“Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου ιδρύθηκε το 1926 από έναν πολύ μικρό αριθμό πρωτοβάθμιων Αγροτικών Συνεταιρισμών για την εξυπηρέτηση των μελών τους και την τυροκόμηση μικρών ποσοτήτων γάλακτος”, δήλωσε στην ΕΡΤ3 ο Δημήτρης Καπούνης, πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου. “Σταδιακά, οι αγροτικοί συνεταιρισμοί στην επικράτεια του νησιού αυξήθηκαν και το 1955, κάποιοι από τους κτηνοτρόφους του νησιού, αποφάσισαν θέλοντας να φτιάξουν δικό τους τυρί. Έτσι, προέκυψε η περίφημη σήμερα Γραβιέρα Νάξου, το ένα από τα δύο πιο σημαντικά προϊόντα του νησιού μας, που από το 1996 έχει πιστοποιηθεί ως ΠΟΠ”, πρόσθεσε.
“Στο μεταξύ, η Ε.Α.Σ. Νάξου προ μερικών ετών προχώρησε και στην Πιστοποίηση της Πατάτας Νάξου ως Προϊόντος Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε)”, τόνισε. Το 2014 η Ένωση μετατράπηκε σε Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη – Ανώνυμη Εταιρεία, Αυτή τη στιγμή 135 μόνιμους εργαζόμενους και περίπου 40 εποχικούς.