Τρίτη, 2 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΑιγαίοΚρουαζιέρα 2024: Περισσότεροι από 8 εκατ. επισκέπτες, στη κορυφή η Σαντορίνη

Κρουαζιέρα 2024: Περισσότεροι από 8 εκατ. επισκέπτες, στη κορυφή η Σαντορίνη

|

Ρεκόρ επιδόσεων σημείωσε η κρουαζιέρα στην Ελλάδα το 2024, καθώς σύμφωνα με στελέχη του κλάδου, η επισκεψιμότητα σε 49 προορισμούς στη χώρα μας άγγιξε τα 8 εκατ. επιβάτες, με την Σαντορίνη να βρίσκεται στην κορυφή.

Τα επίσημα στοιχεία δεν έχουν ακόμα ανακοινωθεί, ωστόσο πηγές από τον χώρο της κρουαζιέρας μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, έκαναν λόγο για καταγεγραμμένο ιστορικό ρεκόρ επιβατών, που ξεπερνά πλέον τα προ πανδημίας επίπεδα. Μετά από τη σεισμογενή δραστηριότητα που «έκλεισε» την Σαντορίνη, πλέον ετοιμάζεται η άρση των μέτρων.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος το 2023 σε 49 ελληνικά λιμάνια της χώρας οι συνολικές αφίξεις κρουαζιερόπλοιων ανήλθαν σε 5.230 και ο αριθμός επιβατών σε 7.003.150, έναντι 4,629.650 το 2022.

Κορυφαίος προορισμός η Σαντορίνη

Και εφέτος πόλος έλξης για τους περισσότερους επιβάτες αλλά και τα εκδρομικά πακέτα που έχουν κλειστεί εδώ και δύο χρόνια, αποτελεί το νησί της Σαντορίνης που ωστόσο ταλανίστηκε για ένα μικρό χρονικό διάστημα από σεισμική διέγερση και περιοριστικά μέτρα.

Πρόκειται για ένα νησί του Αιγαίου που αποτελεί ιδιαίτερα δημοφιλή προορισμό παγκοσμίως και κορωνίδα της τουριστικής σεζόν.

Να σημειωθεί πάντως ότι προς το παρόν τα κρουαζιερόπλοια δεν μπορούν να προσεγγίζουν το συγκεκριμένο νησί λόγω των περιοριστικών μέτρων που είχαν ανακοινωθεί το προηγούμενο διάστημα στον απόηχο της σεισμικής διέγερσης.

Πηγές τόνισαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι τα αρμόδια υπουργεία Ναυτιλίας Τουρισμού και Πολιτικής Προστασίας έχουν ήδη προχωρήσει στη σύνταξη νέας κοινής υπουργικής απόφασης προκειμένου να δοθεί το “πράσινο φως” τις επόμενες ημέρες στις εταιρείες ώστε τα κρουαζιερόπλοια να μπορούν προσεγγίζουν τη θαλάσσια περιοχή του Αθηνιού σε ώρα που να μην συμπίπτει με τις αφίξεις των πλοίων της ακτοπλοΐας για λόγους ασφαλείας.

Σημειώνεται ότι τα μεγάλα κρουαζιερόπλοια δεν δένουν απευθείας στο λιμάνι της Σαντορίνης, κυρίως λόγω της γεωγραφικής διαμόρφωσης του νησιού αλλά αγκυροβολούν κοντά στο νησί και οι επιβάτες μεταφέρονται στην Σαντορίνη μέσω μικρότερων σκαφών.

Το λιμάνι του νησιού, που βρίσκεται στην καλντέρα, είναι για την εξυπηρέτηση των πλοίων της ακτοπλοΐας.

Με βάση τον προγραμματισμό των αφιξοαναχωρήσεων του λιμενικού ταμείου Θήρας από την ερχόμενη εβδομάδα έχουν προγραμματιστεί να αφιχθούν στο νησί τουλάχιστον 5 κρουαζιερόπλοια με συνολικά 6.000 επιβάτες και άλλα 35 κρουαζιερόπλοια τον Απρίλιο.

Το πρώτο κρουαζιερόπλοιο που θα προσεγγίσει τη Σαντορίνη την ερχόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα την Κυριακή 23 Μαρτίου είναι της εταιρείας Celestyal με 1.200 επιβάτες. 

Στυλιανίδης: Η Σαντορίνη θα λειτουργήσει ως τουριστικός προορισμός φέτος

Ο πρώην πλέον υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Στυλιανίδης μιλώντας στην 4η Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Κρουαζιέρας CLIA (Cruise Lines International Association) στο Ρότερνταμ αναφερόμενος στο θέμα της Σαντορίνης είπε ότι το νησί μπορεί να λειτουργήσει πλέον ως τουριστικός προορισμός και αυτό το καλοκαίρι, αλλά υπό συγκεκριμένες συνθήκες που σχετίζονται με την ασφάλεια επισκεπτών και κατοίκων.

