Τρίτη, 5 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΕλλάδαΏρα της Γης 2025: Αφιερωμένη η σημερινή ημέρα στη θάλασσα

Ώρα της Γης 2025: Αφιερωμένη η σημερινή ημέρα στη θάλασσα

|

Για 19η συνεχή χρόνια, η «Ώρα της Γης» αποτελεί τη μεγαλύτερη παγκόσμια συμμετοχική εκστρατεία του WWF για την προστασία του περιβάλλοντος και παράλληλα ένα ανοιχτό κάλεσμα προς πολίτες, πολιτικούς, φορείς και επιχειρήσεις για να λάβουν ενεργά μέρος.

Για ακόμα μια χρονιά, εκατομμύρια πολίτες από περισσότερες από 180 χώρες παγκοσμίως θα ενώσουν τις φωνές τους και θα στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα για την προστασία του πλανήτη μας, σβήνοντας συμβολικά τα φώτα για μια ώρα, αλλά και συμμετέχοντας σε δράσεις ευαισθητοποίησης και δράσεις που θα ενδυναμώσουν τη σχέση τους με τη φύση.

Η φετινή «Ώρα της Γης» στην Ελλάδα είναι αφιερωμένη στη θάλασσα, καθώς αποτελεί το σπίτι μας, την Ιστορία μας, τα καλοκαίρια μας, ενώ είναι άμεσα συνυφασμένη με την ποιότητα της ζωής μας. Παράλληλα, είναι το σπίτι για μοναδικά είδη, όπως οι φάλαινες φυσητήρες, οι χελώνες Caretta caretta και οι μεσογειακές φώκιες που, αν και πολύτιμα για την ισορροπία του θαλάσσιου οικοσυστήματος, δέχονται πολυάριθμες απειλές.

Γι’ αυτό και φέτος, με αφορμή τη μεγαλύτερη αυτή παγκόσμια συμμετοχική εκστρατεία, καλούμε τους συμπολίτες μας να θυμηθούν την τεράστια αξία που έχουν για τη ζωή μας η θάλασσα και οι πολύτιμοι πόροι της, να ενημερωθούν για τις απειλές που δέχεται το θαλάσσιο οικοσύστημα, αλλά και να συμβάλλουν ενεργά στην προστασία των θαλασσών μας.

Το κίνημα «Ώρα της Γης» (Earth Hour) είναι μια παγκόσμια πρωτοβουλία, που ξεκίνησε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Προστασίας της Φύσης (WWF) το 2007, με σκοπό την ευαισθητοποίηση των ανθρώπων για τα ζητήματα που αφορούν στο περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή.

Συγκεκριμένα, η «Ώρα της Γης 2025» πρόκειται να διεξαχθεί σήμερα Σάββατο (22.3.2025) στις 20:30 μ.μ. και θα διαρκέσει μέχρι τις 21.30 μ.μ.

 

Αυτή η μία ώρα που θα αφιερώσεις στη φύση εσύ, αλλά και εκατομμύρια πολίτες σε όλο τον κόσμο σηματοδοτεί τη σημαντικότερη ώρα για τον πλανήτη, αλλά και τον άνθρωπο.

Το κύριο εργαλείο για την προστασία της ζωής στη Μεσόγειο είναι οι Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές (ΘΠΠ). Τα οφέλη που προκύπτουν από τη σωστή διαχείρισή τους, δεν περιορίζονται μόνο στο φυσικό περιβάλλον. Αντίθετα, αφορούν και επηρεάζουν την ανθρώπινη ευημερία με πολλούς τρόπους. Ωστόσο, εκτιμάται ότι μόνο το 1,3% της θαλάσσιας επιφάνειας που καλύπτεται από ΘΠΠ στην Ελλάδα διαθέτει σχέδιο διαχείρισης. Επιπλέον, ακόμη και σε περιπτώσεις όπου έχουν θεσπιστεί νομικά μέτρα προστασίας, η εφαρμογή και η επιβολή τους είναι πολύ συχνά ανεπαρκής και ελλιπής.

Τα λιβάδια Ποσειδωνίας προσφέρουν ανεκτίμητα οφέλη στο περιβάλλον και τον άνθρωπο, ενώ έχουν καταφέρει να επιβιώσουν σε όλες τις αλλαγές και τις ακραίες κλιματικές συνθήκες από την εποχή των δεινοσαύρων μέχρι και σήμερα. Θα καταφέρουν όμως να αντέξουν τον σύγχρονο άνθρωπο; Οι κύριες απειλές που αντιμετωπίζουν τα λιβάδια Ποσειδωνίας είναι η θέρμανση των θαλασσών, η ρύπανση, η παράκτια ανάπτυξη και οι ανθρωπογενείς αλλαγές της ακτογραμμής. Ο πολύ αργός ρυθμός αύξησης και φυσικής αποκατάστασης της Ποσειδωνίας θέτει σε κίνδυνο τη φυσική δυνατότητα του λιβαδιού να ανακάμψει.

Οι ελληνικές θάλασσες κρύβουν πολλά και μεγαλειώδη μυστικά. Τα κητώδη, είναι ίσως από τα μεγαλύτερα μυστήρια, αλλά και μεγαλύτερα θαύματα που βρίσκουμε στα νερά τους. Αξιοθαύμαστοι θηρευτές, ντροπαλοί δύτες, στοργικές μητέρες, μοναχικά αρσενικά συνυπάρχουν στα νερά της Μεσογείου και διατηρούν το νήμα της ισορροπίας στη θάλασσα και στο περιβάλλον μας. Αυτός ο θαυμαστός υδάτινος κόσμος απειλείται. Πολλά κητώδη πιάνονται στα εργαλεία των ψαράδων και ξεψυχούν μπλεγμένα σε αυτά ή θανατώνονται. Ακόμα, απειλούνται από τη ναυσιπλοΐα, τις εξορυκτικές δραστηριότητες τις στρατιωτικές ασκήσεις με σόναρ και τη ρύπανση.

Το 2024 ήταν το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ σε παγκόσμιο επίπεδο, με τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής να γίνονται πλέον εμφανείς τη ζωή και τα φυσικά οικοσυστήματα. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, η «Ώρα της Γης» λειτουργεί ως μια δυνατή υπενθύμιση για την επείγουσα δράση που πρέπει όλοι να λάβουμε, για το κοινό μας σπίτι, τον πλανήτη!

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Μία Νάξος ενωμένη στον συρτό γέφυρα μνήμης και ενότητας (photo)

Όταν ο χορός γίνεται γέφυρα μνήμης, ενότητας και ταυτότητας στην καρδιά του καλοκαιριού

Φίλιππος Φόρτωμας: «Έγινε πράξη το δίκαιο αίτημα των μαθητών Σαντορίνης, Αμοργού και Ίου»

Δήλωση Φίλιππου Φόρτωμα για την πρόβλεψη ειδικού ποσοστού εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για τους υποψηφίους που προέρχονται από τη Σαντορίνη, την Αμοργό και την Ίο

Μια μέρα με τον παγκόσμιο πρωταθλητή: Ο Lennart Neubauer δίδαξε στα παιδιά της Νάξου τα μυστικά του windsurfing

Ο «χρυσός» Ναξιώτης αθλητής μοιράστηκε εμπειρίες, πάθος και έμπνευση με τους μικρούς μαθητές των Naxos Watersports

Νάξος από ψηλά: Ο παλμός του καλοκαιριού στο λιμάνι (video)

Χιλιάδες επισκέπτες καθημερινά φτάνουν στο νησί – Εντυπωσιακό βίντεο drone από τη 4η Αυγούστου

Μαρίνα Σπανού στη Νάξο: «Θέλω να φέρνω την αίσθηση της παρέας στα live» (video)

Η τραγουδοποιός που ξεκίνησε από τους δρόμους και γέμισε το Πρώτο Γυμνάσιο με φως, μουσική και αναμνήσεις

Πορτάρα Νάξου: Ανάγκη προστασίας ή αλλοίωση της ταυτότητας;

Έντονες αντιδράσεις από πολίτες και επισκέπτες για την τοποθέτηση συρματοπλέγματος – Η απάντηση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και τα επόμενα βήματα

Κατερίνα Γιαννακά: “Το κοτετσόσυρμα στην Πορτάρα της Νάξου”

Η εικόνα της Πορτάρας πίσω από κοτετσόσυρμα εκθέτει την πολιτεία – Δεν χρειάζονται φράχτες, αλλά στρατηγική, επιτήρηση και παιδεία

Γιάννης Λιγνός: «Η δραματοποίηση της μοριοδότησης ήταν ένας πολιτικός εμπαιγμός»

Παρέμβαση του Γ. Λιγνού για τον τρόπο που χειρίστηκαν οι κυβερνητικοί βουλευτές το θέμα της μοριοδότησης – Έμφαση στην ουσία και όχι στην επικοινωνία ζητά το ΠΑΣΟΚ.

ΓΕΩΘΗΡΑ Μ.Α.Ε.: Ανάσα για τη Θηρασιά. Ξεκίνησε η λειτουργία του ανακαινισμένου πρατηρίου καυσίμων

Μετά από χρόνια ταλαιπωρίας, οι κάτοικοι και επισκέπτες της Θηρασίας αποκτούν ξανά πρόσβαση σε βασική υποδομή, χάρη στην πρωτοβουλία της ΓΕΩΘΗΡΑ Μ.Α.Ε. και τη συνεργασία με την τοπική κοινότητα

«Γκαζιά στο χωριό, προσγείωση στον στύλο – Ένα ακόμα crash test στους δρόμους της Νάξου»

Όταν η τουριστική ταχύτητα συναντά την επαρχιακή… στενότητα: Τροχαίο έξω από το Γαλανάδο υπενθυμίζει τι σημαίνει "δρόμοι made in 1965".

Ο Tom Hanks στη Νάξο: Στιγμές απλότητας, χαμόγελα και μια σέλφι στην Απείρανθο

Ο χολιγουντιανός σταρ επισκέφθηκε τη Νάξο την Τετάρτη 30 Ιουλίου, ανακαλύπτοντας τη μαγεία του Σαγκρίου και της Απειράνθου – Ένα γεύμα, μια σέλφι και πολλές όμορφες αναμνήσεις

Κυκλάδες: Γυρίζουν την πλάτη στα «χρυσά» νησιά, “χαμένη” και η Αμοργός, σταθερή η Νάξος

Υψηλές τιμές και οικονομική πίεση στρέφουν Έλληνες και ξένους σε εναλλακτικούς, οικονομικότερους προορισμούς

Νάξος: Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων βάζει “όρια” στην Πορτάρα, τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων βάζει “όρια” στην Πορτάρα – Τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση - Όταν ο σεβασμός δεν είναι αυτονόητος, η προστασία γίνεται μονόδρομος

Hellenic Highspeed: Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Από το απόγευμα του Σαββάτου παραμένει ακινητοποιημένο το πλοίο – Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Τρεις Καπετάνιοι, μία θάλασσα, μία φωτογραφία από τα Κουφονήσια που λέει όσα δεν ειπώθηκαν ποτέ

Μια ξεχωριστή στιγμή στα Κουφονήσια με φόντο το Αιγαίο και την αθόρυβη καθημερινή ηρωικότητα τριών αυθεντικών ναυτικών, που έγιναν συνώνυμα με την ασφάλεια, τη συνέχεια και το φιλότιμο στα νησιά μας.

Η Κέα λέει «όχι» στην τουριστική υπερβολή, το νησί αντέχει μέχρι 1.000 ακόμη κλίνες

Ο Δήμος Κέας ζητά επίσημη απαγόρευση για τα Σύνθετα Τουριστικά Καταλύματα – Στο τραπέζι το ζήτημα της φέρουσας ικανότητας και της ταυτότητας του νησιού

Προς Πώληση: Παραδοσιακή Κατοικία – Ανεμόμυλος στον Άγιο Αρσένιο Νάξου

Χαρακτηριστική κατοικία σε μοναδική τοποθεσία, με ανεξάρτητο ξενώνα, άμεση πρόσβαση σε παραλίες και εντυπωσιακή θέα προς θάλασσα και Χώρα Νάξου.

Η αλήθεια πίσω από μία φωτογραφία – Όταν το χιούμορ δεν φτάνει στην καρδιά της ιστορίας

Μια εικόνα, χίλιες λέξεις… αλλά μερικές φορές οι πιο σημαντικές λέξεις είναι αυτές που δεν ειπώθηκαν.

Κλαυδία και Oge: Ρομαντική βόλτα στα σοκάκια της Νάξου (foto instagram)

Το αγαπημένο ζευγάρι της ελληνικής showbiz απολαμβάνει καλοκαιρινές διακοπές στο κυκλαδονήσι – Πιασμένοι χέρι-χέρι στη βραδινή τους βόλτα