Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου, 2025
ΑρχικήΕλλάδαΠΑΣΟΚ - Τέμπη: Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την κατάθεση πρότασης μομφής

ΠΑΣΟΚ – Τέμπη: Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την κατάθεση πρότασης μομφής

|

Ως προαναγγελθείς καταλύτης για τη δρομολόγηση πολιτικών εξελίξεων λειτουργεί η δημοσιοποίηση του πορίσματος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, καθώς με βάση αυτό, ο Νίκος Ανδρουλάκης ανακοίνωσε ότι το ΠΑΣΟΚ αναλαμβάνει πρωτοβουλία για την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας, θέτοντας μάλιστα ζήτημα πολιτικής αλλαγής.

«Οταν καταθέτεις πρόταση δυσπιστίας το κάνεις για να φύγει η κυβέρνηση και να γίνουν εκλογές. Δεν ζητάω συνέχεια εκλογές γιατί είναι μια παλαιοκομματική νοοτροπία. Οι εκλογές είναι στα χέρια του πρωθυπουργού. Στα δικά μου χέρια υπάρχει ένα εργαλείο για να γίνουν εκλογές: η πρόταση δυσπιστίας. Και θα την κάνουμε την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ (ΣΚΑΪ).

Ο κ. Ανδρουλάκης μίλησε για το πόρισμα, επισημαίνοντας ότι από αυτό προκύπτουν «βαριές ευθύνες από την κυβέρνηση της Ν.Δ., εγκληματικά λάθη». Εστίασε την κριτική για ευθύνες της κυβέρνησης σε δύο σημεία: στις αναφορές που γίνονται στο πόρισμα στη σύμβαση 717. Οπως ανέφερε, επί της ουσίας το πόρισμα λέει ότι «αν υπήρχε τηλεδιοίκηση, τα δύο τρένα δεν θα είχαν συγκρουστεί ποτέ».

Και πρόσθεσε ότι όταν το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε αίτημα για Προανακριτική για το θέμα αυτό, η κυβέρνηση την απέρριψε. Το δεύτερο σημείο αφορά την αναφορά σε άγνωστο καύσιμο, για την οποία είπε ότι για δύο χρόνια η κυβέρνηση κορόιδευε τον λαό, έχοντας προηγηθεί η αλλοίωση του χώρου του δυστυχήματος. «Αυτό δεν είναι συγκάλυψη και απόκρυψη στοιχείων;», ρώτησε. Πρόσθεσε, επίσης, ότι με βάση το πόρισμα θα έπρεπε να παραιτηθεί ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, που απαξίωνε τις αναφορές σε μπάζωμα.

Στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι η πρώτη αντίδραση της κυβέρνησης σε σχέση με το πόρισμα αποτελεί άλλη μια προσπάθεια να ενισχυθεί η εικόνα σύγχυσης σε σχέση με όσα συνέβησαν και να μην αποδοθούν ευθύνες. Οτι, δηλαδή, η κυβέρνηση χρησιμοποιεί επιλεκτικά ορισμένες αναφορές του πορίσματος και σκόπιμα αγνοεί τη μεγάλη εικόνα, που κατά τη Χαριλάου Τρικούπη είναι αποκαλυπτική για τις ευθύνες σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας.

Αναφερόμενος στο πόρισμα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι προκύπτουν βαριές ευθύνες της κυβέρνησης και εγκληματικά λάθη.

Πού θα επικεντρωθεί

Πληροφορίες από το επιτελείο του κ. Ανδρουλάκη αναφέρουν ότι πολιτικά το ΠΑΣΟΚ θα επικεντρώσει την πρόταση δυσπιστίας σε ευθύνες της κυβέρνησης για αλλοίωση του τόπου του δυστυχήματος και άρα αδυναμία προσδιορισμού του καυσίμου, στην καθυστέρηση ολοκλήρωσης της σύμβασης 717 και στα κενά ασφαλείας στη λειτουργία του σιδηροδρομικού δικτύου, που αναδεικνύονται από το πόρισμα. Επισημαίνεται, επίσης, ότι η πρόταση δυσπιστίας θα συνοδεύεται από τεχνοκρατική ανάλυση όλων των δεδομένων που έχουν προκύψει.

