Αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο μεγάλου πλήγματος, λόγω της συνεχιζόμενης σεισμικής διέγερσης μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, βρίσκεται ξεκάθαρα φέτος ο ελληνικός τουρισμός.
Ήδη η Σαντορίνη καταγράφει μεγάλο πάγωμα κρατήσεων στα ξενοδοχειακά καταλύματα και ακόμη μεγαλύτερο στις βραχυχρόνιες μισθώσεις για όλη τη σεζόν, ενώ μικρότερα «φρεναρίσματα» στις κρατήσεις αναφέρουν η Αμοργός και άλλα κυκλαδίτικα νησιά, με τον ξενοδοχειακό κλάδο της περιοχής να μπαίνει στη φετινή τουριστική σεζόν με κομμένη την ανάσα από την αγωνία για την εξέλιξη του φυσικού φαινομένου.
Με δεδομένο ότι μόνο η Σαντορίνη δίνει, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, ποσοστό 2,5% του ΑΕΠ της χώρας, όταν συνολικά η άμεση συμβολή του ελληνικού τουρισμού είναι ύψους 28,5 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 13% του ΑΕΠ (με στοιχεία 2023 από το ΙΝΣΕΤΕ), και η Μύκονος ακόμη μεγαλύτερο, γίνεται εύκολα κατανοητό το «τσουνάμι» που μπορεί να επιφέρει για το σύνολο της εθνικής οικονομίας η καταγραφόμενη μείωση κρατήσεων στη Σαντορίνη αλλά και ευρύτερα σε όλες τις Κυκλάδες, τουλάχιστον στα κοντινότερα στις σεισμικές εστίες νησιά.
Σαντορίνη
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης, Αντώνης Παγώνης, αναφέρει στη «Νaftemporiki» ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει πάγωμα των κρατήσεων της τάξης του 15% στους tour operators και άνω του 50% στους μεμονωμένους επισκέπτες και στους τουρίστες που κλείνουν διακοπές μέσω ίντερνετ. Αξίζει να σημειωθεί σχετικά ότι πολύ μεγάλο μέρος των τουριστών από Ασία, ΗΠΑ και Αυστραλία κινούνται μεμονωμένα ή/και μέσω ίντερνετ, γεγονός που εύλογα εγείρει έντονη ανησυχία για τη φετινή τουριστική κίνηση.
Σύμφωνα με τον κ. Παγώνη, από όσους είχαν ήδη κλείσει τις διακοπές τους για το καλοκαίρι δεν υπάρχουν πολλές ακυρώσεις, διότι υπάρχει η δυνατότητα να τις ακυρώσουν χωρίς ρήτρες 20 ημέρες πριν από την έλευσή τους και επί της ουσίας τηρούν στάση αναμονής, ενώ επίσης ιδιαίτερα όσον αφορά τις ΗΠΑ είθισται οι επισκέπτες της Σαντορίνης να πηγαίνουν και σε Αθήνα και Μύκονο, οπότε η ενδεχόμενη απώλεια εύλογα θα πιάσει και τις άλλες δύο περιοχές.
Ήδη πάντως η Σαντορίνη εκτιμάται ότι θα δεχθεί μεγάλο πλήγμα και από τον (σ.σ.: εύλογο όσο είναι σε έξαρση η σεισμική δραστηριότητα) αποκλεισμό της από τα δρομολόγια των πλοίων κρουαζιέρας, που έχουν ξεκινήσει και θα ενταθούν τους αμέσως επόμενους μήνες, ενώ ξεπερνούν το 50% και οι ακυρώσεις των κρατήσεων στις βραχυχρόνιες μισθώσεις (Airbnb).
Ανοίγουν κανονικά τα ξενοδοχεία
Ενάντια στις αντιξοότητες, οι ξενοδόχοι της Σαντορίνης, σύμφωνα με τον πρόεδρό τους, θα ανοίξουν κανονικά τις μονάδες τους για το Πάσχα και ζητούν από την πολιτεία στήριξη καταρχάς όσον αφορά τους εργαζόμενους, με συμπερίληψη όλων των ξενοδοχείων που θα τεθούν σε λειτουργία τους επόμενους μήνες και όχι μόνο όσων είναι ήδη ενεργά, και με μέτρα στήριξης τέτοια, ώστε να έρθουν και να εργαστούν οι εργαζόμενοι και όχι να κάθονται.
Το ξενοδοχειακό ανθρώπινο δυναμικό της Σαντορίνης, όπως σημειώνει επίσης ο ίδιος, είναι έμπειρο και άρτια εκπαιδευμένο, γεγονός που αποτελεί δέλεαρ για τη διεκδίκησή τους από άλλες περιοχές της χώρας και ανέρχεται σε περίπου 25.000 εργαζόμενους.
Περαιτέρω, η Ένωση Ξενοδόχων Σαντορίνης καλεί την κυβέρνηση να έχει στον νου της ότι σε περίπτωση που η σεισμική δραστηριότητα συνεχιστεί για μήνες, θα πρέπει να στηρίξει τις ξενοδοχειακές και γενικότερα τις τουριστικές επιχειρήσεις της περιοχής με πάγωμα ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων, πάγωμα δανείων και συναφή μέτρα.
Παράλληλα, εκφράζει χαρά που η Πολιτική Προστασία έσπευσε από την πρώτη μέρα στο νησί και κάνει υποδειγματική δουλειά, αλλά και τονίζει την ανάγκη για άμεση κατασκευή μόλου διαφυγής και αντιστήριξη των πρανών και για επίσης άμεση εκκίνηση για τη δημιουργία νέου λιμένα, επισημαίνοντας επίσης ότι η πλειονότητα του ξενοδοχειακού κλάδου στο νησί αποτελείται από μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις και όχι από μεγάλες μονάδες, με συνολικό δυναμικό της τάξης των 27.000 ξενοδοχειακών κλινών.
Αμοργός
Στην επίσης σειόμενη από τα χτυπήματα του Εγκέλαδου Αμοργό, η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων και Ιδιοκτητών Ενοικιαζόμενων Δωματίων του νησιού, Ιωάννα Σανή, αναφέρει στη «Νaftemporiki» ότι αυτήν την εβδομάδα άρχισαν ακυρώσεις κρατήσεων για το καλοκαίρι αλλά λίγες, αλλά επίσης το τελευταίο διάστημα υπάρχει πάγωμα αυτών.
Οι σταθεροί πελάτες, κατά την ίδια, τηρούν στάση αναμονής για την εξέλιξη του φυσικού φαινομένου και δεν ακυρώνουν τις κρατήσεις τους. Η κ. Σανή εκφράζει πάντως ανησυχία για την περίοδο του Πάσχα, καθώς τα καταλύματα του νησιού -επί το πλείστον μικρά οικογενειακά και με σύνολο περίπου 1.000 κλινών- θα ανοίξουν και όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «τους Έλληνες για το φετινό Πάσχα τους ξεχνώ», με τις ελπίδες να εστιάζονται επί το πλείστον στους πιθανούς τουρίστες από το εξωτερικό.
Το κτιριακό δυναμικό της Αμοργού, πάντως, όπως τονίζει η πρόεδρος της Ένωσης, είναι σε άριστη κατάσταση και δεν είναι χτισμένα σε σαθρό υπέδαφος, ούτε υπάρχει άναρχη δόμηση και υπερδόμηση, ενώ επίσης οι κάτοικοι δεν έχουν εγκαταλείψει το νησί, το οποίο παραμένει σε ρυθμούς κανονικής καθημερινότητας. Η Ένωση Ξενοδόχων και Ιδιοκτητών Ενοικιαζόμενων Δωματίων αριθμεί 68 μέλη-ιδιοκτήτες ξενοδοχείων και ενοικιαζόμενων δωματίων.
Πάρος – Αντίπαρος – Μύκονος
Στη Μύκονο, πάλι, όπως αναφέρει η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων του νησιού, Μαρία Κουσαθανά, δεν υπάρχουν σοβαρές ακυρώσεις, υπάρχει όμως και εδώ επιβράδυνση του ρυθμού των κρατήσεων, κυρίως από την Ευρώπη, και οι πελάτες φαίνεται να τηρούν στάση αναμονής για την εξέλιξη του φυσικού φαινομένου.
Το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, όπως προσθέτει η ίδια, είναι ούτως ή άλλως μια περίοδος αναμονής, εκφράζει την ελπίδα για ανάκαμψη των κρατήσεων και τονίζει ότι η Μύκονος συγκαταλέγεται όχι μόνο στους πιο δημοφιλείς ελληνικούς προορισμούς με τη μεγαλύτερη τουριστική κίνηση ποσοτικά, αλλά και στους top 5 πιο ποιοτικούς προορισμούς της χώρας.
Για πολύ μικρό φρενάρισμα στις κρατήσεις για το καλοκαίρι, επίσης κυρίως από την Ευρώπη, κάνει λόγο και η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πάρου και Αντιπάρου, Μάνια Αμπατζή, ενώ τα ξενοδοχεία των δύο νησιών δεν επρόκειτο ούτως ή άλλως να ανοίξουν για το Πάσχα αλλά αργότερα. Οι ξενοδοχειακές κλίνες Πάρου και Αντιπάρου αγγίζουν τις 7.500, με υπερδιπλάσιες κλίνες σε βραχυχρόνιες μισθώσεις.