Πέμπτη, 26 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΚυκλάδεςΤήνος: Προχωράει ο σχεδιασμός για το λιμάνι, υπογραφή για το Π.Ε.Α.Λ.

Τήνος: Προχωράει ο σχεδιασμός για το λιμάνι, υπογραφή για το Π.Ε.Α.Λ.

|

Υπογράφηκε πρόσφατα, 26/02/2025, μεταξύ του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών και του Γραφείου Μελετών MARNET A.Τ.E. η “Σύμβαση Παροχής Υπηρεσιών Τεχνικού Συμβούλου για την υποβοήθηση της ΕΥΔΕ/ΚΥΛΥ στον ανασχεδιασμό της μελέτης Πλαισίου Έργων Ανάπτυξης Λιμένα (Π.Ε.Α.Λ.) Τήνου”.

Αντικείμενο της σύμβασης είναι ο ανασχεδιασμός και η αναμόρφωση της μελέτης του Προγραμματικού Σχεδίου του Λιμένα Τήνου, λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Τήνου, όπως αυτές είχαν διατυπωθεί παλαιότερα προς το Υπουργείο Υποδομών. Η προθεσμία για την περαίωση του αντικειμένου της σύμβασης ορίστηκε σε έξι(6) μήνες.

Το ιστορικό έχει ως εξής:

Τον Σεπτέμβριο 2018, το Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών (Διεύθυνση Λιμενικών Έργων) ανέθεσε στην Ένωση Οικονομικών Φορέων: Μαριλένα Γ. Φράγκου, DENCO TRANSPORT Ε.Π.Ε, Ανάπλαση Α.Ε, Α. Γ. Κοτζαμπόπουλο, Κ.Μ. Τόπτσης, Ι.Μ. Ρήγος, Δ. Αργυρόπουλος & Συνεργάτες Ο.Ε, την εκπόνηση Προγράμματος Έργων Ανάπτυξης Λιμένα (Π.Ε.Α.Λ.)Τήνου (λιμένας Μείζονος Ενδιαφέροντος – κατηγορία Κ3)

Όλες οι προταθείσες από την μελέτη εναλλακτικές λύσεις στόχευαν στην διασφάλιση πλήρους προστασίας του συνόλου του Λιμένα Τήνου («Μέσα Λιμάνι» και «Έξω Λιμάνι») από τους κυματισμούς όλων των διευθύνσεων. Ωστόσο λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της περιοχής (κυματισμοί, μεγάλα φυσικά βάθη) όλες οι λύσεις ήταν ιδιαίτερα δαπανηρές ( έως και 90 εκατ. ευρώ). Παράλληλα, το 2020 διατυπώθηκαν αντιρρήσεις για τον σχεδιασμό του Λιμένα από τοπικούς φορείς, το Λιμεναρχείο, καθώς και τους πλοιάρχους της Ακτοπλοΐας.

Κατόπιν αυτών η Διεύθυνση Λιμενικών Υποδομών ανέθεσε στο Γραφείο Μελετών MARNET Α.Τ.Ε. (Τεχνικός Σύμβουλος της Διεύθυνσης) την συγκριτική Αξιολόγηση των εναλλακτικών λύσεων για την διαμόρφωση μίας νέας πρότασης προγραμματικού σχεδιασμού του Λιμένα, λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις των Τοπικών Φορέων και των Πλοιάρχων.

Τον Μάιο 2022 παρουσιάστηκε η νέα πρόταση, σε κοινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Τήνου, και του Διοικητικού Συμβουλίου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Τήνου. Στην συνέχεια το Δ.Λ.Τ. Τήνου διεβίβασε στην Διεύθυνση Λιμενικών Υποδομών τις απόψεις του επί της νέας πρότασης , και ταυτόχρονα απέστειλε και τις απόψεις (α) του Λιμεναρχείου Τήνου και (β) του Συλλόγου Μηχανικών Τήνου.

Για τον ανασχεδιασμό και την αναμόρφωση της μελέτης του Προγραμματικού Σχεδίου του Λιμένα Τήνου, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραπάνω διατυπωθείσες απόψεις, υπογράφηκε, στις 26/02/2025, μεταξύ του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών , και του Γραφείου Μελετών MARNET Α.Τ.Ε. η «Σύμβαση Παροχής Υπηρεσιών Τεχνικού Συμβούλου για την υποβοήθηση της ΕΥΔΕ/ΚΥΛΥ στον ανασχεδιασμό της μελέτης Πλαισίου Έργων Ανάπτυξης Λιμένα (Π.Ε.Α.Λ.) Τήνου».

