Σάββατο, 29 Μαρτίου, 2025
ΑρχικήΚυκλάδεςΣαντορίνη - Κ. Παπαζάχος: Άγνωστοι βανδάλισαν σεισμολογικό σταθμό (!!)

Σαντορίνη – Κ. Παπαζάχος: Άγνωστοι βανδάλισαν σεισμολογικό σταθμό (!!)

|

Εμβρόντητοι έμειναν οι σεισμολόγοι και οι επιστήμονες που παρακολουθούν νυχθημερόν την σεισμο-ηφαιστειακή δραστηριότητα στη Σαντορίνη, όταν ανακάλυψαν γιατί ένας σεισμολογικός σταθμός που είχαν εγκαταστήσει στις 11 Φεβρουαρίου σταμάτησε να λειτουργεί.

Ο Κώστας Παπαζάχος, καθηγητής Φυσικής της Λιθόσφαιρας, Σεισμολογίας και Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του Α.Π.Θ. αναφέρει στο Α.Π.Ε Μ.Π.Ε. ότι, όταν έφτασαν στο σημείο, βρήκαν τον σταθμό βανδαλισμένο, κάποιοι ασυνείδητοι έκλεψαν το ηλιακό σύστημα τροφοδοσίας και τη μπαταρία του νέου σεισμολογικού σταθμού στην περιοχή της Βλυχάδας. «Ξαφνικά ένα βράδυ, αργά, στις 23.40, πριν τρεις ημέρες σταμάτησε να λειτουργεί, όταν τον επισκεφτήκαμε, διαπιστώσαμε ότι είχαν κλαπεί όλα τα υλικά που σχετίζονται με την τροφοδοσία του μηχανήματος, ηλιακό, μπαταρίες, φορτιστές κ.τ.λ., το σταθμό τον βρήκαμε βανδαλισμένο.».

Ο σταθμός, όπως λέει ο κ. Παπαζάχος, τοποθετήθηκε προκειμένου να βελτιωθεί το δίκτυο παρακολούθησης στη Σαντορίνη, στα νότια, κοντά στη Βλυχάδα, για να παρακολουθεί και το νότιο τμήμα. «Οι πιο πολλοί σταθμοί είναι εγκατεστημένοι στην ύπαιθρο, μακριά από την ανθρώπινη παρουσία, σε ησυχία, να μπορούν να καταγράφουν σεισμούς, άρα χρειάζονται ηλιακά πάνελ και μπαταρίες για να λειτουργούν αυτοδύναμα, χωρίς χρήση ρεύματος. Σε όλη την Ελλάδα είναι εγκατεστημένοι σταθμοί χωρίς προβλήματα, ξαφνικά αυτός ο σταθμός καταστράφηκε. Είναι εξαιρετικά σπάνια έως ανύπαρκτα τέτοια περιστατικά βανδαλισμού σε σεισμολογικούς σταθμούς», υποστηρίζει ο καθηγητής σεισμολογίας «γιατί υπάρχει μια ευαισθησία της κοινωνίας σε αυτά τα μηχανήματα που είναι πολύτιμα για την σεισμική παρακολούθηση της χώρας.».

Ο σταθμός τοποθετήθηκε δίπλα σε οίκημα το οποίο δεν κατοικείται. «Μας παραχώρησε τον χώρο με πολύ ευγένεια ο ιδιοκτήτης, πολύ γνωστός ζωγράφος, Χριστόφορος Ασιμής. Είναι σημείο απομακρυσμένο, ήσυχο πάνω σε βράχο, για να μην έχει κίνηση.», σχολίασε ο κ. Παπαζάχος για να συμπληρώσει ότι οι αστυνομικές Αρχές ανταποκρίθηκαν άμεσα. «Τους ευχαριστούμε. Το θέμα δεν είναι μόνο να εντοπιστούν οι δράστες, αλλά να μην επαναληφθεί κάτι τέτοιο. Δεν μπορεί η Αστυνομία να φυλάει όλους τους σεισμολογικούς σταθμούς σε όλα τα πλάτη και τα μήκη της χώρας. Η Αστυνομία μάς έχει στηρίξει, κάνει ό,τι μπορεί. Δεν γίνεται να έχουμε τη μέρα τρεις αστυνομικούς να φυλούν έναν σεισμολογικό σταθμό», σημειώνει ο καθηγητής σεισμολογίας, τονίζοντας ότι «είναι θέμα ενσυναίσθησης και συνειδητοποίησης των πολιτών» για το τι προσφέρει το σεισμολογικό δίκτυο.

Ο καθηγητής Φυσικής της Λιθόσφαιρας, Σεισμολογίας και Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του Α.Π.Θ. έκανε σχετική ανάρτηση σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, προκειμένου να ενημερωθεί ο κόσμος. «Κάνουμε έκκληση στους πολίτες να μην πειράζουν αυτά τα μηχανήματα που βοηθούν να παρακολουθούμε τους σεισμούς. Για την προστασία των πολιτών λειτουργούν αυτοί οι σταθμοί.», κατέληξε ο κ. Παπαζάχος.

Μέσα στις επόμενες ημέρες ο σεισμολογικός σταθμός θα αποκατασταθεί.

Με πληροφορίες από τη σελίδα protothema.gr

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Τζώρτζια Αργυροπούλου: “Εφυγε” από τη ζωή η σύντροφος του Μανώλη Γλέζου

Σε ηλικία 79 ετών έφυγε πριν από λίγο από τη ζωή η "Τζώρτζια", το στήριγμα του Μανώλη Γλέζου...