«Η κρουαζιέρα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του τουριστικού μας προϊόντος. Θέλουμε την κρουαζιέρα στην Ελλάδα και επιδιώκουμε την ποιοτική αναβάθμισή της» τόνισε ο υπουργός ενώ αναφερόμενος στη συνεργασία της χώρας μας με φορείς της κρουαζιέρας, είπε πως “θα είναι διαρκής και ουσιαστική”.

Ο κ. Στυλιανίδης αναφερόμενος στο θέμα της απανθρακοποίησης είπε ότι τα ελληνικά λιμάνια θα μπορούν να παρέχουν χερσαία παροχή ενέργειας (OPS) και να διευκολύνουν πιο πράσινες λειτουργίες το επόμενο διάστημα καθώς σε συνεργασία με το Ελληνικό Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας έχει καταρτιστεί σχέδιο, βάσει του οποίου «τουλάχιστον δώδεκα (12) λιμάνια στα ελληνικά νησιά και στην ηπειρωτική χώρα, θα είναι εξοπλισμένα με εγκαταστάσεις Cold ironing προκειμένου να παρέχεται ηλεκτρική ενέργεια από την ξηρά, στα κρουαζιερόπλοια ως εναλλακτική λύση προκειμένου να μη χρησιμοποιούνται οι μηχανές του πλοίου για την παραγωγή ενέργειας.

Η πρακτική αυτή αποσκοπεί κυρίως στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της κατανάλωσης καυσίμων.

Ο επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας (ΕΕΚΦΝ), Θεόδωρος Κόντες, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ είπε ότι φέτος πλέον στον ελλαδικό θαλάσσιο χώρο παρατηρείται αύξηση των κρουαζιερόπλοιων μικρού και μεσαίου μεγέθους, ενώ αναφερόμενος στην αύξηση των λιμενικών τελών κρουαζιέρας για την υψηλή περίοδο στους λιμένες προορισμών με μεγάλη επισκεψιμότητα, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, είπε ότι αυτό θα επιβαρύνει τον κάθε επιβάτη-τουρίστα ανά 20 ευρώ, ενώ στα υπόλοιπα λιμάνια το τέλος ανά επιβάτη θα ανέλθει στα 5 ευρώ.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι τα έσοδα από τα λιμενικά τέλη θα υπερβούν τα 40 εκατ. ευρώ και ότι θα πρέπει να επενδυθούν σωστά στους διάφορους προορισμούς για να βελτιωθούν οι υπηρεσίες και οι υποδομές προς εξυπηρέτηση των πελατών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Δημοτική Επιτροπή: Συνεδρίαση (02/09) με 13 θέματα και τον .. Προφήτη Ηλία στο προσκήνιο

Στις 12:00 το μεσημέρι στο Δημοτικό Κατάστημα – Αναλυτικά τα θέματα της ημερήσιας διάταξης.

«E-Kouros»: Παράταση έως 19 Σεπτεμβρίου για τις αιτήσεις , τι ισχύει για τα ερασιτεχνικά σωματεία

Ολιγοήμερη παράταση έδωσε το Υπουργείο Αθλητισμού για την ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων εγγραφής και επικαιροποίησης στο Μητρώο 2025.

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Διακοπή ρεύματος το πρωί της Τρίτης 2 Σεπτεμβρίου, δείτε τις περιοχές

Ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε προγραμματισμένη διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω τεχνικών εργασιών σε κεντρικές περιοχές της Χώρας Νάξου.

Νάξος: Διαδικτυακή επίθεση από Ισραηλινούς στη «Ταβέρνα Αξιώτισσα»

Μετά το επεισόδιο της 25ης Αυγούστου, το εστιατόριο δέχεται συντονισμένη επίθεση με fake reviews από το εξωτερικό, ενώ ο ιδιοκτήτης καταγγέλλει έλλειψη προστασίας από την Google.

Ενοποιούνται φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, έρχεται το νέο πιστοποιητικό οικονομικής ενημερότητας

Μέχρι το τέλος του 2025 η νέα ψηφιακή πλατφόρμα θα εκδίδει ένα ενιαίο πιστοποιητικό που θα διευκολύνει πολίτες και επιχειρήσεις στις συναλλαγές τους.

Μαξίμου: Υιοθέτηση ισχυρισμών Ισραηλινών τουριστών για την υπόθεση της “Αξιώτισσας”

Ο Παύλος Μαρινάκης μιλά για «ανατριχιαστικό περιστατικό» και καλεί εμμέσως τη Δικαιοσύνη να εφαρμόσει τον αντιρατσιστικό νόμο – Αμηχανία σε ερώτηση για τη συμπεριφορά των πελατών.

Ο ΑΠΑΣ Νάξου ενισχύθηκε με τον Ευγένιο Σεργιένκο, όλες οι κινήσεις στο ρόστερ

Ο 31χρονος forward με εμπειρία από Ελλάδα και εξωτερικό έρχεται στα Φανάρια για να δώσει ύψος και ποιότητα στη γραμμή των ψηλών.

Διαψεύδει τις φήμες παραίτησης ο Δήμαρχος Σύρου, Αθανασίου: “Θα ολοκληρώσουμε την πενταετία”

Με επίσημη ανακοίνωση ο Αλέξανδρος Αθανασίου βάζει τέλος στα σενάρια αποχώρησης και καλεί τους δημότες σε ενότητα για την πρόοδο του νησιού.

Τμήμα Αθλητισμού Πολιτισμού Δήμου Θήρας: «Ένα σακί τραγούδια» στην Οία

Η Οία υποδέχεται το μουσικό οδοιπορικό «Ένα σακί τραγούδια» με ήχους από κάθε γωνιά του Ελληνισμού

Γιώργος Λεονταρίτης: Μια νέα σελίδα για τη δημόσια υγεία στις Κυκλάδες

Η Ογκολογική Μονάδα του Νοσοκομείου Σύρου, χάρη στη δωρεά του Αντώνη Κομνηνού, ενώνει επιστήμη και ανθρωπιά

Εκτακτο: Τροχαίο στο δρόμο προς το αεροδρόμιο της Νάξου

Αυτοκίνητο κατέληξε σε τάφρο στον δρόμο Χώρας – Αεροδρομίου. Σώα η οδηγός, νέα ερωτήματα για το οδικό δίκτυο της Νάξου.

Ψήφισμα της Τοπικής Οργάνωσης ΝΔ Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για τον θάνατο του Ιωάννη Σκάρκου

Η Τοπική Οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας αποχαιρετά με συγκίνηση τον πρώην πρόεδρο και ενεργό μέλος της, Ιωάννη Σκάρκο πότε και που θα γίνει η εξόδιος ακολουθία

Νάξος: Η «Αξιώτισσα» απαντά για το επεισόδιο με τους Βρετανούς τουρίστες – «Έσκισαν το αυτοκόλλητο, δεχόμαστε απειλές»

Ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας Γιάννης Βάσιλας δίνει τη δική του εκδοχή: οι τουρίστες αποχώρησαν αφού πρώτα προκάλεσαν, ενώ μετά το δημοσίευμα της Daily Mail η επιχείρηση καταγγέλλει μπαράζ συκοφαντιών και απειλών.

Νάξος: Συλλήψεις για παράνομη θήρα – Θανάτωσαν 5 άγρια ζώα εκτός κυνηγετικής περιόδου

Δύο άτομα, 26 και 59 ετών, συνελήφθησαν για θήρευση χωρίς άδεια και κατοχή παράνομου εξοπλισμού.

Νάξος: «Μαμά με καρότσι σε πόλη αφιλόξενη», η κραυγή αγωνίας μιας νέας μητέρας

Το σχόλιο του Στράτου Φουτάκογλου και η ανοιχτή επιστολή μαθήτριας του που φωτίζει την αδιαφορία για πεζούς, μητέρες και ΑμεΑ

Νάξος – Δαμαριώνας: “Γιώργος Μπίλης: Ο καλλιτέχνης που τραγούδησε τη ζωή” (video)

Μια βραδιά μνήμης και αγάπης στον Δαμαριώνα για τον άνθρωπο της παρέας και της μουσικής. (video)

Ρωγμές στο ελληνικό τουριστικό θαύμα: Η Σαντορίνη χάνει έδαφος, η κλιματική κρίση πιέζει

Μετά τα 21,7 δισ. ευρώ που απέφερε ο τουρισμός το 2024, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με υπερφόρτωση υποδομών, λειψυδρία, στεγαστικό χάος και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Άδωνις Γεωργιάδης: «Ντροπή για το επεισόδιο στη Νάξο – Οι Εβραίοι πολίτες είναι ασφαλείς στην Ελλάδα»

Σαφή θέση υπέρ των βρετανών τουριστών πήρε ο υπουργός Υγείας, καταδικάζοντας το περιστατικό αντισημιτισμού και μιλώντας για επιλεκτικές «ευαισθησίες» στην ελληνική κοινωνία.

Ασφυξία στο λιμάνι της Νάξου – Μαζική επιστροφή εκδρομέων και το διαχρονικό ζήτημα των υποδομών

Με χιλιάδες ταξιδιώτες να επιστρέφουν, η Νάξος βρέθηκε ξανά αντιμέτωπη με το αδιαχώρητο στο λιμάνι και την ανάγκη για νέο σύγχρονο λιμενικό έργο.

ΑΑΔΕ: Πρόστιμα και 48ωρο «λουκέτο» σε επιχειρήσεις νησιών (Πάρος) για φοροδιαφυγή

Εντατικοί έλεγχοι σε Ρόδο, Πάρο, Χανιά, Ύδρα, Κέρκυρα και Πειραιά αποκάλυψαν περισσότερες από 400 παραβάσεις για μη έκδοση αποδείξεων.