Σάββατο, 29 Μαρτίου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΤεχνητή Νοημοσύνη στον Βυθό: Η Επανάσταση στη Συλλογή Αχινού στη Γαλικία

Τεχνητή Νοημοσύνη στον Βυθό: Η Επανάσταση στη Συλλογή Αχινού στη Γαλικία

|

H ένταξη νέων τεχνολογιών, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και οι τηλεκατευθυνόμενοι ρομποτικοί μηχανισμοί μπαίνουν και στην παραδοσιακή διαδικασία συλλογής αχινού. Το έργο “Perizia”, που πραγματοποιείται στην περιοχή της Γαλικίας, στοχεύει να χαρτογραφήσει τους θαλάσσιους πόρους και να βοηθήσει τους αλιείς να εντοπίζουν ευκολότερα τα είδη που ψάχνουν, βελτιώνοντας τη βιωσιμότητα της αλιείας. Η χρήση της τεχνολογίας αυτής προσφέρει τη δυνατότητα να κατανοηθεί καλύτερα η βιοποικιλότητα, να αυξηθεί η απόδοση και να προστατευτεί το οικοσύστημα.

Στην περιοχή της Γαλικίας, όπου η αλιεία αποτελεί βασική οικονομική δραστηριότητα, η συλλογή αχινού γίνεται παραδοσιακά με χειρωνακτική εργασία. Οι ψαράδες, ακολουθούν μια αρχαία πρακτική, όπου εισέρχονται στα νερά για να συλλέξουν αχινούς από τις βραχώδεις περιοχές κατά τη διάρκεια της άμπωτης. Όμως, με την αυξανόμενη ζήτηση για αχινούς και την εξάντληση των πληθυσμών τους, γίνεται επιτακτική η ανάγκη για μια πιο αποτελεσματική και βιώσιμη μέθοδο.

Το έργο “Perizia”, που ξεκίνησε από το Ινστιτούτο Θαλάσσιων Ερευνών του CSIC στη Βίγκο σε συνεργασία με τις τοπικές συντεχνίες, στοχεύει στη χρήση τηλεκατευθυνόμενων ρομπότ και τεχνητής νοημοσύνης για τον εντοπισμό των αχινούδων στους βυθούς. Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί ένας χάρτης του βυθού, παρόμοιος με έναν “Google Maps”, ο οποίος θα δείχνει περιοχές με μεγάλη, μεσαία ή μικρή συγκέντρωση αχινών.

Οι ρομποτικές συσκευές, εξοπλισμένες με κάμερες υψηλής ανάλυσης, καταγράφουν τον βυθό, παρέχοντας πληροφορίες για τη θέση και την πυκνότητα των αχινούδων. Τα δεδομένα αυτά θα επεξεργαστούν με τη βοήθεια αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης, που θα αναγνωρίζουν τους αχινούς και θα παρέχουν στους ψαράδες πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο. Έτσι, αυτοί θα μπορούν να γνωρίζουν με ακρίβεια πού να συλλέξουν τους αχινούς, εξοικονομώντας χρόνο και προσπάθεια.

Η χρήση αυτής της τεχνολογίας όχι μόνο καθιστά την εργασία πιο αποδοτική, αλλά συμβάλλει και στη διατήρηση του οικοσυστήματος. Ο υπερβολικός αριθμός αχινοειδών σε μια περιοχή μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή της βλάστησης, ενώ η υπερσυγκομιδή μπορεί να απειλήσει την επιβίωση του είδους. Με την παρακολούθηση των πληθυσμών τους, οι αρχές θα μπορούν να ρυθμίζουν τις ποσότητες που συλλέγονται καθημερινά, διασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα του πόρου.

Παρά την καινοτομία του έργου, ορισμένοι αλιείς, παραμένουν σκεπτικοί σχετικά με την αποτελεσματικότητα της τεχνολογίας. Οι αχινοί συχνά κρύβονται σε δυσπρόσιτα σημεία, σε βαθιά νερά ή σε περιοχές με χαμηλή ορατότητα. Ωστόσο, η τεχνολογία έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις, επιτρέποντας στους αλιείς να μειώσουν την άσκοπη προσπάθεια και τα έξοδα, όπως τη χρήση καυσίμων.

Είναι όμως προφανές ότι η τεχνητή νοημοσύνη και οι τηλεκατευθυνόμενες συσκευές έχουν τη δυνατότητα να φέρουν επανάσταση στην αλιεία, κάνοντάς την πιο βιώσιμη και λιγότερο επιζήμια για το περιβάλλον. Η χαρτογράφηση του βυθού και η παρακολούθηση των πληθυσμών των αχινούδων μπορεί να επιτρέψει τη δημιουργία ενός πιο ισορροπημένου οικοσυστήματος, όπου οι ψαράδες μπορούν να εργάζονται πιο αποτελεσματικά χωρίς να απειλούν την ύπαρξη του είδους.

Ταυτόχρονα, η χρήση αυτών των τεχνολογιών θα μπορούσε να βοηθήσει στην προστασία της βιοποικιλότητας σε ευρύτερη κλίμακα, παρέχοντας δεδομένα για την υγεία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και συμβάλλοντας στην πρόληψη της υπεραλίευσης. Με τη συνεχή ανάπτυξη της τεχνολογίας, η αλιεία μπορεί να γίνει πιο προσαρμοστική και περιβαλλοντικά υπεύθυνη.

Το έργο “Perizia” είναι μια καινοτόμος πρωτοβουλία που συνδυάζει τη σύγχρονη τεχνολογία με την παραδοσιακή αλιεία, προσφέροντας στους αλιείς ένα νέο εργαλείο για τη διαχείριση των θαλάσσιων πόρων. Παρά τις προκλήσεις και τις ανησυχίες, η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και των τηλεκατευθυνόμενων ρομπότ έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει την αποδοτικότητα και τη βιωσιμότητα της αλιείας, συμβάλλοντας στην προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος και στη μακροπρόθεσμη οικονομική σταθερότητα της περιοχής.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Τζώρτζια Αργυροπούλου: “Εφυγε” από τη ζωή η σύντροφος του Μανώλη Γλέζου

Σε ηλικία 79 ετών έφυγε πριν από λίγο από τη ζωή η "Τζώρτζια", το στήριγμα του Μανώλη Γλέζου...

ΠΑΣΟΚ: Με Σαλτερή, Πολυχρονάκο και Χάλαρη από Νάξο, η “σκιώδης” κυβέρνηση

Ο Νίκος Ανδρουλάκης προχώρησε σε αλλαγές στους τομείς του Κινήματος και Σαλτερή - Πολυχρονάκος και Χάλαρης ανέλαβαν σημαντικούς τομείς

Πάρος: Επίσκεψη Διευθύντριας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων και Προϊσταμένου του ΚΕΔΑΣΥ Νάξου

Επίσκεψη της Διευθύντριας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων και του Προϊσταμένου του ΚΕΔΑΣΥ Νάξου στην Πάρο

Νάξος – Λιμενικό Σώμα: Η ανακοίνωση για τον θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα

Η επίσημη ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος για τον αιφνίδιο θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα...

Νάξος – “Σώστε τις παραλίες”: Τα ευρήματα της αυτοψίας στη παραλία του Αγίου Προκοπίου (photos)

Ποια είναι τα ευρήματα από την πρώτη αυτοψία για το 2025 στην παραλία του Αγίου Προκοπίου. Ποιες προτάσεις κατατέθηκαν προς αρμόδιους (photos)

Εμμ. Λιανόπουλος: «Ο προληπτικός καρδιολογικός έλεγχος είναι απαραίτητος, πρέπει να γίνεται μετά από ώριμη σκέψη» (video)

Ο καρδιολογικός έλεγχος θα πρέπει να γίνεται για όλους του πολίτες ανεξαρτήτως ηλικίας ακόμα και για μικρά παιδιά

Αμοργός – Κέντρο Υγείας: Επέστρεψε και έπιασε δουλειά, η γιατρός Αναστασία Κιοσσέ