Σχετικά με τις αναφορές στη σύμβαση 717, πηγές του ΠΑΣΟΚ δηλώνουν ότι για την υπόθεση αυτή θα περιμένουν να δουν εάν έρθει στη Βουλή κάποια δικογραφία, με βάση την οποία θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε κατάθεση αιτήματος Προανακριτικής για τον Κώστα Καραμανλή.

Στη Χαριλάου Τρικούπη προεξοφλούν μαζική συμμετοχή στα συλλαλητήρια που διοργανώνονται σήμερα σε όλη τη χώρα. Ο βασικός λόγος που η πρόταση δυσπιστίας θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα είναι για να μη λειτουργήσει σαν περισπασμός από το μήνυμα της κινητοποίησης των πολιτών και να μην αξιοποιηθεί από την κυβέρνηση για να στραφεί αλλού η συζήτηση, σε μια τεχνητή πολιτική αντιπαράθεση.

Οσον αφορά τα συλλαλητήρια αυτά καθαυτά, το ΠΑΣΟΚ δεν θα κατέβει οργανωμένα σαν κόμμα, ωστόσο τα στελέχη του και οι βουλευτές έχουν εκδηλώσει την πρόθεση να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις τόσο στην Αθήνα όσο και σε άλλες πόλεις της περιφέρειας. Η εκτίμηση είναι ότι το μέγεθος των σημερινών εκδηλώσεων διαμαρτυρίας θα θέσει νέα δεδομένα στην πολιτική πραγματικότητα και εκ των πραγμάτων θα μετατοπίσει το επίκεντρο της πολιτικής συζήτησης στο να ακουστούν τα μηνύματα της κοινωνίας και να διαβαστούν σωστά.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Τέμπη – Πάρος: Μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας με επίκεντρο τη Πλατεία Μαντώ Μαυρογένους

Μεγάλη συγκέντρωση στην πλατεία Μαντώ Μαυρογένους στην Παροικία, για την Τραγωδία των Τεμπών

Τέμπη – Τήνος: Ξεκάθαρο μήνυμα με αίτημα “Δικαιοσύνη”

Η Τήνος έστειλε το μήνυμα της για τα Τέμπη

Τέμπη – Μήλος: “Δεν έχω οξυγόνο – Μέχρι Τέλους” το μήνυμα από τις Δυτικές Κυκλάδες

Τη μνήμη των 57 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών δύο χρόνια πριν, τίμησε στη μεγάλη πανελλαδική συγκέντρωση της 28ης Φεβρουαρίου 2025 και η Μήλος

Μητρόπολη Παροναξίας: Η Νάξος ετοιμάζεται να γιορτάσει τον Άγιο Νικόλαο Πλανά (πρόγραμμα)

Κυριακή 2 Μαρτίου και η Νάξος γιορτάζει τον άγιο της, Νικόλαο Πλανά (πρόγραμμα εκδηλώσεων)

Τέμπη – Γ. Μαργαρίτης: “Η τραγωδία πρέπει να γίνει η απαρχή για ουσιαστικές αλλαγές”

Ο Επαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Ιωάννης Μαργαρίτης βρέθηκε στη Μητρόπολη Παροναξίας - Το μήνυμα που στέλνει με αφορμή την συμπλήρωση δύο ετών από τη τραγωδία των Τεμπών

Τέμπη – Μητρόπολη Παροναξίας: Επιμνημόσυνη Δέηση για την συμπλήρωση δύο ετών από την τραγωδία

Επιμνημόσυνη Δέηση για την συμπλήρωση δύο ετών από την τραγωδία των Τεμπών - Η σκέψη του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Παροναξίας κκ Καλλινίκου

Τέμπη : Ηχηρό μήνυμα από την πανέμορφη Ηρακλειά (photos)

Ούτε στην Ηρακλειά ξεχνούν - Και το Μήνυμα τους ηχηρό προς κάθε κατεύθυνση (Photos)

Κούγιας: Σε ηλικία 74 ετών έφυγε από τη ζωή ο γνωστός δικηγόρος και ποινικολόγος

Σε ηλικία 74 ετών έφυγε από τη ζωή ο δικηγόρος και ποινικολόγος Αλέξης Κούγιας, ο οποίος νοσηλευόταν τις τελευταίες ημέρες σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ιδιωτικού θεραπευτηρίου των Αθηνών

Σαντορίνη – Παιδικοί Σταθμοί: Ο Δήμος διοργανώνει σεμινάριο αντισεισμικής προστασίας για εκπαιδευτικούς

Σεμινάριο αντισεισμικής προστασίας για εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους σε παιδικούς σταθμούς από τον Δήμο Θήρας

ΑΟ Θήρας: Απέκλεισε τον Παναθηναϊκό, προκρίθηκε στο Final-4 του Κύπελλου!

Εντυπωσιακός ο ΑΟ Θήρας, απέκλεισε τον Παναθηναϊκό (3-2 σετ) και προκρίθηκε για 6η φορά στο Final-4 του Κύπελλου - Στη Κοζάνη μαζί με Ολυμπιακό, Θέτιδα και Πανιώνιο

Εκτακτο: Φωτιά σε εξέλιξη σε περιοχή προς Σταυρό Κεραμωτής

Φωτιά σε εξέλιξη στη περιοχή Σίφωνες στο δρόμο προς τον Σταυρό της Κεραμωτής

Νάξος – Αγερσανί: “Εφυγε” από τη ζωή ο Γιάννης “Αμερικάνος” Μαργαρίτης

Σε ηλικία 91 ετών έφυγε από τη ζωή ο Γιάννης "Μπαρμπούνης - Αμερικάνος" Μαργαρίτης - Αύριο Τρίτη (25/02) η εξόδιος Ακολουθία στον Αγιο Σπυρίδωνα Αγίου Αρσενίου

Κυκλάδες (Σαντορίνη – Αμοργός): Παγώνουν οι κρατήσεις, τι λένε οι αρμόδιοι

Μείωση 15% από τους tour operators και 50% από τους μεμονωμένους τουρίστες - Τι λένε σε Σαντορίνη - Αμοργό και Πάρο

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: Στη δημοσιότητα το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων Νάξου και Μικρών Κυκλάδων - Πότε ξεκινούν, οι διαδρομές των Κορδελάτων και το Καρναβάλι

Νάξος: Παγετός στο δρόμο προς Κεραμωτή, προσοχή στους οδηγούς (video)

Ορεινή Νάξος.. Χιόνισε τα ξημερώματα του Σαββάτου, η θερμοκρασία στους μηδέν βαθμούς και παγετός στο δρόμο. Προσοχή (video)

Νάξος – Αεροδρόμιο: “Κλειστόν” από 11 έως και 30 Μαρτίου λόγω εργασιών

Το αεροδρόμιο Νάξου θα κλείσει από την 11η έως και την 30η Μαρτίου λόγω εργασιών - Μόνο αεροδιακομιδές θα πραγματοποιούνται

Βασ. Φλεριανός: Η απόφαση για την ακύρωση του δρώμενου της Παρασκευής και το κάλεσμα διασκέδασης

Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Βασίλης Φλεριανός σε ανάρτησή του εξηγεί την απόφαση για την ακύρωση του δρώμενου της Παρασκευής των Αποκριών ...

Κυκλάδες: Πρωινό ξύπνημα στους -2 βαθμούς στην Κωμιακή (!!!!), παγετός στο δρόμο (video)

Η πιο κρύα ημέρα στις Κυκλάδες ξημέρωσε. Δείτε την εικόνα μέσα από τους σταθμούς του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (πίνακας) τι συμβαίνει στην ορεινή Νάξο (video)

Εκτακτο: Black out στη πόλη της Νάξου

Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα η πόλη της Νάξου λόγω προβλήματος σε πυλώνα της ΔΕΗ κοντά στο Δημαρχείο

Express Skopelitis: Το Σάββατο 1η Μαρτίου το τελευταίο ταξίδι πριν την “ακινησία”

Πότε θα ξεκινήσει η ετήσια ακινησία του Express Skopelitis; Η ανακοίνωση από το Zas Travel