Παρασκευή, 15 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΝάξος - Απείρανθος: Το φάωμα του χοίρου

Νάξος – Απείρανθος: Το φάωμα του χοίρου

|

Απείρανθος. Το “πέτρινο” χωριό. Το χωριό της παράδοσης και της προσπάθειας που γίνεται σε ετήσια βάση να αναβιώσουν τα έθιμα που έρχονται από γενιά σε γενιά αναλλοίωτα στο χρόνο. Οι κάτοικοι έχουν μία ιδιαίτερη σχέση με τον χοίρο. Εξού και τα “χοιροσφάγια” ή “χοιροσφραΐσματα”, έθιμο που αναβιώνει τις ημέρες των Αποκριών.

Της Μαριέττα Γαλάνη και της Ελένης Γιαννούλη

Τα “χοιροσφάγια” έχουν θυσιαστικό χαρακτήρα και απηχούν αρχαίες εξιλαστήριες και καθαρτήριες θυσίες που συνοδεύονται από προσπάθεια πρόβλεψης του μέλλοντος (μάντεμα).

Εξάλλου ο χοίρος ήταν το ιερό ζώο της Δήμητρας, θεάς της γονιμότητας και της γεωργικής παραγωγής και οι χοίροι θυσιάζονταν στις τελετουργίες των Θεσμοφορίων κατά την ίδια περίοδο του χρόνου στην αρχαιότητα.

Στη Νάξο και δη στην Απείρανθο, οι εκδηλώσεις της λαϊκής λατρείας ενσωματώθηκαν στην αγροτική οικονομία. Η εκτροφή του χοίρου εξασφάλιζε στην οικογένεια κρέας και λίπος για ολόκληρη τη χρονιά. Για τη σφαγή του οι άνδρες κάθε χωριού ακολουθούσαν ιδιαίτερη εθιμοτυπία.

Με την βοήθεια της Ελένης Γιαννούλη βλέπουμε πως γίνεται το “Φάωμα” του χοίρου και η σημασία του στην οικονομία της οικογένειας 

Τη Δευτέρα μαγείρευαν το συκώτι.

Τη Τρίτη το σφλούγκουνα (τα πνευμόνια), φκιαστό με πατάτες και σέλινο.

Τη Τετάρτη τ’ άντερα τα οποία είχαν πλυθεί από πριν και τα διατηρούσαν με λεμόνι κι αλάτι.

Τη Πέμπτη (Τσικνοπέμπτη) τη κεφαλή και τη κοιλιά την οποία γέμιζαν με σέφκλα, κουτσουνάδες, μυρωδικά, ρύζι, σταφίδες δηλαδη πάτουδα.

Αν δεν έτρωγαν τη κεφαλή βραστή την έκοβαν σε σχήμα μπουκιάς κι έκαναν τη πηχτή.

Παρασκεύασμα που μαρτυρείται από τη βυζαντινή εποχή.

Από τη βυζαντινή εποχή μαρτυρείται η χρήση της πηχτής που γινόταν από τα κάτω μάγουλα της κεφαλής, τα τζιλάδια και τη γλώσσα, μεζέδες από τα πόδια και τα αυτιά.

Τη Τσικνοπέμπτη χώριζαν το χοίρο και τον έτρωγαν όλη την άλλη βδομάδα.

Τη τελευταία Κυριακή τσ’ αποκριάς τη Τυρνή, οι νοικοκυρές μαγείρευαν και μαγειρεύουν ακόμα μέχρι και σήμερα το ρόστο, τρυπούν το μπούτι του χοίρου και το γεμίζουν σκόρδα, αλατοπίπερο και το κοκκινίζουν.

Το λίπος (τη Μεζίνα) το χρησιμοποιούν αντί για βούτυρο η λάδι. Με αυτήν άλειβαν επίσης το ψωμί τους τα παιδιά και κάποιοι έφτιαχναν τα Χριστούγεννα κουραμπιέδες.

Αυτό που έβγαζαν από τη περιοχή της κοιλιάς, το έκοβαν σε ορθογώνια κομμάτια (σκίζες) το έβαζαν σε πήλινα δοχεία (λεγόμενα καβανοί) με χοντρό αλάτι κι έκαναν το παστό χερνό.

Για να βγει καλό έπρεπε να εφάπτονται απόλυτα οι σκίζες και να μη μπορεί να μπει αέρας.

Επίσης αν το παστό είχε μια στενή γραμμή στη μέση ανάμεσα στο λίπος λεγότανε θηκάτο.

Ήταν έτοιμο μετά από 3 μήνες.

Με τα μπούτια του χοίρου έφτιαχναν τον εκλεκτό μεζέ, το ζαμπόνι και ένα άλλο νόστιμο παρασκεύασμα, το γλινερό που γινόταν από μεζέδες της κεφαλής και του λαιμού.

Τα οποία τα έβραζαν, τα τηγάνιζαν με το λάδι τους και τα έβαζαν μέσα σε καβανούς.

Τα μαγείρευαν έπειτα με τηγανιτά αυγά, με σάλτσα μακαρονιών με τηγανιτές πατάτες και πιλάφι. Και τέλος με τα άντερα του χοίρου έφτιαχναν λουκάνικα.

Επίσης κάποιοι έφτιαχναν και παστουρμά.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Δεκαπενταύγουστος 2025: 81.500 επιβάτες φεύγουν για τα νησιά – Η μεγάλη καλοκαιρινή έξοδος

Γεμάτα δρομολόγια από Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο – Αυξημένη κίνηση και μετά την αργία

Κάδος στο κεδροδάσος: 30 μέτρα που αποκαλύπτουν την έλλειψη παιδείας

Όταν ο εθελοντισμός δεν φτάνει και η αδιαφορία σκορπίζει σκουπίδια στον αέρα

Άνοδος 6,5% στην επιβατική κίνηση των αεροδρομίων ΥΠΑ, «Πετάει» η Σύρος με 125,5% αύξηση

Ρεκόρ για τη Σύρο και σταθερή άνοδος σε Πάρο, Νάξο και Μήλο – Συνολικά 44,7 εκατ. επιβάτες στα ελληνικά αεροδρόμια το επτάμηνο.

Μήνυμα Δημάρχου Τήνου για τον Δεκαπενταύγουστο και την Παναγία της Μεγαλόχαρης

Ο Παναγιώτης Κροντηράς στέλνει ευχές και μήνυμα αλληλεγγύης στους πληγέντες από τις πυρκαγιές, τιμώντας ταυτόχρονα την επέτειο του τορπιλισμού της «Έλλης».

Η Πορτάρα της Νάξου: Το μνημείο των 26 αιώνων που φυλάει μυστικά και θρύλους

Από τον Διόνυσο και την Αριάδνη έως τις σύγχρονες μάχες για την προστασία του εμβληματικού μνημείου που στέκει αγέρωχο στο Αιγαίο

Δωρεάν βραδινά δρομολόγια Σαντορίνης – Θηρασιάς με το «ΑΛΜΙ»

Ο Δήμος Θήρας επεκτείνει τη θαλάσσια σύνδεση των δύο νησιών, προσφέροντας βραδινά δρομολόγια χωρίς κόστος για κατοίκους και επισκέπτες.

Χίος: Αγώνας για τον πλήρη έλεγχο της μεγάλης πυρκαγιάς, 42.000 καμένα στρέμματα γης

Μειώθηκε η ένταση της φωτιάς στη Βόρεια Χίο – Εκτεταμένες οι καταστροφές σε σπίτια, δάση και δίκτυο ηλεκτροδότησης.

ΑΜΣ Φιλωτίου: Άνοιξαν οι εγγραφές για τη νέα σεζόν στην Ακαδημία Ποδοσφαίρου

Η αθλητική οικογένεια του Φιλωτίου καλεί παλιούς και νέους αθλητές να φορέσουν ξανά τα ποδοσφαιρικά τους παπούτσια.

Καβαλώντας τα κύματα, μιλώντας στον άνεμο, μία μέρα με τον Παγκόσμιο Πρωταθλητή Lennart Neubauer (photos)

Από τους λόφους της Νάξου μέχρι την αλμυρή άκρη της Λαγκούνας, πέρασα μια ολόκληρη μέρα με τον Lennart Neubauer, τον 21χρονο Παγκόσμιο και Ευρωπαίο Πρωταθλητή Windsurf Freestyle, ανάμεσα σε σανίδες, ιστορίες και τον ρυθμό του Bob Marley.

