Πρέβελης.. Ενα πλοίο στα όρια του μύθου για τους κατοίκους των Νοτίων Κυκλάδων, με σημείο αναφοράς την Ανάφη. Κακά τα ψέματα. Για χρόνια κάλυπτε την .. άγονη γραμμή Κυκλάδες – Κρήτης – Δωδεκάνησα (ή την Κασοκαρπαθεία) αλλά στην Ανάφη άφησε την σφραγίδα του.
Και λέμε “άφησε” γιατί μετά από καιρό έφυγε από τη συγκεκριμένη γραμμή, βρέθηκε για λίγο στο Βόρειο Αιγαίο και πριν από δύο περίπου μήνες μέσα από ένα ανεκτέλεστο δρομολόγιο λόγω καιρικών συνθηκών, είδε τη … ζωή του να τελειώνει. Τέθηκε στην άκρη.
Χθες Μεγάλη Τρίτη 15 Απριλίου, πήρε το δρόμο για την Ελευσίνα, εκεί στην ντάνα δίπλα στο “ΚΡΗΤΗ Ι” κλείνοντας οριστικά τον κύκλο του στην Ελληνική ακτοπλοΐα. Κάτι για το οποίο μας ενημερώνει η σελίδα chaniaships.com και πλέον το “Πρέβελης” δεν περιμένει τίποτα άλλο από το “πράσινο φως” για ένα τελευταίο ταξίδι για τα διαλυτήρια της Αλί Αγά, στην γειτονική Τουρκία…
Ποιο είναι το “Πρέβελης”;
Το “Πρέβελης” – παρά τα όποια προβλήματα – είχε συνέπεια στη δράση του. Κατασκευάστηκε το 1980 στα Ναυπηγεία IMABARI SHIPBUILDING GROUP της Ιαπωνίας. Με πρώτο όνομα το FERRY ORANGE 2, αρχικά έκανε δρομολόγια συνδέοντας το Τόκιο με τα γύρω λιμάνια.
Έχει μήκος μήκος 142,5 μέτρα, ενώ το πλάτος του τα 23,50 μέτρα και το βύθισμα του είναι 5,52 μέτρα. Ικανότητα μετακίνησης με 19 κόμβους. Μεταφέρει δε 1300 άτομα και περισσότερα από 300 οχήματα.
Προτού αγοραστεί το 1994 από την εταιρεία Cretan Ferries με έδρα το Ρέθυμνο. Μετατράπηκε σε κρουαζιερόπλοιο στο Πέραμα, μετονομάστηκε σε ΠΡΕΒΕΛΗ και τέθηκε σε υπηρεσία το 1995 στο κύριο δρομολόγιο της εταιρείας, τη γραμμή Πειραιάς-Ρέθυμνο. Η Cretan Ferries εξαγοράστηκε από την ANEK Lines το 2000, με το ΠΡΕΒΕΛΗ να λειτουργεί στο δρομολόγιο της νέας της εταιρείας στη γραμμή Πειραιάς-Ρέθυμνο. Μετονομάστηκε ΠΡΕΒΕΛΗΣ το 2001.
Ηράκλειο – “Πρέβελης”: Ο τελευταίος χορός του πολεμιστή στο Νότιο Αιγαίο
Το 2007 ήταν το τελευταίο της στη γραμμή Πειραιάς-Ρέθυμνο, καθώς αναπτύχθηκε στη γραμμή Πειραιάς-Σύρος-Πάρος-Νάξος-Ίος-Σαντορίνη το 2008. Από το 2009, το πλοίο λειτουργεί σε μία από τις πιο απαιτητικές γραμμές σωτηρίας του Αιγαίου, παρέχοντας υπηρεσίες στα απομακρυσμένα νησιά Κάσος και Κάρπαθος, στη γραμμή Πειραιάς-Μήλος-Σαντορίνη-Ανάφη-Ηράκλειο-Σητεία-Κάσος-Κάρπαθος-Χάλκη-Ρόδος.
Φοράει δυο τετράχρονες πολύστροφες μηχανές τύπου V, η κάθε μια από 7.800 άλογα και μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα γύρω από τα 18 ν.μ. την ώρα. Λεπτομέρειες που αφορούν τις δυο μηχανές, τα κατασκευαστικά και τα ιστορικά του στοιχεία, αφορούν κυρίως εκείνους που αναγνωρίζουν στα πλοία την καθαρόαιμη ψυχή τους. Για τους περισσότερους το κορμί του πλοίου απλά χτίζει το δρόμο ανάμεσα στις στεριές.