Κυριακή, 17 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΑιγαίοΑεροδρόμια - Κίνηση Μαρτίου: Χαμένοι οι Σαντορίνη - Μύκονος και Ρόδος (!!!)

Αεροδρόμια – Κίνηση Μαρτίου: Χαμένοι οι Σαντορίνη – Μύκονος και Ρόδος (!!!)

|

Με την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη να είναι οι μόνοι προορισμοί που κατέγραψαν αξιόλογη κίνηση από το εξωτερικό, οι Έλληνες επιβάτες ήταν αυτοί που «έσωσαν» τις επιδόσεις των περιφερειακών αεροδρομίων φέτος τον Μάρτιο. Έτσι, ο τρίτος μήνας του έτους, παρά το γεγονός ότι σηματοδοτεί την έναρξη των πρώτων πτήσεων charter σε δημοφιλείς προορισμούς και το άνοιγμα κάποιων ξενοδοχείων, οι επιδόσεις των 14 αερολιμένων παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα.

Ένας σημαντικός παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι η ημερομηνία του Πάσχα. Πέρυσι, το Πάσχα των Καθολικών ήταν στις 31 Μαρτίου 2024, γεγονός που είχε επηρεάσει θετικά την ταξιδιωτική κίνηση του Μαρτίου. Φέτος, το Πάσχα είναι στις 20 Απριλίου 2025 και συμπίπτει με το Ορθόδοξο, επομένως η όποια αύξηση καταγράφεται φέτος, ακόμα και αν είναι μικρή, μπορεί να θεωρηθεί θετική, δεδομένων των συνθηκών.

Συγκεκριμένα, φέτος τον Μάρτιο διακινήθηκαν 831 χιλιάδες ταξιδιώτες, σημειώνοντας άνοδο μόλις 1,3% σε ετήσια βάση. Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρυσι, ο Μάρτιος είχε καταγράψει άνοδο επιβατικής κίνησης κατά 12,2% στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια (16,1% στη διεθνή κίνηση και 9,7% στην εσωτερική κίνηση).

Η κίνηση εσωτερικού και η διεθνής κίνηση σημείωσαν παρεμφερή ποσοστιαία μεταβολή, στο 1,3% και στο 1,4% αντίστοιχα. Αναλυτικότερα, στην κίνηση εσωτερικού καταγράφηκαν 489 χιλιάδες ταξιδιώτες, ενώ ως προς τη διεθνή κίνηση στα 14 αεροδρόμια διακινήθηκαν 342 χιλιάδες.

Σαντορίνη, Μύκονος και Ρόδος στους «χαμένους»

Αναλυτικότερα, στους «χαμένους» του μήνα συγκαταλέγεται αναμφισβήτητα η Σαντορίνη, με την επιβατική κίνηση να σημειώνει πτώση 28,5%. Η κίνηση εσωτερικού στο νησί βρέθηκε στο -27,2% και η διεθνής κίνηση στο -60,7% σε σχέση με το 2024, λόγω των επιπτώσεων από την έντονη σεισμική δραστηριότητα.

Η Μύκονος συνεχίζει επίσης να καταγράφει απώλειες, με πτώση 11,6%. Η κίνηση εσωτερικού εκεί σημείωσε μεγαλύτερη πτώση (-11,8%), ενώ η διεθνής κίνηση είχε επίσης αρνητικό πρόσημο (-3,8%).

Αεροδρόμιο Μυκόνου
Αεροδρόμιο Μυκόνου

Αρνητικά κινήθηκαν και οι επιδόσεις του αεροδρομίου της Ρόδου, με τη συνολική επιβατική κίνηση να βρίσκεται στο -4,6%. Παρόλο που η κίνηση εσωτερικού κατέγραψε αύξηση 7,3%, οι απώλειες από το εξωτερικό (37,1%) υπερκάλυψαν το θετικό πρόσημο.

Οριακή αύξηση (0,3%) κατέγραψε η Κως, με την διεθνή κίνηση να «εξανεμίζεται» (-86,3%) και την κίνηση εσωτερικού να βρίσκεται στο +5,8%. Τη μεγαλύτερη υστέρηση σε ποσοστιαίο επίπεδο κατέγραψε το Άκτιο (-37,4%). Με αρνητικό πρόσημο έκλεισε ο Μάρτιος και για τα αεροδρόμια των Χανίων (-0,2%), της Κέρκυρας (-14,3%), της Σάμου (-0,6%) και της Σκιάθου (-6,4%).

Στον αντίποδα, οι «κερδισμένοι» προορισμοί ήταν η Καβάλα (+17,3%), η Κεφαλονιά (+0,2%), η Ζάκυνθος (+1,8%) και η Μυτιλήνη (+1%), αν και η κίνηση προήλθε σχεδόν αποκλειστικά από το εσωτερικό.

Οι τρεις πρώτοι μήνες του έτους

Σε επίπεδο τριμήνου, η επιβατική κίνηση στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια σημείωσε αύξηση 2,8% σε ετήσια βάση, με την κίνηση εσωτερικού να καταγράφει οριακή άνοδο 0,3% και τη διεθνή κίνηση να βρίσκεται στο +6,7% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου του 2024. Ωστόσο, οι επιδόσεις του Μαρτίου επηρέασαν τα αποτελέσματα του τριμήνου, τα οποία κινήθηκαν σε παρόμοια επίπεδα. Το αεροδρόμιο της Σαντορίνης μέτρησε απώλειες 27,5%, με τη Μύκονο να ακολουθεί από κοντά στο -24,4%. Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση κατέγραψε και σε επίπεδο τριμήνου το Άκτιο (-34,1%). Στους “χαμένους” του διαστήματος Ιανουαρίου – Μαρτίου συμπεριελήφθησαν επίσης η Κέρκυρα (-7,3%), η Καβάλα (-4,5%), η Κεφαλονιά (-3,7%), η Ζάκυνθος (-16,7%), η Ρόδος (-2,1%) και η Σκιάθος (-9,2%). Στον αντίποδα, ανοδικά κινήθηκαν τα Χανιά (+0,6%), η Θεσσαλονίκη (+8,4%), η Κως (+2,9%), η Μυτιλήνη (+0,1%) και η Σάμος (+2,5%).

Ως προς τις χώρες που αποτέλεσαν τις βασικές δεξαμενές τουριστών για την Ελλάδα τον Μάρτιο, η Γερμανία κατέλαβε την πρώτη θέση (σχεδόν 62.000 αφίξεις), ακολουθούμενη από την Κύπρο (19.000) και την Ιταλία (13.800). Ακολούθησαν το Ηνωμένο Βασίλειο, η Πολωνία, η Ολλανδία, η Τουρκία, η Αυστρία, η Ελβετία και το Βέλγιο.

Η άνοδος των αστικών προορισμών

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, ο οποίος κινήθηκε σε θετικό έδαφος. Συγκεκριμένα, τον Μάρτιο του 2025, η κίνηση εσωτερικού ανήλθε σε 606.151 επιβάτες, σημειώνοντας αύξηση 2,1% σε σχέση με τους 593.749 επιβάτες του Μαρτίου 2024. Η κίνηση εξωτερικού έφτασε τους 1.616.830 επιβάτες, καταγράφοντας σημαντική αύξηση 14,4% σε σύγκριση με τους 1.413.072 επιβάτες του προηγούμενου έτους. Συνολικά, η κίνηση στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών τον Μάρτιο του 2025 ανήλθε σε 2.222.981 επιβάτες, σημειώνοντας άνοδο 10,8% σε σχέση με τους 2.006.821 επιβάτες του Μαρτίου 2024.

Σταθερή άνοδο σημειώνει και το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, από το οποίο πέρασαν τον Μάρτιο 511.775 επιβάτες, έναντι 474.906 επιβατών τον αντίστοιχο μήνα του 2024 (+7,8%). Στο τρίμηνο το αεροδρόμιο διακίνησε 1.375.782 επιβάτες, έναντι 1.268.681 το περσινό τρίμηνο (+8,4%).

Με πληροφορίες από τη σελίδα tornosnews.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σειρά σημαντικών συναντήσεων του Δημάρχου Τήνου Παναγιώτη Κροντηρά με αφορμή την εορτή της Μεγαλόχαρης

Στρατηγικές συνεργασίες και διάλογος με κορυφαία πολιτικά πρόσωπα – Από τον Νίκο Δένδια και τη Σοφία Ζαχαράκη έως τον Χάρη Δούκα και τον Κώστα Κουμή.

Οι φάροι άνοιξαν τις πύλες τους – Συναπάντημα με την ιστορία τους

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Φάρων, 18 φάροι σε όλη τη χώρα δέχθηκαν επισκέπτες, προσφέροντας μια μοναδική εμπειρία γνωριμίας

Οι ψαράδες της Αμοργού σώζουν τη θάλασσα – Αφιέρωμα των Financial Times στην πρωτοβουλία

Παρά τη μείωση των αποθεμάτων και τις δυσκολίες επιβίωσης, οι μικροί αλιείς του νησιού πήραν την κατάσταση στα χέρια τους

Το καλαμάρι που… πήρε εκδίκηση! (video)

Ένα απίθανο περιστατικό σημειώθηκε στα ανοιχτά της Ρομπλόν στις Φιλιππίνες, όταν ψαράς που καμάρωνε για το τεράστιο καλαμάρι Χούμπολντ που έπιασε, βρέθηκε ξαφνικά μούσκεμα στο μελάνι του

Η Τήνος σώζει τον Φάρο της Λιβάδας

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Φάρων, ο Δήμος Τήνου αναλαμβάνει πρωτοβουλία για τη διάσωση και ανάδειξη του ιστορικού μνημείου.

Καλοκαίρι Πολιτισμού (συνέχειας) στη Νάξο 2025: Συναυλίες, θέατρο, βιβλίο και τέχνη σε κάθε γωνιά του Δήμου (πρόγραμμα)

Ένα πολύχρωμο πολιτιστικό μωσαϊκό απλώνεται σε όλο το νησί με τη σφραγίδα του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων – από το Φιλώτι μέχρι τις Μικρές Κυκλάδες, η μουσική, το θέατρο και η παράδοση δίνουν ραντεβού σε μια μεγάλη καλοκαιρινή γιορτή.

Η Ελεονώρα Ζουγανέλη στο Φιλώτι: Μια μαγική καλοκαιρινή συναυλία στη Νάξο!

Ο Σύλλογος Φιλωτιτών Νάξου υποδέχεται την αγαπημένη ερμηνεύτρια σε μια βραδιά γεμάτη μουσική, συναίσθημα και καλοκαιρινή αύρα.

Σοφία Τορνάρου: Η Ναξιώτισσα πολίστρια που κατέκτησε το χρυσό με την Εθνική Ελλάδος

Ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Δημήτρης Λιανός υποδέχθηκε στο Δημαρχείο τη 21χρονη Σοφία Τορνάρου, διεθνή αμυντικό του Ολυμπιακού, που χάρισε στην Ελλάδα το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στη Σιγκαπούρη.

Συμβολικό δώρο Φίλιππου Φόρτωμα στον Νίκο Δένδια στην Τήνο

Ένα περιστέρι από τηνιακό μάρμαρο, δείγμα της ξακουστής μαρμαροτεχνίας του νησιού, πρόσφερε ο βουλευτής Κυκλάδων στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας.

