Τρίτη, 13 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση Ημέρας: Από το Σαγκρί προτείνουμε την "τούρτα" (Σεφουκλωτή)

Πρόταση Ημέρας: Από το Σαγκρί προτείνουμε την “τούρτα” (Σεφουκλωτή)

|

Κυριακή της Ορθοδοξίας.. Στελέχη του Συλλόγου Σαγκριωτών Νάξου “Η πρόοδος” θα παρουσιάσουν στην Αθήνα τις …τούρτες κι εμείς μέσα από τη σελίδα του συλλόγου στα social media θα κάνουμε ένα ταξίδι στο μαγικό κόσμο της παράδοσης και της παρασκευής αυτής της υπέροχης πίτας…

Οπως αναφέρει η Αγγελική Κοτζαλά ” Γεννημένη και μεγαλωμένη στο Κουτσοχεράδο της Νάξου, θα σας διηγηθώ πως θυμάμαι εγώ την παρασκευή της “τούρτας”.

Την τωρινή εβδομάδα, όλα τα κοριτσόπουλα του χωριού ξεχυνόμασταν στους αγρούς για να μαζέψουμε τα σέφουκλα, το βασικό υλικό για τις τούρτες . Αφού τα πλέναμε καλά τα τοποθετούσαμε στη σκάφη του ζυμώματος, όπου τα “κοπανίζαμε” με τον κόπανο για να μαραθούν (τα μυρωδικά δεν τα κοπανίζαμε).

Σε μια κατσαρόλα ρίχναμε το κρεμμύδι, χλωρό και ξερό και στο τέλος προσθέταμε τα μυρωδικά (καυκαλίθρα, άνιθο ,αγριοάνιθο, μάραθο, κουτσουνάδες) και τις σταφίδες.

Το προζύμι γινόταν από βραδύς στη σκάφη του ζυμώματος και το επόμενο πρωί ολοκληρώναμε τη ζύμη προσθέτοντας λάδι και ζάχαρη μετρώντας με τη χούφτα των χεριών μας.

Την αφήναμε κάποιες ώρες ν “ανέβει” και μετά κόβαμε τη ζύμη σε πολλά και μικρά κομμάτια.

Ο κόπανος τώρα χρησίμευε για το άνοιγμα του φύλλου ,σε κάθε φυλλαράκι ρίχναμε και λίγο ρύζι μαζί με την υπόλοιπη γέμιση.

Σ ένα βαθύ τηγάνι βάζαμε μπόλικο λάδι και τις τηγανίζουμε.

Την καθαρή Δευτέρα ανεβαίναμε στο κάστρο του Χειμμάρου όπου τσαμπουνιέρηδες λαουτιέρηδες και κάτοικοι από τα γύρω χωριά έστηναν μεγάλο γλέντι. Εμείς τα κορίτσια στρώναμε τα τραπεζομάντηλα και απλώναμε τις “τούρτες”, τις ελιές και το κρασί μας .

Μία ακόμη συνταγή για σεφουκλωτή ή τούρτα 

Ανάλογη συνταγή έχουμε και από την Δήμητρα Κατερίνη που αναφέρει:

” Για το δικό μας σπίτι όλες οι παρασκευές που είχα να κάνουν με ζύμες (τούρτες λαδοκούλουρα τσουρέκια,πούλοι) ήταν ιεροτελεστία που ξεκινούσε αποβραδύς

Στις μεγάλες λεκάνες που φυλάσσοταν στο φουρναριό και ήταν αποκλειστικά για ζύμωμα, προετοιμάζονταν το προζύμι με φρέσκια μαγιά από το φούρνο του “Αρεστίδη”.

Το νερό χλιαρό για να μη κάψει τη μαγιά και σιγά σιγά το αλεύρι για να δημιουργήθει το προζύμι, όπου θα περίμενε υπομονετικά μέχρι το ξημέρωμα για να ενωθεί με τα υπόλοιπα υλικά.

προζύμι
# 150 γρ.φρέσκια μαγιά
# μισό λίτρο χλιαρό νερό και λίγο αλευράκι.
# Τα σεφούκλα έπρεπε να προετοιμαστούν από την προηγούμενη καθώς χρειαζόταν καθάρισμα, πλύσιμο, ζεμάτισμα και καλό στράγγισμα. Η μέτρηση των υλικών γινόταν με το “καρτί” αλλά αργότερα λόγω φθοράς η μάνα μου το αντικατέστησε με το ποτήρι. Ετσι λοιπόν το προζύμι το πρωί συναντιόταν με
# 1 1/2 ποτηρι πορτοκάλι
# 1 1/2 ποτηρι λάδι
# 1 1/2 ποτηρι ζαχαρη
# ξυσμα πορτοκαλιού και αλεύρι ..”όσο πάρει”

Ετσι ελεγε η μανα μου …έτσι κάνω και γω
Περίπου 2 κιλά με αύτα τα υγρά.

