Δευτέρα, 8 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΑθλητικάΣαουδική Αραβία: Γιατί αγοράζει τα πάντα στο ... διάβα της;

Σαουδική Αραβία: Γιατί αγοράζει τα πάντα στο … διάβα της;

|

Ο διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, έχει βάλει στόχο να μετατρέψει τη χώρα του σε παγκόσμια ποδοσφαιρική δύναμη, ενόψει της διοργάνωσης του Μουντιάλ του 2034. Για να το πετύχει, είναι διατεθειμένος να ξοδέψει αμύθητα ποσά. Πρόσφατα, η Σαουδική Αραβία επένδυσε πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ στην πλατφόρμα DAZN, ενώ έχει ξεκινήσει την προσπάθεια απόκτησης του Βινίσιους Τζούνιορ «με κάθε κόστος».

Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας θέλει ο αστέρας της Ρεάλ Μαδρίτης να γίνει το πρόσωπο της ποδοσφαιρικής «επανάστασης» στη χώρα του και να αποτελέσει το κίνητρο για τη μετακίνηση και άλλων μεγάλων ονομάτων στο πρωτάθλημα της Σαουδικής Αραβίας. Παράλληλα, η χώρα επιθυμεί να αυξήσει τη διεθνή προβολή των αθλητικών της διοργανώσεων, γι’ αυτό και αποφάσισε να επενδύσει στην DAZN, την κορυφαία πλατφόρμα αθλητικών μεταδόσεων.

Τεράστιες επενδύσεις μέσω του PIF και του SURJ Sports Investment

Η Σαουδική Αραβία υλοποιεί τη στρατηγική της μέσα από τη SURJ Sports Investment, θυγατρική του Δημόσιου Ταμείου Επενδύσεων (PIF), που δημιουργήθηκε για να κατευθύνει τις αθλητικές επενδύσεις του βασιλείου. Σε συνεργασία με το αμερικανικό επενδυτικό fund Enfield Investment Partners, η SURJ ανακοίνωσε την επένδυση 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη διοργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων, με στόχο ο αθλητισμός να αντιπροσωπεύει το 1,5% του ΑΕΠ της χώρας έως το 2030.

Η χώρα έχει ήδη γίνει έδρα του ισπανικού Σούπερ Καπ, έχει προσελκύσει με τεράστια ποσά ποδοσφαιριστές όπως ο Κριστιάνο Ρονάλντο, ο Καρίμ Μπενζεμά και ο Νεϊμάρ, ενώ πέτυχε τη μεταγραφή-βόμβα του Τζον Ραμ στο γκολφ. Παράλληλα, απέκτησε τη Νιούκαστλ, ως αντίδραση στις κινήσεις ανταγωνιστών της, όπως το Κατάρ (Παρί ΣΖ) και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (Σίτι και Τζιρόνα).

Η συγκεκριμένη στρατηγική έχει χαρακτηριστεί ως «sportwashing», δηλαδή η χρήση του αθλητισμού για τη βελτίωση της διεθνούς εικόνας ενός απολυταρχικού καθεστώτος. Ωστόσο, για τη Σαουδική Αραβία, αποτελεί μέρος του «Vision 2030», ενός φιλόδοξου σχεδίου για την απεξάρτηση από το πετρέλαιο και την ανάπτυξη άλλων τομέων όπως η υγεία, η εκπαίδευση, οι υποδομές, ο τουρισμός και ο αθλητισμός. Η κορύφωση αυτού του σχεδίου θα είναι η διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2034.

Η προσπάθεια απόκτησης του Βινίσιους: 2,5 δισ. ευρώ για τον Βραζιλιάνο σταρ

Για να επιτευχθεί ο στόχος, ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν έχει ξεκαθαρίσει στους συνεργάτες του πως η χώρα πρέπει να αποκτήσει τον Βινίσιους, ανεξαρτήτως κόστους. Ο Βραζιλιάνος έχει δηλώσει πολλές φορές την αφοσίωσή του στη Ρεάλ Μαδρίτης, αλλά οι Σαουδάραβες του προσφέρουν τεράστια οικονομικά κίνητρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η χώρα είναι διατεθειμένη να καταβάλει 1 δισεκατομμύριο ευρώ στη Ρεάλ Μαδρίτης για τη ρήτρα αποδέσμευσης του Βινίσιους και να του προσφέρει 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ για συμβόλαιο 5 ετών. Αυτό σημαίνει ότι ο παίκτης θα λαμβάνει 300 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, ποσό 100 εκατομμύρια υψηλότερο από το συμβόλαιο του Κριστιάνο Ρονάλντο.