Η Γενική Ιατρός Κιοσσέ Αναστασία επιστρέφει στο Κέντρο Υγείας Αμοργού! - Με ποιο .. καθεστώς θα εργάζεται

Νάξος – Δημοτική Επιτροπή: Συνεδρίαση Πρωτοπριλιά με θέμα το δίκτυο πεζοπορικού τουρισμού

Πρώτη Απριλίου και συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Νάξου και Μικρών Κυκλάδων με οκτώ θέματα

Νάξος: Ενα ακόμη ξενοδοχείο παίρνει .. πράσινο φως

Επενδύσεις: "Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο στη Νάξο - Που βρίσκεται; τι αλλάζει;

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Στέλιος Δεγαϊτας

Ενας νέος άνθρωπος - ο Στέλιος Δεγαίτας - έφυγε από τη ζωή το πρωί της Παρασκευής σε ηλικία μόλις 63 ετών

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Στέλιος Δεγαϊτας

Ενας νέος άνθρωπος - ο Στέλιος Δεγαίτας - έφυγε από τη ζωή το πρωί της Παρασκευής σε ηλικία μόλις 63 ετών

Νάξος – Εγγαρές: Εφυγε από τη ζωή η Ελενα Κοντοπίδη, αύριο (26/03) η εξόδιος ακολουθία

Σε ηλικία 45 ετών έφυγε από τη ζωή η Ελενα Κοντοπίδη, σύζυγος του γιατρού Δημήτρη Μπάκαλου - Αύριο (26/03) η εξόδιος ακολουθία στις Εγγαρές

Νάξος: Παιδική Χαρά Αγ. Μηνά ή, αλλιώς, “γήπεδο εκρήξεων”…

Παιδική Χαρά Αγ. Μηνά: Ή, αλλιώς, «γήπεδο εκρήξεων»… Το σπασμένο τζάμι και η πετρούκλα μες στο σπίτι…

Νάξος – Σκαδό: Πένθος με την απώλεια του Νίκου Φάρκωνα

Φτωχότερη από σήμερα η τοπική κοινωνία του Σκαδού Νάξου - Πότε θα γίνει η εξόδιος ακολουθία του Νίκου Φάρκωνα

Νάξος – Αεροδρόμιο: Ανανεωμένο ανοίγει …πύλες την Δευτέρα 31 Μαρτίου (Photos)

Το Αεροδρόμιο "Απόλλων" της Νάξου ανοίγει τις.. πόρτες από την Δευτέρα 31 Μαρτίου - Τα έργα που γίνονται κι έρχονται (Photos)

“HighSpeed 3”: θα ενώνει καθημερινά τον Πειραιά με την Κρήτη μέσω Κυκλάδων

Τα δρομολόγια του HIGHSPEED 3 στην γραμμή Ηράκλειο-Κυκλάδες-Πειραιά (πίνακας)

Εκτακτο – Αμοργός: Ισχυρός σεισμός 4.5 R με μικρό εστιακό βάθος

Σεισμός 4,5 Ρίχτερ στο γνωστό ρήγμα Ανύδρου πιο κοντά όμως στην Σαντορίνη - Το εστιακό βάθος του σεισμού εντοπίζεται στα 5,6 χιλιόμετρα

Νάξος – Σπ. Παπαδόπουλος: “Πολλοί λένε πως το τρέξιμο είναι προπόνηση, για μένα είναι ψυχανάλυση”

Κυριακάτικη ψυχοθεραπεία - Ο Σπύρος Παπαδόπουλος μοιράζεται τις σκέψεις του για το τρέξιμο στην επαρχεία και δη στη Νάξο

Προεδρική Φρουρά- Εύζωνας: Ο Ναξιώτης Δημήτρης Μουστάκης μιλάει για την εμπειρία του

"Έρχονται όσοι θέλουν, μένουν όσοι μπορούν": Ο Δημήτρης Μουστάκης από τη Νάξο και το Φιλώτι μιλάει για την εμπειρία του στην Προεδρική Φρουρά

Νάξος – Λιμενικό Σώμα: Η ανακοίνωση για τον θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα

Η επίσημη ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος για τον αιφνίδιο θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα...