Σάββατο, 21 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΚυκλάδεςΥΠΕΝ - Μύκονος: Έλεγχοι με drones και δορυφορικές φωτογραφίες για αυθαίρετα

ΥΠΕΝ – Μύκονος: Έλεγχοι με drones και δορυφορικές φωτογραφίες για αυθαίρετα

|

Εντατικούς ελέγχους για τον εντοπισμό νέων, αυθαιρέτων κατασκευών στη Μύκονο έχουν ξεκινήσει μικτά κλιμάκια με Επιθεωρητές του Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της Οικονομικής Αστυνομίας, κατόπιν εντολής του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρου Σκυλακάκη.

Στις αυτοψίες τους, παρουσία της Επικεφαλής του Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών, οι Επιθεωρητές διενεργούν επιτόπιους ελέγχους, καταγράφοντας τις αυθαίρετες κατασκευές, συνεπικουρούμενοι από φωτογραφική απεικόνιση με τη χρήση drones ή/και δορυφορικών φωτογραφιών.

Η Μύκονος στο στόχαστρο

Κατά τις αυτοψίες, που διενεργήθηκαν το χρονικό διάστημα 13 – 18 Φεβρουαρίου 2025 -και συνεχίζονται σε καθημερινή βάση- καταγράφηκαν ευρήματα που αφορούν στα εξής:

α) τμήματα υπογείων χώρων, περί τα 200 τ.μ., που δεν καλύπτονται από τις εκδοθείσες άδειες όπως και

β) τοιχίο από λιθοδομή συνολικού μήκους 88 μ. και ύψους 3 μ.

2. Στην εκτός σχεδίου περιοχή «Ψαρού» της Μυκόνου, στη θέση «Καστελάκια», σε γήπεδο επιφανείας 400 τ.μ. διαπιστώθηκε η εκτέλεση οικοδομικών εργασιών άνευ οικοδομικής αδείας.

Οι οικοδομικές εργασίες αφορούν στην κατασκευή:

α) ισόγειου κτιρίου από λιθοδομή επιφάνειας περίπου 50 τ.μ,

β) τοιχίου από λιθοδομή μήκους 63 μ. και ύψους 0,7 μ. και

γ) τοιχίου από λιθοδομή μήκους 68 μ. και ύψους 2,6 μ.

Επιπλέον, εντοπίστηκε η εναπόθεση υλικών εκσκαφής περίπου 700 κ.μ.

3. Σε ιδιοκτησία εκτός σχεδίου, στη θέση «Φτελιά» της Μυκόνου, συνολικού εμβαδού 23.291,02 τ.μ., διαπιστώθηκαν οι εξής αυθαίρετες εργασίες:

α) κατασκευή τοιχίου από λιθοδομή, μήκους 26,30 μ. , ύψους 1 μ. και πάχους 0,45 μ.

β) κατασκευή τοιχίου από λιθοδομή, μήκους 33 μ., μεταβλητού ύψους περίπου 0,50 μ. και πάχους 0,45 μ. όπως και

γ) μεταφορά υλικού σε σωρούς (άμμος θαλάσσης από τον περιβάλλοντα χώρο, περί τα 300 κ.μ.) και απόθεση (δυτικά των τοιχίων).

Σημειώνεται ότι η οικεία Υπηρεσία Δόμησης (ΥΔΟΜ), μετά από αυτοψία που διενήργησε στις 3.2.2025, έχει προχωρήσει σε έγγραφο διακοπής εργασιών, το οποίο έχει αποστείλει τόσο στον φερόμενο ιδιοκτήτη όσο και στην Κτηματική Υπηρεσία.

4. Στην παραλία «Πλατύς Γιαλός» διαπιστώθηκε εντός του αιγιαλού επίστρωση από γκρο μπετόν επιφάνειας 30 τ.μ. και πάχους 0,5 μ., η οποία είχε επικάλυψη με άμμο. Μετά την καταγραφή και αποτύπωση της αυθαίρετης κατασκευής, τα ευρήματα θα διαβιβαστούν στην αρμόδια Κτηματική Υπηρεσία για έλεγχο.

5. Στην εκτός σχεδίου περιοχή «Τούρλος» της Μυκόνου και εντός ζώνης προστασίας, σε ακίνητο επιφανείας 4.093 τ.μ., με οικοδομική άδεια για την ανέγερση διώροφης κατοικίας 200 τ.μ. διαπιστώθηκαν:

α) εκβραχισμοί περί τα 1.500 κ.μ. και γενικότερα επεμβάσεις στο φυσικό έδαφος, οι οποίες δεν συμφωνούν με τα εγκεκριμένα σχέδια της αναθεωρημένης οικοδομικής άδειας,

β) κατασκευή ιδιωτικού δρόμου μήκους 25 μ. και πλάτους 5,6 μ. εκτός ιδιοκτησίας για την εξυπηρέτηση των αναγκών του έργου, καθώς και

γ) πρόσφατα αποπερατωμένα κτίσματα στο ανατολικό τμήμα της ιδιοκτησίας, τα οποία δεν αποτυπώνονται στο τοπογραφικό της άδειας.

Με αυτά τα δεδομένα, εξετάζεται το ενδεχόμενο ανάκλησης της οικοδομικής άδειας εάν διαπιστωθεί μετά τον αναγκαίο έλεγχο νομιμότητας ότι εκδόθηκε βάσει ψευδών στοιχείων. Επισημαίνεται ότι εντός της ζώνης προστασίας που βρίσκεται το έργο απαγορεύονται η καταστροφή και η αλλοίωση βραχωδών εξάρσεων.

6. Στην εκτός σχεδίου περιοχή «Άνω Διακόφτης» της Μυκόνου, ελέγχθηκε ξενοδοχειακό κατάλυμα, το οποίο αναπτύσσεται σε τρία γήπεδα συνολικής έκτασης 14.800 τ.μ. Για το εν λόγω κατάλυμα θα ελεγχθεί η νομιμότητα των αδειών και ειδικότερα ο χρόνος κατασκευής των αυθαιρέτων κατασκευών που έχουν υπαχθεί στον ν.4495/2017 για τις οποίες στη συνέχεια εκδόθηκε άδεια αποπεράτωσης.

7. Εντός της χώρας της Μυκόνου, στην πλατεία «Μαντώ Μαυρογένους» διαπιστώθηκε χωρίς οικοδομική άδεια και χωρίς την απαιτούμενη έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού η κατασκευή οκτώ ξύλινων υποστυλωμάτων (διατομής 15 εκ. Χ 15 εκ. και μέσου ύψους 2,40 μ.) με τέσσερα συνδετήρια ξύλινα δοκάρια (ξύλινες πέργκολες). Σε αυτή την περίπτωση θα εκδοθεί πρωτόκολλο κατεδάφισης και θα επιβληθούν πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης.

8. Στην εκτός σχεδίου περιοχή «Άνω Διακόφτης» της Μυκόνου, κατόπιν ελέγχου σε δύο όμορα γήπεδα συνολικής επιφάνειας 12.843 τ.μ., όπου διενεργούνταν εργασίες εξωτερικής τοιχοποιίας σε υπό ανέγερση κατοικίες, με οικοδομικές άδειες, διαπιστώθηκαν διαμορφώσεις του εδάφους του περιβάλλοντος χώρου (εκσκαφές και επιχώσεις μέσου ύψους 2 μ.), οι οποίες δεν αποτυπώνονταν στα εγκεκριμένα σχέδια. Επειδή πρόκειται για οικοδομικές άδειες σε ισχύ και οι εργασίες είναι σε εξέλιξη, οι ιδιοκτήτες έχουν υποχρέωση ενημέρωσης των φακέλων των οικοδομικών αδειών. Θα ακολουθήσει σχετικό έγγραφο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας προς τους ιδιοκτήτες.

9. Στην εκτός σχεδίου περιοχή «Αμυγδαλίδι» της Μυκόνου, σε γήπεδο επιφανείας 23,5 στρεμμάτων, πραγματοποιήθηκε έλεγχος σε συγκρότημα ξενοδοχείου συνολικής επιφάνειας 4.714 τ.μ. και διαπιστώθηκαν 130 τ.μ. αυθαίρετης δόμησης. Επειδή διαπιστώθηκε, επίσης, ότι τμήματα του συγκροτήματος βρίσκονται πλησίον κοίτης παρακείμενου ρέματος, θα ακολουθήσει ο σχετικός έλεγχος νομιμότητας της οικοδομικής άδειας.

10. Στην εκτός σχεδίου περιοχή «Πήγαδος» της Μυκόνου, σε γήπεδο επιφανείας 4.018 τ.μ., ελέγχθηκε η ανέγερση νέου διώροφου κτιρίου με οικοδομική άδεια για επισκευή κτιρίου προϋφιστάμενου του 1955 και ανέγερση νέου διώροφου κτιρίου και διαπιστώθηκαν 192 τ.μ. αυθαίρετης δόμησης. Επειδή διαπιστώθηκε, επίσης, ότι το εν λόγω κτίριο βρίσκεται πλησίον κοίτης παρακείμενου ρέματος, θα ακολουθήσει ο σχετικός έλεγχος νομιμότητας της οικοδομικής άδειας.

11. Στην εκτός σχεδίου περιοχή «Παράγκα» της Μυκόνου, εντός γηπέδου αγνώστου ιδιοκτήτη, διαπιστώθηκε εκσκαφή επιφάνειας 293 τ.μ. και βάθους 3 μ., καθώς και η κατασκευή ξυλότυπου θεμελίωσης. Στο γήπεδο βρέθηκε πινακίδα με αριθμό αδείας, η γνησιότητα της οποίας θα ελεγχθεί. Επίσης, σε γήπεδο πλησίον της εκσκαφής διαπιστώθηκε εναπόθεση προϊόντων της προαναφερόμενης εκσκαφής. Στο σημείο θα διενεργηθούν περαιτέρω έλεγχοι.

12. Μετά από επώνυμη καταγγελία, το μικτό κλιμάκιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχώρησε σε αυτοψία στην εκτός σχεδίου περιοχή «Άγιος Λάζαρος» της Μυκόνου, σε γήπεδο 4.114,39 τ.μ., με οικοδομική άδεια για την ανέγερση εξοχικής κατοικίας 199,73 τ.μ,. Κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε η εναπόθεση βραχωδών εκσκαφών εντός ζώνης, όπου απαγορεύεται κάθε αλλοίωση.

Οι έλεγχοι

Υπογραμμίζεται ότι οι αυτοψίες από τα μικτά κλιμάκια του Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της Οικονομικής Αστυνομίας είναι συνεχείς, σε καθημερινή βάση.

Όπου απαιτείται, ζητείται ο έλεγχος της νομιμότητας των οικοδομικών αδειών από την οικεία ΥΔΟΜ και όπου εντοπίζεται αυθαίρετη κατασκευή/αυθαίρετη αλλαγή χρήσης, ακολουθείται η διαδικασία που έχει θεσπιστεί από το Υπουργείο, που οδηγεί σε κατεδάφιση όλων των νέων αυθαίρετων κατασκευών.

Ειδικότερα, με την οριστική διαπίστωση των αυθαιρεσιών, ο ιδιοκτήτης είναι υποχρεωμένος να κατεδαφίσει εντός 30 ημερών. Σε διαφορετική περίπτωση, θα βρίσκεται αντιμέτωπος με διοικητικές, αλλά και ποινικές κυρώσεις, ενώ τα προβλεπόμενα υψηλά πρόστιμα μετά τη βεβαίωσή τους αναζητούνται μέσω της ΑΑΔΕ.