Αν η μεταγραφή αυτή ολοκληρωθεί, θα πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό στην ιστορία του ποδοσφαίρου, πενταπλάσιο από τα 200 εκατ. ευρώ που πλήρωσε η Παρί Σεν Ζερμέν για τον Νεϊμάρ το 2017.

Οι Σαουδάραβες θεωρούν ότι η απόκτηση του Βινίσιους θα ανοίξει τον δρόμο για την προσέλκυση ακόμα περισσότερων παικτών από τα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Η εξαγορά μεριδίου στην DAZN: Ο απόλυτος μηχανισμός προβολής

Για να προωθήσει ακόμα περισσότερο τον αθλητισμό της, η SURJ Sports Investment απέκτησε μειοψηφικό πακέτο μετοχών στην DAZN, έναντι πάνω από 1 δισ. ευρώ. Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί η DAZN Mena, μια νέα πλατφόρμα που θα μεταδίδει τα αθλητικά γεγονότα της Σαουδικής Αραβίας σε παγκόσμια κλίμακα.

Για την DAZN, αυτή η σαουδαραβική επένδυση αποτελεί οικονομική σανίδα σωτηρίας, καθώς η εταιρεία έχει σωρευτικές ζημίες 8,5 δισεκατομμυρίων ευρώ από το 2015.

Ο κύριος μέτοχος της DAZN, Λέο Μπλαβάτνικ, είναι ουκρανικής καταγωγής επιχειρηματίας με βρετανική και αμερικανική υπηκοότητα. Έχει επενδύσει τεράστια ποσά στην πλατφόρμα, η οποία κατέχει τα τηλεοπτικά δικαιώματα της ισπανικής La Liga, ενώ πρόσφατα εξαγόρασε την αυστραλιανή τηλεοπτική εταιρεία Foxtel έναντι 2,2 δισ. ευρώ, διπλασιάζοντας τα έσοδά της στα 6 δισ. ευρώ.

Ο Μπλαβάτνικ βλέπει τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης στις αγορές της Μέσης Ανατολής, ενώ είναι πρόθυμος να στηρίξει το όραμα του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν για να μετατρέψει τη Σαουδική Αραβία στο απόλυτο κέντρο του παγκόσμιου αθλητισμού.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ανησυχία στο Λιμενικό Ταμείο Μυκόνου για το μέλλον της κρουαζιέρας λόγω αυξημένων τελών

Ο Πρόεδρος Αθ. Κουσαθανάς – Μέγας προειδοποιεί πως τα 20€ ανά επιβάτη σε Μύκονο και Σαντορίνη απειλούν να μειώσουν τις αφίξεις κρουαζιερόπλοιων το 2026.

Ενίσχυση του ιατρικού προσωπικού στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου

Νέος Επικουρικός Μαιευτήρας-Γυναικολόγος και τρεις ειδικευόμενοι γιατροί ανέλαβαν καθήκοντα, συμβάλλοντας στην εύρυθμη λειτουργία της Κλινικής.

Πανναξιακός ΑΟΚ: Νέα μεταγραφή με τον γκαρντ Χρήστο Μαραβέγια

Ο 25χρονος Μαραβέγιας, με πλούσια εμπειρία στις εθνικές κατηγορίες και δυνατό μακρινό σουτ, ενισχύει το ρόστερ του Πανναξιακού ενόψει της National League 2.

Νάξος: Συνεδριάζει η Δημοτική Επιτροπή στις 10 Σεπτεμβρίου, ο ΒΙΟΚΑ Απόλλωνα έρχεται στο προσκήνιο

Την Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2025, στις 12:00 το μεσημέρι, συνεδριάζει η Δημοτική Επιτροπή Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων στο Δημοτικό Κατάστημα.

Καταργείται το τέλος συνδρομητικής τηλεόρασης από τον Ιανουάριο 2026

Τερματισμός μίας αδικίας – Ελάφρυνση για πάνω από 1 εκατ. συνδρομητές

Μικρά νησιά, μεγάλες ιστορίες: Τα βιβλιοπωλεία που δίνουν ζωή στις Κυκλάδες. Ο Καπετάνιος ανάμεσά τους

Από την Τήνο ως τη Σαντορίνη και τη Νάξο μικρά βιβλιο-στέκια γίνονται καταφύγια γνώσης, πολιτισμού και καφέ, δίνοντας στην ανάγνωση μια αυθεντική νησιώτικη αύρα.

