Δευτέρα… Δεύτερη εβδομάδα της Σαρακοστής και στη κουζίνα μας έχουμε σπανακόριζο και τυρί… Σπανάκι που είναι και της εποχής με τον “Γαστρονόμο” και δη την Νένα Ισμυρνόγλου να μας προτείνει μία διαφορετική πρόταση για ένα πιάτο που λατρεύουμε αυτή τη περίοδο.
Μπορείτε να βάλετε όποιο μπλε τυρί σας αρέσει, όπως ροκφόρ, γκοργκοντζόλα αλλά και το δικό μας μακεδονικό μπλε τυρί. Το κλασικό σπανακόρυζο παίρνει άλλη διάσταση!
Χρόνος: 20′ προετοιμασία / 40′ μαγείρεμα / Σύνολο: 1 ώρα
Υλικά
Μερίδες: 4-6
# 600 γρ. σπανάκι, χοντροκομμένο
# 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
# 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
# 150 γρ. ρύζι Καρολίνα
# 400 γρ. συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας
# 1 μάτσο μυρώνια, χοντροκομμένα
# 1 μάτσο καυκαλήθρες, χοντροκομμένες
# 2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος δυόσμος
# 1 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού
# 160 γρ. μπλε τυρί της αρεσκείας μας
# 90 ml ελαιόλαδο
# αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
# Για να φτιάξουμε σπανακόρυζο με μπλε τυρί, αρχικά ζεσταίνουμε, σε μια φαρδιά κατσαρόλα, τη μισή ποσότητα ελαιολάδου σε μέτρια φωτιά.
# Στη συνέχεια, σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι για 5-6 λεπτά.
# Ρίχνουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και σοτάρουμε για άλλα 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά.
# Προσθέτουμε το σπανάκι και σοτάρουμε για άλλα 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας απαλά μέχρι να μαραθεί και να μειωθεί ο όγκος του.
# Ρίχνουμε την ντομάτα και 300 ml ζεστό νερό και ανακατεύουμε απαλά.
# Σκεπάζουμε με το καπάκι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 10 λεπτά.
# Προσθέτουμε το ρύζι, τα μυρώνια, τις καυκαλήθρες και αλατοπίπερο.
# Μαγειρεύουμε για περίπου 15 λεπτά μέχρι να φουσκώσει το ρύζι και να απορροφήσει τα περισσότερα υγρά.
# Ρίχνουμε τον δυόσμο, το ξύσμα λεμονιού και το μπλε τυρί.
# Ανακατεύουμε απαλά και αποσύρουμε από τη φωτιά.
# Ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σερβίρουμε το σπανακόρυζο με μπλε τυρί.
Ποτήρι Κρασί Ένα off dry λευκό.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 229