Μια εντυπωσιακή αρχαιολογική ανακάλυψη ήρθε στο φως στη Βόρεια Μακεδονία, όπου ερευνητές εντόπισαν τα ερείπια της αρχαίας πόλης της Λύγκου, πιθανής πρωτεύουσας του χαμένου Βασιλείου της Λυγκηστίδας.
Το εύρημα θεωρείται μοναδικό και ενδέχεται να έχει τεράστια ιστορική σημασία, καθώς σύμφωνα με τους ειδικούς εκεί γεννήθηκε η Ευρυδίκη Α’, γιαγιά του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Η ανασκαφή πραγματοποιήθηκε στον αρχαιολογικό χώρο Γκραντίστε, με συνεργασία μεταξύ του Πολυτεχνικού Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Χάμπολτ και του τοπικού Ινστιτούτου. Ο καθηγητής ανθρωπολογίας και αρχαιολόγος Νικ Άντζελοφ δήλωσε πως όλα τα στοιχεία συγκλίνουν στο ότι πρόκειται για τη χαμένη πόλη της Λύγκου. «Δεν υπάρχει τίποτα που να δείχνει πως δεν είναι. Είναι ένα σπάνιο εύρημα. Είναι μοναδικό», δήλωσε στο Fox News.
Η πόλη Λύγκος, που ιδρύθηκε τον 7ο αιώνα π.Χ., ήταν η τελευταία γνωστή πόλη της Άνω Μακεδονίας που δεν είχε ακόμα εντοπιστεί*. Η ιστορική της σημασία είναι τεράστια: εκτός από τόπος γέννησης της Ευρυδίκης Α’, αποτέλεσε πιθανό κέντρο εξουσίας πριν την άνοδο του Φιλίππου Β’ και του ίδιου του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Αρχικά, οι αρχαιολόγοι πίστευαν ότι τα ερείπια ανήκαν σε στρατιωτικό οχυρό της εποχής του βασιλιά Φιλίππου Ε’ της Μακεδονίας (221–179 π.Χ.), σχεδιασμένο για άμυνα ενάντια στις ρωμαϊκές επιδρομές. Όμως, η ανακάλυψη ενός νομίσματος της εποχής του Μεγάλου Αλεξάνδρου άλλαξε τα δεδομένα και επέτρεψε την επαναχρονολόγηση του χώρου στον 4ο αιώνα π.Χ.
Η χρήση τεχνολογίας γεωραντάρ (radar scanning) αποκάλυψε ότι το οχυρό είχε σχεδιαστεί για να στεγάσει ολόκληρη πόλη. Μεταξύ των ευρημάτων περιλαμβάνονται υφαντουργικό εργαστήριο, πέτρινα τσεκούρια, επιτραπέζια παιχνίδια, λυχνάρια, κεραμικά με καρδιόσχημα μοτίβα και μια πηλοπλασμένη είσοδος θεάτρου – κάτι πρωτόγνωρο για την περιοχή.
«Χάρη στην τεχνολογία, μπορούμε πλέον να δούμε το πλήρες σχέδιο μιας πόλης. Είναι φανερό ότι πρόκειται για κάτι πολύ μεγαλύτερο από ένα απλό στρατόπεδο», τόνισε ο Άντζελοφ.
Το εύρημα αυτό όχι μόνο προσφέρει μια νέα πτυχή στην ιστορία της Μακεδονίας, αλλά αναδεικνύει και τη δυναμική αρχαιολογική αξία μιας περιοχής που παραμένει σε μεγάλο βαθμό ανεξερεύνητη. «Η Βόρεια Μακεδονία έχει τεράστιες δυνατότητες για αρχαιολογική έρευνα. Μπορούμε να επεκτείνουμε την κατανόησή μας για τις κλασικές και ρωμαϊκές περιόδους με εκθετικό ρυθμό», δήλωσε ο Άντζελοφ.