Καθώς τα βουνά της Νάξου ετοιμάζονται να δεχθούν 46 νέες ανεμογεννήτριες ύψους 100 μέτρων, κάτοικοι και συλλογικότητες του νησιού εκφράζουν ανοιχτά την αγωνία τους: όχι μόνο για το τοπίο που αλλάζει, αλλά για έναν ολόκληρο τρόπο ζωής που κινδυνεύει να χαθεί.
Δεν πρόκειται για μια ήπια παρέμβαση ανανεώσιμης ενέργειας· πρόκειται για ένα βιομηχανικό σχέδιο με επιπτώσεις που δεν περιορίζονται στο φυσικό περιβάλλον. Από την αποψίλωση βουνοκορφών μέχρι τη διάνοιξη δρόμων πλάτους 10 μέτρων, από την απώλεια του ορίζοντα μέχρι τη σιωπηλή απειλή στον τουρισμό και τις τοπικές κοινότητες, η Νάξος αλλάζει – και όχι απαραίτητα προς το καλύτερο.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, και ενώ ο σχεδιασμός επεκτείνεται ακόμα και στη θάλασσα με ένα γιγαντιαίο θαλάσσιο αιολικό πάρκο έξω από τη Δονούσα, οργανώνονται δύο ενημερωτικές εκδηλώσεις με στόχο την αφύπνιση, τη συζήτηση και – πάνω απ’ όλα – τη συμμετοχή. Γιατί οι αποφάσεις για τον τόπο μας δεν πρέπει να παίρνονται ερήμην μας.
Ας δούμε την ανάρτηση από την “Κίνηση για τη προστασία των Νησίδων” που έχει προχωρήσει με αφορμή τις δύο παρουσιάσεις στη Νάξο, σήμερα στο Χαλκί και αύριο στη πόλη της Νάξου στο χώρο της Παντάνασσας που συνοδεύεται από μία φωτορεαλιστική προσέγγιση της Νάξου με την τοποθέτηση των ανεμογεννητριών..
Ακούστε και τον εκπρόσωπο της κίνησης, Αλεξ Σάφνερ να μιλάει στους Μαντώ Στουρνάρα και Νικόδημο Λιανό για την δράση τους μέσω της “Ραδιοφωνίας Κυκλάδων 101,3”
🌀 46 νέες ανεμογεννήτριες στη Νάξο από τον Όμιλο Κοπελούζου: Ένα βιομηχανικό έργο που αλλάζει το νησί για πάντα 🏔️
Στη Νάξο σχεδιάζεται η εγκατάσταση 46 ανεμογεννητριών ύψους 100 μέτρων (!), στο πλαίσιο ενός ενιαίου έργου σε Νάξο, Άνδρο, Πάρο και Τήνο, συνολικής ισχύος 204 MW. Το έργο φέρει την υπογραφή του Ομίλου Κοπελούζου και η τελευταία Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) εκδόθηκε στις 10/06/2022.
Κάθε ανεμογεννήτρια είναι τύπου Enercon E70, ισχύος 2,3 MW και ύψους όσο μια 30όροφη πολυκατοικία. Για να καταλάβουμε το μέγεθος της παρέμβασης: η υψηλότερη α/γ σήμερα στη Νάξο φτάνει τα 75 μ., και υπάρχουν μόλις 9 τέτοιες στην Κόρωνο και μερικές χαμηλότερες σε άλλες τοποθεσίες. Το νέο σχέδιο θα επιφέρει ριζική αλλαγή στο ανάγλυφο του νησιού, αφού για την εγκατάσταση των α/γ προβλέπεται η διάνοιξη δεκάδων χιλιομέτρων νέων δρόμων, με πλάτος 10 μέτρα, και τεράστια τεχνικά έργα σε ορεινούς όγκους.
🚫 Το έργο δεν περιλαμβάνει πλέον ανεξάρτητη διασύνδεση με την Αττική, όπως είχε αρχικά προβλεφθεί, αλλά θα «χωρέσει» στον υπάρχοντα ηλεκτρικό χώρο του ΑΔΜΗΕ. Παρά τις αναφορές στην παλιά τεχνολογία (E70), θεωρείται βέβαιο ότι οι ανεμογεννήτριες θα αντικατασταθούν από πολύ μεγαλύτερα και πιο ισχυρά μοντέλα, που συνεπάγονται ακόμα βαρύτερα έργα υποδομής.
📉 Οι επιπτώσεις για το νησί θα είναι πολλαπλές και σοβαρές:
# Αποψίλωση και καταστροφή οικοσυστημάτων, μέσω εκβραχισμών, επιχωματώσεων και τσιμεντοστρώσεων.
# Ανυπολόγιστες συνέπειες στον τουρισμό, που βασίζεται στην αυθεντικότητα και το τοπίο.
# Απειλή για την πολιτιστική και αγροτική ταυτότητα της Νάξου.
# Σοβαρές επιπτώσεις στην ορνιθοπανίδα και τη χλωρίδα του νησιού, που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη σε τέτοιες μεγάλης έκτασης παρεμβάσεις.
❗Πρόκειται για ένα έργο βιομηχανικής κλίμακας που δεν εξυπηρετεί τις τοπικές ανάγκες, αλλά τους κερδοσκοπικούς σχεδιασμούς μιας “πράσινης” ανάπτυξης.
🌊 Κι ενώ όλα αυτά συμβαίνουν στα βουνά, η καταστροφή επεκτείνεται και στη θάλασσα. Σχεδιάζεται τεράστιο παράκτιο αιολικό πάρκο με 57 ανεμογεννήτριες λίγο έξω από τη Δονούσα, σε απόσταση μόλις 2 χιλιομέτρων από τις ακτές. Το έργο αυτό θα πλήξει το θαλάσσιο οικοσύστημα, τις μεταναστευτικές οδούς, το τοπίο, την αλιεία και την γραφικότητα ενός από τα πιο αγνά και απομονωμένα νησιά των Κυκλάδων.
⚓ Στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού ιστιοπλοϊκού μας ταξιδιού στις Κυκλάδες, βρισκόμαστε στη Νάξο για να ενωθούμε με κατοίκους και συλλογικότητες του νησιού, οργανώνοντας δύο ενημερωτικές εκδηλώσεις με θέμα: «Οι απειλές για την οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον από τη μαζική εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Αιγαίο»
🔹 Κυριακή 4 Μαΐου 2025, 19:00 — Χαλκί, Αίθουσα εκδηλώσεων Λυκείου Τραγαίας
Σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Τραγαίας.
🔹 Δευτέρα 5 Μαΐου 2025, 19:00 — Χώρα, Πνευματικό Κέντρο Ι.Ν. Παντάνασσας
Σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό και Περιβαλλοντικό Σύλλογο Γυναικών Νάξου και τον Σύλλογο Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου.
📣 Οι πολίτες της Νάξου και των Κυκλάδων έχουν δικαίωμα στον λόγο και την απόφαση για τον τόπο τους.
Στην εικόνα βλέπουμε την πόλη της Νάξου, όπως θα φαίνεται μετά την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στα βουνά του νησιού.