Η αγαπημένη Μαριέττας Γαλάνη, ερευνήτρια της τοπικής γαστρονομίας της Νάξου και συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής, κάνει μία ακόμη υπέρβαση στον τρόπο που δημιουργεί. Καταφέρνει να συνδυάσει το γλυκό με το αλμυρό.
Εχει ως βασικό όπλο τα τοπικά προϊόντα και δη τα τυροκομικά από το Τυροκομείο Πιτταρά, οπότε το αποτέλεσμα, δεν μπορεί παρά να είναι εξαιρετικό…
Τι θα δούμε σήμερα; Ενα κέικ λεμόνι (σ.σ. ο κάμπος των Εγγαρών είναι άλλωστε γεμάτος ακόμη από λεμονιές) με φρέσκο ξινοτύρι από το Τυροκομείο Πιτταρά. Φαντασία και απογειώνεται ο ουρανίσκος με τη πρώτη μπουκιά…
Να σημειώσουμε ότι εδώ έχει βάλει το χεράκι του και ο Γαλάνης Κατεινάς (συνταγή) και η Μαρία Κατεινά (φωτογραφία για το styling)
Τι χρειαζόμαστε:
# 4 μεγάλα αυγά,
# 1ποτήρι 🌽 καλαμποκέλαιο,
# 1,5 ποτήρι ζάχαρη,
# 400 γραμμάρια φαρινάπ,
# 300 γραμμάρια ξινοτύρι,
# 1 ποτήρι αραιωμένο χυμό λεμόνι, 🍋🍋🍋🍋 ξύσμα λεμονιού.
Η ώρα της δημιουργίας
Χτυπάμε καλά τα αυγά, το λάδι και τη ζάχαρη. Μόλις ασπρίσει το μίγμα προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού και το ξινοτύρι.
Χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα 5 λεπτά.
Στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη ταχύτητα και ρίχνουμε διαδοχικά τον χυμό και το αλεύρι.
Βάζουμε τη ζύμη σε βουτυρωμένο κι αλευρωμένο σκεύος η φόρμα και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 50 λεπτά.
Και καλή μας απόλαυση όπως λένε γνωστοί τηλεοπτικοί σεφ…