Με στόχο και σκοπό την υποστήριξη των παραγωγών/κτηνοτρόφων του νησιού, και στο πλαίσιο των ενημερωτικών εκδηλώσεων που συχνά πυκνά πραγματοποιεί, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου διοργάνωσε ενημερωτική μερίδα (προ ολίγων ωρών), στην κοινότητα Γλινάδου.
Ραπόρτο: Γιάννης Βλαχάκης
Δεκάδες οι αγρότες που έδωσαν το «παρών» στην εν λόγω συνάντηση/εκδήλωση (κυρίαρχο θέμα της οποίας ήταν «η βελτίωση της σύστασης και της ποσότητας του αίγειου γάλακτος μέσω χορήγησης στις αίγες συμπληρώματος διατροφής με το προβιοτικό στέλεχος Lastobacillus Plantarum PCA236.)
Και φυσικά, οι του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ.κ. Στέλιος Δρυς, Κατερίνα Παπαϊωάννου και Ηλίας Καραμαντόζος που από το βήμα της ενημερωτικής εκδηλώσεως έδωσαν χρήσιμες πληροφορίες στους κτηνοτρόφους /παραγωγούς.
Συμπερασματικά, και με βάση όλα όσα ειπώθηκαν:
#Η χορήγηση του προβιοτικού στελέχους δεν επηρέασε το μικροβίωμα του γάλακτος και των κοπράνων.
#Η περιεκτικότητα του γάλακτος σε πρωτεΐνη, λίπος και λακτόζη, δεν μεταβλήθηκε με την χορήγηση του προβιοτικού στελέχους.
# Η ποσότητα του παραγόμενου γάλακτος, κατά την διάρκεια του πειράματος, αυξήθηκε κατά 75% με την ενσωμάτωση του προβιοτικού στελέχους στο σιτηρέσιο των ζώων.
Στέλιος Δρυς (video):
«Το πρόγραμμα που ξεκίνησε η Ένωση είναι καινοτομικό…»
«Η ΕΑΣ Νάξου έφτιαξε ένα καινούργιο τυροκομείο. Πρόκειται για μια επένδυση άνω των 6 εκατ. ευρώ. Έτσι, μπορεί να προστατέψει ΚΑΙ την ποιότητα. Μπορεί δε, να δεχτεί πολύ περισσότερη ποσότητα μη μολύνοντας το περιβάλλον…»
-«Η κτηνοτροφία βάλλεται, κυρίως, από το κόστος ενέργειας. Ειδικότερα σε εμάς εδώ στα νησιά, αυτό είναι ακόμα χειρότερο. Είναι πιο έντονο…»
-«Οι παραγωγοί/κτηνοτρόφοι εκείνο που χρειάζονται είναι μια συνεχή υποστήριξη. Αλλιώς, την δουλειά τους, την ξέρουνε εξαιρετικά καλά! Εκείνο για το οποίο ανησυχούν είναι η επιβίωσή τους…»
-«Εκείνο που νομίζω ότι πρέπει να κάνουμε, είναι να μπούμε πιο πολύ στην έννοια του συνεταιρίζεσθαι…»
Ο κ. Δρυς (video):
Το μέλος της Ερευνητικής Ομάδας του Εργαστηρίου Γαλακτοκομίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ηλίας Καραμαντόζος (video):
Η της Ερευνητικής Ομάδας του Εργαστηρίου Γαλακτοκομίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Κατερίνα Παπαϊωάννου (video):
Το τερπνόν μετά του ωφελίμου: Και μουσική παρένθεση!
Μετά το τέλος της ενημερώσεως, το λόγο είχε η νησιώτικη μουσική… ενημέρωση (για όλους τους παρευρεθέντες)!
* Ο κ. Στέλιος Δρυς γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι Πτυχιούχος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών από όπου πήρε το πτυχίο του και το μεταπτυχιακό του στα περιβαλλοντικά συστήματα προστασίας εδαφών.
Στη συνέχεια εργάσθηκε ως στέλεχος πολυεθνικών εταιρειών όπως η Rhone Poulenc και η Aventis ενώ σήμερα είναι Διευθύνων Σύμβουλος της foodstandard ΑΕ.
Έχει σπουδάσει συστήματα ποιότητας, σαν Quality Assurance στη Λυών αλλά και Μ.sc. στο Marketing στην Αθήνα.
Έχει αναλάβει δε και καθήκοντα γενικού διευθυντή στον Σύνδεσμο των Συσκευαστικών Επιχειρήσεων Φρέσκων Φρούτων & λαχανικών (ΣΣΕΦΦ).