Δευτέρα, 1 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΝάξος & Μικρές ΚυκλάδεςΚυριάκος Σαλτερής: «Η παράδοσή μας πρέπει να μεταδοθεί στις επόμενες γενιές» (video)

Κυριάκος Σαλτερής: «Η παράδοσή μας πρέπει να μεταδοθεί στις επόμενες γενιές» (video)

|

Ο Εξωραϊστικός – Πολιτιστικός Σύλλογος Πολιχνίου Νάξου, τα τελευταία χρόνια την Κυριακή της Αποκριάς μέσα από ένα σενάριο απόβασης πειρατών στην παραλία του Αλυκού, γυρίζει το χρόνο πίσω, στην εποχή που στην περιοχή κατοικούσε αρκετός κόσμος που βρισκόταν συχνά αντιμέτωπος με τον κίνδυνο των πειρατικών επιδρομών.

Από το 2017, ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Κυριάκος Σαλτερής εμπνεύστηκε αυτό το δρώμενο κατά το οποίο πειρατές προσπαθούν να κάνουν απόβαση στην παραλία ενώ οι κάτοικοι τους απωθούν.

Φεύγουν για λίγο, για να ξαναγυρίσουν και αφού κατέβουν στη στεριά ξεκινούν το παιχνίδι της εύρεσης ενός κρυμμένου θησαυρού. Μικροί και μεγάλοι, έχουν το ρόλο τους σε αυτό το παιχνίδι της αναζήτησης κι έτσι σε αυτό το υπέροχο σημείο της Νάξου κάθε χρόνο αυτή τη μέρα συγκεντρώνεται πολύς κόσμος που εκτός από τη συμμετοχή στο δρώμενο, απολαμβάνει τη βόλτα του, πλούσιο φαγητό και άφθονο κρασί.

“Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε την ιστορία του τόπου μας και να μεταδίδουμε την παράδοσή μας στις νεότερες γενιές” μας είπε ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού – Εξωραϊστικού Συλλόγου Πολιχνίου «Η Αγία Παρασκευή» κ. Κυριάκος Σαλτερής, ο οποίος φιλοξενήθηκε στη συχνότητα της Ραδιοφωνίας Κυκλάδων 101,3 και στην εκπομπή “Cyclades On Air”.

Επιπλέον ο κ. Σαλτερής μας μίλησε για τα έθιμα των Χριστουγέννων και του Πάσχα και για την προσπάθεια του Συλλόγου να αναβιώνουν κάθε χρόνο, αλλά και για τη μουσική παράδοση του νησιού και για τα μουσικά όργανα που κάποτε πρωταγωνιστούσαν στον τόπο και πλέον έχουν χαθεί. Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να ακούσετε τον κ. Σαλτερή και να δείτε σκηνές από την προσπάθεια «απόβασης» των πειρατών.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Όσα μας άφησε το καλοκαίρι: Αναμνήσεις φωτός, θάλασσας και ανεμελιάς

Μια προσωπική αποτύπωση του καλοκαιριού που τελειώνει, αφήνοντας πίσω του εικόνες, συναισθήματα και υποσχέσεις για όσα έρχονται.

Spaghetti alla chiummenzana: Η μακαρονάδα των ναυτικών στο πιάτο μας

Spaghetti alla chiummenzana: Μια απλούστατη, καυτερή και μυρωδάτη μακαρονάδα με καταγωγή από το Κάπρι που θα ετοιμάζουμε ξανά και ξανά.

Η νέα εικόνα της Αγίας Ζώνης στον Ιερό Ναό Παντάνασσας Νάξου, έργο της Ειρήνης Σάλτη Μιχαήλ

Με αφορμή τον εορτασμό της Αγίας Ζώνης στις 31 Αυγούστου, ο Ι.Ν. Παντάνασσας Χώρας Νάξου απέκτησε νέα εικόνα, φιλοτεχνημένη από τη Ναξιώτισσα ζωγράφο και αγιογράφο Ειρήνη Σάλτη – Μιχαήλ.

Κατερίνα Μουστάκη: “Ντροπή προκαλούν οι εικόνες στο ΕΕΕΕΚ Νάξου”

Σφοδρή κριτική στη δημοτική αρχή για την αδιαφορία απέναντι στις ανάγκες μαθητών με ειδικές ανάγκες – «Λύσεις υπάρχουν, απαιτείται βούληση»

Σχέδια δόμησης στην Πολύαιγο καταγγέλλει η ΕΛΛΕΤ Μήλου – «Όχι άλλο τσιμέντο στις Κυκλάδες»

Η Τοπική Επιτροπή της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την οικοδόμηση στο μεγαλύτερο ακατοίκητο νησί της Ελλάδας.

