Έντονες αντιδράσεις προκαλεί το νέο Προεδρικό Διάταγμα 129/2025, που φέρνει σημαντικές αλλαγές στην πολεοδομική και χωροταξική πολιτική για τους οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων.
Σύμφωνα με τις διατάξεις του, μικρές ιδιοκτησίες που μέχρι σήμερα θεωρούνταν άρτιες και οικοδομήσιμες, αποκλείονται πλέον από κάθε δικαίωμα δόμησης εφόσον δεν τεκμηριώνεται δόμηση προ του 1983.
Η Λαϊκή Συσπείρωση Νάξου χαρακτηρίζει την αλλαγή ως μια «συνειδητή απαξίωση της περιουσίας των μικροϊδιοκτητών» και επισημαίνει ότι η νέα πραγματικότητα εξυπηρετεί την πολιτική συγκέντρωσης της γης στα χέρια μεγάλων συμφερόντων, ιδίως στον τομέα του real estate και του τουρισμού.
Παράλληλα, ζητά την άμεση απόσυρση του ΠΔ και την κατάρτιση ενός δίκαιου χωροταξικού σχεδίου με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες.
Αναλυτικά, η τοποθέτησή της Λαϊκής Συσπείρωσης Νάξου με τίτλο Απαξιώνουν την περιουσία μικροϊδιοκτητών για να συγκεντρωθεί η γη σε λίγα χέρια” αναφέρει:
“Απώλεια δικαιώματος οικοδόμησης για μικροϊδιοκτησίες κάτω των δύο στρεμμάτων σε οικισμούς με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων φέρνει η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος (ΦΕΚ 194/2025/τ. Δ’) με τίτλο: «Καθορισμός κριτηρίων, τρόπου και διαδικασιών οριοθέτησης των οικισμών της Χώρας με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων, περιλαμβανομένων και των προϋφιστάμενων του 1923, καθώς και καθορισμός χρήσεων γης και γενικών όρων και περιορισμών δόμησης».
Ειδικότερα μέσα από το ΠΔ, στο πλαίσιο της οριζόντιας αναθεώρησης των ορίων των οικισμών σε όλη τη χώρα, ως όρια οικισμών αναγνωρίζονται πλέον μόνο εκείνα που τεκμηριώνονται με δόμηση έως το 1983, αποκλείοντας κάθε μεταγενέστερη ανάπτυξη.
Έτσι χιλιάδες μέχρι πρότινος άρτιες και οικοδομήσιμες ιδιοκτησίες που είχαν το δικαίωμα δόμησης θα βγουν εκτός ορίων, χάνοντας την οικοδομησιμότητά τους και συνεπώς μεγάλο μέρος της αξίας τους, εκτός αν πληρούν αυστηρά και ειδικά κριτήρια, όπως πρόσωπο σε υφιστάμενο κοινόχρηστο δρόμο.
Η απαξίωση της περιουσίας χιλιάδων μικροϊδιοκτητών οικοπέδων σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων είναι συνειδητή κυβερνητική πολιτική επιλογή που έχει στόχο τη συγκέντρωση της γης σε λιγότερα χέρια, στα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων ιδιαίτερα του realestate και του τουρισμού.
Τα επιχειρήματα που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση είναι απλά και μόνο προφάσεις, για να κάμψει τις δίκαιες αντιδράσεις λαϊκών ανθρώπων που με στερήσεις απόκτησαν ή κληρονόμησαν ένα οικόπεδο και βλέπουν μέσα σε μια νύχτα να μετατρέπεται σε χωράφι.
Αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ο αντιλαϊκός χαρακτήρας ενός κράτους που από τη μια φτιάχνει χωροταξικά σχέδια με fasttrack διαδικασίες για τις μεγάλες επενδύσεις και από την άλλη, είτε κρατάει για χρόνια σε ομηρία τα λαϊκά στρώματα, είτε απαξιώνει την ιδιοκτησία τους για να συγκεντρώσει τη γη σε λίγα χέρια.
Το πρόβλημα που δημιούργησε η κυβέρνηση δεν λύνεται με νομοθετικά “μπαλώματα”. Εδώ και τώρα να αποσυρθεί το ΠΔ 129/2025. Αυτό που απαιτείται σήμερα είναι ένας ολοκληρωμένος πολεοδομικός και χωροταξικός σχεδιασμός, με ευθύνη του κράτους, με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα κέρδη των “επενδυτών”.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