«Είναι σαφέστατο ότι διανύουμε μία δύσκολη περίοδο» τόνισε η καθηγήτρια του τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβαλλοντος του ΕΚΠΑ Νίκη Ευελπίδου, αναφορικά με το μπαράζ σεισμικών δονήσεων στις Κυκλάδες, με επίκεντρο το θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.
Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, η καθηγήτρια ανέφερε ότι η ανησυχία κορυφώνεται, καθώς οι υποθέσεις περιλαμβάνουν τη βεβαιότητα ως προς τον χρόνο και το μέρος της επόμενης δράσης. «Πρέπει όμως, να πούμε ότι οι γνώσεις και τα τεχνολογικά μέσα που υπάρχουν δεν μπορούν να μας οδηγήσουν σε κάτι πιο σαφές από αυτό που λέμε. Υπάρχουν τα αναμενόμενα σενάρια που είναι ό, τι πιο επιστημονικό μπορούμε να πούμε», επισήμανε προσθέτοντας ότι οι επιστήμονες δεν μπορούν να γνωρίζουν πώς θα εξελιχθεί.
Αναφερόμενη στο γεγονός ότι η περιοχή είναι ηφαιστειογενής, η κυρία Ευελπίδου ανέφερε ότι «τα ηφαίστεια ότι σε αντίθεση με τους σεισμούς είναι προβλέψιμα, μπορούμε να τα παρακολουθήσουμε. Μας δίνουν περισσότερες πληροφορίες πριν κάνουν το οτιδήποτε. Άρα, θα απαντήσω απλά όχι δεν με ανησυχεί τίποτα από όλα αυτά και δεν θα είχα κανένα θέμα να μείνω στην Σαντορίνη. Δεν θα ήμουν από αυτούς που θα έφευγα.
Εξάλλου και σαν επιτροπή πηγαινοερχόμαστε χωρίς να έχουμε αγωνία. Προσέχουμε απλά και ακολουθούμε τις οδηγίες που μας έχουν δοθεί από την κοινωνία. Όχι λοιπόν, δεν θα με ανησυχούσε. Είμαστε σε μία περιοχή που τα ηφαίστεια και τα ρήγματα συνυπάρχουν, να το πω έτσι, τεκτονική και τα ηφαίστεια. Το ένα μπορεί να τροφοδοτήσει με κάποιον τρόπο το άλλο, αλλά δεν θα με ανησυχούσε. Είναι προβλέψιμο, μπορούμε να το παρακολουθήσουμε και δεν υπάρχει καμία ανησυχία σε αυτό το επίπεδο».
«Δεν υπάρχει κανένας λόγος ο κόσμος να ανησυχεί ότι θα γίνει μια μεγάλη έκρηξη, ότι θα συμβεί κάτι που από αυτό θα καταστραφούμε. Μπορούμε να το παρακολουθήσουμε, μας δίνουν πληροφορίες. Να πω επίσης, ότι είναι πολύ σημαντικό να ακούμε ακριβώς αυτό που μας λέει η κάθε ειδικότητα. Υπάρχουν σεισμολόγοι και ηφαιστειολόγοι που μας έχουν μιλήσει, είναι ειδικοί για τους σεισμούς και για το ηφαίστειο. Οι υπόλοιποι σαν κοινωνία απλά πρέπει να ακολουθήσουμε τις οδηγίες που μας δίνονται. Η κατάσταση θέλει σοβαρή αντιμετώπιση και προετοιμασία και σε ατομικό επίπεδο.
Ο κόσμος πρέπει να έχει ενημερωθεί για το τι κάνεις σε περίπτωση σεισμού και είναι πολύ σημαντικό να προσπαθήσει να κρατήσει την ψυχραιμία του. Ας παραδειγματιστούμε από την ιαπωνική κοινωνία που γίνονται πολύ πιο ισχυρές σεισμικές δονήσεις, πολύ πιο ισχυρά φαινόμενα. Και το αντιμετωπίζουν σωστά και βγαίνουν αλώβητοι μέσα από αυτή την κατάσταση».
Τέλος, δεν παρέλειψε να τονίσει το εξής «Σε επιστημονικό επίπεδο θα έλεγα ότι στην όλη αυτή υπόθεση είναι ότι χρειαζόμαστε όργανα σε όλα τα επίπεδα. Στο επίπεδο δηλαδή, του πώς να παρακολουθούμε τα ηφαίστεια, στο επίπεδο σεισμών για να παρακολουθήσουμε καλύτερα τη σεισμική δραστηριότητα. Ακόμα όμως, και σε επίπεδο τσουνάμι αν το θέλετε, που είναι και αυτό κάτι πολύ σοβαρό. Χρειαζόμαστε σωστή παρακολούθηση σε όλη την Ελλάδα, όχι μόνο τώρα στη Σαντορίνη. Εγώ θα έβαζα ένα παλιρροιογράφο σε κάθε νησί, γύρω γύρω, σε κάθε περιοχή του ελλαδικού χώρου (…). Είμαστε μια χώρα τουριστική και πάρα πολλούς μήνες είμαστε στην παραλία.
Πρέπει να μπορούμε να κατανοήσουμε σωστά, να μπορούμε επιστημονικά να μιλήσουμε σωστά για αυτό το θέμα και αν το θέλετε οι ίδιοι οι παλιρροιογράφοι πέρα από το ότι θα μας δίνουν πληροφορία για το τσουνάμι που είναι θέμα ασφάλειας για τον κόσμο και για εμάς που ζούμε εδώ αλλά και για τους επισκέπτες μας, θα μας δώσουν και άλλες πληροφορίες για φαινόμενα όπως είναι η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, η διάβρωση των παραλιών μας που είναι κάτι το οποίο εξελίσσεται όχι σε ακραίο κίνδυνο να το πω έτσι, ότι θα έχουμε ένα θέμα για την δική μας ασφάλεια, αλλά είναι κάτι το οποίο επιστημονικά πρέπει να το γνωρίζουμε και για τις επενδύσεις μας που κάνουμε στην παράκτια ζώνη, αλλά και για το πως να την προστατεύσουμε. Άρα λοιπόν, αν θα προσέθετα κάτι σε επίπεδο επιστημονικό, είναι όργανα για να μπορέσουμε οι επιστήμονες να παρακολουθούμε καλύτερα όλα αυτά που συμβαίνουν».