Πηγή: ΟΤ

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Η Τοσοδούλα χορεύει στη Νάξο – Μια παραμυθένια παράσταση από καρδιάς

Η μαθητική παράσταση του AlteR riTmo «Η Τοσοδούλα» ζωντανεύει στο Δημοτικό Θέατρο Ι. Καμπανέλλη στις 24 & 25 Ιουνίου, με παιδιά και εφήβους της Νάξου να χορεύουν τη φύση, τη φαντασία και τη δύναμη του παραμυθιού

«Μπαμπά τι φαΐ θα φάμε σήμερα;». Το νέο σπιτικό στέκι στη Χώρα Νάξου με καρδιά και ουσία

Όταν η καθημερινή ερώτηση του παιδιού γίνεται γευστική απάντηση για όλη την οικογένεια.

Η Δονούσα στο Greek Islands Trail: Όταν τα μονοπάτια της καρδιάς γίνονται πανελλήνιο σημείο αναφοράς

Η κυκλική διαδρομή Σταυρός–Κέντρος–Μερσήνι–Μεσαριά εντάχθηκε στο εμβληματικό πρόγραμμα G.I.T, προβάλλοντας διεθνώς τη φυσιογνωμία της Δονούσας

ΑΟ Μυκόνου: Χτίζει την επόμενη μέρα στην Basket League, στο στόχαστρο ο Τζέρεμι Έβανς

Αλλαγές στο τεχνικό τιμ, προσθήκες με εμπειρία ΝΒΑ και η αισιοδοξία για… δικό της γήπεδο από την πρεμιέρα

Τουρισμός στην Ελλάδα με επίκεντρο Νάξο και Πάρο: Ανάμεσα στην αγάπη, τις προκλήσεις και την ευθύνη

Η τουριστική "φούσκα" δεν θα σκάσει από την κριτική, αλλά από την έλλειψη σεβασμού και οράματος — Τι σημαίνει να αγαπάς τον τόπο σου στην πράξη

Ο Κλήδονας στην Κωμιακή: Μια φωτιά που ενώνει γενιές στον πιο αυθεντικό εορτασμό του Αη-Γιάννη

Μουσικές, στεφάνια που καίγονται, γαϊδουράκι με καβαλάρη, ρίμες, τραγούδια, παρέες και μια πλατεία που ζωντανεύει όπως παλιά – στην Κωμιακή, η παράδοση δεν είναι ανάμνηση αλλά βίωμα

Η Σερβία πετάει… Μύκονο: Νέες πτήσεις από την Air Serbia στην καρδιά του καλοκαιριού

Με νέα εποχική σύνδεση Βελιγράδι–Μύκονος και συνολικά 42 εβδομαδιαίες πτήσεις προς την Ελλάδα, η Air Serbia διευρύνει την παρουσία της στη δημοφιλή ελληνική αγορά

Αλ. Αρβανιτάς: “Ισραήλ vs Ιράν: Ο ακήρυχτος πόλεμος και η «μονοδιάστατη» αλήθεια”

Με δηκτικό ύφος και σπαρταριστή ειρωνεία, ο Αλέξανδρος Αρβανιτάς αποδομεί τον κυρίαρχο δυτικό λόγο για τη σύγκρουση Ισραήλ – Ιράν και αναρωτιέται: Ποιος τελικά έχει δικαίωμα στην άμυνα και ποιος όχι;

Νάξος: Μια γιορτή γεμάτη παιδικά χαμόγελα στον 2ο Δημοτικό Παιδικό Σταθμό

Με τραγούδια, παιχνίδι και συγκίνηση αποχαιρέτησαν τη σχολική χρονιά οι λιλιπούτειοι μαθητές, σε μια γιορτή που πλημμύρισε χαρά και θετικά συναισθήματα.

Η Σαντορίνη «τραγουδά» στην Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής

Μια μεγάλη πολιτιστική γιορτή στήνεται στα Φηρά το Σάββατο 21 Ιουνίου, με καντάδες, χορούς και μελωδίες που παντρεύουν την παράδοση με το σήμερα.

Συνεχής Ενημέρωση: Μεγάλη Πυρκαγιά στην Ορεινή Νάξο, επίκεντρο τη Ράχη του Προφήτη Ηλία στη Μονή (video)

Εναέρια και επίγεια μέσα μάχονται με τις φλόγες στη ράχη της Μονής – Από όχημα που πήρε φωτιά η πιθανή αιτία της πυρκαγιάς (video)

Κόρωνος (Λυώνας) – Αντώνης Παπακωνσταντής: Έφυγε ξαφνικά, αλλά θα μείνει για πάντα δίπλα μας

Μια συγκινητική αποχαιρετιστήρια ανάρτηση του Γιώργου Κουφόπουλου για τον αγαπημένο φίλο, συνοδοιπόρο και πρώην πρόεδρο του συλλόγου

Εκτακτο: Φωτιά σε εξέλιξη στον Κυνίδαρο

Επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις – Συνδρομή από υδροφόρες των ΟΤΑ για την κατάσβεση της δασικής πυρκαγιάς

“O Χαρχαλιάς”: Η νέα ταβέρνα στη Μέση Ποταμιά που μαγειρεύει με καρδιά και μνήμες

Στην πράσινη καρδιά της Νάξου, μια αυθεντική ταβέρνα σερβίρει γεύσεις που μυρίζουν πατρίδα, με σεβασμό στην τοπική παράδοση και ζεστή φιλοξενία που σε κάνει να νιώθεις σαν στο σπίτι σου.

Στέλλα Τσουνέλλη – Φουτάκογλου: Η τελευταία κεντήστρα της παράδοσης στη Χώρα της Νάξου

Από τη Μικρά Ασία στη Νάξο, η κυρία Στέλλα υφαίνει με βελόνα και νήμα τις μνήμες, τις ρίζες και την ψυχή ενός τόπου που δεν ξεχνά.

Naxos Meat: Μια νέα επιχειρηματική σελίδα για τη Νάξο, στήριγμα στην τοπική παραγωγή

Η οικογένεια Βασαλάκη επενδύει στον πρωτογενή τομέα, ενισχύοντας το ντόπιο προϊόν με ποιότητα και όραμα

Νάξος: Όταν τα σκουπίδια… μιλούν, μήνυμα με σακούλες σε ασυνείδητο οδηγό

Παρκάρισμα "καρφί" δίπλα στους κάδους και η πιο ευφάνταστη απάντηση των κατοίκων: δύο σακούλες σκουπιδιών στο καπό αυτοκινήτου. Νάξος, έχεις ταλέντο!

Guardian: Η παραλία στο Καστράκι της Νάξου ανάμεσα στις τρεις καλύτερες της Ευρώπης για το 2025

Διπλή διάκριση για την Ελλάδα – Το Καστράκι Νάξου και η Φακίστρα Πηλίου ανάμεσα στους κορυφαίους προορισμούς για ήλιο, θάλασσα και αυθεντική απόλαυση

Ηρώ Μουκίου: «Στη Νάξο βρήκα ξανά τη γαλήνη, όπως στη ζωγραφική και τη θάλασσα»

Η αγαπημένη ηθοποιός μιλά στον Νίκο Σκορδιαλό για τον ρόλο της στη σειρά «Άγιος Έρωτας», την επιστροφή της στην τηλεόραση, την αγάπη της για τη ζωγραφική και τη βαθιά σχέση της με την πίστη και τη νέα γενιά.

Νάξος – Πυροσβεστική: Υπό πλήρη έλεγχο η φωτιά μεταξύ Μονής και Κινιδάρου

Άμεση και συντονισμένη αντίδραση από Πυροσβεστική, ΕΜΟΔΕ, Δήμο και εθελοντές απέτρεψε τα χειρότερα – Ευχαριστίες από τον αντιδήμαρχο Δρυμαλίας