Δευτέρα, 21 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΝάξος - Απείρανθος: Το φάωμα του χοίρου

Νάξος – Απείρανθος: Το φάωμα του χοίρου

|

Απείρανθος. Το “πέτρινο” χωριό. Το χωριό της παράδοσης και της προσπάθειας που γίνεται σε ετήσια βάση να αναβιώσουν τα έθιμα που έρχονται από γενιά σε γενιά αναλλοίωτα στο χρόνο. Οι κάτοικοι έχουν μία ιδιαίτερη σχέση με τον χοίρο. Εξού και τα “χοιροσφάγια” ή “χοιροσφραΐσματα”, έθιμο που αναβιώνει τις ημέρες των Αποκριών.

Της Μαριέττα Γαλάνη και της Ελένης Γιαννούλη

Τα “χοιροσφάγια” έχουν θυσιαστικό χαρακτήρα και απηχούν αρχαίες εξιλαστήριες και καθαρτήριες θυσίες που συνοδεύονται από προσπάθεια πρόβλεψης του μέλλοντος (μάντεμα).

Εξάλλου ο χοίρος ήταν το ιερό ζώο της Δήμητρας, θεάς της γονιμότητας και της γεωργικής παραγωγής και οι χοίροι θυσιάζονταν στις τελετουργίες των Θεσμοφορίων κατά την ίδια περίοδο του χρόνου στην αρχαιότητα.

Στη Νάξο και δη στην Απείρανθο, οι εκδηλώσεις της λαϊκής λατρείας ενσωματώθηκαν στην αγροτική οικονομία. Η εκτροφή του χοίρου εξασφάλιζε στην οικογένεια κρέας και λίπος για ολόκληρη τη χρονιά. Για τη σφαγή του οι άνδρες κάθε χωριού ακολουθούσαν ιδιαίτερη εθιμοτυπία.

Με την βοήθεια της Ελένης Γιαννούλη βλέπουμε πως γίνεται το “Φάωμα” του χοίρου και η σημασία του στην οικονομία της οικογένειας 

Τη Δευτέρα μαγείρευαν το συκώτι.

Τη Τρίτη το σφλούγκουνα (τα πνευμόνια), φκιαστό με πατάτες και σέλινο.

Τη Τετάρτη τ’ άντερα τα οποία είχαν πλυθεί από πριν και τα διατηρούσαν με λεμόνι κι αλάτι.

Τη Πέμπτη (Τσικνοπέμπτη) τη κεφαλή και τη κοιλιά την οποία γέμιζαν με σέφκλα, κουτσουνάδες, μυρωδικά, ρύζι, σταφίδες δηλαδη πάτουδα.

Αν δεν έτρωγαν τη κεφαλή βραστή την έκοβαν σε σχήμα μπουκιάς κι έκαναν τη πηχτή.

Παρασκεύασμα που μαρτυρείται από τη βυζαντινή εποχή.

Από τη βυζαντινή εποχή μαρτυρείται η χρήση της πηχτής που γινόταν από τα κάτω μάγουλα της κεφαλής, τα τζιλάδια και τη γλώσσα, μεζέδες από τα πόδια και τα αυτιά.

Τη Τσικνοπέμπτη χώριζαν το χοίρο και τον έτρωγαν όλη την άλλη βδομάδα.

Τη τελευταία Κυριακή τσ’ αποκριάς τη Τυρνή, οι νοικοκυρές μαγείρευαν και μαγειρεύουν ακόμα μέχρι και σήμερα το ρόστο, τρυπούν το μπούτι του χοίρου και το γεμίζουν σκόρδα, αλατοπίπερο και το κοκκινίζουν.

Το λίπος (τη Μεζίνα) το χρησιμοποιούν αντί για βούτυρο η λάδι. Με αυτήν άλειβαν επίσης το ψωμί τους τα παιδιά και κάποιοι έφτιαχναν τα Χριστούγεννα κουραμπιέδες.

Αυτό που έβγαζαν από τη περιοχή της κοιλιάς, το έκοβαν σε ορθογώνια κομμάτια (σκίζες) το έβαζαν σε πήλινα δοχεία (λεγόμενα καβανοί) με χοντρό αλάτι κι έκαναν το παστό χερνό.

Για να βγει καλό έπρεπε να εφάπτονται απόλυτα οι σκίζες και να μη μπορεί να μπει αέρας.

Επίσης αν το παστό είχε μια στενή γραμμή στη μέση ανάμεσα στο λίπος λεγότανε θηκάτο.

Ήταν έτοιμο μετά από 3 μήνες.

Με τα μπούτια του χοίρου έφτιαχναν τον εκλεκτό μεζέ, το ζαμπόνι και ένα άλλο νόστιμο παρασκεύασμα, το γλινερό που γινόταν από μεζέδες της κεφαλής και του λαιμού.

Τα οποία τα έβραζαν, τα τηγάνιζαν με το λάδι τους και τα έβαζαν μέσα σε καβανούς.

Τα μαγείρευαν έπειτα με τηγανιτά αυγά, με σάλτσα μακαρονιών με τηγανιτές πατάτες και πιλάφι. Και τέλος με τα άντερα του χοίρου έφτιαχναν λουκάνικα.

Επίσης κάποιοι έφτιαχναν και παστουρμά.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

BBC για Σαντορίνη: «Could an almighty eruption destroy a dreamy Greek island?»

Το BBC News πέρασε μια μέρα στο βρετανικό πλοίο Discovery που κάνει έρευνες στην Καλντέρα

Βατικανό: Εκοιμήθη ο Πάπας Φραγκίσκος

Τη Δευτέρα του Πάσχα σε ηλικία 88 ετών έφυγε από τη ζωή ο Πάπας Φραγκίσκος

Σύρος: Άνοιξαν οι εγγραφές για το μοναδικό Stoiximan AegeanBall Festival 2025!

Η αναμονή τελείωσε και η αγαπημένη σου μπασκετική απόδραση βρίσκεται μόνο μερικά κλικ μακριά, από τον προγραμματισμό σου

Πάρος: Έρχεται το 4th Paros Way και θα συναρπάσει!

Στις 24 -25 Μαΐου 2025 η Πάρος φιλοξενεί το 4th Paros Way και αναμένεται να συναρπάσει τους συμμετέχοντες.

ΠΟΕΔΗΝ: Στα ύψη το κόστος στέγασης για τους γιατρούς στα νησιά

Τα νησιά γεμάτα επισκέπτες αλλά άδεια από γιατρούς – Στα ύψη το κόστος στέγασης για υγειονομικούς - Κραυγή αγωνίας από την ΠΟΕΔΗΝ

Ελλάδα: Έρχονται νομοσχέδια για την αξιοποίηση των ακινήτων του Δημοσίου

Τα νομοσχέδια θα θέσουν νέες βάσεις για το καθεστώς που διέπει την καταγραφή και διαχείριση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο τραπεζικός Νίκος Ι. Μαργαρίτης

Εφυγε από τη ζωή ο Νίκος Ι. Μαργαρίτης - Η κηδεία θα γίνει την Τετάρτη 10:30 στο νεκροταφείο Ζωγράφου στον Ιερό Ναό Κωνσταντίνου και Ελένης

Σε απόγνωση οι Ευρωπαϊκές αεροπορικές. Πως η αύξηση των επιβατών δημιουργεί προβλήματα

Το φαινόμενο των αυξανόμενων καθυστερήσεων σε πτήσεις απειλεί να εκτροχιάσει την καλοκαιρινή περίοδο και τις ισολογιστικές επιδόσεις εταιρειών στην Ευρώπη.

Βενετία: Ο φόρος δεν αποθαρρύνει τον υπερτουρισμό

Για δεύτερη χρονιά εφαρμόζεται ο «φόρος εισόδου» στη Βενετία, όμως ούτε οι QR κωδικοί ούτε τα τέλη φαίνεται να φρενάρουν το φαινόμενο του υπερτουρισμού.

Πάσχα στην Ελλάδα: Ταξίδι στα έθιμα και τις παραδόσεις του τόπου μας

Από τα γνήσια νησιώτικα γλέντια σε Κέα και Όλυμπο Καρπάθου, μέχρι τον Εσπερινό της Αγάπης που ψάλλεται στην Τσακώνικη γλώσσα στο Λεωνίδιο και το ψήσιμο του οβελία στους λάκκους στην Αμφίκλεια

Αμοργός: Με πυροτεχνήματα και λουλούδια, η υποδοχή του “Express Skopelitis” (video)

Αργά το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης (15/04) το Express Skopelitis μετά από σαράντα και πλέον ημέρες έφτασε στα Κατάπολα - δείτε την υποδοχή από τους κατοίκους (video)

Νάξος: Ενα ακόμη ξενοδοχείο 4 αστέρων “έρχεται” στο νησί

“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Νάξο

Φιλώτι: Εφυγε από τη ζωή ανήμερα της ονομαστικής του εορτής ο Λεωνίδας Ανωμερίτης

Ο ΣΦΕΑ αποχαιρετά τον συναγωνιστή του Λεωνίδα Δ. Ανωμερίτη - Μεγάλη Πέμπτη η κηδεία του στο κοιμητήριο της Νέας Σμύρνης

Πρέβελης: Το πλοίο που αγαπήθηκε και μισήθηκε όσο κανένα άλλο

Το "Πρέβελις" βρίσκεται στην Ελευσίνα, έτοιμο για το τελευταίο του ταξίδι προς τη Τουρκία και μία αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ανάφη μοιράζεται τις σκέψεις της για το πλοίο

Νάξος – Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή (video)

Νάξος - Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου στο Καστράκι στην Παναγία Γρηγορούσα (χρονοδιάγραμμα)

Νάξος – Airbnb: Εσοδα σε ετήσια βάση που αγγίζουν και τα 33.000 ευρώ (!!!)

Σύμφωνα με στοιχεία από το τελευταίο 12μηνο, νησιωτικοί προορισμοί, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, προσφέρουν τα υψηλότερα έσοδα στην Ελλάδα, με ετήσιο τζίρο ανά καταχώρηση που ξεπερνά τις 43.000 ευρώ.

Naxos Vibe: Οι σεισμοί στη περιοχή της Σαντορίνης και η “απάντηση” της Νάξου

Πώς οι Σεισμοί στη Σαντορίνη Επηρέασαν τις Κρατήσεις και Πώς η Νάξος Απαντά με Μια Δυνατή Σεζόν

Κυκλάδες – Πάσχα: “Κόντρες” μεταξύ SeaJets και Attica Group για τα έκτακτα δρομολόγια

«Η ενέργεια της Attica δεν αποτελεί απλώς μία επιθετική επιχειρηματική κίνηση, αλλά μια ευθεία υπονόμευση του κοινωνικού ρόλου της ακτοπλοΐας και πλήγμα στην νησιωτικότητα», δηλώνει ο Όμιλος Sea Jets - Η απάντηση της Attica Group

Αμοργός- Χοζοβιώτισσα: Ένας μοναχός, ένα παιδί, μια εικόνα χίλιες λέξεις

Πολύς κόσμος επιλέγει τους Ιερούς χώρους των μοναστηριών για να ζήσει τις μέρες της Μ. Εβδομάδας και του Πάσχα σιωπηλά και ήρεμα όπως ακριβώς αρμόζει στη μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης.

Νάξος – Γ. Βρούτσης: πρωινός καφές με τους Μανωλά – Σιόβα

Ο Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης βρίσκεται στη Νάξο και απολαμβάνει τον πρωινό του καφέ με τους Κώστα Μανωλά και Δημήτρη Σιόβα