Αφού “ξεκουραζόταν” η ζύμη άρχιζε η διαδικασία του πλασίματος. Να ανοιχτούν φυλλαράκια με τον πλάστη και να περικλύσουν μέσα τη μυρωδάτη γέμιση.

Γέμιση
# 1 ποτήρι ζάχαρη
# 5-6 κρεμμυδάκια φρεσκα
# 2 κρεμμύδια ξερά
# σεφούκλα, μάραθο, άνηθο, καυκαλίθρα, αγριοάνηθο, κανέλα, γαρύφαλλο και σταφίδες.

Ζεματιζονταν όλα μαζι και στο τέλος προσθεταμε ζαχαρη και σταφίδες.

Με το περίσσεμα της ζύμης δημιουργούσαμε τα υπέροχα λαδοκούλουρα που τα πασπαλίζαμε με σουσάμι.

Στη δική μου γενιά είχε σταματήσει το έθιμο, όπου την Κυριακή της Ορθοδοξίας οι χωριανοί ανέβαιναν στο κάστρο του Απαλύρου και γευμάτιζαν τις μυρωδάτες τούρτες, αλλά οι λίγο μεγαλύτεροι μου το θυμόνται με νοσταλγία.

Νάξος – Σαγκρί: Οι ..τούρτες αποκαλύπτονται (09/03) στον κήπο του “Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος”

Στο δικό μου σπίτι συνεχίζω αυτή την παράδοση και την εναλλάσσω με αυτή της Αγερσανιώτικης σεφουκλωτής που έμαθα απο την πεθερά μου Φιλίππα Δημητροκάλλη και έχει πολλές ομοιότητες όσον αφορά τη γέμιση, καθώς το μόνο συστατικό που διαφέρει είναι επιπλέον ένα φλυτσάνι τσαγιού ρυζι .Τα φύλλα εκεί ανοίγονται μεγάλα και λεπτά (όπως της σπανακόπιτας) και ραντίζονται με ζάχαρη, λάδι και σουσάμι.

Συγχαρητήρια στο σύλλογο για την πολύ ωραία πρωτοβουλία που βοηθάει στην μεταλαμπάδευση των εθίμων μας και πιστεύω να υπάρξουν και άλλες παρόμοιες.

Οι συνταγές μέσα από τη σελίδα του Συλλόγου Σαγκριωτών Νάξου “Η Πρόοδος” στα social media


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Η Κέα “ταξιδεύει” στον προαστιακό: Δεύτερη συνεχής προβολή του νησιού στην καρδιά της Αθήνας

Ο Δήμος Κέας συνεχίζει τη στρατηγική του τουριστική καμπάνια μέσα από 11 σταθμούς του προαστιακού, προσεγγίζοντας χιλιάδες επιβάτες καθημερινά. (video)

Κραυγή αγωνίας από τη Φολέγανδρο: Ανεπαρκής η ενδοκυκλαδική ακτοπλοϊκή σύνδεση ενόψει τουριστικής σεζόν

Ο Σύλλογος Εμπορικών και Τουριστικών Επιχειρήσεων του νησιού καλεί το Υπουργείο Ναυτιλίας να δώσει άμεση λύση – Αποκλεισμός σε περίοδο αιχμής

Πανναξιακός ΑΟΚ: Έντονη διαμαρτυρία για επεισόδια στον αγώνα με τον Ιωνικό Νίκαιας

Προπηλακισμοί, ύβρεις και επικίνδυνα περιστατικά καταγγέλλει ο Πανναξιακός – Καλεί τις αρχές να αναλάβουν δράση

Εφ. Καλογεροπούλου: «Αν περάσεις μια νύχτα στις Μάντρες της Ανάφης, θα τη θυμάσαι για πάντα» (video)

Η Έφη Καλογεροπούλου μοιράζεται αναμνήσεις και αλήθειες από τις «Μάντρες» και τη «Μαργαρίτα» – δύο σταθερές σε ένα νησί που συνεχώς μεταμορφώνεται. (video)

Καταγγελίες πολιτών στη Σίφνο: «Νόμοι υπάρχουν, αλλά δεν εφαρμόζονται»

Πολίτες καταγγέλλουν πολεοδομικές και περιβαλλοντικές αυθαιρεσίες στο νησί – Ζητούν αναστολή αδειών και απόδοση ευθυνών σε αρμόδιες υπηρεσίες.

«Habemus Papam»: Από την τιάρα στο πάλλιο – Οι τελετές στέψης και ενθρόνισης του Πάπα από τον 9ο αιώνα μέχρι σήμερα

Την Κυριακή 18 Μαΐου ο νέος Πάπας Λέων ΙΔ΄ αναλαμβάνει επισήμως τη διακονία του Επισκόπου Ρώμης – Από τη χλιδή του παρελθόντος στη λιτότητα της σύγχρονης τελετής.