Ίος: Το νησί που ζει το πιο φωτεινό του καλοκαίρι

Αυθεντική κυκλαδίτικη ψυχή, χρυσές παραλίες και γιορτές που γεμίζουν το Αιγαίο με χαμόγελα.

Νάξος: Διάσωση δύο ηλικιωμένων κολυμβητών στον Άγιο Γεώργιο με πρωταγωνιστή τον Lennart Neubauer

Ο πρωταθλητής του windsurfing εντόπισε και κράτησε στην επιφάνεια δύο ηλικιωμένους που είχαν παρασυρθεί από ρεύματα και κύματα – Κίνδυνος στην περιοχή του «Πορτοκάλι».

Κυκλοφοριακό χάος στο Χαλκί Νάξου: Εικόνες αγανάκτησης και πλήγμα στον τουρισμό

Ακινητοποιημένα αυτοκίνητα, εγκλωβισμένοι οδηγοί και επισκέπτες – Ζητούνται λύσεις για υποδομές και συγκοινωνία στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων

Ένταση στο λιμάνι του Πειραιά: Επιβάτες για Νάξο ανέβηκαν στον καταπέλτη μετά από νέα ακύρωση δρομολογίου

Πάνω από 100 ταξιδιώτες αντέδρασαν έντονα μετά την αιφνιδιαστική ενημέρωση ότι δεν θα ταξιδέψουν ούτε σήμερα, παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις της εταιρείας.

Πολυχρόνης Ραπτάκης, πλοίαρχος “Blue Star Naxos”: «Στην ακτοπλοΐα είμαστε πολύ πίσω σε σχέση με το εξωτερικό» (video)

Τι λέει για τις ελλείψεις στις υποδομές, τις “ουρές” στα λιμάνια και τη βοήθεια του Blue Star Delos σε ιστιοπλοϊκό με Γάλλους τουρίστες (video)

Νάξος: Χάος στο λιμάνι μετά το απαγορευτικό – Οι λιμενικοί κράτησαν την τάξη

Μέρα-ρεκόρ με 5.000 επιβάτες και 1.000 οχήματα σε λίγες ώρες, αλλά το Λιμενικό Σώμα διασφάλισε ομαλή αποβίβαση και επιβίβαση παρά τις ελλείψεις υποδομών.

Τραγωδία στη Σαντορίνη: 45χρονος από τη Μεσοποταμία Καστοριάς βρέθηκε νεκρός σε πισίνα ξενοδοχείου

Ο άνδρας εργαζόταν εποχικά στο νησί – Οι αρχές ερευνούν τις συνθήκες του δυστυχήματος.

Χρήστος Σπανός: «Προσπαθώ να χτίσω μια γέφυρα επικοινωνίας με τη Νάξο» (video)

Ο γνωστός ηθοποιός βρέθηκε στο νησί για τη συναυλία της κόρης του Μαρίνας Σπανού, μιλά για τη δουλειά του, τις συνεργασίες του και την καταγωγή του από τον Κυνίδαρο (video)

Ρεκόρ αφίξεων τον Ιούλιο στη Νάξο: +7,2% οι επιβάτες – Στο «κόκκινο» το λιμάνι και οι υποδομές

Τα στοιχεία του Λιμεναρχείου δείχνουν νέα άνοδο στην επιβατική και οδική κίνηση, αλλά και αυξανόμενη πίεση σε λιμάνι και οδικό δίκτυο, επηρεάζοντας την καθημερινότητα κατοίκων και επισκεπτών.

Νάξος – Ταυτόχρονη άφιξη Blue Star Naxos και Blue Star Delos έφερε χιλιάδες επιβάτες και οχήματα (video)

Εντυπωσιακοί ελιγμοί, ασφυκτική κίνηση και δοκιμασία για τις υποδομές – Σε πλήρη εγρήγορση το Λιμεναρχείο Νάξου και η Δημοτική Αστυνομία. (video)

Συναγερμός στο «Ιονίς», Μπλακ άουτ με 183 επιβάτες, πλέει με μία μηχανή προς το Λαύριο

Βλάβη προκάλεσε προσωρινή ακινητοποίηση του πλοίου μεταξύ Κέας και Μακρονήσου – Στο σημείο σπεύδουν δυνάμεις του Λιμενικού.