Σίφνος: Ο μικρός Μανώλης που έγινε το πιο γλυκό καλωσόρισμα του νησιού

Ο Μανώλης με το γιλέκο του υποδέχεται και αποχαιρετά τα πλοία στις Καμάρες, χαρίζοντας χαμόγελα σε ταξιδιώτες και ντόπιους

Κυκλοφοριακό χάος στο Χαλκί Νάξου: Εικόνες αγανάκτησης και πλήγμα στον τουρισμό

Ακινητοποιημένα αυτοκίνητα, εγκλωβισμένοι οδηγοί και επισκέπτες – Ζητούνται λύσεις για υποδομές και συγκοινωνία στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων

Πολυχρόνης Ραπτάκης, πλοίαρχος “Blue Star Naxos”: «Στην ακτοπλοΐα είμαστε πολύ πίσω σε σχέση με το εξωτερικό» (video)

Τι λέει για τις ελλείψεις στις υποδομές, τις “ουρές” στα λιμάνια και τη βοήθεια του Blue Star Delos σε ιστιοπλοϊκό με Γάλλους τουρίστες (video)

Εκτακτο: Φωτιά στον ΧΥΤΑ της Νάξου

Λίγο μετά τις 4 το απόγευμα ενημέρωση για φωτιά στο ΧΥΤΑ της Νάξου

Νάξος – Ταυτόχρονη άφιξη Blue Star Naxos και Blue Star Delos έφερε χιλιάδες επιβάτες και οχήματα (video)

Εντυπωσιακοί ελιγμοί, ασφυκτική κίνηση και δοκιμασία για τις υποδομές – Σε πλήρη εγρήγορση το Λιμεναρχείο Νάξου και η Δημοτική Αστυνομία. (video)

Συναγερμός στο «Ιονίς», Μπλακ άουτ με 183 επιβάτες, πλέει με μία μηχανή προς το Λαύριο

Βλάβη προκάλεσε προσωρινή ακινητοποίηση του πλοίου μεταξύ Κέας και Μακρονήσου – Στο σημείο σπεύδουν δυνάμεις του Λιμενικού.

Αγ. Προκόπιος Νάξου: Όταν οι αμμοθίνες γίνονται… πάρκινγκ και η Natura απλώς κοιτά

Η οργισμένη ανάρτηση του Λεωνίδα Μαγκανάρη για την καταστροφή στον Άγιο Προκόπιο φέρνει ξανά στο φως το ετήσιο δράμα των προστατευόμενων περιοχών που γονατίζουν κάτω από τις ρόδες και την αδιαφορία.

Νέος γύρος συγκέντρωσης στα σούπερ μάρκετ: Εξαγορές που αλλάζουν τον χάρτη

Από τη «Μασούτης» και την «Κρητικός» μέχρι τη Retail & More και τον «Γαλαξία» – Το 2025 διαμορφώνει νέες ισορροπίες στο οργανωμένο λιανεμπόριο

Νάξος – Μενδώνη για Πορτάρα: “θα τοποθετηθεί νέα περίφραξη και θα μπουν κάμερες ασφαλείας”

Περιστατικά βανδαλισμών και έλλειψης σεβασμού σε μνημεία φέρνουν στο προσκήνιο την ανάγκη για παιδεία, ευαισθητοποίηση και προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Νάξος – Κεραμωτή: Μια βραδιά μνήμης και συγκίνησης για την Ειρήνη Κονιτοπούλου – Λεγάκη (photos)

Ο Σύλλογος Κεραμιωτών Νάξου τίμησε την αξεπέραστη φωνή της νησιώτικης μουσικής με μια εκδήλωση γεμάτη ήχους, αναμνήσεις και αγάπη

Νάξος: Διάσωση δύο ηλικιωμένων κολυμβητών στον Άγιο Γεώργιο με πρωταγωνιστή τον Lennart Neubauer

Ο πρωταθλητής του windsurfing εντόπισε και κράτησε στην επιφάνεια δύο ηλικιωμένους που είχαν παρασυρθεί από ρεύματα και κύματα – Κίνδυνος στην περιοχή του «Πορτοκάλι».