Σαράντα έξι χρόνια χρειάστηκε η Paris FC για να επιστρέψει στην κορυφαία κατηγορία του γαλλικού ποδοσφαίρου. Ένα διάστημα που φαινόταν αιώνιο, ένα άπιαστο όνειρο για πολλούς, μια ατελείωτη αναμονή που έφτασε στο τέλος της σήμερα, αφού η δεύτερη ομάδα της γαλλικής πρωτεύουσας —που συμμετείχε αρχικά στην ίδρυση της Παρί Σεν Ζερμέν το 1970, αλλά αποσχίστηκε σχεδόν αμέσως— σφράγισε την άνοδό της στη Ligue 1. Η χρονιά σημαδεύτηκε, αναπόφευκτα, από την πώληση του συλλόγου στην οικογένεια Αρνό και στη Red Bull, οι οποίοι ξεκινούν πλέον ένα φιλόδοξο πρότζεκτ στην κορυφαία κατηγορία. Η άνοδος ήρθε χάρη στο 1-1 απέναντι στη Martigues και την ισοπαλία στο Metz-Rodez (3-3).
Ήταν μια ονειρική σεζόν για έναν ξεχασμένο σύλλογο, τον «αιώνια παραγνωρισμένο» του Παρισιού, αφού όλη η προσοχή της πόλης μονοπωλείται από την Παρί Σεν Ζερμέν — τον υπερσύγχρονο γίγαντα που η Paris FC φιλοδοξεί να κοιτάξει πλέον στα μάτια. Έπειτα από 46 χρόνια αναμονής, το Παρίσι θα έχει και πάλι ντέρμπι — το πιο κοντινό σε απόσταση ντέρμπι στις πέντε μεγάλες ευρωπαϊκές λίγκες ανάμεσα σε ομάδες που δεν μοιράζονται έδρα.
Η Paris FC, που μέχρι φέτος αγωνιζόταν στο Stade Charléty, δίπλα στην Cité Universitaire, θα παίζει πλέον στο γήπεδο Jean Bouin, μόλις 44 μέτρα από το Parc des Princes, την έδρα της Παρί Σεν Ζερμέν.
Μέσω… Louis Vuitton
Χωρίς υπερβολικές επενδύσεις (απέκτησε μόνο τους De Smet και Cafaro τον Ιανουάριο), το πρότζεκτ των Αρνό και Red Bull έκανε το πρώτο μεγάλο βήμα προς τη δημιουργία μιας αντιπαλότητας που η Γαλλία λαχταρούσε. Ήταν η μοναδική από τις πέντε μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες χωρίς ντέρμπι στην πρωτεύουσα στον 21ο αιώνα — ένα έλλειμμα που δεν βοηθούσε στην ανάπτυξη του γαλλικού ποδοσφαίρου. Υπό την καθοδήγηση του Στεφάν Ζιλί, η Paris FC κατάφερε τελικά να πετύχει την άνοδο που προσπαθούσε μάταια να αγγίξει εδώ και μια πενταετία.
Τον περασμένο Νοέμβριο, ο ιδιοκτήτης Μπερνάρ Φερασί ανακοίνωσε την πώληση του 55% του συλλόγου στην οικογένεια Αρνό, ιδιοκτήτρια του ομίλου LVMH (Louis Vuitton, Dior κ.ά.), ενώ η Red Bull απέκτησε το 15%. Το 2027, όταν ο Φερασί θα αποσυρθεί πλήρως, οι Αρνό θα έχουν το 85% των μετοχών. Παρόλα αυτά, ο σύλλογος δεν πρόκειται να μετονομαστεί σε «RB Παρίσι», όπως είχε ακουστεί στην αρχή της συμφωνίας.
Η άφιξη της Red Bull προκάλεσε ενθουσιασμό και προσδοκίες. Ο τεχνικός διευθυντής του οργανισμού, Γιούργκεν Κλοπ, επισκέφθηκε το Stade Charléty τον Ιανουάριο για να παρακολουθήσει τον αγώνα με την Αμιάν. Παράλληλα, επισκέφθηκε και τις εγκαταστάσεις του συλλόγου κοντά στο αεροδρόμιο Ορλί. Κριτική του σημείωση ήταν η απόσταση των κερκίδων από τον αγωνιστικό χώρο. Η Red Bull όρισε τον Μάριο Γκόμες ως CEO, δίνοντας το στίγμα των φιλοδοξιών της.
Η καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδος της Paris FC θα τραβήξει την προσοχή όλης της Γαλλίας. Αν και οι Αρνό ξεκαθάρισαν πως δεν θα «κάψουν» στάδια ανάπτυξης, το υψηλό διαθέσιμο budget και ο στόχος δημιουργίας μιας διαχρονικής αντιπαλότητας με την Παρί Σεν Ζερμέν —το όνειρο και του Μεγάρου των Ηλυσίων— προμηνύουν μεταγραφές υψηλού προφίλ. Ο σύλλογος θα στηριχθεί στην ποιότητα του Μαξίμ Λόπες (πρώην Ολυμπίκ Μαρσέιγ), την εμπειρία του Κόλο (πρώην Σεβίλλη) και τον φορ Κράσο, που συμμετείχε στο Champions League 2024 και αποκτήθηκε με 10 εκατ. ευρώ.
«Η Paris FC θα διαγράψει την Παρί από τον χάρτη»
Το Παρίσι έχει και πάλι μεγάλο ντέρμπι. Το τελευταίο Paris FC–PSG διεξήχθη το 1979, χρονιά που ο μικρός σύλλογος της πρωτεύουσας υποβιβάστηκε. Σε εκείνο το ματς (1-1), ο Αργεντινός Κάρλος Μπιάνκι, θρύλος της Μπόκα Τζούνιορς, είχε σκοράρει για την Παρί Σεν Ζερμέν. Ήταν μια άλλη εποχή, όταν η PSG —που είχε ιδρυθεί μαζί με την Paris FC— δεν ήταν ακόμη ο σημερινός υπερσύλλογος. Πλέον, η Γαλλία έχει μια νέα, ισχυρή και πολλά υποσχόμενη αντιπαλότητα.