ΕΟΔΥ: Δεν οφείλεται στο νερό η γαστρεντερίτιδα στην Τζια

Καθαρά τα δείγματα ύδρευσης – Ο ιός μεταδόθηκε εύκολα λόγω καλοκαιρινού συγχρωτισμού, αναφέρει ο καθηγητής Δημήτρης Παρασκευής

Μείωση στην ακτοπλοΐα: Λιγότεροι επιβάτες και οχήματα στο Αιγαίο το 2025

Πτώση 5% στους επιβάτες και 11% στα ΙΧ – Ανησυχία για τη βιωσιμότητα των συμβατικών πλοίων

Ευχαριστήριο Συλλόγου Καρκινοπαθών Κυκλάδων για τη νέα Ογκολογική Μονάδα στη Σύρο

Η συγκινητική επιστολή ευγνωμοσύνης προς τον δωρητή Αντώνη Κομνηνό και όλους όσοι συνέβαλαν στην υλοποίηση ενός ονείρου για τους ασθενείς των Κυκλάδων.

Νέα Σχολικά Δίκτυα Εκπαιδευτικής Υποστήριξης σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα – Στη λίστα και η Νάξος

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου ιδρύει ΣΔΕΥ σε όλα τα νησιά ευθύνης της, με στόχο έγκαιρη στήριξη μαθητών και σχολείων.

Σαντορίνη: Αστυνομικός έσωσε πολίτη με ΚΑΡΠΑ επί 20 λεπτά

Συγκλονιστικό περιστατικό έξω από το Επαρχείο – Ένας αστυνομικός από τη Θεσσαλονίκη κράτησε στη ζωή συμπολίτη μας μέχρι να φτάσει το ασθενοφόρο.

Εκτακτο: Τροχαίο στο δρόμο προς το αεροδρόμιο της Νάξου

Αυτοκίνητο κατέληξε σε τάφρο στον δρόμο Χώρας – Αεροδρομίου. Σώα η οδηγός, νέα ερωτήματα για το οδικό δίκτυο της Νάξου.

Ψήφισμα της Τοπικής Οργάνωσης ΝΔ Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για τον θάνατο του Ιωάννη Σκάρκου

Η Τοπική Οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας αποχαιρετά με συγκίνηση τον πρώην πρόεδρο και ενεργό μέλος της, Ιωάννη Σκάρκο πότε και που θα γίνει η εξόδιος ακολουθία

Νάξος: Η «Αξιώτισσα» απαντά για το επεισόδιο με τους Βρετανούς τουρίστες – «Έσκισαν το αυτοκόλλητο, δεχόμαστε απειλές»

Ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας Γιάννης Βάσιλας δίνει τη δική του εκδοχή: οι τουρίστες αποχώρησαν αφού πρώτα προκάλεσαν, ενώ μετά το δημοσίευμα της Daily Mail η επιχείρηση καταγγέλλει μπαράζ συκοφαντιών και απειλών.

Νάξος: Συλλήψεις για παράνομη θήρα – Θανάτωσαν 5 άγρια ζώα εκτός κυνηγετικής περιόδου

Δύο άτομα, 26 και 59 ετών, συνελήφθησαν για θήρευση χωρίς άδεια και κατοχή παράνομου εξοπλισμού.

Νάξος – Δαμαριώνας: “Γιώργος Μπίλης: Ο καλλιτέχνης που τραγούδησε τη ζωή” (video)

Μια βραδιά μνήμης και αγάπης στον Δαμαριώνα για τον άνθρωπο της παρέας και της μουσικής. (video)

Ρωγμές στο ελληνικό τουριστικό θαύμα: Η Σαντορίνη χάνει έδαφος, η κλιματική κρίση πιέζει

Μετά τα 21,7 δισ. ευρώ που απέφερε ο τουρισμός το 2024, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με υπερφόρτωση υποδομών, λειψυδρία, στεγαστικό χάος και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Νάξος: «Μαμά με καρότσι σε πόλη αφιλόξενη», η κραυγή αγωνίας μιας νέας μητέρας

Το σχόλιο του Στράτου Φουτάκογλου και η ανοιχτή επιστολή μαθήτριας του που φωτίζει την αδιαφορία για πεζούς, μητέρες και ΑμεΑ

Άδωνις Γεωργιάδης: «Ντροπή για το επεισόδιο στη Νάξο – Οι Εβραίοι πολίτες είναι ασφαλείς στην Ελλάδα»

Σαφή θέση υπέρ των βρετανών τουριστών πήρε ο υπουργός Υγείας, καταδικάζοντας το περιστατικό αντισημιτισμού και μιλώντας για επιλεκτικές «ευαισθησίες» στην ελληνική κοινωνία.

Ασφυξία στο λιμάνι της Νάξου – Μαζική επιστροφή εκδρομέων και το διαχρονικό ζήτημα των υποδομών

Με χιλιάδες ταξιδιώτες να επιστρέφουν, η Νάξος βρέθηκε ξανά αντιμέτωπη με το αδιαχώρητο στο λιμάνι και την ανάγκη για νέο σύγχρονο λιμενικό έργο.

ΑΑΔΕ: Πρόστιμα και 48ωρο «λουκέτο» σε επιχειρήσεις νησιών (Πάρος) για φοροδιαφυγή

Εντατικοί έλεγχοι σε Ρόδο, Πάρο, Χανιά, Ύδρα, Κέρκυρα και Πειραιά αποκάλυψαν περισσότερες από 400 παραβάσεις για μη έκδοση αποδείξεων.