Κυριακή, 6 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΑπόψειςΣύρος - Μ. Ραουζαίος: "Ο Βαμβακάρης ζει μέσα από το μύθο που...

Σύρος – Μ. Ραουζαίος: “Ο Βαμβακάρης ζει μέσα από το μύθο που δημιούργησε με το έργο του”

|

Πριν έξι ημέρες έκλεισαν, 53 χρόνια από τότε που είπε το τελευταίο αντίο στον επίγειο τούτο κόσμο, διότι ΖΕΙ και θα ΖΕΙ ΑΙΩΝΙΑ μέσα από το μέγιστο μύθο που δημιούργησε, του έργο του και της ζωής του!!!! Μάρκος Βαμβακάρης: 08/02/1972 – 08/02/2025 “Λες και μάγια μου’ χεις κάνει Φραγκοσυριανή γλυκιά!!!!” 53 χρόνια από την αναχώρηση του “συμπαντάρχη” κατά τον Giorgis Christofilakis .

Του Πέτρου Μ. Ραουζαίου (*)

Τιμή και Υπερηφάνεια μου όπου υπηρετώ ως Κοινοτάρχης (Ανω Σύρος) τον τόπο που γεννήθηκε, μεγάλωσε και αγάπησε και πολύ τραγούδησε και τον έκανε ξακουστό στα πέρατα του κόσμου!!!!

Ακολουθεί ένα μικρό βιογραφικό για τον Μάρκο Βαμβακάρη

Ο Μάρκος Βαμβακάρης γεννήθηκε στις 10 Μαΐου του 1905, στον συνοικισμό Σκαλί της Σύρου, από καθολικούς γονείς, που ήταν φτωχοί αγρότες (Δομένικος και Ελπίδα) Το 1917 εγκαταλείπει τη Σύρο και πάει στον Πειραιά για μια καλύτερη ζωή. Ξεκινάει να κάνει ότι δουλειά βρίσκει. Φορτοεκφορτωτής στο λιμάνι, εργάτης στους γαιάνθρακες, σε μπακάλικο, σε μανάβικο, λούστρος, εφημεριδοπώλης, εργάτης σε κλωστήρια.. Συχνάζει στους τεκέδες, όπου τα 1924 ακούει για πρώτη φορά στη ζωή του μπουζούκι.

Εντυπωσιάζεται και μέσα σε ελάχιστους μήνες γίνεται ένας από τους καλύτερους αυτοδίδακτους μπουζουξήδες. Από τότε μπουζούκι και τραγούδι μπαίνουν οριστικά στη ζωή του… Απ’ το 1927 ως το 1933 έχει γράψει πάνω από 50 τραγούδια και γραμμοφωνεί και στην Odeon τον πρώτο δίσκο με μπουζούκι στην Ελλάδα… Λίγο μετά φεύγει για τη Σύρο, σ’ ένα μαγαζί της παραλίας.

Αφηγείται ο ίδιος για το διασημότερο τραγούδι του: «Το 1935 πήρα μαζί μου τον Μπάτη, τον αδερφό μου τον μικρό και τον πιανίστα Ροβερτάκη, και πήγα για πρώτη φορά στη Σύρο, σχεδόν είκοσι χρόνια αφ’ ότου έφυγα από το νησί. Πρωτόπαιξα, λοιπόν, σ’ ένα μαγαζί στην παραλία, μαζεύτηκε όλος ο κόσμος. Κάθε βράδυ γέμιζε ο κόσμος το μαγαζί κι έκατσα περίπου δύο μήνες. Εγώ, όταν έπαιζα και τραγουδούσα, κοίταζα πάντα κάτω, αδύνατο να κοιτάξω τον κόσμο, τα έχανα. Εκεί όμως που έπαιζα, σηκώνω μια στιγμή το κεφάλι και βλέπω μια ωραία κοπέλα. Τα μάτια της ήταν μαύρα. Δεν ξανασήκωσα το κεφάλι…

Μόνο το βράδυ την σκεφτόμουν, την σκεφτόμουν… Πήρα, λοιπόν, μολύβι κι έγραψα πρόχειρα:

Μία φούντωση, μια φλόγα / έχω μέσα στην καρδιά

Λες και μάγια μου ‘χεις κάνει / Φραγκοσυριανή γλυκιά…

Ούτε και ξέρω πώς την λέγανε ούτε κι εκείνη ξέρει πως γι ‘ αυτήν μιλάει το τραγούδι. Όταν γύρισα στον Πειραιά, έγραψα τη Φραγκοσυριανή».

vamvakaris_lifo_-1-Την εποχή λίγο πριν τον Β’Π.Π. τα τραγούδια του βγαίνουν σε δίσκους και ο Μάρκος γίνεται περιζήτητος. Περιοδεύει στη Θεσσαλονίκη, Βόλο, Λάρισα, Τρίκαλα και σε πολλές ακόμα πόλεις. Ήταν τόσο δημοφιλής που στη μια από τις τρεις φορές που πάει τη Θεσσαλονίκη να δώσει συναυλία μαζεύεται για να τον ακούσει 50.000 κόσμος, στην πλατεία του Λευκού Πύργου. Ασύλληπτος αριθμός για εκείνη την εποχή…

Στην Αθήνα αρχίζει εμφανίσεις στον Βοτανικό, μαζί με τον Γιάννη Παπαιωάννου, τον Κώστα Καρίπη και τον Στέλιο Κερομύτη. Με την έναρξη του πολέμου όμως, ο Βοτανικός κλείνει και ακολούθησαν δύσκολα χρόνια. Στην αρχή της κατοχής παντρεύεται με ορθόδοξο γάμο τη δεύτερη σύζυγό του, τη Βαγγελιώ. Για το γάμο αυτό, τον αφορίζει η καθολική εκκλησία και μόλις στα 1966 του δόθηκε και πάλι η κοινωνία των Καθολικών.

Μετά τον πόλεμο, αρχίζει να βγάζει ξανά δίσκους σε διάφορες εταιρίες και όλοι γίνονταν ανάρπαστοι. Όμως, στα 1954, αρρωσταίνει…. Η παραμορφωτική αρθρίτιδα, που τον χτυπά του παραμορφώνει τα δάχτυλα. Δεν μπορούσε να παίξει πλέον με δεξιοτεχνία μπουζούκι Τα μαγαζιά και οι εταιρίες του γύρισαν την πλάτη, καθώς το ρεμπέτικο είχε αρχίσει να δίνει τη θέση του στο λαϊκό τραγούδι….

Ο Μάρκος περνάει στο περιθώριο.

Για να τα βγάλει πέρα και να καταφέρει να ζήσει τη γυναίκα και τους τρεις γιους του, κατέφυγε σε χωριά της επαρχίας. Εκεί, το ακροατήριο δεν ήταν τόσο αυστηρό και διψούσε για ζωντανές εμφανίσεις γνωστών ονομάτων. Η αμοιβή του δεν ήταν σε χρήματα, αλλά σε είδη πρώτης ανάγκης. οι ντόπιοι έδιναν κότες, αυγά, φακές, φασόλια και ότι άλλο καλλιεργούσαν, για να ακούσουν ζωντανά τον Βαμβακάρη. Έτσι, καταφέρνει για λίγο καιρό να εξασφαλίσει τα προς το ζην, για την οικογένειά του.

Στα 1955, τα πράγματα χειροτερεύουν και ο Μάρκος με τον γιο του Στέλιο, φεύγουν για τη Σύρο. Οι Συριανοί, τον αγαπούσαν. Οι εμφανίσεις του στην ταβέρνα του Λιλή, γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία. Οι θαυμαστές του στριμώχνονταν ο ένας πάνω στον άλλο, για να τον ακούσουν να ερμηνεύει τη διάσημη Φραγκοσυριανή, που έκανε τα τοπωνύμια του νησιού γνωστά σε όλη τη χώρα. (Φοίνικα, Παρακοπή, Γαλησσά, Nτελαγκράτσια, Αληθινή, Πατέλι, Nιχώρι, Πισκοπιό)

Ο Βαμβακάρης, κατάφερε να συγκεντρώσει λίγα χρήματα, περίπου ένα χρόνο μετά όμως μην αντέχοντας να ζει μακριά απ’την οικογένεια του, επιστέφει με τον γιο του στον Πειραιά…. Η ζωή στην Αθήνα ήταν πολύ δύσκολη. Ο κόσμος υπέφερε απ’τη φτώχεια. Το ίδιο και ο Βαμβακάρης, που δεν είχε δουλειά και όλοι τον είχαν ξεχάσει. Έτσι αναγκάζεται να βγάλει μέχρι και τη «σφουγγάρα». («Σφουγγάρα» έλεγαν οι μουσικοί, το πιατάκι που έβγαζαν στις ταβέρνες, για να ρίξουν κέρματα οι θαμώνες.) Στην περίπτωση του Βαμβακάρη, το πιατάκι το κρατούσε ο πεντάχρονος τότε γιος του. Ο ίδιος ο μεγάλος ρεμπέτης, δεν άντεχε αυτόν τον εξευτελισμό. Δεν είχε όμως άλλη λύση. Ήθελε, αλλά δεν μπορούσε, να αποφύγει τη «ζητιανιά»….

Τα πικρά χρόνια του Μάρκου Βαμβακάρη τελειώνουν αναπάντεχα το 1959, όταν ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης μ’ ένα ποδήλατο πάει στο σπίτι του, στην Κοκκινιά, απεσταλμένος του Τσιτσάνη, που ήταν εκείνη την περίοδο καλλιτεχνικός διευθυντής στην εταιρεία Κολούμπια. «Μάρκο, αδελφέ», του λέει ο Σερ, «θα γυρίσουμε σε δίσκους τα παλιά σου τραγούδια κι ό,τι καινούργιο μας φτιάξεις». Από τότε αρχίζει μια καινούργια περίοδος δημιουργίας για τον Μάρκο, που κρατάει δώδεκα χρόνια. Δηλαδή μέχρι τον θάνατό του το ’72… Παλιά και νέα τραγούδια του Μάρκου τραγούδησαν τότε οι Μπιθικώτσης, Γκρέυ, Λύδα, Πάνου, Διονυσίου, Ζαμπέτας, Μοσχολιού και πολλοί άλλοι.

Στις 8 Φλεβάρη 1972 πεθαίνει ο Μάρκος Βαμβακάρης Όπως έχει πει και ο Σταύρος Ξαρχάκος: «ο Μάρκος ανήκει στο Γένος, όχι στο Έθνος»

ΥΓ. Η “Φραγκοσυριανή” γραμμοφωνήθηκε στα 1935 και όχι στα 1932, όπως λανθασμένα αναφέρει το βίντεο στο youtube. Χρειάστηκε ωστόσο να περάσουν 25 χρόνια μέχρις ότου στα 1960, να ξανατραγουδήσει ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, την “Φραγκοσυριανή” και να την κάνει πασίγνωστη σε όλο τον κόσμο

(*) Ο Πέτρος Μ. Ραουζαίος είναι πρόεδρος της κοινότητας Άνω Σύρου


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Η Ρίκα Μάασε ενισχύει τον Α.Ο. Θήρας, μία διεθνής μεταγραφή με βλέμμα στο μέλλον

Η ταλαντούχα Γερμανίδα διαγώνια, με πλούσια εμπειρία σε Ελλάδα και Ευρώπη, έρχεται στη Σαντορίνη για να δώσει δύναμη και ποιότητα στην επίθεση του Α.Ο. Θήρας για τη σεζόν 2025-2026.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Έξι χρόνια διακυβέρνησης και το βλέμμα στο μέλλον

Από τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις και τη στεγαστική πολιτική έως τις παρεμβάσεις στην εργασία και την ασφάλεια, ο Πρωθυπουργός καταγράφει τα επόμενα βήματα διακυβέρνησης

Ο Δημήτρης Μπάκουλης ανοίγει τον Μουσικό Περίβολο στη Νάξο

Μετά τις sold out εμφανίσεις του, ο ταλαντούχος τραγουδοποιός έρχεται την Παρασκευή 11 Ιουλίου για μια μοναδική ατμοσφαιρική συναυλία στο Γυμνάσιο Νάξου – με ελεύθερη είσοδο.

Η Αμοργός καθαρίζει τα μονοπάτια της: Ολοκληρώθηκε η 14η δράση του συλλόγου “Νήσος Αμοργός”

Με τη δύναμη των εθελοντών, καθαρίστηκε πλήρως το μονοπάτι Άγιος Ιωάννης Λευκών – Κάτω Ακρωτήρι Καταπόλων. Έρχεται οργανωμένος περίπατος για την ανάδειξή του.

Απεραθίτικοι σκοποί και τραγούδια της πατινάδας: Ένα βιωματικό μουσικό δρώμενο στην αυλή της Παναγιάς

Την Κυριακή 13 Ιουλίου 2025, η Απείρανθος γεμίζει νότες και μνήμες – Τρεις γενιές μουσικής παράδοσης ζωντανεύουν σε μια βραδιά αφιερωμένη στους σκοπούς της πατινάδας.

Ευρωπαϊκό κύμα επενδύσεων 5,5 δισ. ευρώ για τα νησιά: Διασυνδέσεις, «πράσινη» ενέργεια και ανανέωση στόλου στο επίκεντρο

Από τη Νάξο μέχρι το Αγαθονήσι και από τη Σίφνο έως την Ικαρία, η νησιωτική Ελλάδα προετοιμάζεται για μια μεγάλη «πράσινη» μετάβαση με τρία νέα ευρωπαϊκά ταμεία που φέρνουν έργα 8 δισ. ευρώ – με έμφαση στις διασυνδέσεις, τις ΑΠΕ και την ακτοπλοΐα.

Γιάννης Πάριος: Το θαλασσινό του ταξίδι με 16 τραγούδια-ανάσα Ελλάδας και καρδιάς (video)

Ο αγαπημένος ερμηνευτής παρουσίασε το νέο του άλμπουμ «Τα Θαλασσινά του Πάριου» με ένα αξέχαστο νησιώτικο γλέντι στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, με αναφορές στον πατέρα του, την καταγωγή του και τις ρίζες της μουσικής του πορείας.

Φινλανδία: Χάκα – Ίντερ Τούρκου, δεν… (Χ)αλιούνται στο 3.85!

Με αντίθετους στόχους αλλά κοινή διάθεση για… συμβιβασμό, η ισοπαλία «παίζει δυνατά» στο μεγάλο ματς της Veikkausliiga ανάμεσα σε Χάκα και Ίντερ Τούρκου.

Νάξος – Η Πηγή του Ακεψιμά: Το νερό που “μίλησε” στην ιστορία του νησιού

Ένα ταξίδι στο Φυλλαδάκι, στην ξεχασμένη πέτρινη πηγή του Αγίου Ακεψιμά, μέσα από τη μαρτυρία του Αντώνη Σαλτερή και την ευαισθησία του Γιώργου Καρνέζη.

Διακοπές στην Ευρώπη; Πρόσεξε τι φοράς, πού καπνίζεις και… πού πατάς!

Από το Πορτοφίνο μέχρι την Πράγα, νέοι κανόνες και τσουχτερά πρόστιμα περιμένουν τους απρόσεκτους ταξιδιώτες του καλοκαιριού.

Νάξος: “Σιωπή” στην τοπική κοινωνία, έφυγε πρόωρα ο Γεώργιος Λαΐος

Η Νάξος αποχαιρετά έναν νέο άνθρωπο με έντονη κοινωνική παρουσία και ανθρώπινη προσφορά – Κηδεύεται την Πέμπτη 3 Ιουλίου στον Ιερό Ναό Κοιμητηρίου Άνω Λιοσίων

Ο παππούς της Σχοινούσας που δεν σταματά να χορεύει – Ο 92χρονος Γιώργος Κωβαίος ξανά στη Γιορτή Φάβας (video)

Με την εγγονή του στο πλευρό, ο Γιώργος Κωβαίος, 92 ετών, συγκίνησε και φέτος στη Γιορτή Φάβας της Σχοινούσας, κρατώντας ζωντανή την ψυχή της παράδοσης (video)

Νάξος – Κωμιακή: «Έφυγε» ο Δημήτρης Ιωάννου Καρούσης, θλίψη για τον αγαπημένο “Τζήμα”

Αποχαιρετισμός σε έναν ήσυχο και αγαπητό συγχωριανό που δεν ξέχασε ποτέ τον τόπο του – Το χωριό τον τιμά με συγκίνηση

Αμολήθηκαν τα θηρία να φάνε ακόμα ένα καπετάνιο

Η πρόσκρουση του Champion Jet 3 στην Πάρο φέρνει ξανά στο φως την επικινδυνότητα των λιμανιών και την ανάγκη για θεσμική στήριξη των πλοιάρχων – Όχι άλλο στοχοποίηση των ανθρώπων της θάλασσας

«Εκεί που η θάλασσα είναι ζωή» – Φόρος τιμής στους ναυτικούς της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων (video)

Με αφορμή τη Ναυτική Εβδομάδα, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων τιμά με συγκίνηση τους ανθρώπους που ζουν, εργάζονται και αγαπούν τη θάλασσα (video)

Ο θρυλικός Σκοπελίτης: Το πλοίο που δεν ξέχασε ποτέ τις Μικρές Κυκλάδες (video)

Από το 1956 μέχρι σήμερα, ο Σκοπελίτης συνεχίζει να συνδέει ζωές και νησιά, με κάθε καιρό και σε κάθε ανάγκη – ένα συγκινητικό αφιέρωμα στην εκπομπή «Όπου Υπάρχει Ελλάδα»

Η Σχοινούσα, η Δονούσα και η Ηρακλειά στο φως του ΣΚΑΪ – Εκεί που «υπάρχει Ελλάδα» (video)

Η εκπομπή «Όπου Υπάρχει Ελλάδα» ταξιδεύει ξανά στις Μικρές Κυκλάδες με ζωντανές εικόνες, ιστορίες ανθρώπων και χρώματα Αιγαίου που συγκινούν.

ΔΕΔΔΗΕ: Προσωρινή διακοπή ρεύματος αύριο Τετάρτη 2 Ιουλίου σε περιοχές της Νάξου

Σύντομη διακοπή ρεύματος νωρίς το πρωί σε Άγιο Γεώργιο, Παραλία, Στελίδα και άλλες περιοχές της Χώρας – Μια απαραίτητη τεχνική παρέμβαση για την ασφάλεια του δικτύου.

«Όπου Υπάρχει Ελλάδα»: Η Νάξος στο επίκεντρο της πρώτης εκπομπής του Ιουλίου (video)

Η Ευλαμπία Ρέβη και ο Γιώργος Κουρδής ξεκινούν τον Ιούλιο από τη Νάξο – Τοπία, πολιτισμός, προβλήματα και πρόσωπα στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων. (video)

Ο Κώστας Μακεδόνας στη Νάξο, μία καλοκαιρινή βραδιά γεμάτη συναίσθημα και τραγούδι

Στις 16 Ιουλίου, το Γυμνάσιο Νάξου υποδέχεται τον Κώστα Μακεδόνα και τη Χριστιάνα Γαλιάτσου σε μια συναυλία με άρωμα Ελλάδας και μελωδίες που μιλούν στην ψυχή