Η κάμερα της ΕΡΤ3 «μπήκε» στο πλοίο της γραμμής Νάξος – Πειραιάς και κατέγραψε την καθημερινότητα ενός σύγχρονου ακτοπλόου. Ο καπετάνιος του “Blue Star Naxos”, cpt Πολυχρόνης Ραπτάκης, μίλησε με ειλικρίνεια για τη ζωή στη θάλασσα, τις χαρές και τις δυσκολίες της ναυτικής ζωής.
Όπως ανέφερε στην εκπομπή “Περίμετρος”, αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη η επιστροφή των εκδρομέων του Πάσχα, με τα πλοία να κινούνται με υψηλές πληρότητες καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.
Αναφερόμενος στις προκλήσεις του επαγγέλματός του, ο καπετάνιος τόνισε πως:
«Το πιο δύσκολο στη δουλειά μας, πέρα από το κομμάτι των ευθυνών, είναι η απουσία από την προσωπική σου ζωή, από τους οικείους σου. Αυτό είναι το δύσκολο κομμάτι για κάθε ναυτικό, ανεξαρτήτως ειδικότητας και βαθμίδας».
Ο Πολυχρόνης Ραπτάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα διαχρονικά προβλήματα της ελληνικής ακτοπλοΐας, σημειώνοντας ότι οι λιμενικές υποδομές παραμένουν σε αρκετές περιπτώσεις ανεπαρκείς, δυσκολεύοντας το έργο των ναυτικών, ιδίως σε δύσκολες καιρικές συνθήκες κατά τους χειμερινούς μήνες.
«Στην Ελλάδα, στην ακτοπλοΐα συγκεκριμένα, ένα γενικό πρόβλημα είναι οι υποδομές, κυρίως οι λιμενικές εγκαταστάσεις. Ειδικά κάποιες μέρες με κακοκαιρία τον χειμώνα, είναι αρκετά δύσκολα τα πράγματα στα λιμάνια της χώρας μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Μια ειλικρινής μαρτυρία από έναν καπετάνιο της γραμμής, που υπενθυμίζει ότι πίσω από κάθε επιτυχημένο ταξίδι, υπάρχει κόπος, ευθύνη και προσωπική θυσία.