Σάββατο, 5 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΑνακαλύφθηκαν τα τείχη και η βόρεια πύλη του Σελινούντα

Ανακαλύφθηκαν τα τείχη και η βόρεια πύλη του Σελινούντα

|

Πρόσφατα, μια ομάδα αρχαιολόγων έφερε στο φως τμήματα των τειχών που περιέβαλλαν την αρχαία ελληνική πόλη Σελινούντα, στα νοτιοδυτικά της Σικελίας, καθώς και τη βόρεια πύλη της πόλης – ένα κρίσιμο πέρασμα που επιβεβαιώνει τη στρατηγική και πολιτιστική σημασία της πόλης στον αρχαίο Μεσογειακό κόσμο.

Τα νέα ευρήματα παρουσιάστηκαν στις 25 Μαρτίου στο Baglio Florio του Σελινούντα και δείχνουν ότι η πόλη, στο απόγειό της στα τέλη του 5ου αιώνα π.Χ., φιλοξενούσε τουλάχιστον 26.000 κατοίκους, ενώ η ζώνη επιρροής της εκτεινόταν από τη Ματζάρα έως το Όρος Αντράνονε και τη Σιάκα, φτάνοντας συνολικά τις 90.000 ψυχές. Οι αρχαιολόγοι έχουν εντοπίσει τουλάχιστον 5.000 τάφους σε τρεις νεκροπόλεις – όλες έχουν υποστεί λεηλασίες κατά τη διάρκεια των αιώνων.

Η βόρεια πύλη, που αποκαλύφθηκε σε αυτή την ανασκαφική περίοδο, αποτελούσε το πιο ευάλωτο σημείο εισόδου στην πόλη, καθώς δεν προστατευόταν από ποτάμια ή τη θάλασσα, καθιστώντας την εκτεθειμένη σε επιθέσεις. Σύμφωνα με τον ιστορικό Διόδωρο τον Σικελιώτη, από αυτή την πλευρά επιτέθηκαν οι Καρχηδόνιοι, κατά τη διάρκεια πολιορκίας δέκα ημερών, η οποία κατέληξε στο θάνατο 16.000 πολεμιστών.

Σύμβολο το σέλινο

Κατά την παρουσίαση, παρουσιάστηκε επίσης και η νέα οπτική ταυτότητα του αρχαιολογικού πάρκου, η οποία περιλαμβάνει το εμβληματικό φύλλο του σέλινου, σύμβολο που απεικονιζόταν σε νομίσματα της αρχαϊκής περιόδου.

Ο υπεύθυνος Πολιτιστικών Υποθέσεων της Σικελίας, Francesco Paolo Scarpinato, τόνισε πως το πάρκο συνεχίζει τη σωστική του δράση χάρη σε ίδιους πόρους, προσελκύοντας διαρκώς αυξανόμενο αριθμό επισκεπτών.

Ο διευθυντής του αρχαιολογικού πάρκου, Felice Crescente, εξήγησε πως οι νέες ανακαλύψεις βασίζονται στις παρατηρήσεις του Γερμανού αρχαιολόγου Dieter Mertens, ο οποίος τη δεκαετία του ’90 είχε διατυπώσει την υπόθεση ότι τα τείχη της πόλης εκτείνονταν πολύ πέραν των μέχρι τότε γνωστών ορίων. Ο ίδιος ο Mertens είχε εντοπίσει γεωμορφολογικές ανωμαλίες, που επιβεβαιώθηκαν με τις τωρινές ανασκαφές.

Η μνημειακή πύλη, ύψους περίπου τριών μέτρων, πιθανότατα χρησίμευε και ως πέρασμα νεκρικών πομπών προς τη νεκρόπολη. Κοντά στα τείχη εντοπίστηκαν επίσης ίχνη εργαστηρίων τέχνης και βιοτεχνίας, κάτι που υποδεικνύει έντονη κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα στον Σελινούντα.

Για την περαιτέρω διερεύνηση, το πάρκο θα χρησιμοποιήσει καινοτόμες τεχνικές όπως η τρισδιάστατη γεωηλεκτρική τομογραφία, που προσφέρει μεγαλύτερη ακρίβεια από το γεωραντάρ. Τις εργασίες διενεργεί ομάδα νέων αρχαιολόγων της Archeofficina, υπό την επιστημονική διεύθυνση του Carlo Zoppi, ο οποίος συμμετέχει σε ανασκαφές στην περιοχή εδώ και δεκαετίες.

Στόχος του πάρκου είναι η μουσειακή ανάδειξη της περιοχής και η δημόσια προσβασιμότητα, με εικονική ανακατασκευή των αρχαίων τειχών και νέες διαδρομές περιήγησης που θα εμπλουτίσουν την εμπειρία των επισκεπτών.

Ο Σελινούντας (αρχ. ελλ. Σελινοῦς, λατ. Selinus Σελινοῦς, ιταλ. Selinunte Σελινούντε) ήταν αρχαία ελληνική αποικία στη Σικελία. Βρισκόταν στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού και αποτελούσε τη δυτικότερη αποικία στη θέση Καστελβετράνο που βρίσκεται στην Ιταλική επαρχία του Τράπανι.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Naxos Summer Camp: Δράση, θάλασσα και παιχνίδι για παιδιά 4–14 ετών, πότε ξεκινάει η 2η περίοδος

Η 2η περίοδος του επιτυχημένου καλοκαιρινού προγράμματος αναμένεται να ξεκινήσει δυναμικά με κολύμβηση, SUP, παιχνίδια στην παραλία, ποδόσφαιρο και δημιουργικές δραστηριότητες

Τα “Αθλητικά Μονοπάτια” ταξιδεύουν στην Αμοργό για 10η χρονιά γεμάτη έμπνευση και κίνηση

Ένα πρότυπο πρόγραμμα άθλησης και μάθησης προσφέρει στα παιδιά της Αμοργού μοναδικές εμπειρίες έως τις 12 Ιουλίου – Με τη στήριξη του Δήμου και τη δωρεά του ΙΣΝ

Νάξος – Τρίποδες: Αναπαράσταση Παραδοσιακού Γάμου, όταν η παράδοση ξαναζωντανεύει (photos)

Με χρώματα, ήχους και συγκίνηση, η Βίβλος τίμησε τα παλιά έθιμα του γάμου, ενώνοντας γενιές και πολιτισμούς στην καρδιά της Νάξου.

Νάξος: Αλλαγές στην κυκλοφορία σε Χώρα, Αγία Άννα, Άγιο Προκόπη και Πλάκα, “εμφάνιση” του e-naxios

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ανακοινώνει τις νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την τουριστική περίοδο – Δωρεάν στάθμευση και έλεγχος τροφοδοσίας στα παραλιακά μέτωπα

Μ. Βρετανία: «Κοντά σε ιστορική συμφωνία για τα Γλυπτά του Παρθενώνα»

Αναζωπυρώνονται οι ελπίδες για την επιστροφή των Γλυπτών στην Αθήνα – Ηχηρές φωνές από τη Βρετανία και διεθνή στήριξη στο Parthenon Project

Ιστορική η 4η Ιουλίου για τη Σύρο, συστάθηκε η ΠΑΕ ΕΛΛΑΣ ΣΥΡΟΥ, μπαίνει στη “Super League 2”

Η πρώτη επαγγελματική ομάδα από τις Κυκλάδες είναι γεγονός – Ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης αναλαμβάνει πρόεδρος της νέας ΠΑΕ – Νέα εποχή για το ποδόσφαιρο των νησιών

Γ. Λιγνός: «L’ État, c’est moi», Το κράτος, ο πρωθυπουργός και η ατσαλάκωτη εξουσία

Ο Γιάννης Λιγνός αναλύει πώς η συγκέντρωση εξουσίας στα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη θυμίζει απόλυτες μοναρχίες, με αφορμή σκάνδαλα όπως οι υποκλοπές, τα Τέμπη και ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

Γυάρος: Παραμένει η απαγόρευση αλιείας εντός 3 ναυτικών μιλίων από τις ακτές

Έως την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για τη ζώνη προστασίας της βιοποικιλότητας, συνεχίζει να ισχύει η απαγόρευση κάθε μορφής αλιείας στη θαλάσσια περιοχή γύρω από τη Γυάρο.

Νάξος: Γιορτή Χαράς στον 1ο Δημοτικό Παιδικό Σταθμό, συγχαρητήρια από τον Φώτη Μαυρομμάτη

Παιδικά χαμόγελα, τραγούδια και ενθουσιασμός πλημμύρισαν τη γιορτή του σταθμού – Δημόσια στήριξη από τον Αντιδήμαρχο Παιδείας του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Σίφνος: Ποιοτικός Τουρισμός με σταθερή ανοδική πορεία – Τι δηλώνει η Δήμαρχος Μαρία Ναδάλη (video)

Με φόντο τις θετικές ενδείξεις για τη φετινή σεζόν, η Δήμαρχος Σίφνου μιλά για υποδομές, καθαριότητα, ύδρευση και στοχευμένη τουριστική προβολή που φέρνει καρπούς. (video)

Νάξος: “Σιωπή” στην τοπική κοινωνία, έφυγε πρόωρα ο Γεώργιος Λαΐος

Η Νάξος αποχαιρετά έναν νέο άνθρωπο με έντονη κοινωνική παρουσία και ανθρώπινη προσφορά – Κηδεύεται την Πέμπτη 3 Ιουλίου στον Ιερό Ναό Κοιμητηρίου Άνω Λιοσίων

Ουρές για μια αλλαγή εισιτηρίου στο λιμάνι της Νάξου, η κακοκαιρία φέρνει ταξιδιωτικό… μποτιλιάρισμα

Η απαγόρευση απόπλου λόγω των θυελλωδών ανέμων φέρνει αναστάτωση σε εκατοντάδες επισκέπτες που σχηματίζουν ουρές στα πρακτορεία της Νάξου για να αλλάξουν τα δρομολόγιά τους

Blue Star Ferries: Ακινητοποιημένα αύριο τα πλοία στο Νότιο Αιγαίο λόγω καιρικών συνθηκών

Δυσμενείς καιρικές συνθήκες φέρνουν ακυρώσεις σε όλα τα κυριακάτικα δρομολόγια των Blue Star Naxos, Myconos, Delos και Paros – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ταξιδιώτες

BLUE STAR 1: Με καθυστέρηση και αλλαγές το αποψινό δρομολόγιο, χωρίς προσέγγιση στην Ανάφη

Λόγω του απαγορευτικού απόπλου, το πλοίο αναχωρεί τελικά στις 22:00 από Πειραιά, με τροποποιημένες ώρες άφιξης και χωρίς στάση στην Ανάφη

Ο παππούς της Σχοινούσας που δεν σταματά να χορεύει – Ο 92χρονος Γιώργος Κωβαίος ξανά στη Γιορτή Φάβας (video)

Με την εγγονή του στο πλευρό, ο Γιώργος Κωβαίος, 92 ετών, συγκίνησε και φέτος στη Γιορτή Φάβας της Σχοινούσας, κρατώντας ζωντανή την ψυχή της παράδοσης (video)

Νάξος – Κωμιακή: «Έφυγε» ο Δημήτρης Ιωάννου Καρούσης, θλίψη για τον αγαπημένο “Τζήμα”

Αποχαιρετισμός σε έναν ήσυχο και αγαπητό συγχωριανό που δεν ξέχασε ποτέ τον τόπο του – Το χωριό τον τιμά με συγκίνηση

Αμολήθηκαν τα θηρία να φάνε ακόμα ένα καπετάνιο

Η πρόσκρουση του Champion Jet 3 στην Πάρο φέρνει ξανά στο φως την επικινδυνότητα των λιμανιών και την ανάγκη για θεσμική στήριξη των πλοιάρχων – Όχι άλλο στοχοποίηση των ανθρώπων της θάλασσας

Σε ισχύ το απαγορευτικό απόπλου από Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο, πέρασαν τα 100 χιλιόμετρα την ώρα οι ριπές ανέμου στη Τήνο

Το Αιγαίο σε χειμωνιάτικη διάθεση μέσα στο κατακαλόκαιρο – Δεμένα τα πλοία σε πολλά λιμάνια, με εξαίρεση τον Αργοσαρωνικό

«Εκεί που η θάλασσα είναι ζωή» – Φόρος τιμής στους ναυτικούς της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων (video)

Με αφορμή τη Ναυτική Εβδομάδα, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων τιμά με συγκίνηση τους ανθρώπους που ζουν, εργάζονται και αγαπούν τη θάλασσα (video)

Μεγάλη επιτυχία για τη “Λυσιστράτη” στα Ύρια – Μια νύχτα θεάτρου κάτω από τα αστέρια της ιστορίας (video)

Η «Λυσιστράτη» ζωντανεύει στη Νάξο, μεταφέροντας μηνύματα αγάπης, ειρήνης και συλλογικής φωνής στο σήμερα.