Σε μια εκπληκτική ανακάλυψη προχώρησαν αρχαιολόγοι στην Αίγυπτο, οι οποίοι εντόπισαν τον τάφο ενός φαραώ, τον πρώτο έπειτα από την ανακάλυψη του τάφου του Τουταγχαμών, πριν από έναν αιώνα.
Μέχρι πρόσφατα, ο τάφος του Τούθμωση Β΄ παρέμενε ο μοναδικός βασιλικός τάφος της 18ης αιγυπτιακής δυναστείας που δεν είχε εξερευνηθεί. Εντοπίστηκε από Βρετανούς και Αιγύπτιους αρχαιολόγους στις δυτικές κοιλάδες της Νεκρόπολης των Θηβών, κοντά στην πόλη Λούξορ.
Οι έρευνες πραγματοποιήθηκαν σε μια περιοχή που είναι γνωστή ως τόπος ταφής βασιλισσών, όμως, οι αρχαιολόγοι βρήκαν τον νεκρικό θάλαμο διακοσμημένο, κάτι που παραπέμπει στην ταφή φαραώ.
«Ενα μέρος της οροφής ήταν ακόμα άθικτο, η οροφή ήταν βαμμένη με μπλε χρώμα και ήταν διακοσμημένη με κίτρινα αστέρια. Μπλε οροφές με κίτρινα αστέρια υπάρχουν μόνο σε βασιλικούς τάφους», ανέφερε ο διευθυντής της ερευνητικής αποστολής, Πιρς Λίδερλαντ.
Πρόσθεσε δε πως η «μεγάλη σκάλα και ο πολύ μεγάλος κατηφορικός διάδρομος» του τάφου, υποδηλώνουν μεγαλοπρέπεια. Αλλα ευρήματα, συμπεριλαμβανομένων θραυσμάτων από αλαβάστρινα πιθάρια με τις επιγραφές των ονομάτων του Τούθμωση Β’ και της συζύγου του, βασίλισσας Χατσεπσούτ, αποτέλεσαν τις οριστικές αποδείξεις.
Πρόκειται για τα πρώτα αντικείμενα που βρέθηκαν και σχετίζονται με την ταφή του Τούθμωση Β’.
«Οταν βγήκα έξω, το μόνο που μπορούσα να κάνω ήταν να ξεσπάσω σε κλάματα», δήλωσε στο BBC. «Οταν συναντάς κάτι που δεν το περιμένεις, είναι εξαιρετικά συναρπαστικό».
Σημειώνεται πως τα μουμιοποιημένα λείψανα του Τούθμωση Β’ είχαν εντοπιστεί πριν από δύο αιώνες, ωστόσο, ο αρχικός τόπος ταφής του παρέμενε άγνωστος.
Η ομάδα του Λίδερλαντ εκτιμά ότι ο τάφος πλημμύρισε περίπου έξι χρόνια μετά την ταφή και έτσι το περιεχόμενό του θα μπορούσε να είχε μεταφερθεί αλλού προκειμένου να προστατευθεί.
Οπως είπε ο ερευνητής, υπάρχει μια γενική ιδέα για το πού θα μπορούσε να βρίσκεται και δεύτερη τοποθεσία, καθώς και ότι θα μπορούσε να είναι γεμάτη θησαυρούς.
«Αυτός είναι ο πρώτος βασιλικός τάφος που εντοπίζεται μετά την ανακάλυψη του νεκρικού θαλάμου του Τουταγχαμών, το 1922», δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου.
«Είναι μια εξαιρετική στιγμή για την αιγυπτιολογία και την ευρύτερη κατανόηση της κοινής ανθρώπινης ιστορίας», πρόσθεσε.
Πηγή: BBC