“…. Αναφέρω αυτά τα γεγονότα όχι για εμένα και ας μιλάω επί προσωπικού, αλλά για να δείξω τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι που “γυρίζουν” τα νησιά για τον Αθλητισμό. Τους έχω χαρακτηρίσει ήρωες, τους παράγοντες, τους αθλητές, τους διαιτητές και τους γονείς που θέλουν τα παιδιά τους να είναι στον Αθλητισμό. Νομίζω τους αξίζει αυτός ο χαρακτηρισμός….”
Ποιος το λέει αυτό, ποιος αναφέρει γεγονότα στη μνήμη του και για ποιο λόγο; Αναφερόμαστε στον Εμμανουήλ Βάβουλα, δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, κυρίως όμως άνθρωπος του αθλητισμού με ενεργό ρόλο για αρκετά χρόνια είτε ως παράγοντας του ΑΜΣ Φιλωτίου είτε στην ΕΠΣ Κυκλάδων.
Παρεμβαίνει μέσα από τη προσωπική του σελίδα λόγω της ανάδειξης από τα τοπικά ΜΜΕ του ζητήματος της μετακίνησης αθλητών από τη Σαντορίνη στη Μήλο μέσω .. Ιου και Πειραιά ενώ και πριν από δύο ημέρες, ανάλογη τοποθέτηση είχε κάνει και ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κος Γιώργος Λεονταρίτης.
Ο κος Βάβουλας εκτός από τη προσωπική του εμπειρία καταθέτει μερικές προτάσεις (
Περισσότερα και καλύτερα προγραμματισμένα ακτοπλοϊκά δρομολόγια, με τουλάχιστον ένα επιπλέον πλοίο / Αναδιαμόρφωση των πρωταθλημάτων για να μειωθούν οι μετακινήσεις / Συμμετοχή και άλλων αθλητικών φορέων (μπάσκετ, βόλεϊ, ΣΕΓΑΣ) στις συζητήσεις για τις μετακινήσεις και Καλύτερη επικοινωνία των νησιών, όχι μόνο για τον αθλητισμό, αλλά και για την οικονομία και τις κοινωνικές σχέσεις) ενώ καταλήγει σημειώνοντας
“θεωρώ ανεπίτρεπτο εν έτη 2025 τα νησιά να μην επικοινωνούν μεταξύ τους και να χρειάζεται πραγματική Οδύσσεια από τους νησιώτες για ένα ποδοσφαιρικό παιχνίδι, την στιγμή που εάν υπήρχε επικοινωνία των νησιών, εκτός των σωματείων που θα μετακινούνται θα υπήρχαν πολλοί εκδρομείς και θα είχαν οι τοπικές κοινωνίες τον χειμώνα”
Αναλυτικά, η τοποθέτησή του
“Έχοντας για μερικά χρόνια υπηρετήσει τον αθλητισμό στις Κυκλάδες, νομίζω ότι μπορώ να εκφέρω την γνώμη μου στον δημόσιο διάλογο, αρχικά γνώρισα εξαιρετικούς ανθρώπους από οποίο μετερίζι κι αν συνεργάστηκα μαζί τους και πολλές φορές μίας και παρακολουθώ τα τεκταινόμενα μου έρχονται όμορφες αναμνήσεις αλλά και μεγάλες αγωνίες, οι αγωνίες με ώθησαν να σταματήσω με την ενασχόληση μου, τόσο με τον Αθλητικό μορφωτικό σύλλογο Φιλωτιού όσο και ως πρόεδρος της επιτροπής αγώνων ποδοσφαίρου της ΕΠΣ Κυκλάδων.
Τα πλοία σε καμία περίπτωση δεν μπορώ να τα κρίνω εγώ εάν είναι αξιοπλοα ή όχι, αυτό που μπορώ να κρίνω είναι αρχικά ότι όσες φορές και τα σωματεία και η ΕΠΣ Κυκλάδων είχαμε εκφράσει την δυσαρέσκεια μας δεν υπήρξε ποτέ ανταπόκριση από την πολιτεία, ούτε από κεντρική κυβέρνηση ούτε από περιφερειακή αρχή.
Επί των ημερών μου, εισήλθαν στα πρωταθλήματα η Σίφνος και η Σέριφος και δεν κατέστη δυνατόν να μπει η Κύθνος λόγω δρομολογίων.
Λόγω ότι στην επικαιρότητα είναι το θέμα για το παιχνίδι Θύελλα Καμαρίου με τον Παμμηλιακο τότε υπήρχε ένα πλοίο το Πρέβελης που έκανε την γραμμή φεύγοντας από την Μήλο στις 12:00 τα μεσάνυχτα και έφτανε στην Σαντορίνη στις 6:00 το πρωί, άντε τώρα παιδιά 13 ετών να παίξουν παιχνίδια στις 9:00 το πρωί και να τρέχουν χωρίς ντουζ να πάρουν το άλλο πλοίο να τους πάει στη Μήλο, αν ήταν καλός ο καιρός ας πούμε γινόταν και μια ωραία εμπειρία, αν όμως ο καιρός ήταν 7 ή 8 μποφόρ οι κανονισμοί είναι σαφείς, εκει το άγχος μου μέχρι να φτάσουν με έβρισκε το ξημέρωμα, ομοίως γινόταν και σε άλλα παιχνίδια αλλά δεν είχε ξενύχτι.
Αναφέρω αυτά τα γεγονότα όχι για εμένα και ας μιλάω επί προσωπικού, αλλά για να δείξω τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι που “γυρίζουν” τα νησιά για τον Αθλητισμό.
Τους έχω χαρακτηρίσει ήρωες, τους παράγοντες, τους αθλητές, τους διαιτητές και τους γονείς που θέλουν τα παιδιά τους να είναι στον Αθλητισμό. Νομίζω τους αξίζει αυτός ο χαρακτηρισμός.
Πάμε τώρα στο τέλος της θητείας μου, έχοντας χρόνια ενασχόλησης μίλησα για μια νέα κίνηση που πρέπει να γίνει από τους νησιώτες στον Αθλητισμό.
Αρχικά τα δρομολόγια να γίνουν περισσότερα προσθέτοντας ένα πλοίο ακόμη, την περίοδο εκείνη δύο πλοία για τα ενδοκυκλαδικα και την βοήθεια από το υπουργείο εμπορικής Ναυτιλίας την τροποποίηση των δρομολογίων από Σάββατο πρωί έως Κυριακή βράδυ, πάντα σύμφωνα με τους αγώνες όπως θα έχουν ορισθεί προηγουμένως.
Δυστυχώς αυτό έγινε αποσπασματικά για κάποιους αγώνες αλλά δεν λειτούργησε.
Βέβαια για την διευκόλυνση θα έπρεπε να γίνουν διαφορετικά οι όμιλοι των αναπτυξιακών πρωταθλημάτων, η δημιουργία ενός ομίλου στην Α κατηγορία Κυκλάδων και η δημιουργία 4 ομίλων με πολλές αγωνιστικές στα πρότυπα όπως γίνεται τώρα στην Super League.
Για να είχε καλύτερης αντιμετώπισης είχα πει, ότι η ένωση καλαθοσφαίρισης και πετοσφαίρισης αλλά και του ΣΕΓΑΣ, να συμμετέχουν σ τέτοιες συναντήσεις.
Υπάρχουν και άλλες εισηγήσεις που δεν είναι του παρόντος.
Για τα δρομολόγια τώρα, θεωρώ ανεπίτρεπτο εν έτη 2025 τα νησιά να μην επικοινωνούν μεταξύ τους και να χρειάζεται πραγματική Οδύσσεια από τους νησιώτες για ένα ποδοσφαιρικό παιχνίδι, την στιγμή που εάν υπήρχε επικοινωνία των νησιών, εκτός των σωματείων που θα μετακινούνται θα υπήρχαν πολλοί εκδρομείς και θα είχαν οι τοπικές κοινωνίες τον χειμώνα μια επικοινωνία αλλά ακόμη και μια ανταλλαγή προϊόντων, μίας και είναι γνωστό ότι ένα μεταφορικό μέσο δημιουργεί νέες αγορές, νέες πωλήσεις και νέες φιλίες”.