Πέμπτη, 26 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΝάξος & Μικρές ΚυκλάδεςΝάξος: Ζευγάρι κύκνων απολαμβάνει τη φιλοξενία στην Αλυκή (photos)

Νάξος: Ζευγάρι κύκνων απολαμβάνει τη φιλοξενία στην Αλυκή (photos)

|

Την προσοχή μας αξίζει η Αλυκή, η οποία μαζί με την ευρύτερη περιοχή της πεδινής Νάξου, είναι αναγνωρισμένο Καταφύγιο Άγριας Ζωής (ΚΑΖ) από το 2004 και χαρακτηρίζεται ως ο μεγαλύτερος υγρότοπος του Νοτίου Αιγαίου, που εκτός από Φλαμίγκο, φιλοξενεί και πληθώρα άλλων άγριων πτηνών όπως Ερωδιούς, Γερανούς, άγριες Πάπιες, Χαλκόκοτες και πολλά άλλα προστατευόμενα είδη κάποια από τα οποία χαρακτηρίζονται και ως απειλούμενα

Αποτελεί ένα σύμπλεγμα διαφορετικών οικοτόπων που απλώνεται σε μια έκταση 950 στρεμμάτων, από τα οποία τα 800 καλύπτουν την λιμνοθάλασσα και τα υπόλοιπα 150 τις περιφερειακές περιοχές που επηρεάζονται από αυτήν. Κάθε χρόνο προσελκύει μεγάλους αριθμούς πουλιών που εδώ βρίσκουν το κατάλληλο σημείο διαχείμασης, ξεκούρασης, ανεφοδιασμού ή φωλιάσματος. Στην περιοχή έχουν καταγραφεί περισσότερα από 120 είδη πουλιών.

Και αυτές τις ημέρες είχαμε με την αρωγή των μελών του Συλλόγου Προστασίας Αγριας Ζωής Νάξου, ένα ζευγάρι Κύκνων. Παρά τη σημασία της περιοχής – όπως αναφέραμε – οι προσπάθειες διατήρησής της βασίζονται σε λίγους ανθρώπους που έρχονται αντιμέτωποι με καταπατήσεις, λαθροθηρία και παράνομη εκμετάλλευση. Το ευχάριστο; Ολο και περισσότεροι κάτοικοι και φορείς κινητοποιούνται για την προστασία της Αλυκής.

Ας δούμε την σχετική ανάρτηση (και στα αγγλικά) μέσω της σελίδας του Naxos Island Wildlife Protection 

“… Στην “Αλυκή” Νάξου αυτό το διάστημα φιλοξενείται ένα ζευγάρι κύκνων μαζί πολλά άλλα είδη προστατευόμενων άγριων πτηνών.

Η “Αλυκή” παρόλο που αποτελεί αναγνωρισμένο Καταφύγιο Άγριας Ζωής, δεν προστατεύεται επαρκώς, όπως προβλέπει η νομοθεσία άλλωστε, ώστε πραγματικά τα άγρια πτηνά να μπορούν ν’ αναπαυθούν, να τραφούν και να αναπαραχθούν χωρίς κινδύνους και οχλήσεις.

Σε άλλα μέρη θα εύχονταν να έχουν ή θα προσπαθούσαν να δημιουργήσουν έναν τέτοιο παράδεισο, προκειμένου να μπορούν να απολαμβάνουν αυτά τα υπέροχα πλάσματα.

Αντιθέτως εδώ, στον μεγαλύτερο υδροβιότοπο των Κυκλάδων, οι προσπάθειες προστασίας του στηρίζονται σε λίγους, που έρχονται συχνά αντιμέτωποι με την καταπάτηση, την λαθροθηρία και την παράνομη εκμετάλλευση του.

Το ελπιδοφόρο είναι πως η συστηματική ενημέρωση από τον Σύλλογο Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου φέρνει θετικά αποτελέσματα κι έτσι ολοένα και περισσότεροι κάτοικοι και φορείς αντιλαμβάνονται πλέον την κατάσταση που επικρατεί και κινητοποιούνται για την προστασία της Αλυκής.

*Οι φωτογραφίες έχουν τραβηχτεί από απόσταση με τηλεφακό, ώστε να διασφαλιστεί η ηρεμία των πτηνών.

English Text 

The wetland “Aliki” on Naxos island has currently become home of a pair of swans along with many other protected species. “Aliki” although it is a recognized Wildlife Refuge, is not sufficiently protected, as required by law, so that wild birds can truly rest, feed and reproduce without danger and disturbance.

In other places, they would wish they had or would try to create such a paradise, so that they could enjoy these wonderful creatures. In contrast, here, in the largest wetland of the Cyclades, its protection efforts rely on a few, who often face encroachment, poaching and illegal exploitation.

The hopeful thing is that the systematic information provided by Naxos Wildlife Protection Association is bringing positive results, and thus more and more residents and organizations are now aware of the prevailing situation and are mobilizing to protect the wetland of Aliki.

* The photos have been taken from a distance with a telephoto lens, in order to ensure the tranquility of the birds.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΥΠΑ: Ισχυρή άνοδος το 1ο πεντάμηνο του 2025 στην επιβατική κίνηση, έρχεται διαγωνισμός παραχώρησης

Ρεκόρ για το πρώτο πεντάμηνο στα 24 κρατικά αεροδρόμια – Η Νάξος καταγράφει εκρηκτική αύξηση στις αφίξεις, προσελκύοντας όλο και περισσότερους ταξιδιώτες

Amorgorama: Η επανάσταση της Αμοργού ξεκινά από τη θάλασσα

Από την «τρέλα» στην πράξη – Οι ψαράδες της Αμοργού πρωτοστατούν σε ένα μοντέλο βιώσιμης αλιείας που γίνεται παράδειγμα για όλο το Αιγαίο

Στο επίκεντρο της Ευρώπης η νησιωτικότητα – Συναντήσεις INSULEUR στη Μαγιόρκα

Νέες πρωτοβουλίες και στρατηγικές συνεργασίες για τις νησιωτικές οικονομίες. Κεντρικός ρόλος του Γιάννη Ρούσσου στις ευρωπαϊκές εξελίξεις

Εγκαίνια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θήρας: Ένας πολιτιστικός φάρος λάμπει ξανά

Με την παρουσία Υπουργών, Βουλευτών και πλήθους κόσμου, το ανακαινισμένο μουσείο ανοίγει ξανά τις πύλες του, φιλοξενώντας σπουδαία εκθέματα όπως την “Κόρη της Θήρας”

Παρέμβαση Φ. Φόρτωμα για την εξαίρεση των ενοικιαζόμενων οχημάτων από το ψηφιακό πελατολόγιο

Αναφορά του Βουλευτή Κυκλάδων προς τον Υπουργό Οικονομικών για τις δυσκολίες που δημιουργεί η εφαρμογή του μέτρου στον συγκεκριμένο κλάδο

Ευχαριστήριο μήνυμα του Δήμου Θήρας για τα εγκαίνια του Αρχαιολογικού Μουσείου

Με βαθιά εκτίμηση προς τους χορηγούς, συνεργάτες και πολίτες που συνέβαλαν στην επιτυχία της σπουδαίας εκδήλωσης

Νάξος: Ζητείται καθαρίστρια για μικρή τουριστική μονάδα

Εργασία σε ευχάριστο περιβάλλον με ικανοποιητικό μισθό – Περιοχή Άγιος Γεώργιος, Χώρα Νάξου

Σύρος – ΚΕΠ Ερμούπολης: Πολίτης ξυλοκόπησε και δάγκωσε (!!!) υπάλληλο

Άγρια επίθεση δέχτηκε εργαζόμενος του ΚΕΠ από εξαγριωμένο πολίτη – Καταδικάζει ο Δήμος Σύρου-Ερμούπολης.

Ηλεία: 50χρονη τουρίστρια γλίτωσε απόπειρα σεξουαλικής επίθεσης στην παραλία του Κακόβατου (!!!)

Γυμνός άνδρας επιτέθηκε σε γυναίκα που έκανε μπάνιο – Συνελήφθη από την αστυνομία λίγο μετά την απόπειρα.

ΔΕΔΔΗΕ: Προσωρινή διακοπή ρεύματος στη Νάξο και τις Μικρές Κυκλάδες, πότε και που;

Σύντομη διακοπή ηλεκτροδότησης αύριο Πέμπτη 26 Ιουνίου σε περιοχές της Νάξου, Ηρακλειάς και Σχοινούσας λόγω τεχνικών εργασιών.

«Μπαμπά, τι φαΐ θα φάμε σήμερα;». Το νέο σπιτικό στέκι στη Χώρα Νάξου με καρδιά και ουσία

Όταν η καθημερινή ερώτηση του παιδιού γίνεται γευστική απάντηση για όλη την οικογένεια.

Naxos Meat: Μια νέα επιχειρηματική σελίδα για τη Νάξο, στήριγμα στην τοπική παραγωγή

Η οικογένεια Βασαλάκη επενδύει στον πρωτογενή τομέα, ενισχύοντας το ντόπιο προϊόν με ποιότητα και όραμα

Νάξος – ΕΠΑΛ: Ο Ιορδάνης Κυριακίδης και ο Νικήτας Θεολογίτης αφήνουν πίσω τους μία τεράστια παρακαταθήκη

Μετά από σχεδόν τρεις δεκαετίες αφοσίωσης στην Τεχνική Εκπαίδευση, οι δύο διευθυντές συνταξιοδοτούνται, αφήνοντας πίσω τους ένα σχολείο ανοιχτό στη γνώση, στην καινοτομία και στις αξίες της τοπικής κοινωνίας.

Όταν τα Raptor συνάντησαν τη Νάξο – Μια τριήμερη εξόρμηση γεμάτη περιπέτεια και Κυκλαδίτικη ψυχή

Με 18 οχήματα και 70 μέλη, το Raptor Club Greece εξερεύνησε τις ομορφιές της Νάξου σε ένα μοναδικό Summer Tour γεμάτο εικόνες, προκλήσεις και φιλοξενία

Νάξος – Τρίποδες: “Sea Breeze”, μια νέα επιχείρηση με άρωμα καθαριότητας

Στηρίζουμε τη νέα προσπάθεια στο χωριό μας – Ένα καθαριστήριο με επαγγελματισμό, αγάπη και ρίζες στον τόπο

Αμοργός – Σεισμός: “Ήρεμη η εικόνα”, λέει ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος

Η δόνηση σημειώθηκε νότια-νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης, με εστιακό βάθος 15,6 χλμ – Δεν αλλάζει η εικόνα ύφεσης στην περιοχή, επισημαίνουν οι σεισμολόγοι

Αποχαιρετούμε την Ειρήνη Βλησίδου, το “τελευταίο αντίο” (21/06) στο Χαλκί της Νάξου

Η Ειρήνη Βλησίδου, κόρη του Ιωάννη του Μαθηματικού, υπάλληλος του ΟΤΕ, έφυγε πρόωρα από τη ζωή – Η εξόδιος ακολουθία το Σάββατο 21 Ιουνίου στην Πρωτόθρονη

Εκτακτο: Σεισμός 4,5 Ρίχτερ στο ρήγμα Ανύδρου

Σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο σεισμός σημειώθηκε 13 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού

Στράτος Φουτάκογλου: «Αυτά είναι τα προβλήματα της Χώρας Νάξου και δεν μπορούν να περιμένουν» (video)

Σημαντικές παρεμβάσεις στη Ραδιοφωνία Κυκλάδων 101,3. Από την απομάκρυνση των αφαλατώσεων και τα δημοτικά τέλη, έως την κατάσταση της παλιάς πόλης και την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα.

Λυσιστράτη στη Νάξο: Όταν το θέατρο γίνεται υπόθεση όλων (video)

Ο σκηνοθέτης Θανάσης Αντωνίου μιλά για την τέχνη, την ελευθερία και το κοινό όραμα του θεάτρου.