Κι έχουμε φαβορί… Οταν ήταν μικρός δεν φιλοδοξούσε να γίνει ιερέας. Αφότου έγινε επίσκοπος ανέφερε πως άρχισε να πάσχει από «σύνδρομο του απατεώνα», αδυνατώντας να εσωτερικεύσει τα επιτεύγματά του. Ερωτηθείς σχετικά με το αν πιστεύει ότι θα γίνει ο πρώτος Ασιάτης Πάπας, ο καρδινάλιος Λούις Αντόνιο Τάγκλε εξακολουθεί εδώ και χρόνια να απαντά ότι «αποκλείεται».
«Να φανταστώ τον εαυτό μου σ’ αυτή τη θέση; Οχι, όχι, μου φαίνεται αστείο», είχε δηλώσει το 2015 στο BBC. «Δεν μπορώ να διαχειριστώ τη ζωή μου. Πώς θα διαχειριστώ μια παγκόσμια κοινότητα;».
Τότε ακουγόταν ήδη ως πιθανός αντικαταστάτης του Πάπα Βενέδικτου ΙΖ΄. Σήμερα, στα 67 του χρόνια, βρίσκεται ξανά στην ανεπίσημη λίστα των «papabile», που έχουν καλές πιθανότητες να διαδεχθούν τον εκλιπόντα Πάπα Φραγκίσκο. Μια πιθανή εκλογή του θα σηματοδοτούσε με τον πλέον γλαφυρό τρόπο τη μετάβαση της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας από την Ευρώπη προς την Αφρική και την Ασία, όπου συνεχίζει διαρκώς να αυξάνει το ποίμνιό της.
Στο Βατικανό ο καρδινάλιος Τάγκλε είναι επιφορτισμένος με την επίβλεψη του έργου των ιεραποστόλων. Συχνά τον αποκαλούν «Φραγκίσκο της Ασίας» εξαιτίας της σχέσης του με τους φτωχούς, των εκκλήσεών του για κλιματική δράση, αλλά και της κριτικής του απέναντι στη σκληρή στάση των καθολικών κληρικών απέναντι στους γκέι, στους διαζευγμένους και στις ανύπαντρες μητέρες. Είναι γνωστός για την ταπεινότητά του και οι ομιλίες του προσελκύουν χιλιάδες πιστούς τόσο ζωντανά όσο και στις μεταδόσεις τους στο Facebook.
Από την άλλη, τον καιρό που διατελούσε αρχιεπίσκοπος της Μανίλας στις Φιλιππίνες επικρίθηκε από ακτιβιστές, αλλά και από συναδέλφους του, για την άτολμη στάση του απέναντι στο ζήτημα της σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών από κληρικούς.
Τον προηγούμενο μήνα, μάλιστα, το Δίκτυο Επιζώντων από Κακοποιήσεις Ιερέων πίεσε το Βατικανό να ερευνήσει τη σχέση του Τάγκλε με δύο υποθέσεις κακοποιήσεων που έλαβαν χώρα στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και στη Νέα Ζηλανδία.
Σε ένα διαφορετικό περιστατικό το 2022, ο Πάπας Φραγκίσκος απομάκρυνε ολόκληρη τη διοικητική ομάδα της Caritas Internationalis, του φιλανθρωπικού βραχίονα του Βατικανού, συμπεριλαμβανομένου του καρδιναλίου Τάγκλε, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος.
Στην πατρίδα του, ο καρδινάλιος Τάγκλε έχει επίσης κατηγορηθεί ότι δεν πήρε σθεναρή θέση στον λεγόμενο «πόλεμο κατά των ναρκωτικών» του πρώην προέδρου Ροντρίγκο Ντουτέρτε, κατά τον οποίο δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι εκτελέστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες.
«Αν ο Τσίτο είχε μιλήσει ξεκάθαρα και θαρραλέα κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Ντουτέρτε, λιγότεροι άνθρωποι θα είχαν πεθάνει», επισήμανε ο αιδεσιμότατος Ρόμπερτ Ρέγιες, ο οποίος φοιτούσε σε ιερατική σχολή με τον Τάγκλε.
Γεννημένος στη Μανίλα, ο καρδινάλιος μεγάλωσε στην πόλη Ιμους από γονείς που εργάζονταν σε τράπεζα. Ηθελε να γίνει γιατρός, αλλά μπήκε στο ιεροδιδασκαλείο αφότου φοίτησε στο Ατένεο δε Μανίλα, ένα κορυφαίο ιησουιτικό πανεπιστήμιο. Χειροτονήθηκε το 1982 σε ηλικία 24 ετών και αργότερα έγραψε τη διδακτορική διατριβή του για τον Πάπα Παύλο ΣΤ΄ στο Καθολικό Πανεπιστήμιο των ΗΠΑ.
Με δική του πρωτοβουλία επισκεπτόταν τακτικά έναν ξενώνα στην Ουάσιγκτον που φιλοξενούσε ανθρώπους που έπασχαν από AIDS, σύμφωνα με συμφοιτητές του.
Επέστρεψε στο Ιμους το 1992, όπου ήταν γνωστό ότι μετακινούνταν μόνο με ποδήλατο ή με τζιπνέι, ένα φθηνό μέσο μαζικής μεταφοράς. Τις επόμενες δεκαετίες διορίστηκε αρχιεπίσκοπος της Μανίλας, στη συνέχεια καρδινάλιος και τελικά μετακόμισε στο Βατικανό. Πλέον, δεν αποκλείεται να βρεθεί στην κορυφή της Εκκλησίας.
Με πληροφορίες από τη σελίδα kathimerini.gr