Στη συχνότητα της Ραδιοφωνίας Κυκλάδων 101,3 και στην εκπομπή “Cyclades On Air” φιλοξενήθηκε ο Δημήτρης Ρουσουνέλος – συγγραφέας, ερασιτέχνης αμπελουργός και οινοποιός, λάτρης της μαγειρικής και γευσιθήρας – με αφορμή τη συμμετοχή του στο Θεματικό Εργαστήριο για την Ανάδειξη της Γαστρονομίας και των Ποιοτικών Τοπικών Προϊόντων, που πραγματοποιήθηκε στη Νάξο.
Μιλώντας για την παραδοσιακή Κυκλαδίτικη τυροκομία, ο κ. Ρουσουνέλος ανέφερε πως το Υπουργείο Πολιτισμού την ενέτεξε από τον Μάρτιο του 2024 στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, κάτι που – όπως είπε – αποτέλεσε την αφορμή για μια ευρύτερη κινητοποίηση.
«Συζητήσαμε με πολλούς ανθρώπους από τις Κυκλάδες – ερευνητές, τυροκόμους, κτηνοτρόφους, εμπόρους, σεφ, μάγειρες, εστιάτορες – και συγκεντρώσαμε υλικό για τη σύνταξη ενός φακέλου που πληροί τις απαιτούμενες προδιαγραφές», σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «έπειτα από σκληρή δουλειά, ο φάκελος αυτός κατατέθηκε επίσημα με στόχο την ένταξη της παραδοσιακής κυκλαδίτικης τυροκομίας στον διεθνή κατάλογο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO».
Αναφερόμενος στο εργαστήριο της Νάξου, ο κ. Ρουσουνέλος σημείωσε πως μπορεί η συμμετοχή του κοινού να μην ήταν μεγάλη – ούτε εκεί ούτε στην αντίστοιχη συνάντηση της Μυκόνου – ωστόσο το περιεχόμενο των παρεμβάσεων ήταν «μεστό, ουσιαστικό και καθαρό».
Ο ίδιος σχολίασε και το έλλειμμα επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ τομέων της τοπικής κοινωνίας, ιδιαίτερα μετά την έντονη τουριστική σεζόν. Όπως είπε, πολλοί επαγγελματίες στον τουρισμό είναι εξαντλημένοι, ενώ παρατηρείται συνολικά μια αδυναμία συνεννόησης και συλλογικής δράσης.
«Δεν έχουμε ακόμα την κουλτούρα της συνεργασίας. Αυτό ειπώθηκε αρκετές φορές μέσα στο εργαστήριο», υπογράμμισε. «Πρέπει να γίνουμε Κυκλαδοκεντρικοί, γιατί οι Κυκλάδες είναι το όπλο μας. Η γαστρονομία είναι το μέσον για να αναδείξουμε τα νησιά μας. Κανένα νησί από μόνο του δεν μπορεί να σταθεί ως γαστρονομικός προορισμός. Το ερώτημα είναι αν η θάλασσα θα μας ενώνει ή θα μας χωρίζει».
Τέλος, ο κ. Ρουσουνέλος δήλωσε πως η προσπάθεια που ξεκίνησε με τα εργαστήρια θα συνεχιστεί, ενώ αποκάλυψε πως εργάζεται πάνω σε ένα νέο βιβλίο για την παραδοσιακή Κυκλαδίτικη Τυροκομία, το οποίο βασίζεται σε προσωπικές του επισκέψεις και συναντήσεις με παραγωγούς σε διάφορα νησιά. «Συναντώ υπέροχους ανθρώπους και καταγράφω πολύτιμες ιστορίες και γνώσεις», ανέφερε κλείνοντας.