Ηράκλειο με το ταχύπλοο "Highspeed 3", φέρνοντας νέο ανταγωνισμό και πιθανές μειώσεις τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. (πίνακας δρομολογίων)

Άνδρος: 68χρονη έπεσε με το αυτοκίνητό της στη θάλασσα και ανασύρθηκε νεκρή

Η γυναίκα από το Γαύριο έχασε τη ζωή της καθώς το όχημά της κατέληξε στη θάλασσα από ύψος 25 μέτρων ενώ προσπαθούσε να παρκάρει

Νάξος – Κυρ. Σκληράκη: “Οι καθηγητές να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά” (video)

«Θα ήθελα να πω στους καθηγητές πως πρέπει να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά και να δουλεύει το μυαλό τους για το τι θα τους προσφέρουν» είναι η συμβουλή της κυρίας Κυριακής Σκληράκη προς τους νέους συναδέλφους της.

Νάξος: Επιτέλους, τελειώνει της χερσαίας ζώνης, ας αναλογιστούν… «νηστεύσαντες καί μή νηστεύσαντες», τις ευθύνες που τους αναλογούν

Φτάνουμε στο τέλος της διαδρομής.. Το 3Α που πέφτει και οι ..στάσεις έως να ολοκληρωθεί ένα έργο σημαντικό για τη πόλη της Νάξου

Εκτακτο: Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της πόλης Νάξου

Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της πόλης Νάξου σήμερα Δευτέρα 5 Μαϊου

Νάξος – 2ο Γυμνάσιο: Η Μιχαηλία-Ευαγγελία Γρατσία διακρίθηκε στον Πανελλήνιο διαγωνισμό φυσικής “Αρίσταρχος”

Η Μιχαηλία-Ευαγγελία Γρατσία κατέκτησε το 3ο βραβείο στη Β΄ Φάση του διαγωνισμού φυσικής "Αρίσταρχος" φέρνοντας περηφάνια στη σχολική μας κοινότητα