Στα πλαίσια της Σύμβασης πρόκειται να εκπονηθεί μελέτη κυματικής διαταραχής/κυματικής διείσδυσης και μελέτη πλοήγησης , και πρόκειται να γίνει ο ανασχεδιασμός, σε προκαταρκτικό επίπεδο, της κυκλοφοριακής οργάνωσης του λιμένα και των οδικών συνδέσεων με τον αστικό ιστό, των Η/Μ εγκαταστάσεων και δικτύων κοινής ωφελείας, της πολεοδομικής οργάνωσης, της κτιριακής υποδομής και του Χερσαίου χώρου. Τέλος, στα ίδια πλαίσια, πρόκειται να εκπονηθεί η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, σύμφωνα με τις διατάξεις του πρόσφατου Ν.5167/2024.

Μετά την εξέλιξη αυτή, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Τήνου κος Ευάγγελος Σημαντήρης εξέφρασε την ικανοποίησή του και δήλωσε ότι, «μετά από τις συστηματικές πιέσεις μας, το Π.Ε.ΑΛ. Τήνου οδεύει προς την λύση που θα οδηγήσει το νησί μας στην απόκτηση ενός Σύγχρονου Και Ασφαλούς Λιμένα». Επιπλέον δε, μετά την εξέλιξη για την δρομολόγηση της λύσης αυτής, εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Υπουργό , αλλά και τα στελέχη του Υπουργείου Μεταφορών & Υποδομών.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Γιάννης Πολυχρονάκος: “Για να εφαρμοστεί η νησιωτική πολιτική απαιτείται πολιτική βούληση” (video)

Ο Τομεάρχης Νησιωτικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ μίλησε στη Ραδιοφωνία Κυκλάδων για τουρισμό, υποδομές, ακρίβεια, υγεία και τη μάχη των νησιών απέναντι στην εγκατάλειψη.

Ν. Λεβογιάννης: Στη μνήμη του” Κρινακογιώργη”, ένας σιωπηλός φρουρός της αξιοπρέπειας και της πίστης

Ο Νίκος Λεβογιάννης καταθέτει μια άγνωστη ιστορία που φωτίζει την εντιμότητα και το ήθος του εκλιπόντος Γεωργίου Χωριανόπουλου – μια πράξη που έσωσε μια ιερή δωρεά από τη λήθη και την καταστρατήγηση.

Χρυσός ο Σωτήρης Γεντέκος, Δυναμική παρουσία του Πανναξιακού στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κ18

Με μετάλλια, ατομικά ρεκόρ και σπουδαία ομαδική δουλειά, οι πρωταθλητές του Πανναξιακού Α.Ο. έκαναν αισθητή την παρουσία τους στην Πάτρα

52η Εθελοντική Αιμοδοσία στην Τήνο – Δώσε αίμα, χάρισε ζωή

Ο Δήμος Τήνου προσκαλεί όλους τους πολίτες να συμμετάσχουν στην 52η Εθελοντική Αιμοδοσία που θα πραγματοποιηθεί στη μνήμη του "τ. Δημάρχου Νίκου Κορνάρου", στις 27, 28 & 29 Ιουνίου 2025.

ΔΕΔΔΗΕ: Μεταφέρεται για Παρασκευή η προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος σε Νάξο και Μικρές Κυκλάδες

Ο ΔΕΔΔΗΕ ενημερώνει ότι η προγραμματισμένη διακοπή ηλεκτροδότησης που είχε οριστεί για σήμερα Πέμπτη 26 Ιουνίου, θα πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή 27 Ιουνίου, την ίδια ώρα και στις ίδιες περιοχές.

Γ. Πολυχρονάκος: Αίτημα δικαιοσύνης για τους μαθητές της Σαντορίνης

Ξανά στο προσκήνιο η πρόταση του Γιάννη Πολυχρονάκου για αυξημένη μοριοδότηση λόγω σεισμών – Κοινοβουλευτική παρέμβαση από το ΠΑΣΟΚ

Αμερική – Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων: βολεύει η μοιρασιά και ποντάρουμε σ αυτή

Στοίχημα - Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων και Ουιντάντ - Αλ Αΐν (ώρα έναρξης 22:00) όπου επταπλασιάζει η βολική μοιρασιά!