ΠΑΣΟΚ: Με Σαλτερή, Πολυχρονάκο και Χάλαρη από Νάξο, η “σκιώδης” κυβέρνηση

Ο Νίκος Ανδρουλάκης προχώρησε σε αλλαγές στους τομείς του Κινήματος και Σαλτερή - Πολυχρονάκος και Χάλαρης ανέλαβαν σημαντικούς τομείς

Πάρος: Επίσκεψη Διευθύντριας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων και Προϊσταμένου του ΚΕΔΑΣΥ Νάξου

Επίσκεψη της Διευθύντριας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων και του Προϊσταμένου του ΚΕΔΑΣΥ Νάξου στην Πάρο

Νάξος – Λιμενικό Σώμα: Η ανακοίνωση για τον θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα

Η επίσημη ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος για τον αιφνίδιο θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα...

Νάξος – “Σώστε τις παραλίες”: Τα ευρήματα της αυτοψίας στη παραλία του Αγίου Προκοπίου (photos)

Ποια είναι τα ευρήματα από την πρώτη αυτοψία για το 2025 στην παραλία του Αγίου Προκοπίου. Ποιες προτάσεις κατατέθηκαν προς αρμόδιους (photos)

Εμμ. Λιανόπουλος: «Ο προληπτικός καρδιολογικός έλεγχος είναι απαραίτητος, πρέπει να γίνεται μετά από ώριμη σκέψη» (video)

Ο καρδιολογικός έλεγχος θα πρέπει να γίνεται για όλους του πολίτες ανεξαρτήτως ηλικίας ακόμα και για μικρά παιδιά

Αμοργός – Κέντρο Υγείας: Επέστρεψε και έπιασε δουλειά, η γιατρός Αναστασία Κιοσσέ

Η Γενική Ιατρός Κιοσσέ Αναστασία επιστρέφει στο Κέντρο Υγείας Αμοργού! - Με ποιο .. καθεστώς θα εργάζεται

Νάξος – Δημοτική Επιτροπή: Συνεδρίαση Πρωτοπριλιά με θέμα το δίκτυο πεζοπορικού τουρισμού

Πρώτη Απριλίου και συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Νάξου και Μικρών Κυκλάδων με οκτώ θέματα

Νάξος: Ενα ακόμη ξενοδοχείο παίρνει .. πράσινο φως

Επενδύσεις: "Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο στη Νάξο - Που βρίσκεται; τι αλλάζει;

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Στέλιος Δεγαϊτας

Ενας νέος άνθρωπος - ο Στέλιος Δεγαίτας - έφυγε από τη ζωή το πρωί της Παρασκευής σε ηλικία μόλις 63 ετών

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Στέλιος Δεγαϊτας

Ενας νέος άνθρωπος - ο Στέλιος Δεγαίτας - έφυγε από τη ζωή το πρωί της Παρασκευής σε ηλικία μόλις 63 ετών

Νάξος – Εγγαρές: Εφυγε από τη ζωή η Ελενα Κοντοπίδη, αύριο (26/03) η εξόδιος ακολουθία

Σε ηλικία 45 ετών έφυγε από τη ζωή η Ελενα Κοντοπίδη, σύζυγος του γιατρού Δημήτρη Μπάκαλου - Αύριο (26/03) η εξόδιος ακολουθία στις Εγγαρές

Νάξος: Παιδική Χαρά Αγ. Μηνά ή, αλλιώς, “γήπεδο εκρήξεων”…

Παιδική Χαρά Αγ. Μηνά: Ή, αλλιώς, «γήπεδο εκρήξεων»… Το σπασμένο τζάμι και η πετρούκλα μες στο σπίτι…

Νάξος – Σκαδό: Πένθος με την απώλεια του Νίκου Φάρκωνα

Φτωχότερη από σήμερα η τοπική κοινωνία του Σκαδού Νάξου - Πότε θα γίνει η εξόδιος ακολουθία του Νίκου Φάρκωνα

Νάξος – Αεροδρόμιο: Ανανεωμένο ανοίγει …πύλες την Δευτέρα 31 Μαρτίου (Photos)

Το Αεροδρόμιο "Απόλλων" της Νάξου ανοίγει τις.. πόρτες από την Δευτέρα 31 Μαρτίου - Τα έργα που γίνονται κι έρχονται (Photos)

“HighSpeed 3”: θα ενώνει καθημερινά τον Πειραιά με την Κρήτη μέσω Κυκλάδων

Τα δρομολόγια του HIGHSPEED 3 στην γραμμή Ηράκλειο-Κυκλάδες-Πειραιά (πίνακας)

Εκτακτο – Αμοργός: Ισχυρός σεισμός 4.5 R με μικρό εστιακό βάθος

Σεισμός 4,5 Ρίχτερ στο γνωστό ρήγμα Ανύδρου πιο κοντά όμως στην Σαντορίνη - Το εστιακό βάθος του σεισμού εντοπίζεται στα 5,6 χιλιόμετρα

Νάξος – Σπ. Παπαδόπουλος: “Πολλοί λένε πως το τρέξιμο είναι προπόνηση, για μένα είναι ψυχανάλυση”

Κυριακάτικη ψυχοθεραπεία - Ο Σπύρος Παπαδόπουλος μοιράζεται τις σκέψεις του για το τρέξιμο στην επαρχεία και δη στη Νάξο

Προεδρική Φρουρά- Εύζωνας: Ο Ναξιώτης Δημήτρης Μουστάκης μιλάει για την εμπειρία του

"Έρχονται όσοι θέλουν, μένουν όσοι μπορούν": Ο Δημήτρης Μουστάκης από τη Νάξο και το Φιλώτι μιλάει για την εμπειρία του στην Προεδρική Φρουρά

Νάξος – Λιμενικό Σώμα: Η ανακοίνωση για τον θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα

Η επίσημη ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος για τον αιφνίδιο θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα...