Τρίτη, 12 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΑπόψειςΑμοργός - Ελ. Ψυχογιού: "Αυτές τις ώρες, οι φωνές πανικού δεν έχουν...

Αμοργός – Ελ. Ψυχογιού: “Αυτές τις ώρες, οι φωνές πανικού δεν έχουν θέση εδώ”

|

Χρόνια τώρα, ζούμε με τη θλίψη της απαξίωσης της νησιωτικής Ελλάδας. Ανάμεσα σε σοβαρά ζητήματα, μία από τις πιο ενοχλητικές πτυχές παραμένει η απελπιστική υποστελέχωση του Κέντρου Υγείας.

Της Ελευθερίας Ψυχογιού (*)

Η καθημερινότητά μας μοιάζει με μια ρωσική ρουλέτα, καθώς οι συνθήκες είναι απρόβλεπτες. Όταν αρρωσταίνεις τη νύχτα, δεν υπάρχει ελικόπτερο να σε σώσει, ούτε πλωτό μέσο αν συμβαίνει να έχει απαγορευτικό.

Οι κάτοικοι της Αμοργού, όπως όλοι οι νησιώτες, έχουμε μάθει να διαχειριζόμαστε τις δυσκολίες. Διαθέτουμε ενσυναίσθηση, φιλότιμο και ανθρωπιά, πληροί δε την καρδιά μας μια αστείρευτη αγάπη για τον τόπο μας.

Στις κρίσιμες στιγμές, ο ένας στηρίζει τον άλλον. Οι περισσότεροι από εμάς είναι βαθιά θρησκευόμενοι, και αυτή η πίστη μας προσφέρει ελπίδα, θάρρος και κουράγιο.

Ενώ κάποιοι έχουν απομακρυνθεί από την πίστη τους, οι Αμοργιανοί έχουμε την Παναγία τη Χωζοβιώτισσα να μας προσφέρει ελπίδα, μένοντας να μας προστατεύει ανάμεσα στους βράχους σαν από θαύμα. Η θρησκευτικότητα σφραγίζει τους δεσμούς μας, και αυτό είναι πολύτιμο.

Στις κρίσιμες στιγμές, όπως η πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα, η καλλιέργεια του φόβου είναι απόλυτα επικίνδυνη.

Όσον αφορά την προσωπική μου εμπειρία ως εκπαιδευμένη διασώστρια, μπορώ να διαβεβαιώσω ότι οι φωνές πανικού δεν έχουν θέση εδώ. Δυστυχώς, βλέπουμε ορισμένα ΜΜΕ να επιδεινώνουν την κατάσταση, σπέρνοντας την εξαιρετική ανησυχία.

Συγγενείς και φίλοι από άλλες περιοχές μάς καλούν με αγωνία, φοβούμενοι πολύ περισσότερο απ’ ό,τι εμείς. Η εργαλειοποίηση του φόβου είναι μεγάλη ύβρις και χυδαιότητα προς κάθε υγιή κοινωνία.

Για να ξεκαθαρίσουμε: ΔΕΝ έγινε ΚΑΜΙΑ κατολίσθηση λόγω του σεισμού, όπως αναφέρθηκε στα νέα. Οι κατολισθήσεις αυτές συμβαδίζουν με τον τόπο μας και συμβαίνουν κάθε χρόνο, ανεξαρτήτως σεισμικών γεγονότων.

Μας ανησυχεί φυσικά η κατάσταση! Κρατάμε την ψυχραιμία και την προσοχή μας, γιατί αυτό είναι το σωστό.

Από την Αμοργό έφυγαν ελάχιστοι, παρ’ όλη την σεισμική δραστηριότητα. ΔΕΝ αποχωρούμε από το νησί μας! ΔΕΝ εγκαταλείπουμε όσους δεν μπορούν να φύγουν!

Γνωρίζουμε ακριβώς τι πρέπει να κάνουμε.

Γνωρίζουμε την σεισμογενή φύση της περιοχής μας.

Γνωρίζουμε τα πλεονεκτήματά μας και τις αδυναμίες μας.

Αν δεν έχετε σκοπό να μας προσφέρετε βοήθεια, τουλάχιστον αφήστε μας να παραμείνουμε ήρεμοι στην ανησυχία μας.

Οι ζωές μας ήταν και παραμένουν σε επισφάλεια, και θα τις προστατεύσουμε με κάθε δυνατό τρόπο, όπως θα υπερασπιστούμε και την ψυχή του τόπου μας, που κάποιοι ίσως επιθυμούν να την πωλήσουν στον διάβολο.

(*) Με σεβασμό,
Η Δημοτική Σύμβουλος, Ελευθερία Ψυχογιού


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πολυχρόνης Ραπτάκης, πλοίαρχος “Blue Star Naxos”: «Στην ακτοπλοΐα είμαστε πολύ πίσω σε σχέση με το εξωτερικό» (video)

Τι λέει για τις ελλείψεις στις υποδομές, τις “ουρές” στα λιμάνια και τη βοήθεια του Blue Star Delos σε ιστιοπλοϊκό με Γάλλους τουρίστες (video)

Κακολύρι: Το νέο μαρτυρικό χωριό της Ελλάδας, δικαίωση μνήμης και ιστορίας

Μετά από χρόνια αγώνων, το Κακολύρι Εύβοιας εντάσσεται επίσημα στο δίκτυο μαρτυρικών χωριών, τιμώντας τη θυσία των 30 εκτελεσθέντων κατοίκων στις 24 Μαΐου 1944.

Γιώργος Αγγελόπουλος στη Νάξο, στα «Palatia» της Αγίας Άννας για αξώτικες γεύσεις και ερυθρόλευκες στιγμές

Ο πρόεδρος του μπασκετικού Ολυμπιακού επιστρέφει για ακόμη ένα καλοκαίρι στο "νησί-φρούριο" των ερυθρόλευκων, μοιράζοντας χαμόγελα και φωτογραφίες με φίλους και οπαδούς.

Συναγερμός στο «Ιονίς», Μπλακ άουτ με 183 επιβάτες, πλέει με μία μηχανή προς το Λαύριο

Βλάβη προκάλεσε προσωρινή ακινητοποίηση του πλοίου μεταξύ Κέας και Μακρονήσου – Στο σημείο σπεύδουν δυνάμεις του Λιμενικού.

Ο ΑΠ.Α.Σ. Νάξου καλωσορίζει τον 18χρονο Γιάννη Νικολάου!

Ο νεαρός αθλητής ύψους 2,02 μ. ενισχύει τη ρακέτα της ομάδας – Προέρχεται από την ΑΕΚ με εμπειρία στη Stoiximan GBL.

Αιγαίο: Εκτακτα δρομολόγια των HighSpeed 3 και 4 αύριο Τετάρτη (13/08)

Έκτακτα δρομολόγια HIGHSPEED 3 & 4 στις 13 Αυγούστου μετά την άρση απαγορευτικού - Αναλυτικά οι ώρες αναχώρησης και άφιξης για την εξυπηρέτηση των νησιών

Β. Κικίλιας: 103 έργα για το νερό σε απομακρυσμένα και μικρά νησιά

Το Υπουργείο Ναυτιλίας ενισχύει την υδροδότηση 61 νησιωτικών δήμων με έργα αφαλάτωσης και τεχνική υποστήριξη

Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου: Καμπανάκι για τα τροχαία στο νησί

Ο Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου καλεί σε υπευθυνότητα, πρόληψη και αιμοδοσία για την προστασία της ανθρώπινης ζωής

Νάξος – Τα παλαιά πιάνα κελαηδούν ξανά, Ρεσιτάλ πιάνου και τραγουδιού στο Πολιτιστικό Κέντρο

Μια βραδιά γεμάτη μουσική και τέχνη στο Κάστρο της Χώρας Νάξου, με είσοδο ελεύθερη. (πρόγραμμα)

Το «μυστικό» πίσω από τον ήχο της θάλασσας στα κοχύλια

Οι επιστήμονες εξηγούν γιατί αυτό που ακούμε δεν είναι ο ωκεανός, αλλά ενισχυμένοι ήχοι του περιβάλλοντος

Νάξος: Διάσωση δύο ηλικιωμένων κολυμβητών στον Άγιο Γεώργιο με πρωταγωνιστή τον Lennart Neubauer

Ο πρωταθλητής του windsurfing εντόπισε και κράτησε στην επιφάνεια δύο ηλικιωμένους που είχαν παρασυρθεί από ρεύματα και κύματα – Κίνδυνος στην περιοχή του «Πορτοκάλι».

Ένταση στο λιμάνι του Πειραιά: Επιβάτες για Νάξο ανέβηκαν στον καταπέλτη μετά από νέα ακύρωση δρομολογίου

Πάνω από 100 ταξιδιώτες αντέδρασαν έντονα μετά την αιφνιδιαστική ενημέρωση ότι δεν θα ταξιδέψουν ούτε σήμερα, παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις της εταιρείας.

Έκτακτο: Συλλήψεις υπευθύνων αρχαιολόγων και μελών της Εφορείας Κυκλάδων για τα πλέγματα στην Πορτάρα

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση προστασίας του μνημείου – Αντιδράσεις και επόμενες κινήσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων

Λιμεναρχείο Νάξου: Απαγόρευση κυκλοφορίας στην παραλιακή της Χώρας Νάξου από 9 Αυγούστου, ποιοι εξαιρούνται

Η Νάξος γεμίζει κόσμο και το Λιμεναρχείο λαμβάνει δράση για την αποφυγή κυκλοφοριακού εφιάλτη.

Κυκλάδες: Ταχύπλοα στο έλεος του καιρού, ποια δεν προσέγγισαν λιμάνια

Δεν προσέγγισε Ηρακλειά το Tera Jet 2 – Διπλό περιστατικό με το CAT I στη Σέριφο – Ακινητοποιήθηκε το Superjet στην Πάρο λόγω ισχυρών ανέμων

Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων: «Απαράδεκτη η καταγγελία του Δημάρχου Νάξου – Δεν θα μας εκφοβίσουν»

Σφοδρή αντίδραση για την προσαγωγή αρχαιολόγου και υπαλλήλων της ΕΦΑ Κυκλάδων – Ζητούν απόσυρση της καταγγελίας και μόνιμη λύση για την προστασία της Πορτάρας

Νάξος: Χάος στο λιμάνι μετά το απαγορευτικό – Οι λιμενικοί κράτησαν την τάξη

Μέρα-ρεκόρ με 5.000 επιβάτες και 1.000 οχήματα σε λίγες ώρες, αλλά το Λιμενικό Σώμα διασφάλισε ομαλή αποβίβαση και επιβίβαση παρά τις ελλείψεις υποδομών.

Attica Group: Ανεκτέλεστα τα δρομολόγια της Παρασκευής 8/8 λόγω απαγορευτικού απόπλου

Ανακοινώθηκε η αναστολή σημαντικών ακτοπλοϊκών δρομολογίων προς και από τις Κυκλάδες – Σε αναμονή νεότερων οδηγιών οι επιβάτες.

Blue Star Ferries: Αναστολή δρομολογίων για σήμερα (08/08), στις 4 το απόγευμα αναχωρεί το “Blue Star Delos”

Ακυρώνονται τα περισσότερα δρομολόγια της Blue Star λόγω απαγορευτικού – Το μόνο που ταξιδεύει είναι το Blue Star Delos με καθυστέρηση και τροποποιημένο δρομολόγιο

Απαγορευτικό απόπλου: Νυχτερινές λύσεις για Άνδρο από Ραφήνα

Καθηλωμένα 25 πλοία στον Πειραιά και 13 στη Ραφήνα – Τρία έκτακτα δρομολόγια μεταμεσονύχτια για Άνδρο για να εξυπηρετηθούν αποκλεισμένοι επιβάτες