Νάξος – Σύλλογος Προστασίας Αγριας Ζωής: Η “Καλυψώ” γύρισε σπίτι, μικρή πράσινη νίκη στη θάλασσα του Αιγαίου (video)

Μια πράσινη χελώνα, μια ιστορία φροντίδας, ένα ταξίδι από τη ζωή στη γραμμή του κινδύνου… πίσω στην ελευθερία – με ψυχή, σκάφος και αγάπη από Νάξο (video)

Στο φως οι σκιές στον ΟΠΕΚΕΠΕ, καλλιέργειες σε βραχονησίδες, όπως η Κανδελιούσσα

Άνω των 100 οι διώξεις για επιδοτήσεις-μαϊμού, εμπλοκή πρώην στελεχών και έλεγχοι για ψευδείς δηλώσεις εκτάσεων – Στη δίνη της πολιτικής αντιπαράθεσης το σκάνδαλο

Ανακοινώνονται σήμερα οι βαθμολογίες των Πανελλαδικών Εξετάσεων

Μετά τις 13:00 διαθέσιμα τα αποτελέσματα για ΓΕΛ και ΕΠΑΛ – Πού και πώς μπορούν οι υποψήφιοι να δουν τις βαθμολογίες τους

«Μπαμπά, τι φαΐ θα φάμε σήμερα;». Το νέο σπιτικό στέκι στη Χώρα Νάξου με καρδιά και ουσία

Όταν η καθημερινή ερώτηση του παιδιού γίνεται γευστική απάντηση για όλη την οικογένεια.

Naxos Meat: Μια νέα επιχειρηματική σελίδα για τη Νάξο, στήριγμα στην τοπική παραγωγή

Η οικογένεια Βασαλάκη επενδύει στον πρωτογενή τομέα, ενισχύοντας το ντόπιο προϊόν με ποιότητα και όραμα

Νάξος – ΕΠΑΛ: Ο Ιορδάνης Κυριακίδης και ο Νικήτας Θεολογίτης αφήνουν πίσω τους μία τεράστια παρακαταθήκη

Μετά από σχεδόν τρεις δεκαετίες αφοσίωσης στην Τεχνική Εκπαίδευση, οι δύο διευθυντές συνταξιοδοτούνται, αφήνοντας πίσω τους ένα σχολείο ανοιχτό στη γνώση, στην καινοτομία και στις αξίες της τοπικής κοινωνίας.

Όταν τα Raptor συνάντησαν τη Νάξο – Μια τριήμερη εξόρμηση γεμάτη περιπέτεια και Κυκλαδίτικη ψυχή

Με 18 οχήματα και 70 μέλη, το Raptor Club Greece εξερεύνησε τις ομορφιές της Νάξου σε ένα μοναδικό Summer Tour γεμάτο εικόνες, προκλήσεις και φιλοξενία

Νάξος – Τρίποδες: “Sea Breeze”, μια νέα επιχείρηση με άρωμα καθαριότητας

Στηρίζουμε τη νέα προσπάθεια στο χωριό μας – Ένα καθαριστήριο με επαγγελματισμό, αγάπη και ρίζες στον τόπο

Αμοργός – Σεισμός: “Ήρεμη η εικόνα”, λέει ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος

Η δόνηση σημειώθηκε νότια-νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης, με εστιακό βάθος 15,6 χλμ – Δεν αλλάζει η εικόνα ύφεσης στην περιοχή, επισημαίνουν οι σεισμολόγοι

Αποχαιρετούμε την Ειρήνη Βλησίδου, το “τελευταίο αντίο” (21/06) στο Χαλκί της Νάξου

Η Ειρήνη Βλησίδου, κόρη του Ιωάννη του Μαθηματικού, υπάλληλος του ΟΤΕ, έφυγε πρόωρα από τη ζωή – Η εξόδιος ακολουθία το Σάββατο 21 Ιουνίου στην Πρωτόθρονη

Εκτακτο: Σεισμός 4,5 Ρίχτερ στο ρήγμα Ανύδρου

Σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο σεισμός σημειώθηκε 13 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού

Λυσιστράτη στη Νάξο: Όταν το θέατρο γίνεται υπόθεση όλων (video)

Ο σκηνοθέτης Θανάσης Αντωνίου μιλά για την τέχνη, την ελευθερία και το κοινό όραμα του θεάτρου.

Η Τοσοδούλα χορεύει στη Νάξο – Μια παραμυθένια παράσταση από καρδιάς

Η μαθητική παράσταση του AlteR riTmo «Η Τοσοδούλα» ζωντανεύει στο Δημοτικό Θέατρο Ι. Καμπανέλλη στις 24 & 25 Ιουνίου, με παιδιά και εφήβους της Νάξου να χορεύουν τη φύση, τη φαντασία και τη δύναμη του παραμυθιού