Αμοργός: Το Αμοργιανό Φεστιβάλ επιστρέφει 7–9 Ιουνίου με χορωδίες, συναυλίες και τιμητικές εκδηλώσεις

Ένα τριήμερο αφιερωμένο στη μουσική, την παράδοση και τη μνήμη με ελεύθερη είσοδο σε όλο το νησί – Συμμετέχουν σύλλογοι από Τρίπολη και Αμοργό.

Πρόταση ημέρας: Ζυμαρικά με μπάμιες και κεφαλοτύρι Πιτταρά

Πρόταση ημέρας από τον Γαστρονόμο. Για τους φίλους των ζυμαρικών και των τυροκομικών ... Αα και της μπάμιας

ΕΠΑΛ Νάξου “Μιχάλης Κατσάνης”: Μάθημα περιβαλλοντικής ευαισθησίας

Δράση καθαρισμού από το τμήμα Α3 στο πλαίσιο του προγράμματος «Δράση και Δημιουργία για το Σχολείο και τον Τόπο μου» – Συνεργασία με το ΕΛΚΕΘΕ για τη ρύπανση από πλαστικά

Δυνατό μήνυμα ενάντια στα αιολικά στις νησίδες: Ευχαριστήριο της Κίνησης για την Προστασία των Νησίδων Νάξου

Ενεργή συμμετοχή συλλόγων και πολιτών στις πρόσφατες δράσεις για την προστασία των νησιών – Κάλεσμα για συνέχιση του αγώνα.

Νάξος – Κυρ. Σκληράκη: “Οι καθηγητές να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά” (video)

«Θα ήθελα να πω στους καθηγητές πως πρέπει να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά και να δουλεύει το μυαλό τους για το τι θα τους προσφέρουν» είναι η συμβουλή της κυρίας Κυριακής Σκληράκη προς τους νέους συναδέλφους της.

Άνδρος: 68χρονη έπεσε με το αυτοκίνητό της στη θάλασσα και ανασύρθηκε νεκρή

Η γυναίκα από το Γαύριο έχασε τη ζωή της καθώς το όχημά της κατέληξε στη θάλασσα από ύψος 25 μέτρων ενώ προσπαθούσε να παρκάρει

Νάξος: Επιτέλους, τελειώνει της χερσαίας ζώνης, ας αναλογιστούν… «νηστεύσαντες καί μή νηστεύσαντες», τις ευθύνες που τους αναλογούν

Φτάνουμε στο τέλος της διαδρομής.. Το 3Α που πέφτει και οι ..στάσεις έως να ολοκληρωθεί ένα έργο σημαντικό για τη πόλη της Νάξου

Το “Highspeed 3” αλλάζει το τοπίο στις θαλάσσιες συγκοινωνίες Κρήτης – Κυκλάδων;

Η Hellenic SeaWays ενισχύει τη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Ηράκλειο με το ταχύπλοο "Highspeed 3", φέρνοντας νέο ανταγωνισμό και πιθανές μειώσεις τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. (πίνακας δρομολογίων)

Θλίψη στον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την απώλεια του Κώστα Αρτσάνου, το “αντίο” από τον Δήμαρχο Δημήτρη Λιανό

Συγκλονισμένος ο Δήμαρχος Δημήτρης Λιανός αποχαιρετά τον ακούραστο υπάλληλο του Δήμου και αγαπητό συμπολίτη

Μια δεύτερη ζωή για το “Πρέβελης”; Μετατρέπεται σε πλωτό ξενοδοχείο;

Το ιστορικό πλοίο της ΑΝΕΚ ίσως μετατραπεί σε πλωτό ξενοδοχείο στη Σάμο, χαρίζοντας του έναν νέο ρόλο γεμάτο μνήμες και φιλοξενία.

Εκτακτο: Τέλος στα σουβλάκια της θείας Τασίας, ήρθε ο νόμος, πάει το πανηγύρι

Ήρθε ο νόμος, πάει το πανηγύρι Με catering και τιμολόγιο, το κοψίδι πλέον θα έχει και ΦΠΑ...

Μ. Κατσούλης: “Οταν πάρω σύνταξη θα μετρήσω τα Κύπελλα που έχουμε πάρει”

Ο γυμναστής του ΓΕΛ Νάξου Μανώλης Κατσούλης μιλάει για την πορεία του, τον ρόλο του εκπαιδευτικού, τις αθλητικές επιτυχίες του σχολείου και την «αθλητομάνα» Νάξο

Νάξος – Νοσοκομείο: Λαπαροσκοπικός Πύργος μπαίνει σε λειτουργία μέσω δωρεάς

Με τη δωρεά του Κωνσταντίνου Μαρτίνου, το Νοσοκομείο Νάξου αποκτά σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό που αλλάζει τα δεδομένα στις χειρουργικές επεμβάσεις

Νάξος – Lennart Neubauer: Ο παγκόσμιος πρωταθλητής που έγινε το πρόσωπο του νέου windsurfing

Μια ζωή πάνω στα κύματα, ένα μέλλον γεμάτο διακρίσεις – Ο Lennart από τη Νάξο εμπνέει με ταλέντο, ήθος και διεθνή αναγνώριση