Νάξος – Μέλανες: Closing Summer Party με τους Playback Live!

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μελάνων Νάξου «Κούρος ο Έλληνας» διοργανώνει το Closing Summer Party με τους Playback Live, Τετάρτη 10/9 στην Πλατεία Μελάνων. Είσοδος ελεύθερη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ καταθέτει ολοκληρωμένο πλέγμα προτάσεων για τη νησιωτική πολιτική

Από το Συμπόσιο στη Σύμη, αφιερωμένο στη μνήμη Νεκτάριου Σαντορινιού, ο Σωκράτης Φάμελλος παρουσίασε δέσμη προτάσεων για ΦΠΑ, μεταφορικό και υγειονομικό ισοδύναμο, ενέργεια, νερό, στέγη και ακτοπλοΐα.

ΔΕΥΑΘ: Νέο δίκτυο ύδρευσης με αφαλατωμένο πόσιμο νερό στο παραλιακό μέτωπο Εμπορείου

Η Δ.Ε.Υ.Α. Θήρας καλεί τους κατοίκους και επαγγελματίες σε Περίσσα, Άγιο Γεώργιο, Εξωμύτη και Βλυχάδα να υποβάλουν αιτήσεις σύνδεσης εντός του έτους.

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Εκτακτο – Νάξος: Φωτιά στο ύψος του Τιμίου Σταυρού, στο δρόμος προς Γαλήνη

Φωτιά σε εξέλιξη στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Εγγαρών στο ύψος του Τιμίου Σταυρού

Blue Star Naxos: Φήμες για πώληση σε καναδική εταιρεία – Τι απαντά η Attica Group

Συζητήσεις στην ακτοπλοϊκή πιάτσα για τίμημα 36 εκατ. ευρώ – Η ιστορία του πλοίου που έγινε «σύμβολο» για τις Κυκλάδες

Νομική εκπροσώπηση για την «Αξιώτισσα» – Κ. Παπαδάκης: «Δεν θα περάσει ο εκφοβισμός και η συκοφαντία»

Ο γνωστός δικηγόρος αναλαμβάνει την υπόθεση της ταβέρνας στη Νάξο που βρίσκεται στο επίκεντρο διεθνούς εκστρατείας συκοφαντιών και απειλών.

ΑΜΠΕΛΙΦΕΣΤ 2025: Η Νάξος γιορτάζει με κρασί, μουσική και χορό στον αμπελώνα Τρανάμπελο

Δύο βραδιές (5 & 6 Σεπτεμβρίου) γεμάτες ρυθμούς, γεύσεις και φεγγαρόλουστες εμπειρίες στο πιο μεθυστικό φεστιβάλ του Αιγαίου.

Νάξος: Έντονες αντιδράσεις για την ακύρωση μίσθωσης ακινήτου και το μέλλον σχολικών μονάδων (video)

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο με αιχμές για «σπατάλη» 120.000 ευρώ, προτάσεις για τρεις νέες σχολικές μονάδες και διαφωνίες για το Δικαστικό Μέγαρο.

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος της κοινότητας, Εμμανουήλ Φακίνος

Μεγάλη θλίψη στην τοπική κοινωνία για την ξαφνική απώλεια του Προέδρου της Κεραμωτής, που υπήρξε σύμβολο ανθρωπιάς και προσφοράς. - Σήμερα η εξόδιος ακολουθία

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά με λιγότερους από 20.000 κατοίκους – Εκτός σχεδιασμού οι Κυκλάδες

Η εξαγγελία από τη ΔΕΘ και ο πίνακας με τα νησιά που εντάσσονται - Δείτε ποια νησιά εντάσσονται και συνολικά κερδισμένοι είναι 67.000 κάτοικοι

«Βιώσιμες Κυκλάδες»: Το Φιλώτι της Νάξου στο πρώτο ντοκιμαντέρ της Πρωτοβουλίας για τη Δημοσιογραφία (video)

Η καρδιά της κτηνοτροφίας, η κρίση νερού και η μάχη για διατήρηση της ταυτότητας

Kεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο για το περιστατικό στη Νάξο «Σκηνές πογκρόμ του 19ου αιώνα»

Σκληρή ανακοίνωση του ΚΙΣ για τον αντισημιτισμό στην Ελλάδα – Κάνει λόγο για υπονόμευση της δημοκρατίας και καλεί σε μηδενική ανοχή στη ρητορική μίσους.