Στην αιωνιότητα πέρασε ο Πάπας Φραγκίσκος, που πλέον ετάφη στην εκκλησία της Σάντα Μαρία Ματζόρε, στη Ρώμη, εκεί που αγαπούσε να προσεύχεται και επέλεξε να ξεκουραστεί για πάντα, σπάζοντας ένα ακόμη πρωτόκολλο, που θέλει την ταφή των ταγών της Καθολικής Εκκλησίας στο Βατικανό.
Ο Πάπας Φραγκίσκος, ο πρώτος λατινοαμερικανός ποντίφικας, είχε ζητήσει λιγότερες τιμές στην κηδεία του, απλούστερες διαδικασίες. Ωστόσο, ο κόσμος του επιφύλαξε αποχαιρετισμό αντάξιο της προσωπικότητας και της προσφοράς του. Δεκάδες χιλιάδες πιστοί είχαν κατακλύσει την πλατεία του Αγίου Πέτρου, ενώ ακόμη περισσότεροι είχαν σπεύσει τις προηγούμενες μέρες να αποτίσουν φόρο τιμής στο σκήνωμά του. Δεκάδες ηγέτες από όλο τον κόσμο έδωσαν το παρών στον τελευταίο αποχαιρετισμό με τον προσήκοντα σεβασμό.
Ο Πάπας Φραγκίσκος, ο πάπας των φτωχών, των μεταναστών, των φυλακισμένων, πέρασε στην Ιστορία. Η Καθολική Εκκλησία ανοίγει νέα σελίδα. Σύντομα θα φανεί αν ο νέος ποντίφικας που θα αναδειχθεί από το κονκλάβιο των καρδιναλίων θα βαδίσει στα χνάρια του Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο (το κοσμικό όνομα του Φραγκίσκου) ή θα στρίψει σε άλλες ρότες το τιμόνι της εκκλησίας του 1,2 δισεκατομμυρίων πιστών.
Ποιοι βρέθηκαν στην ακολουθία
Το «παρών» στο Βατικανό έδωσαν δεκάδες ηγέτες από όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων, οι Ντόναλντ Τραμπ, Κιρ Στάρμερ, Εμανουέλ Μακρόν, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς και ο Ελληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Παρόντες επίσης ήταν η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Ολαφ Σολτς, ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα Ντα Σίλβα, καθώς και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.
Η νεκρώσιμη τελετή διήρκεσε δύο ώρες και ένα τέταρτο. Οι καμπάνες ηχούν πένθιμα στο Βατικανό ενώ η πομπή, μεταφέρει το φέρετρο του εκλιπόντος Αργεντινού ποντίφικα στη Βασιλική της Σάντα Μαρία Ματζόρε. Κατά μήκος του δρόμου, βρίσκεται μεγάλος αριθμός πιστών, που θέλει να πει το δικό του, τελευταίο αντίο στον «πάπα των φτωχών». Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία από το Βατικανό, στην κηδεία του ποντίφικα παρευρέθηκαν περισσότεροι από 250.000 πιστοί.
Μετά την εξόδιο ακολουθία, η νεκρική πομπή διένυσε μία απόσταση 6 χιλιομέτρων στους δρόμους της Ρώμης, φθάνοντας στη Βασιλική της Σάντα Μαρία Ματζόρε, που θα αποτελέσει την «τελευταία κατοικία» του ποντίφικα, κατόπιν δικής του επιθυμίας.
«Ο πάπας Φραγκίσκος στάθηκε πάντα στο πλευρό των ασθενέστερων»
Εκτός από τον επικήδειο, που εκφώνησε ο καρδινάλιος Τζοβάνι Μπατίστα Ρε, προσευχές και στοχασμοί εκφωνήθηκαν στα γαλλικά, αραβικά, γερμανικά, πολωνικά και κινέζικα.
Αναγνώσθηκαν, επίσης αποσπάσματά από τις Πράξεις των Αποστόλων και από το κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο.
Οι πιστοί χειροκρότησαν και συγκινήθηκαν, ιδίως, κατά τις αναφορές του καρδινάλιου Ρε, στην ανθρωπιά, στην απλότητα, στην ουσιαστική προσφορά του Φραγκίσκου ως Αγίου Πατέρα των Καθολικών.
«Ευχαριστώ όλους τους διεθνείς ηγέτες που δείχνουν την αγάπη τους στον πάπα», υπογράμμισε ο καρδινάλιος Τζοβάνι Μπατίστα Ρε, ο οποίος χοροστάτησε στην τελετή.
«Το έργο του άγγιξε καρδιές και τις σκέψεις μας. Η τελευταία εικόνα που θα μείνει στην καρδιά μας είναι αυτή του Πάσχα, όταν ευλόγησε τους πιστούς και χαιρέτησε το πλήθος, παρά τα προβλήματα υγείας του», πρόσθεσε ο καρδινάλιος.
Στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου εψάλη το Χριστός Ανέστη
Το Χριστός Ανέστη εψάλη στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου, λίγο πριν ολοκληρωθεί η κηδεία του πάπα Φραγκίσκου. Φέτος, το Πάσχα Καθολικών και Ορθοδόξων συνέπεσε, αλλά αυτό ήταν και μια ένδειξη και αναφορά στην επιθυμία του Φραγκίσκου για κοινό εορτασμό του Πάσχα. Μετά ακολούθησε η λειτουργία εις κεκοιμημένους.