Τ’ Απεραθίτικο ρόστο, βγαίνει απ’ την Ιταλική λέξη arrosto που θα πει μεγάλο κομμάτι ψημένο κρέας.
Στην Απεραθίτικη παράδοση το συναντάμε σε ρόστο ιτσικό του γάμου, που το κάνομε φουρνιστό σε βαθιά ταψά με πατάτες κυδωνάτες ή κόκκινο δλδ με πελτέ ντομάτας ( που είναι και το πιο σύνηθες) σε χαρανιά στη φωθιά η αλλότες σε αλουμινένιες μεγάλες λεκάνες στο φούρνο και το σερβίρουμε με μακαρόνια και τυρί τριμμένο αρσενικό.
Το άσπρο ρόστο τση κατσαρόλας (Photo Credit: Μαρία Κατεινά) που κάνει τη σάλτσα ντου απ’ το κρασί, και το σερβίρομε με πάτατες τηγανιτές το πρόβατο …ρόστο πάλι κατσαρόλας (κόκκινο) που αν ακούσεις παλιό Απεραθίτη θα σου πει πως ευτό δα είναι το ρόστο!!!! …και κανένα άλλο… Και το ρόστο τση Τυρνής!!
Όπως όμως και να το φτιάξουμε είναι ακαταμάχητο!!!
Η αγαπημένη μαγείρισσα και ερευνήτρια γεύσεων και παράδοσης Μαριέττα Γαλάνη μας μιλάει για το Ρόστο και στη συνέχεια όπως βλέπεται και στο σχετικό video μας το .. παρουσιάζει…
Οπως αναφέρει: Μαγειρεύουμε Ρόστο Απεραθίτικο Απεραθίτικο ρόστο όπως το έφτιαχνε η Γιαγιά μου! Υπάρχουν μικρές διαφορές σε κάθε Απεραθίτικο νοικοκυριό. Η Γιαγιά μου έκαιγε τη δάφνη απ την αρχή όπως το κάνω εδώ, αντίθετα, η Μητέρα μου την έβαζε την ώρα που έσβηνε το κρέας.
Οι Γιαγιάδες και οι παλιές Απεραθίτισσες έβαζαν λάδι μέσα στη γέμιση του σκόρδου όπως εγώ εδώ, άλλες Απεραθίτισσες καινούριες μαγείρισσες δεν βάζουν .
Το μαγείρεμα του ρόστου εξαρτάται απο το μέγεθος. Αν είναι 3 κιλά και ένα κομμάτι θέλει και 4 ώρες μαγείρεμα, αν είναι 2 κιλά γύρω στις 2 και 30 ώρες .π.χ. αυτό που σας έφτιαξα είναι 2 κιλά και ένα κομμάτι μου πήρε 2 και 30 ώρες στο σπίτι όμως που το μαγειρέυω σε 3 κομμάτια θέλει μια ώρα και 30 λεπτά
Μυστικά της γιαγιάς.
1. Αν είναι δικό μας το κρέας φρεσκοσφαγμένο θα το αφήσουμε σε μια λεκάνη να στραγγίσει, θα πάρουμε το αίμα του και θα το σβήσουμε και με το κρασί και το αίμα, γίνεται ακόμα πιο ωραίο.
2. όταν το μαγειρεύουμε σε δυνατή φωτιά, ή παρασκιά, ή πετρογκάζι για να μη πιάσει στη κατσαρόλα, αναμιγνύουμε το κρασί με τη σάλτσα και το σβήνουμε. Έτσι προλαβαίνει και ο πελτές και τσιγαρίζεται ομοιόμορφα αλλιώς λόγω δυνατής φωτιάς έχει φόβο να πιάσει στη κατσαρόλα και να πικρίσει..
3. Το λάδι στη γέμιση βοηθάει να μην σκορπίσει (η γέμιση) στο μαγείρεμα και βγει αλμυρό..
4. Τα μακαρόνια που μαγειρεύουμε στη σάλτσα θέλουν συνεχώς ανακάτεμα.
5. Η δάφνη στο ρόστο προσθέτει μια άλλη γεύση και έτσι η γιαγιά επηρεασμένη από τη μητέρα της που ήταν 13 χρόνια στη Κωνσταντινούπολη μαγείρισσα την πρόσθετε πολλές φορές. Επίσης και εγω όταν έχω καλέσει μουσαφίρη ξενομπασάρη θα βάλω 2 φύλλα δάφνη μες τη κατσαρόλα.