Σάββατο, 3 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΣαουδική Αραβία: Γεμίζει ηλιακά πάνελ όλη την έρημο (!!!)

Σαουδική Αραβία: Γεμίζει ηλιακά πάνελ όλη την έρημο (!!!)

|

Η Σαουδική Αραβία αλλάζει και στρέφεται στα ηλιακά πάνελ! Αυτή είναι μια από τις απαντήσεις γιατί υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί παράγοντες που συμβάλλουν στη συνεχή πτωτική τάση των τιμών του πετρελαίου. Η μειωμένη ζήτηση, οι δασμοί, η αυξημένη παραγωγή των ΗΠΑ και η ΟΠΕΚ που διοχετεύει περισσότερο πετρέλαιο στην αγορά είναι μερικοί από αυτούς.

Ωστόσο, υπάρχει ένας παράγοντας που λίγοι λαμβάνουν υπόψη, αλλά θα μπορούσε να αποδειχθεί καθοριστικός τα επόμενα τρία χρόνια: η Σαουδική Αραβία γεμίζει την έρημο με ηλιακά πάνελ, απελευθερώνοντας έτσι τεράστιες ποσότητες πετρελαίου που μέχρι τώρα χρησιμοποιούνταν για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στο Βασίλειο της.

Το πετρέλαιο δεν αποτελεί σημαντικό ενεργειακό παράγοντα στη Δύση για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Σπανίως χρησιμοποιείται για την παραγωγή μεγαβάτ, καθώς η κύρια χρήση του είναι στα καύσιμα. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, μόλις το 1,35% της ηλεκτρικής ενέργειας στις ανεπτυγμένες χώρες προέρχεται από την καύση πετρελαίου. Ακόμα και στην Αφρική, όπου η χρήση του είναι πιο διαδεδομένη, το ποσοστό δεν ξεπερνά το 7,4%. Ωστόσο, στη Σαουδική Αραβία η κατάσταση είναι διαφορετική: το 35% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας προέρχεται από την καύση πετρελαίου.

Ηλιακά πάρκα

Αυτό σημαίνει ότι ένα σημαντικό μέρος της πετρελαϊκής παραγωγής δεσμεύεται για την κάλυψη των εγχώριων αναγκών ηλεκτροπαραγωγής. Όμως, αυτή η πραγματικότητα μπορεί να αλλάξει σύντομα, καθώς η κυβέρνηση του Ριάντ επενδύει σε τεράστια ηλιακά πάρκα που θα καλύπτουν το 50% των ενεργειακών αναγκών της χώρας. Αυτό θα απελευθερώσει τεράστιες ποσότητες πετρελαίου που θα μπορούσαν να εξαχθούν, αυξάνοντας την προσφορά στην παγκόσμια αγορά και πιέζοντας περαιτέρω τις τιμές προς τα κάτω.

Πόσο σημαντική μπορεί να είναι η ηλεκτρική κατανάλωση της Σαουδικής Αραβίας για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου; Σύμφωνα με την Capital Economics, η χώρα χρησιμοποιεί άμεσα 450.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Πρόκειται για ποσότητα που αντιστοιχεί στο 40% της ετήσιας αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΠΕΚ.

Δεδομένου ότι η κατανάλωση πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 0,5% της παγκόσμιας ζήτησης, αυτή η αλλαγή μπορεί να προσθέσει επιπλέον πιέσεις στις τιμές του πετρελαίου. Ωστόσο, τα μεγάλα ηλιακά έργα της χώρας αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2027, πράγμα που σημαίνει ότι οι επιπτώσεις στις τιμές του πετρελαίου θα γίνουν πιο αισθητές σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Η ηλιακή ενέργεια αποτελεί βασικό πυλώνα της στρατηγικής “Όραμα 2030” του πρίγκιπα Mohammed Bin Salman, η οποία στοχεύει στη διαφοροποίηση της οικονομίας και τη μείωση της εξάρτησης από το πετρέλαιο. Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής, η Σαουδική Αραβία επενδύει δισεκατομμύρια δολάρια σε υποδομές, τουρισμό, ψυχαγωγία και τεχνολογία, ενώ παράλληλα προχωρά στην εξόρυξη νέων ορυκτών και την κατασκευή φουτουριστικών πόλεων.

Ανανεώσιμη ενέργεια

Σύμφωνα με την Blackridge, επτά μεγάλα ηλιακά έργα βρίσκονται ήδη υπό ανάπτυξη, με δύο από αυτά – το Ar Rass II στην επαρχία Al-Qassim και το Al Sadawi – να έχουν χωρητικότητα άνω των 2 gigawatts. Με αυτά τα έργα, η Σαουδική Αραβία στοχεύει να γίνει παγκόσμιο κέντρο ανανεώσιμης ενέργειας, οδηγώντας τον κόσμο προς μια πιο πράσινη και βιώσιμη μελλοντική ανάπτυξη.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA) έχει αναλύσει τη στρατηγική της Σαουδικής Αραβίας, επισημαίνοντας ότι και άλλοι μεγάλοι παραγωγοί, όπως το Ιράκ, σχεδιάζουν να μειώσουν τη χρήση πετρελαίου για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό θα επιτρέψει στις χώρες αυτές να εξάγουν περισσότερες ποσότητες πετρελαίου, επηρεάζοντας τη συνολική προσφορά και τη σταθερότητα των τιμών.

Το 2023, οι χώρες της Μέσης Ανατολής κατανάλωσαν περίπου 1,5 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα μόνο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας – περίπου το 40% της παγκόσμιας κατανάλωσης πετρελαίου για αυτόν τον σκοπό. Αυτή η πρακτική θεωρείται σπατάλη, καθώς η ηλεκτρική ενέργεια μπορεί να παραχθεί με πολύ φθηνότερες μεθόδους, όπως ηλιακή και φυσικό αέριο.

Η Σαουδική Αραβία έχει θέσει ως στόχο να παράγει το 50% της ηλεκτρικής της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές έως το 2030, αντικαθιστώντας το πετρέλαιο με φυσικό αέριο και ηλιακή ενέργεια. Σύμφωνα με την ΙΕΑ, αυτή η αλλαγή θα μειώσει τη χρήση πετρελαίου στην ηλεκτροπαραγωγή κατά 1,1 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, ποσότητα σχεδόν ίση με την ημερήσια κατανάλωση πετρελαίου της Ισπανίας.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κέα – “Βρετανικός”: Από τo Μπέλφαστ στο Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων Πειραιά

Αντικείμενα από το ναυάγιο του «Βρετανικού» θα ανελκυστούν με σκοπό να εκτεθούν στο υπό κατασκευήν ίδρυμα – Για πρώτη φορά θα γίνει επιχείρηση σε τέτοιο βάθος

Μήλος – Σαρακήνικο: Όταν η φύση διψά για Δικαιοσύνη

Η κατασκευή πολυτελούς ξενοδοχείου σε έναν από τους πιο εμβληματικούς φυσικούς σχηματισμούς της Μήλου ξεσηκώνει αντιδράσεις, καταγγελίες και έναν αγώνα για να σωθεί ό,τι δεν έχει ακόμα χαθεί.

Καθολική Εκκλησία: Το πρώτο παγκάρι με POS είναι γεγονός στην Αθήνα (video)

Το ζήτησαν οι τουρίστες, το έκανε πράξη η Εκκλησία - Σε ποιο ναό τοποθετήθηκε (video)

Νάξος – Λαϊκή Συσπείρωση: Αντιδράσεις για το ΠΔ 129/2025, “Απαξιώνουν τις μικροϊδιοκτησίες στους οικισμούς”

Η Λαϊκή Συσπείρωση Νάξου καταγγέλλει ότι με το νέο Προεδρικό Διάταγμα χιλιάδες ιδιοκτήτες μικρών οικοπέδων χάνουν το δικαίωμα δόμησης, οδηγώντας σε συγκέντρωση γης στα χέρια λίγων

Πανελλαδικές 2025: Πότε ξεκινούν και ποιο το πρόγραμμα με τα μαθήματα

Πανελλαδικές 2025: Η ημερομηνία που ξεκινούν και το πρόγραμμα με τα μαθήματα

Ακίνητα: Εως το 2026 η έκπτωση φόρου για τις δαπάνες ανακαίνισης

Το μπόνους σε ιδιοκτήτες είναι 3.200 ευρώ τον χρόνο για διάστημα πέντε ετών

Ακτοπλόοι: Μειώστε τον ΦΠΑ και φτιάξτε επιτέλους λιμάνια

Ακτοπλόοι: Σταθερά εισιτήρια παρά την πίεση – Ζητούν μείωση ΦΠΑ και λύσεις για λιμάνια και στόλο

Αμοργός – Πρωτομαγιά στα Θολάρια: Το χωριό που γίνεται σαλόνι… και “εξαφανίζει” πόρτες

Μια Πρωτομαγιά γεμάτη λουλούδια, γέλια, φαγητό και ένα παράξενο νυχτερινό έθιμο στα σοκάκια της Αμοργού: καρέκλες, τραπέζια και… εξώπορτες αλλάζουν θέση κάτω απ’ το φως του φεγγαριού.

Μύκονος: Ξεκινούν οι εργασίες συντήρησης στο παλαιό λιμάνι

Αναβαθμίζεται ο χώρος του παλαιού λιμένα για την καλύτερη εξυπηρέτηση επιβατών κρουαζιέρας – Έκκληση για προσοχή στην κυκλοφορία πεζών και ΑμεΑ.

Φίλ. Φόρτωμας: Φέρνει στη Βουλή το ζήτημα οριοθέτησης των οικισμών των Κυκλάδων

Ο Φίλιππος Φόρτωμας φέρνει στη Βουλή το ζήτημα οριοθέτησης των οικισμών των Κυκλάδων

Νάξος – Κινητοποίηση στη ΔΟΥ: Διαμαρτυρία επαγγελματιών για το ψηφιακό πελατολόγιο (video)

Επιχειρηματίες και επαγγελματίες από τη Νάξο διαμαρτύρονται για ένα μέτρο που χαρακτηρίζουν άδικο και ανεφάρμοστο – «Επιβαρύνει αδικαιολόγητα τις μικρές επιχειρήσεις», δηλώνει ο Κ. Φαρκώνας.

Αμοργός – Νέα Πνοή: Κίνδυνος απαξίωσης της περιουσίας από το Π.Δ. 129/2025

Ο κίνδυνος απώλειας οικοδομησιμότητας στους οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων προκαλεί αναστάτωση και έντονες αντιδράσεις στην Αμοργό - Δελτίο Τύπου από την παράταξη "Νέα Πνοή"

Κυκλάδες: Κατασκευαστικά παράδοξα σε Πάρο – Σέριφο προκαλούν αντιδράσεις

Δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις σε νησιά των Κυκλάδων οι οποίες προκάλεσαν τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών

Κίνηση για τη Προστασία των Νησίδων – Νάξος: “Όχι στη θυσία της Δονούσας”, έρχονται ενημερωτικές συναντήσεις

Δύο εκδηλώσεις στη Νάξο για την απειλή που συνιστούν τα πλωτά αιολικά στη Δονούσα και οι νέες ανεμογεννήτριες στο Αιγαίο - Πότε και Που ;

Blue Star Naxos: Ο Cpt Πολυχρόνης Ραπτάκης μιλά για τη ζωή στη θάλασσα και τις δυσκολίες της ακτοπλοΐας (video)

Ο cpt Πολυχρόνης Ραπτάκης άνοιξε την καρδιά του στην κάμερα της ΕΡΤ3, περιγράφοντας τη μοναξιά του ναυτικού και τα προβλήματα των λιμενικών υποδομών. (video)

Κουφονήσι: Μπαίνει νέο πλοίο; από 3 Ιουνίου το πρωινό δρομολόγιο του Blue Star Naxos

Ενημέρωση από τον ΣΤΕΚ για τις φετινές συνδέσεις, τις ανησυχίες των επαγγελματιών και τις επερχόμενες ανακοινώσεις της Hellenic Seaways – Blue Star Ferries σχετικά με την ακτοπλοϊκή σύνδεση του Κουφονησίου

Blue Star Ferries: Τροποποίηση δρομολογίων σε πλοία προς Βόρειο Αιγαίο και Δωδεκάνησα

Με την ένταξη των ανέμων να αγγίζει και τα 9 μποφόρ έχουμε τροποποίηση δρομολογίων από τον Πειραιά προς Δωδεκάνησα και Βόρειο Αιγαίο

Δυτικές Κυκλάδες: Ανεκτέλεστο το αυριανό δρομολόγιο του “Αικατερίνη Π”

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ Π. : Ανεκτέλεστο το δρομολόγιο την Δευτέρα 28/4 κι επιστροφή την Τρίτη 29/4 λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών

Νάξος – Μέλανες: Πρωτομαγιά με παραδοσιακό γλέντι

Την Πέμπτη 1η Μαΐου 2025, η Νάξος γιορτάζει την άνοιξη με μουσική, χορό και γεύσεις στη σκιά του αρχαίου Κούρου.

Μ. Καπίρης: Ως “Κλοπή” χαρακτηρίζει το ΠΔ που απαγορεύει την οικοδόμηση σε μικρούς οικισμούς

Σφοδρή αντίδραση από τον περιφερειακό Σύμβουλο Μιχάλη Καπίρη για το ΠΔ που "παγώνει" την οικοδόμηση σε οικόπεδα ακόμα και εντός νόμιμων οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων